- Toto téma obsahuje celkem 1,573 odpovědí. Do diskuze (19 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel cernej caj a poslední změna proběhla před 1 rokem.
-
AutorPříspěvky
-
15.12.2023 v 10:51 #162430Odetta
Fifi
Na snow diving už to není, ale sem tam jsou sněhové ostrůvky a rybníky jsou zamrzlé, přestože už je asi týden nad nulou. Nahoře v kopcích ale ještě sníh je, i když nevím, v jaký kondici, poslední dny jsem tak vysoko nebyla.
Ono to s tím tloustnutím asi bude individuální, ale co jsem viděla rtw v posledních letech, tak měli kratičké čumáky a těla jako beztvaré válce. Tohle je teda úplně jiný kafe, je krásně atletická.Mirka
Posílám obejmutí, víc asi nejde dělat.Černý čaj
No v Gremlinovi je celá zoo… 😀
Držím kamarádovi palce, ať je zásah co nejmenší. To je hrozný, ach jo.
Užij si fyzio!15.12.2023 v 10:53 #162431MayaPetraK
s tim volantem mozna bych tam zkusila nejaky rychlonandavaci chlupaty navlek davat na co, mohlo by to pod tim byt teplejsi a pak to proste pred jizdou sundat15.12.2023 v 11:04 #162432Petrs01mohlo by to pod tim byt teplejsi
To je blbost. Stojící auto má prostě všude stejnou teplotu. I když dáš volantu kožich, tak pokud nebude vyhřívanej, má pořád stejně. Princip „hřejivých“ chlupatých návleků je v tepelné vodivosti. Chlupatá věc, která má 1 stupeň, je pocitově výrazně někde jinde, než stejně teplý třeba plast a daleko horší bude kámen nebo železo (o vodě ani nemluvě 😉 ). Proto taky dřevěná podlaha nestudí tolik jako dlažba, proto se používají koupelnové předložky. Ta předložka má stejnou teplotu jako podlaha pod ní, ale nekrade tvoje teplo a tedy nestudí. A stejně tak „krade“ normální volant. Teoreticky by fungovalo k němu tu chlupatost napevno přidělat/přilepit, ale to asi nechcete.
15.12.2023 v 11:26 #162433MayaPetrs01
no ale pod necim prikrytym se prece musi udrzet vetsi teplota kdyz ta zima jde zvenku?
je to asi stejny jako se prikrejvaj kytky nebo hrozny a tak, udrzi to vyssi teplotu pod tim15.12.2023 v 11:57 #162434Petrs01udrzet vetsi teplota
Kytky maj možná vlastní metabolismus s nějakým malým +? Uměj si to (v mikrovrstvě) „zadýchat“? Rozhodně je to přikrytí chrání před teplotními výkyvy. V noci -15, přes den nula, k zakryté kytce se těch -15 neprokouše. Ale úplně mrazu nezabráníš. Nezámrzná hloubka je 60 nebo 80 cm = trvá to, ale při silných mrazech zmrzne půda půl metru hluboko. Takže bys ty kytky musela zahrabat do balíku slámy. Prostě sousedící molekuly všeho si vzájemně předávají teplo, rozdíl je jen v rychlosti. Na Sibiři je půda promrzlá velmi hluboko, tam na to ten mráz má čas.
Stejně tak vevnitř v nepoužívaném autě budeš mít o chlup stálejší počasí než venku, ale když ho v 5 odpoledne odstavíš vyhřáté, tak v 5 ráno tam prostě bude teplota korelující s tou venkovní. Jestli bude venku -1, v autě nula a na zakrytým volantu +1, to už je asi na rukou dost fuk.15.12.2023 v 11:59 #162435PetraKMaya
myslím, že pravdu má Petrs
a Petrs má u mě dárek, který tady přistál od jednoho Jéžiška. Silvestrovskej dárek15.12.2023 v 12:16 #162436Petrs01od jednoho Jéžiška
Mám se těšit nebo bát?
