Recepty – masíčkový

Fóra Ostatní Recepty – masíčkový

• Toto téma obsahuje celkem 30 odpovědí. Do diskuze (8 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Odetta a poslední změna proběhla před 6 měsíci a 3 týdny.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (celkem z 31)
  • Autor
    PetraK

tak a tady budem dávat masovou inspiraci 🙂

grimmh

Masíčko pečené pod peřinkou ze zakysané smetany
    Původní recept byl z kuřecího, ale u nás vede vepřové.

Maso na plátky ne moc tenké – tak 1,5 – 2 cm – nenaklepávat ! Jen naříznout okraje, aby se masíčko v teple nekroutilo 🙂
    osolit, opepřit a šup obalit v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a pozor teď né do strouhanky, ale do nastrouhaného sýra (nejraděj používám goudu)
    Takže shrnuto – trojobal jako na řízky, jen místo strouhanky nastrouhaný sýr.
    Masíčka odkládat na plech vyložený pečícím papírem. Na závěr na každý kousek masa velkou lžíci zakysané smetany a trochu rozmáznout (po tom sýru to moc nejde) nebo prostě nerozmazávat a jen to tam kydnout 😀
    A šup do trouby 😀 Peču na 180°C kuřecí cca 45 minut, vepřové cca 50-55 min, každému peče trouba jinak, tak to zkrátka zkusit.
    S bramborama a nějakým dipem či tatarkou moc dobrý!
    Výhoda – mám li návštěvu, můžu si připravit vše na plech předem a plech šoupnout do trouby hodinu před podáváním. Pokud zbyde, je toto jídlo velmi dobré i ve studeném stavu.

cernej caj

A dotaz, pece se to priklopeny nebo normalne odklopeny?

kachna

Potřebovala bych kraví inspiraci, koupila jsem kilo hovězího zadního ve slevě!

cernej caj

Ja bych udelala gulas… kilo cibule, kilo toho masa, litr vyvaru a 3rajsky protlaky. Parqdni luxusni hustej nezahustenej gulasek 😀

no ale tak hodinu a pul stat u plotmy, krajet, osmahnout, krajet… to nechces…

pripadne hovezi na mrkvi. ale to vyzaduje tak 2kg mrkve… osmahnout maso a v trose vyvaru/vode varit s kilem mrkve a az je to uplne mekky, hodit tam druhy kilo mrkve, nechat trochu zmeknout a rozmixovat mrkev.

HM. anebo bych z toho udelala tatarak a sezrala to jen tak, prip. na domaci burgery…

grimmh

Peče se odkryté, jen na plechu s pečícím papírem. Nevymazává se.

grimmh

Kachna
    Ptáčky? Dělám i rozlítané- dám tam všechno jako do ptáčků jen to nebalím.
    Roštěnou, je to rychlovka. A nedělám to přímo z drahé roštěné.
    Jen naklepeme plátky, osolíme, opepříme, potřít z jedné strany hořčicí (tou nešetřit), poprášit hladkou moukou a šupnout na osmaženou cibuli. Osmažit z obou stran, podlít a dusit.

cernej caj

dokonaly gulas 😀 samozrejme mnozstvi lze +/- prizpusobit

1kg cibule – nakrajet, osmahnout do zlatova
    1kg masa – nakrajet na kostky, osmahnout at se zatahne
    – osolit, opeprit, okminovat
    po zatazeni cca dva velky protlaky/loupany rajcata nalit mimo maso, promichat dohromady
    – pridat koreni cervenou papriku
    zalit cca litrem a pul vyvaru nebo vodou a nechat varit neskutecne dlouho do zmeknuti

mezitim se muze vyvarit voda/vyvar, tak kontrolovat obcas – a pridat vody kdyby bylo nutny. Cilena konzistence je spis dost husta, poctivej paradni gulasek.

Mnam, uz neni 😀

PetraK

Hmmm gulášek mňáám, taky jsem shodou okolností teď dělala. Jen taková připomínka….. hlídejte si tu papriku děcka, hlídejte. Páč pokud tak neučiníte a rozmařile do guláše nasypete větší množství papriky s tím, že to dodá guláši na chuti….. Tak ano dodá, ovšem pouze v případě, že se podíváte pořádně na to co tam sypete. Ta pálivá to v tomhle množství, co jsem tam nasypala, dost zazdí jako 😀 . Pokud nejste z Texasu, tak si u toho jídla popláčete jako já 😀

cernej caj

😀

PetraK

Maso v bramborách – taky dobrej receptík a takovej, že se o sebe stará sám.
    Co potřebujeme:

*Syrový oloupaný brambory – množství podle strávníků a pekáče, bude se dávat ve dvou vrstvách-jako podklad a pak vrchní vrstva
    *plátky masa- vepř či ptíca – okořenit jak kdo chce, já dávám sůl, pepř a bohatě bylinek – třeba takovej tymián, hmmm
    *papriky, rajčata
    *cibule
    *vajíčko
    *kysanku /nebo kdo chce originál je se šlehajdou, ale já používám kysanku-tu velkou

Brambory oškrábat, nakrájet na plátky a naskládat půlku do vymazanýho pekáčku, naskládat na to maso, cibuli nakrájenou na kolečka, na to papriku taky na kolečka třeba, a na to rajčata taky na kolečka, ať to máme stejný. Zakrýt vrstvou brambor, zalít kysankou s vajíčkem, zaklopit, a šuuup s tím do trouby na třeba dvěstě, a dělej si tam co chceš. Já si natáhnu minutku třeba na 30 min. abych si to zkontrolovala, co to tam dělá a zas to nechala být. do doby, kdy je prostě maso i brambory za měkkouše a může se servírovat. bože já mám hlad! 😀

PetraK

Tááák na popud Fifi sem uložím masovej recept – nerecept na

Hovězí pečeni na víně v remosce

Tohle nemá jídlo bohužel nemá prostě recept, to byla improvizace ve stylu :

vezmeš hovězí flákotu, prošpikuješ zbytkem bůčku z mejdanu, okořeníš bylinkama a solí, dáš do remosky,

na kusy nakrájíš pár rajčat, papriku, cibuli, česnek a naleješ na to víno (to víno bylo červený chilský a kvalitní).

