Recepty – zeleninová, bezmasá a jiná jídla :-)

Fóra Ostatní Recepty – zeleninová, bezmasá a jiná jídla :-)

• Toto téma obsahuje celkem 38 odpovědí. Do diskuze (7 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel PetraK a poslední změna proběhla před 1 měsícem a 1 týdnem.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (celkem z 39)
  • Autor
    PetraK

KVĚTÁK PEČENÝ V CELKU

co potřebujeme:
      •jednoho květáka
      •plechovku rajčat
      •4 stroužky česneku
      •1 lžičku soli
      •1 lžičku uzené papriky – uzená nebyla, vystačíte s normální 🙂
      •1 lžičku tymiánu
      •1 lžíci olivového oleje
      • hladkolistou petržel
      •2 lžíce mandlových lupínků

Květáka zbavit listí, omýt a odříznout část stonku, zbytek košťálu rozkrojit křížem.

Rajčata jsem smíchat se solí, paprikou, tymiánem, olejem a nasekaným česnekem a rozhňahňat vidličkou.

Do hrnce, který může do trouby a vejde se tam, dát podestýlku z pečícího papíru

aby se panu květákovi dobře hajalo. (Ale moc nevím, proč tam má být??? V receptu o tomto kroku není ani zmínka, ale pak na fotkách vidíte květák trůnit v papíru, kterej se navíc ale rozmočí, takže vyndat mi to v něm teda nešlo.), takže příště asi podestýlku vynechám. Ne asi, určitě.
      Květá poté zalít rozhňahňanou omáčkou z rajčat v plechovce s ostatními ingrediencemi.

Uzavřít poklicí (kdo nemá poklici, šupne na to alobal) a dle receptu uložit do trouby vyhřáté na 180 °C. A tady se s receptem dosti výrazně rozcházíme. Páč recept tvrdí, že teda na 180° a na dobu 40-50 min., než se květák upeče téměř do měkka. Pak se má poklice odstranit a květák dopéct.

Po tomhle časovém úseku a teplotě byl ovšem můj pan květák stále tvrdohlavý. Takže jsem přitlačila a vosolila troubu na 200° a dopřála mu ještě tak cca 15 minutek. I ty byly málo, tak jsem přidala minutek ještě deset a poté mohla odklopit poklici, neb tvrdohlavec konečně vyměkl.

A pak už jsem mohla pokračovat v receptu dál. Je možný, že na vině byl můj litinový hrnec??? Ale čekala bych, že právě v něm se to upeče lépe a radostněji. No nic. (dle konzultací způsobeno opravdu tím, že hrnec byl litinový)

Aby byl proces úspěšný, musít mít pochopitelně řádný odborný dozor

V době, kdy se květák peče, si na suché pánvi opražíte ty mandličky a nasekáte petrželku. A taky si uvařila pořílohu třeba obyč bramobry, a nebo toho využijete k výrobě lepčí přílohy v podobě výborných šťouchaných brambor. Ty nejdříve uvaříte a pak na pánvičce po mandlích opečete cibulku, brambory rozšťoucháte a smícháte s tou cibuličkou.

Když jest květá hotov, nainstalujete ho na talíř, posypete těmi opraženými lupínky -který nejsou nějaká rozmařilost, ale skvěle tu chuť doplní a vytáhnou nahoru, petrželkou a přidružíte k němu ty šťouchané brambory s cibulkou.