15.12.2023 v 12:19 #162437MayaPetrs01
myslela jsem ty kytky, na ktery se hazi pres noc hadr na jare, kdyz hlasej mrazik, vsechno kolem pomrzne, ale to prikryty ne
dela se to i v sadech na stromech, treba maly jabka a ze by to melo nejaky metabolismus co produkuje teplo, to se mi moc nezda, to by se pak ani prikrejvat nemuselo
ostatne stejnej princip mi prijde jako kdyz si v lete v tropech hodis na volant rucnik, abys odopoledne vubec mohla na ten volant sahnout, udrzi to na volantu chladek docelo dost a pres cely den, osobone ozkouseno
proste myslim, ze kdyz pri zmene teplot neco prikrejes, ta puvodni teplota neklesa nebo nestoupa tak rychle15.12.2023 v 12:20 #162438PetraKPetrs
těšit a je to přesně dárek, tak jak to máš ráda – nečekaně a proto aby udělal radost a myslím, že udělá15.12.2023 v 12:34 #162439Petrs01hodis na volant rucnik
To už jsme u tepelné odrazivosti a rozpalování slunečním svitem. V bílém i černém autě budeš mít za chvíli stejně hnusně (v bílém o chvíli později, ale hlavní problém je tam prostup přes okna), ale na tom černém neudržíš ruku. Když přes černý volant přehodíš bílý ručník, slunce jej nerozpálí. A ano, to teplo prostupuje pomalu. Různé teploty se předávají různou rychlostí, záleží taky na objemu teplotně odlišného předmětu,… Ale v praxi prostě budeš mít v zimě studenej volant, pokud nemáš auto v garáži nebo s bufíkem.
Hmm, Petro, o bufíku jste neuvažovali? (nezávislé topení)15.12.2023 v 12:43 #162440PetraKPetrs01
Hmm, Petro, o bufíku jste neuvažovali? (nezávislé topení)
ne-e. S tím by mě vyrazil 😀 . Stačilo jak jsem musela zabojovat za ten vixlajvant na přední okno, aby nezamrzalo. protože příšernej krám. Dneska už je vzatý na milost, ale trvalo to rok. S bufikem bych si mohla jít sednout do garáge 😀15.12.2023 v 12:46 #162441ZlataNejlepší izolace je peřina s husím peřím.To ti spolehlivě udrží teplý i studený hodně dlouho.Ale jak zabalit volant do peřiny že🤔🤓🤣
15.12.2023 v 12:58 #162442cernej cajPetrak
Dikovnej prodejce, aspon si nekoupila blbost:D mama pouzovala ten xhlupatek navlek tedaJinak vero uvidim urcite jeste letos, pracuju kousek od jejiho bytu, tak dostane darek pripadne v tydnu, at si ho jako prekvapko rozbali s mamou:) nebo pockam na silvestra at vidim, jak je prekvapena husto huste ze mas knizkuuu!
Fyzio mi dala tejpy, trochu to uvolnila, boli to porad ale su zatim bez ptasku od bolesti… na leveku bolesti jako vcera s nim:D
Zlatka
Ahaaa jogurtik nojo, bratrska delba:D15.12.2023 v 13:03 #162443PetraKZlatka
Ale jak zabalit volant do peřiny že15.12.2023 v 13:04 #162445Petrs01jak zabalit volant do peřiny
Ten volant by musel mít víc hmoty. Ale ta by se zas za jízdu nestihla prohřát. Takže prd.
Ale ten bufik… Petro, ve vašem případě bych o něm vážně uvažovala, ono je to lepší i pro motor, o komfortu pro posádku nemluvě. Jako není to levný, ale službu to udělá velmi. Při denním dojíždění se určitě vyplatí.
15.12.2023 v 13:08 #162446efeTo chce jiný auto – s vyhřejvanym volantem. Je to moje úplně nejvíc nejoblíbenější fičurka v autě a použivam ho 10 měsíců v roce 🙂 Tagže se, Jéžišku, pochlap!
15.12.2023 v 13:11 #162447PetraKEfe
no já chtěla to vyhřejvání tehdy právě , ale von jako pan velitel vozu nechtěl. A co tetkon. měnit volant? Auto?Petrs01
nojo bufík, koukala jsem na nějakej, do toho se leje nafta?15.12.2023 v 13:20 #162448Petrs01do toho se leje nafta?
Jsou naftové i benzínové. A Webasto už dělá i elektrický, připojíš si auto do zásuvky, což by asi u Domečku šlo.
15.12.2023 v 13:44 #162449cernej cajPetraK
Ale do periny se pak muze xabalit i zmrzly cestujici:D15.12.2023 v 14:00 #162450ThielliTak já jsem si myslela, jak se osobně přivítám ještě se všemi dalšími, kteří se mi tak hezky představili, ale to bylo ráno a teď vidím, že tady to teče rychle jako v soutěsce, točí se tady nějaký volant v peřině…
🙄 inu, nevadí. Večer po venčení si před sebou nechám zamknout knihu Zrzavci, hezky si sednu sem do pokoje a slušně odpovím. Ještě se tedy budu muset naučit ta hejblata nad textovým polem …jsou to nějaké divné zkratky, která já, jako ročník, který se na svět vyklopil hluboko v minulém století, opravdu neshledávám jako poetické 😮 -
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.