- Toto téma obsahuje celkem 30 odpovědí. Do diskuze (8 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Odetta a poslední změna proběhla před 2 roky a 6 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
17.1.2019 v 6:13 #39729
Denny
Zaleju vodou, a pak fláknu maso, když dělám pečený masko tak ho nechám zatáhnout ale u poblífky nikoliv. Místo psaní receptech jste mohli všici přijet na vochutnávku 🙂
Tu klobásku takhle na pánvičce dělá i moje mamka, já ne. Takže jak je libo.Zahustí se to zelím, já nejsem zastánce zahušťování, nedělám to ani se svíčkovou, segošem, prostě mi tam ta mouka vadí. Raději dám do kapustničky méně vody. Ta se dá kdykoliv přidat.
Když dělám šípkovou, František mi dycky říká a udělej símtě vomáčku pokud možno, né kaši :-D.
21.1.2019 v 12:43 #39992PetraK
Dennyky
dík za vysvětlení, takže maso do horký vody, dobrý. zahustí zelíčko dobře.Jen tu klobásku asi osmahnu, páč jak se to zatáhne, nevymáchá se to pak během vaření do tý polívky a je to moc dobrý. díkec.
Svíčková se zahustí tou zeleninou, to mám taky taky, jen jsem si to u tý poblifky nedokázala představit, když tam nejni ani ten brambor, kterým to zahuš´tuju já, jak to pak bude.
14.2.2020 v 19:27 #7950224.11.2020 v 19:08 #112058Fifi
Sikovnej recept objevenej Esusovou, at se neztrati:
https://www.prozeny.cz/clanek/nahe-plnene-zeli-68297#dop_ab_variant=0&dop_req_id=PrU6hZ3WTdU-202011240731&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu24.2.2021 v 15:21 #11652817.3.2021 v 8:03 #117483PetraK
Tak jak jsem slíbila, přicházím s nabídkou kvalitního…. žrádla 😀 😀
Bacha – je to čirá Babicovnina, kterou jsem vymyslela na místě a vlastní hlavou, takže je to všechno střílený od boku
Potřebujete:
* kuřecí stehna – libovolný počet, podle strávníků – já měla tuším tři
* pytlík kysanýho zelí – dáte tolik, kolik máte rádi
* plechovku fazolí (asi jedno jaký, jestli čistě jen v nálevu, nebo v tomatě, já měla nějaký takový napůl 😀 )
*velkej kelímek kysanky – množství opět dle chuti a vlastního odhadu
*špíček – já měla takovej ten měkkej, máslovej a úplně jsem s ním nešetřila
*půlka citronu
*cibule velká
*sůl, pepř, papriku, oregano
*olejKuřecí haxny jsem s nějakým malým předstihem – ani nebyly ešče rozmrzlý 😀 posypala solí, bujaře pepřem, paprikou, oregánem, pokapala citronovou šťávou, polila trochou oleje a šécko to vmatlala do těch stehen a nechala to polehávat v misce od remosky. Pak jsem se k tomu po čase vrátila, nakladla na to plátky toho špeku, něco špeku jsem hodila i přímo pod ty stehna, poté zasypala velmi nahrubo pokrájenou cibulí – byla fakt veliká, spíš jsem ji nasekala, byly to velký kusy, malinkatě podlila /možno vodou, vývarem, co máme/, aby to nestartovalo nasucho. Zaklapla víko remosky a snažte se stehýnka. Jednou jsem topodlila vývarem (zase nemusí být, stačí voda) .Když byly stehna pěkně hotový přendala jsem je na chvíli na talíř, na dno remosky vkydla zéli, vrátila stehýnka a dovádějte chvíli spolu. Pak jsem stehna obrala a vkydla k tomu všemu tu plechajdu fazolí, zas nechala chvíli dovádět a naposled jsem tam vmíchala bohatě tý kysanky a dle chuti dosolila, prohřála a ………..výborný to bylo. S rejžou dokonalý, s těstovinama taky. Když to teď píšu, klííídně by do toho pasovala i pokrájena klobása!! Byla toho plná remoska a je to fakt super. Člověk u toho nestojí jak blb, vyrobí se to samo. Doporučujeme dva ze dvou 😀
17.3.2021 v 17:07 #117522Fifi
Dikec za recepis, kdyby tam byl este cesnek, je z toho skorem recky kure na zeli a fazolich. 😀 Nekdy prubnu, akorat vobirat se s tim asi nebudu. 🙂
4.4.2021 v 17:34 #118263Fifi
Prichazim v miru a s takovou „babicovinou prasackou“ – aneb Delikatesni medailonky z panenky.
Pripadne lze pouzit na kureci rizecky. Snadne a rychle, tot me motto.
Takze – dle uvazeni pouzijeme panenku, kotletu nebo kurizek.
Maso nakrajime na tenci platky a jemne naklepneme palickou ci pestickou. Drobne opeprime, nesolime.