Mňááááááááááááááám! Výborný , výborný a jednoduchý jídlo na přípravu, který se v podstatě vaří samo a dává vám mezičas v pohodě připravit nějakou klidně i vychytanější přílohu, či třeba jen obyč brambory. A taky si zacvičit ještě navíc s pesanama,

grimmh

Bramborová buchta – neboli HLUCHEC (na našem 🙂 )
        Výborný oběd, večeře nebo pohoštění pro přátele

6 středně velkých brambor
        4 dcl mléka
        400 g hrubé mouky
        100 g polohrubé mouky
        kostka droždí
        1 lžička cukru na kvásek
        2 lžíce oleje
        2 vejce
        celá palice česneku
        hrst soli
        250 g uzeniny (špekáčky nám voní nejlíp, jinak anglická slanina, škvarky,..)
        majoránka hrst
        pepř dle chuti
        trochu kmínu (nemusí být)

Oškrábané brambory nastrouhat na jemném struhadle do mísy, vymačkat vodu tak napůl a vylít
        Odlít cca deci mléka na kvásek – mléko malinko ohřát, rozdrobit droždí, přidat lžičku cukru, rozmíchat a zakrýt, nechat vzejít kvásek (cca 1o min.)
        K nastrouhaným bramborám přidat mouku, nakrájenou uzeninu, 2 vejce, olej, zbytek mléka, promačkaný česnek, majoránku, sůl, pepř, a přilít vzešlý kvásek, vše promíchat, mísu přikrýt a nechat kynout cca hodinu na teplém místě.
        Po vykynutí nalít těsto na vymazaný a strouhankou nebo moukou vysypaný hlubší plech. Pečeme v rozehřáté troubě na 180-190°C.
        Cca po 25 minutách pečení (kdy už povrch buchty je „zatažený-nemazlavý“) potřeme buchtu pomocí mašlovačky buď olejem nebo rozpuštěným sádlem)
        Buchta je hotová, když povrch pěkně zezlátne. Cca po 50 minutách pečení.
        Výsledná výška po upečení by měla být cca 2 cm – takhle je buchta nejlepší. Záleží na velikosti plechu. Tenhle recept je na standardní velikost.
        S buchtou jde pěkně dohromady bramborová polévka nebo kysané zelí.
        Na oslavách je hluchec ze všech pochoutek první snězený.

grimmh

Fazolový salát – pro milovníky luštěnin a plísňových sýrů

2 střední cibule nakrájet na tenoučká čtvrtkolečka
          5 sterilovaných okurek nakrájet na kostičky
          2 plechovky zcezených fazolí ve slaném nálevu (používám nejraděj červené, někdy dám 1 + 1 bílé)
          Dále podle chuti 1 až 2 hermelíny na kolečka nebo (a to u nás vede) 20 dkg nivy nakrájené na kostičky
          Možno přidat nakrájenou šunku, gothaj,….
          Možno připepřit a přisolit. Se solí opatrně, sýr je slaný.

Dále v kastrůlku svaříme (jen kratince dokud se nespojí)
          1,5 lžíce octa
          2 vrchovaté lžíce kečupu
          1 lžíce sojové omáčky
          2 lžíce horčice

Vychladlou směs promícháme s cca 200 g majolky a vmícháme do připraveného salátku. Výborná večeře s pečivem.

• Odpověď byla upravena před 6 roky a 11 měsíci uživatelem grimmh.
          kachna

Melounová zmrzlina:
            Tak jsme dostali od tchyně obří meloun. Při pátrání, co s ním, jsem našla jednoduchý receptík. Vypeckovat (jinak jsou tam ty pecky znát na chuti), Nakrájet (na malé kostky, velké kusy se blbě mixují), zmrazit, rozmixovat.
            Je to úžasný, kam se hrabou všechny ty chemické přeslazené ledové tříště. Možná bych si příště ještě předem odlila víc šťávy a udělala zvlášť řidší tříšť a zvlášť hustší sorbet.
            Určitě by to šlo i alkoholizovat 😀

PetraK

Kachna

ŽJO tak to je super nápad, to půjde s tyčákem udělat i na chalupě, co?

