Kecací Vánoce 2023

Fóra Ostatní Kecací Vánoce 2023

• Toto téma obsahuje celkem 1,573 odpovědí. Do diskuze (19 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel cernej caj a poslední změna proběhla před 1 rokem.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1,501. až 1,520. (celkem z 1,574)
  • Autor
    Maya

Denny
      ja jsem nemyslela shrnovaci dvere, spis ty zalamovaci neco jako tohle
      null

PetraK

Zlatko
        Zkouším jí zklidnit a poslušnost

pokud stojíš o nevyžádané rady?

*začala bych nejdříve s prostou pozorností na Tebe. Doma v klidu. Asi klikr používat nebudeš, ale stačí si vymyslet slovo, které jinak běžně nepoužíváš. nevím třeba Gůt! a to slovo spojit s odměnama. Tedy jste třeba samy – nerušené – v předsíni a víš, že Tě tam vnímá. Řekneš Gůt! a dáš pamlsek. Hned,musí to následovat hned. Aby si to slovo spojila s odměnou.

A takhle si to střihnete třeba 10x. A uděláš pauzu. Pamlsky musí být pro psa zajímavé. Za půl hoďky znova krátkou sekvenci a pauza. Pak se přesunete třeba do kůchně. a příště třeba do ložnice. Tady jde o to, aby si to, co dělá nespojila čistě s jedním místem.
        A tady už bych to slovo říkala v momentech, kdy mi pes věnuje pozornost, kdy se na mě dívá.

Po nějaké době téhle jednoduché činnosti, – uvidíš, jak se na Tebe dokáže dobře soustředit- někdy to může být rychlé, některému psu to trvá, tak v momentě, kdy jsi třeba v druhé místnosti, tak aby tě slyšela a řekneš to slovo Gůt a ona přiběhne, víš, že si to slovo už spojila s odměnama.

A pak se přesunete do kotce, tam si to taky hezky nacvičíte. neříkáš nic, krom toho Gůt! Pak ven z kotce, ale na vodítku, abys ji měla pod kontrolou. Pokud se nesoustředí-vrátíš se do kotce a dáte si párkrát ještě sekvenci -po já nevím pěti deseti opakování. (Vždy, když něco nejde a pes je mimo, musím jít zpátky do místa, bodu, momentu, kdy nám to šlo. )

A pak tedy nacvičit – resp. nabít to slovo Gůt! těmi pamlsky i venku na zahradě.

Máte hezky nacvičeno, že slovo Gůt!= odměna a teď už můžete doopravdy pracovat. Nekomplikovala bych to, dělala jednoduché věci – takže nejdřív využít toho, že se naučila se na Tebe dívat a pojmenovat to. Budete třeba v předsíni, ona bude čekat, že se jde pracovat a jak se na Tebe podívá, řekni hned v ten samý okamžit Dívej! (nebo něco, co si zvolíš jako označení toho, že chceš, aby na Tebe čučela – Gůt-odměna. A na tomhle povelu, který už v podstatě měla nenápadně naučený si ochodíte, jak to funguje. Pak začneš to slovo Dívej! dávat už v momentě, kdy se třeba otočí, aby se na tebe podívala(princip furt stejný-následuje Gůt+odměna). A pak ho řekneš ještě než se na Tebe bude chtít podívat. Vždy procvičíš, zhodnotíš si, jak jí to jde a pak se přesuneš do jiné místnosti, pak ven do kotce, pak z kotce na zahradu. Postupuješ, podle toho, jak jí to jde, některý pes je rychlý a tyhle jednoduchosti jdou ráz naráz, některému to trvá.Ale není dobré, když už to pes něco z toho umí, zůstávat dlouho na té fázi, kterou umí, je nutné postoupit pak dál. Když pak spolehlivě reaguje a na povel Dívej se! se Ti podívá do gezichtu, prodlužuješ dobu , kd se na tebe má dívat. Učí jí to hezky sebeovládání, megeru jednu splašilo 😀 /víš, že to nemyslím zle/