Zapneš a jdeš s čoklema na louku. Pak na to zapomeneš. Když si na to konečně vzpomeneš, letíš do chalupy, že se můžeš přerazit, ešivá to nejni spálený. Nejni. Doleješ tam ešče kapek vína a vrátíš se na tu louku, opakuješ postup, tedy zapomeneš zase, letíš zpátky.

Vkydneš zakysanku a protože by tam v tý lahvi zbylo ešče krapet toho vína a to je blbost, zamyslíš se hluboce, co se stane s chutí, když tam naleješ ten zbytek. Páč nevíš, tak to tam naleješ a zjistíš, že to je výborný.

Ešče to na chvíli přikreješ, uvaříš si kafe, abys na to zas nezapomněla a pak to vypneš.

Tak to si uvědomuju, že to nejni asi ten nejlepčí recept 😀 , ale třebas to někomu bude stačit a nebo mu to bude inspirací

Denny

Kapustnička na přání Fifi
    nebudu sem dávat postup vaření, to asik každý zná ne? Já dávám (když dělám ve velkém) koleno, nebo bůček, kus uzených žeber, klobásu, kysané zelí, sušené švestky, houby…bez brambor, bez mouky, bez smetany (zakysanku dávám až lžičkou do talíře-kopeček)

Fifi

Kapustnička na přání Fifi
    nebudu sem dávat postup vaření, to asik každý zná ne? Já dávám (když dělám ve velkém) koleno, nebo bůček, kus uzených žeber, klobásu, kysané zelí, sušené švestky, houby…bez brambor, bez mouky, bez smetany (zakysanku dávám až lžičkou do talíře-kopeček)

To je recepis i na me hodne letem svetem teda. 😀 Postup nejakej znam, ale muzes ho upresnit? Uvarim ty mastny veci, oberu, pak do toho vyvaru vrhnu zeli a prisady (koreni zadny nedavas?), klobasu nesmazis predem separe? Tolik otazek, tolik otazek… Ale detaily asi delaji tu kapustnicku slovenskou tou pravou.

Denny

Fifi klasicky cibulka zpěnit na sádle… nedělám zvlášť vývar, hodím veškeré masko(kromě klobásy – tu nesmažím předem) koření paprika /mám z Trenčína z trhu sypanou maďarskou/ bobkáč, nové koření, sůl) tak v půlce vaření přihodím ten klobás, kysané zelíčko i se šťávou /nepřekrajuju prostě to tam hodím tak jak to je/ švestky, houby a to už je vše, obírám to až když se to dovaří. Já se prostě s vařením moc ne*eru, nebaví mě se s tím piplat, jsem takovej dřevorubec prostě.
    Jestli máš ráda trošku ostré tak samo, čili. Když se mi to zdá hodně kyselé dám trochen cukru.

Fifi

Dennyky
    Aha, proste cim min srani, tim lepsi polivka. Sadlo nepouzivam, nicmene diky, pristi leto nasusim par svestek a uvidime. Teda jestli zbydou houby suseny, neb letos ani prasivka a jedem z lonskych zasob. Drevorubecka zelnacka zni velmi chutne, jsem priznivcem takovych mismasu. Ale houby suseny ci svestky jsem prave vubec netusila, ze by se mely davat do zelnacky. Ostry nemusim, takze bez cili. Ja varila zelnacku ted o vikendu a naopak bylo zeli malo kysely (nemeli moje oblibeny), tak jsem este octem dochucovala a jsem zvykla na brambory. Diky, nekdy tu poctivou slovenskou kapustnicu prubnu! 🙂

Denny

Fifi no já zas moc nepoužívám olej 🙂
    A když nejsou švestky nevadí, mamka to taky dělávala bez nich.
    Jo taky miluju kyselejší když mamka dělávala fazolačku, musela jsem mít vždy po ruce ocet.

PetraK

Dennyky

oj hoj, to vypadá veledobře!! Já znám a dělávám, je teda velmi chudou zelňačku, kde se najde zelí, klobása a i ty brambory, jako u Fifi a plus taky zakysanku. ale tohle, to teda vypadá jako velkej luxus. Díky, zkusím to bude dobrota, co Fifijová?

Denny

Jo je fakt skvělá a zrovínka je teď na ní ten správný čas.

PetraK

Dennyky
    a zrovínka je teď na ní ten správný čas.

přeeesně, už studuju ten recepís ať vím co koupit.
    ale ešče se stejně zeptám
    a) zpěníš tu cibulku, dáš koření a pak tam flákneš maso a na to pak to zaleješ vodou? Nebo zaleješ vodou a flákneš tam maso až do tý vody? nebo jsem se ztratila?
    b) jak se to zahustí, nebo to je nezahuštěný? Nejni to řidký, jak ty cimrmanový spodky? 😀
    c)ad ta klobáska – já ji právě vždycky na chvilku hodím na ten olej, aby se zatáhla a pak nebyla v tý polívce vyvařená. nebude?

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (celkem z 31)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.