PetraK

našla jsem zajímavej receptík kterej si tu odložím, podle autorky je to výborný a jak píše

“ Slaný koláč, podobný pizze, jsme jako děti milovaly – mámy a babičky věděly, že musí upéct alespoň tři plechy – když totiž zavoněl z některého okna, přiběhly všechny děti z okolí.“
                Ingredience pro:
                1 plech
                Na těsto:

300 g polohrubé mouky
                200 ml mléka
                20 g droždí
                1 lžička cukru krupice
                60 ml oleje
                1 lžička soli

Na náplň:

300 g zakysané smetany 20%
                100 g prorostlé slaniny
                1 svazek čerstvého kopru
                1 lžička soli

Postup

Krok 1: Ohřejte mléko na teplotu těla, přidejte lžičku cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte asi 15 minut vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte mouku a smíchejte ji se solí.

Krok 2: Vyndejte z lednice smetanu, aby se zahřála na pokojovou teplotu. Do mouky vlijte vzešlý kvásek, přidejte olej a vypracujte hladké nelepivé těsto. Vytvarujte kouli, posypte ji trochou mouky a nechte v teple kynout asi 45–50 minut na dvojnásobnou velikost.

Krok 3: Zatímco těsto kyne, nakrájejte slaninu na proužky a na suché pánvi ji krátce opečte. Nemusíte ji vyškvařit úplně, stačí když chytí barvu a pustí trochu tuku. Zatím dejte stranou. Promíchejte smetanu se solí a přidejte na jemno nasekaný kopr.

Krok 4: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Vykynuté těsto přeneste na plech vyložený papírem na pečení a roztáhněte ho po celé ploše. Potřete ho smetanou (nechte volné asi 2 cm okraje) a poklaďte kousky opečené slaniny. Pečte asi 20–25 minut, až okraje zezlátnou. Nechte chvíli zchladnout a krájejte na čtverce.

žiš mám hlad!!

PetraK

A ještě sem odložím jeden nadějnej receptík na zdarvý chipsíky:

https://www.prozeny.cz/clanek/domaci-chipsy-z-trouby-jsou-lepsi-a-zdravejsi-nez-bramborove-13466

PetraK

Tak – dám sem dva odkazy na pár zdravých jídel, který vypadají, že budou gůůt,

Pizzu od čajdy, kterou už sama vyzkoušela a velmi si chválí

https://m.facebook.com/cukrfreerecepty/posts/366298460631171

a pak tenhle odkaz, kde to taky vypadá zajímace

https://zena.aktualne.cz/recepty/recepty-na-zdrave-vecere-odlehcete-jidelnicek/r~e5ee7dda31f611ea9b40ac1f6b220ee8/v~sl:b4c8ebb66f4e557e1fb2da937819b473/

všechny vypadají od pohledu velejedle 😀 , tak se uvidí.

PetraK

AAAAJN TORTILÁÁÁ DLE FIFINÁÁ

Zde jeden supr recept na TORTILY odzkoušené osobně Fifijovou – kopíruju, jak psala:

2 hrnky hladky mouky
                      1/2 hrnku vlazny vody
                      3 polevkovy lzice oleje
                      1 cajda lzicka soli

Smichat mouku, sul, pridat olej, rozmnagat, postupne pri mnagani prilevat vodu, testo vypracovat, az nebude lepit. Nechas chvilku odpocinout, rozrezes na cca 10 bobku, rozvalis na pomoucenym valu opravdu do tenka a pak hodis na suchou rozpalenou panev. Z kazdy strany staci chvilka, jak se nafouknou, obratis.
                      Tadaaa, tot cely. Proste placka z vody a mouky ? Udelala jsem to radsi z polovicni davky, abych neprisla o moc mouky, kdyby se to nepovedlo. ? A ono povedlo, i z pulky je toho hodne (asi velkej hrnek), co nesezeru, dam hotovy zamrazit. Chce to uvalet fakt na tenoucko, aby byly prusvitny, jsou pak hned na panvi hotovy. Mozna by sly nasucho i v troube. Coby placka pod cinu nebo tak neco ideal.

kachna

Rodinové placky
                        (placky z rodina.cz)
                        1 tvaroh, jedno vejce, kypřící prášek ( půlka) a 50 g rozmixovaných ovesných vloček a kmín..Je z toho 9 větších placiček, když si dá 2 k snídani, jednu k večeři ( má lepší pocit, že jí něco jako chleba),obloží si to tvarohem, šunkou, zeleninou, sýrem, k tomu si dá třeba vývar s vajíčkem, tak se nají s chutí, hlad ani chutě nemá..Já si je občas dám taky,a obsah sacharidů je úplně někde jinde, než tři krajíce chleba..