Do misky si pripravime „kejdu“ – ehm, tedy testicko, ktere ale nema konzistenci testa. Mnozstvi dle mnozstvi masa, nemam presny miry, musite experimentovat. Na 8 akoratnich medailonku z panenky jsem pouzila:
Solamyl (cca 3 pol. lz.) + trosicku vody + 1 cele vejce – rozkvrdlat. Pridat primerene (trosku) sladkeho kecupu a koreni dle libosti – ja dala majoranku a dva rozmackane strouzky cesneku a prisolit. Rozkvrdlat vse dohromady, je to takova malotekuta hmota.
Nalozit do toho maso, dukladne kazdy kousek omachat ve hmote a pohromade nechat odpocivat hodinku, dve v lednici.
Smazime na dostatku oleje, na panev davame az do opravdu vrouciho oleje. Smazime zprvu zprudka, pak ubereme. Po otoceni zbytek hmoty nakydame na maso.
Delikatesni, rychle, ani se to moc neloupe a neopadava pri smazeni. Kdysi jsem to delala s kotletama, mam poznamku, ze na 10 kotlet 2 vejce a umerne tomu vic i vseho.
Dobrou chut, jestli zkusite. 🙂3.9.2021 v 8:56 #126290PetraK
Tak a jeden krůtí recept od Míly
29.3.2022 v 17:45 #137109cernej caj
Masickovy recept ze zviretniku
kure po recku / kure na recky zpusob / recke kuratkoaz ho zas nekdo bude hledat:) a kdyby nahodou zviretnik nejel, tak vykopiruju jednoduchy vycuc Liky skveleho receptu
–
Tento recept je prajednoduchý na přípravu – kuře se naporcuje, nakrájejí se oloupané syrové brambory a všechno se to promíchá s marinádou. Můžete nechat nějakou tu chvíli (hodinku – dvě – přes noc?) odstát, anebo péct rovnou.Teď podrobněji. Základní recept vychází ze skoro dvoukilového kuřete, ale já dělala ze dvou (celých) stehen. Brambor a koření se dá prostě přiměřeně méně.
Takže jedem:
1 kuře, s kůží
brambory – 3 velké, rozkrájené na větší kusyNa marinádu:
1 polévková lžíce soli
1 čajová lžička mletého pepře
1 čajová lžička sušeného rozmarýnu (pomlela jsem ho v kávomlýnku)
1 vrchovatá polévková lžíce sušeného oregana
6 stroužků česneku, jemně nasekaného (já ho prohnala lisem)
cca 1 deci čerstvě vymačkané citronové šťávy (zhruba z jednoho velkého citronu, možná dvou)
cca deci olivového olejeNa pečení:
cca deci a půl kuřecího vývaru (já si pomohla sušenou kořenovou zeleninou ve vodě)
A na úplný závěr (na talíř) troška čerstvého oregana.
Dáme péci. Nezakryté. Pečeme při 220 °C asi 45 minut. V půli pečení porce masa obrátíme – vlastně jen vymácháme ve šťávě a znovu obrátíme kůží nahoru. Můžete tak vymáchat i brambory, ale nutné to není
- Odpověď byla upravena před 2 roky a 11 měsíci uživatelem cernej caj.
1.9.2022 v 11:32 #143659Odetta
Kuřecí plátky s klouzkovou omáčkou (pro nás 2x 2 porce)
1 velké kuřecí prso (nebo 2 malá)
450 g hub (měla jsem pravděpodobně klouzky zrnité, k tomu dva hříbky a dva klouzky obecné)
200 ml krůtího vývaru
trochu 33% smetany
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl
pepř
provensálské bylinky
(sušený) medvědí česnek
muškátový oříšek
plátek másla
olivový olejKuřecí prso jsem rozkrájela na šest plátků (dva velké a čtyři menší). Z obou stran jsem plátky osolila, opepřila a okořenila provensálskými bylinkami. Na směsi másla a olivového oleje jsem je zprudka opekla dozlatova. Plátky jsem si dala vedle na talíř.
Houby jsem rozdělila do dvou skupin (cc 50:50) – reprezentativní kousky jsem dala zvlášť od těch méně pěkných, které skončí v mixéru.
Na výpeku po mase jsem osmahla reprezentativní část hub zaprášenou drceným kmínem. Následně jsem tuto část hub dala stranou – budou dělat parádu v omáčce.
Ve výpeku po masu a části hub jsem osmahla cibuli. Přidala jsem k ní houby zaprášené drceným kmínem a dva stroužky česneku (rozmáčknuté nožem a následně nedbale nakrájené). Osmahnutou směs jsem zalila vývarem a povařila. V průběhu jsem přidala medvědí česnek.
Základ na omáčku jsem rozmixovala tyčovým mixérem dohladka. Přidala jsem trochu smetany a povařila. Do hrnce jsem přidala rovněž maso, aby se ohřálo. Do téměř hotové omáčky jsem nakonec přidala odložené houby. Chvilku povařila a dochutila solí a muškátovým oříškem. Omáčku jsem podávala s rýží.Tip: Mít suché bílé víno, přidala bych jej.
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.