PetraK

přidám další dobrotu. Cuketový slaný – cosi – nádivka? Nádivka to není, koláč? Koláč taky ne, tak možná prostě slaná buchta. Vymyslela jsem si to sama a je to výborný 😀 (musim se jako autorka pochválit ne?) . A opět JE TO RYCHLÝ, JEDNODUCHÝ.

1 středně velká cuketa – nastrouhat na hrubým struhadle
                          1 mrkev – taky nastrouhat na hrubým struhadle
                          1 vejce
                          nějaký množství sýra -jakýhokoliv (lze nakrájet, nastrouhat, jak libo, stejně se rozpustí 😀 )
                          nějaký množství šunky – nakrájet na kousky
                          nějaký množství ovesných vloček – ty jemné z Lidlu /obyč je lepší trošu asi pomlít v robotu, mixeru)
                          česnek – dle libosti – nastrouhat na jemným struhadle)
                          majoránka – dle chutí – dala jsem hodně
                          sůl a pepř taky dle chuti-já s pepřem nešetřila (pochopitelně lze ochutit jak kdo má rád kořením i jiným)
                          případně velká lžíce jogurtíku, když ho doma máte, když ne….. nevadííííí 😀

Do mísy nastrouhat cuketu, mrkev, česnek, přidat sýr, šunku, koření,sůl, vločky případně ten jogurt, kdyby to bylo moc suchý – romíchat – ochutnat, zda to šmakuje, případně doladit a nakonec přidat vajíčko (dávám až nakonec, až když ochutnám směs). No a vkydnout do vymazanýho pekáčku malýho (nebo třeba hrnce, co může to trouby a velikostně vyhovuje, já to pekla v takovým tom malým keramickým pekáčku, aby to bylo oku lahodící při podávání 😀 ). No a šup s tím do vyhřaté tróby 😀 . Peče se to až je to krásně propečený prostě – pomůže špejle a oči, který vidí, hezkou krustu na povrchu. Výborný. Chutnalo i Brtnikovi, kterej tyhle věci typu nádivka moc nemusí.

Když tak čtu ten recept a návod, asi by se to mělo jmenovat Babicova cuketová dobrota 😀 . Ale je pravda, že při vaření jsem prostě zvyklá hodně improvizovat a vymýšlet si. Jak to bude chutnat je čistě jen na výrobci, pokud to mají jíst i děti, vyladím to do dětských poměrů, pokud je to pro dospělce, klidně to odpálím i s chili papričkou.

doobrou chuť

kachna

Odložím si tu recept na nNé úplně zdravé těsto, ale aspoň bez palmoleje jako kupované listové.
                            Nelístkuje, olej možno nahradit máslem.
                            Z pohankové by to možná šlo, mám tady možná rýžovou, tak zkusím dneska i i bezlepkovou variantu.

3hrnky hl. mouky,
                            1/2hrnku oleje,
                            1/2hrnku vlažné vody,
                            2lžíce octa.
                            Necháš chvíli odležet, mezi tím si připravíš náplň.

kachna

Jedno ajiné:
                              Cizrnová nutela
                              1 hrnek uvařené cizrny nebo konzervované cizrny
                              2 lžíce arašídového másla
                              2 lžíce kakaa holandského typu (ne slazené granko)
                              2 lžíce kokosového oleje
                              cukr nebo sladidlo
                              Prý lze experimentovat s luštěninama, já jsem neměla kokos ani arašídové máslo a narvala jsem tam lískáče. Bylo to dobrý, s kokosem (kterej by tam chuťově fakt pasoval, by to hodně připomínalo šmakouna, chutnalo to i dětem, který maj rády luštěniny.

cernej caj

kachna
                                a to se mixuje? nebo? jakoze to jis studene nebo teple? mam doma asi vsechno, co je treba, tak by se mihodilo vedet jak na to 🙂

kachna

a to se mixuje?

jo, mixuje.

Jo a když tam dáte místo cizrny malé hnusné bílé fizulky, tak to chutná jako kuličky nepečené.

<b>Báč (verze první):</b>

1/2 l mléka
                                  kostka droždí
                                  3 vejce
                                  více než 1/2 skleničky od hořčice oleje (1/2 šálku)
                                  3 velké vařené nastrouhané brambory (mohou být i čerstvě vařené, teplé)
                                  česnek, majoránka, sůl, může být pepř

Postup:

Polohrubé mouky dáme tolik, aby těsto bylo tužší než na lívance, ale řidší než na buchty. Do těsta postupně zamícháme všechny suroviny a pak ho pořádně propracujeme vařečkou. Necháme alespoň hodinku kynout v teple, potom důkladně promícháme, dáme na plech (nelijeme, ale roztíráme) a necháme ještě 15 až 20 min. dokynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180 stupních dozlatova, mezi pečením 2krát pomažeme rozpuštěným máslem.

• Odpověď byla upravena před 4 roky a 2 měsíci uživatelem kachna.
                                  PetraK
                                    PetraK

Supr rychlý jídlo ze škvarků, brambor, cibulky, fazolí či cizrny a sádla

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zviretnik/recept-na-postni-jednoduche-jidlo-bez-masa.A210107_135431_p_zviretnik_kosa

dobrý nápady i pod článkem v komentářích /jako třeba zelené fazolky, kysané zelí/

kachna

Vypadá toho zajímavě hodně, dnes jsme zkoušeli Brambizzu a je vynikající, jen teda udělat ze strouhaných brambor placku považuju za nemožný.
                                        https://www.mamincinyrecepty.cz/pokrmy-z-brambor

kachna

Sakra, to vypadá, jak jíme zdravě a bezmase, no nejíme :D, ale včera jsem zkoušela toto a bylo to dobrý:
                                          https://www.vareni.cz/recepty/libanonsky-tabbouleh/
                                          semínka jsem teda fakt nevybírala, jsem nevybíravá. Přidala jsem česnek, bylo to na receptu, co byl na balíčku. Mátu jsem vynechala (nemám).
                                          Kuskusu fakt stačí spíš míň, rajčat klidně víc, přidala jsem ještě sýr, nějaký výraznější by byl ale lepší. Citron jsem nedávala, měla jsem kyselá rajčata.
                                          Bylo to výborný. Ještě tam navrhovali olivy, klidně bych dala, kdybych měla.
                                          Dneska jsem to dojídala a nejlepší to bylo takový příjemně teplý.

cernej caj

Přidám pizzu z ovesných vloček:)

1 hrníček cca 250 ml

3x hrnicek namletych ovesnych vlocek
                                            125m mleka ohrateho ale ne vrouciho
                                            2 vejce
                                            3 lzice olivoveho oleje
                                            1 lzicka soli

Namlete vlocky smichame se soli, vejcem , mlekem a olivovym olejem. Zpracujeme testo, ktere nechame 30 minut odlezet zakryte navlhcenym rucnikem. Testo by melo byt vlacne a nelepive.

Pote, co si testo odpocine je mozne jej nazdobit a pect uz rovnou nazdobene.

Peceme cca na 190 – 200 stupnu asi 30 minut (na pecicim papire)

Cernocajova varianta, protoze ma testo lepivy jak vterinak – testo nechame odpocinout kratsi dobu a pote vykydneme mezi dva pecici papiry a hncem pekne vytlacime pizza placku. Mezi papiry peceme cca 20 minut, pote jde snadno odlepit horni papir a pizzu dozdobime a 10 minut dopeceme.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (celkem z 39)
                                          • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.