No a pak – stejně to půjde se sedni. Máš výhodu času, že se tomu můžeš věnovat. zase nacvičíte doma po místnostech různě, pak ven do kotce, na zahradu a prodlužovat dobu, kdy dokáže sedět a čekat, až ji z povelu uvolníš. To je velmi důležité, dát vědět psu konec povelu, třeba si ho přivolat, nebo mu říct běž, volno, atd.
        Pak bych si na Tvém místě chtěla naučit lehni. A až byste byly secvičené na těchto povelech, a věděly byste co a jak vám jde, funguje, nefunguje, začla bych s přivoláváním. zas -nejdřív doma.VŠECHNO, VŠECHNO CO SE UČÍ MUSÍ NEJDŘÍV DOKONALE UMĚT DOMA NA RŮZNÝCH MÍSTECH, OPRAVDU DOKONALE, STEJNĚ DOKONALE V KOTCI A PAK NA ZAHRADĚ S VODÍTKEM. Dřív ji z toho vodítka, nebo se přesunout do jiného prostoru nemůžeš. Až když to je opravdu precizní.
        No a přivolání – tedy doma, až když kdykoliv, odkudkoliv a třeba od kohokoliv přiběhne za Tebou, můžeš se posunout do kotce, na zahradu – s vodítkem. Trénovat nejen jen tak, ale když třeba někdo je vedle tebe a má něco dobrýho – když vypiluješ to, že odejde od jídla, hračky, hozený hračky, hozenýho jídla atd. můžeš jít o úroveň výš. To že přiběhne doma perfektně bez rušivýho elementu je o něčem jiným, než když ji přivoláš – třeba od oblíbenýho vnoučete s rohlíkem.
        Teprve až opravdu budeš vědět, že to máte hezky vypilníkovaný, můžeš ji zkusit pustit na zahradě, když tam budete samy z vodítka. když zvládně přicházet takhle, můžeš přidat rušivý element v podobě hračky, vnoučete. I když v ´Tvém případku bych si možná ještě před tím dala dlouhou stopku, která jí dá možnost pohybu, ale tobě možnost kontroly nad jejím chováním. A pak tedy bez stopky volně a přidávat rušivé elementy. když něco nejde, tak se tak moc neděje, vrátíme se zpátky – třeba na tu stopku, přijde návštěva a já si ji přivolám, nepřijde-li, pomůžu si stokou.

Držím Ti palce.

• Odpověď byla upravena před 1 rokem uživatelem PetraK.
        PetraK

Thielli
          😀 😀 boží stračena.

Petrs má pravdu, ty čůzy Ti nic nedaj, ale zase se můžeš u nás napást, jak radíval v jedom ftipu z devadesátek svýho času Klaus – máme trávu čistou

Denny

Maya
            jo to jsou vony, já ani nevěděla, že něco takovýho existuje….jsem křovák 🙂
            Díky, máš u nás sprchování 3x zdarma :-DDD

Kimi

Já jsem v předchozím bydlíku měla varnou desku zvlášť, troubu vedle asi tak ve výši pasu, bezva se do ní vkládalo a vyndávalo. Nynější byt jsem koupila nedokončený, abych si ho mohla dokončit podle svého. Teď mám sporák v rohu, ale „naštorc“, v trojúhelníku za ním a nad ním je polička, bylo to takto připravené, jinak to nešlo. Skříňky jsem chtěla žluté, dole šuplíky, abych nemusela lovit vzadu. Stěnu za linkou jsem ale zvolila blbě – šedá imitace kamene, měla jsem zvolit jinou barvu. Stejně jsem ulítla v koupelně, nemám kachlíky, ale vinyl, je supr, ale barvu – hnědou jako země, jsem taky zvolila blbě vzhledem k tomu, že není denní světlo, lepší by byla jasné modrá nebo zelená. Do koupelny jsem zvolila sprcháč, do vany a z vany by se stařenka už těžko dostávala. Odtok jsem chtěla přes celý sprcháč, ale koupelna byla stavebně připravena na vanu, takže odtok malý, často třeba čistit. Stěny koutu byly antidrops a anticalc (u nás extrémně tvrdá voda), po pár letech se to ztratilo, takže nutná stěrka a úklid.
              Čajíku, mě táta taky pořád přesvědčoval, že jsem k ničemu, že bych se měla víc snažit a neustále se mi snažil řídit život. Přiměl mě na VŠ vzít podnikové stipendium, protože oni přece musí podporovat bráchu na VŠ, a já se tak musela vrátit domů, i když jsem měla vyhlédnuté místo jinde, tam ovšem stipendium nebylo. Brácha měl výhody a ve spoustě věcí přednost. Až po letech jsem se od tátových bývalých kolegů dověděla, že mě chválil a byl na mě pyšný. Výhodou závazku v podniku bylo, že se mi podařilo získat podnikový byt. S tátou se to srovnalo, moc mi pak pomáhali s Jakubem, děda byl důležitým mužským prvkem v rodině.

Thielli

TECHNICKÁ:

čajíku, nešlo by nějak nastavit, že se do jednoho kec-okénka vejde jen omezený počet znaků a pak taky, aby mi to po odeslání třetího příspěvku v jednom dni napsalo:
                PRÁVĚ JSTE VYPOTŘEBOVALI POSLEDNÍ OKNO NA SVÉ ŽVANĚNÍ. BĚŽTE DĚLAT NĚCO JINÉHO A TĚŠÍME SE NA VÁS ZASE ZÍTRA.

dyk to se tady vůbec nedá stihnout, tohletovšechno… 😵

PetraK

Dennyky
                  křováku – dej si posuvné dveře do sprchového koutu – a koukni na obrázky, nemusí být všechno jako dveře ve vlaku:

Denny

PetraK nooo uz to taky vim 😂😂trochu odlehcime, ano? 😂

PetraK

rochu odlehcime, ano?

😀 😀 😀 😀 😀 😀 výborný, směju se tu nahlas, to je debilítaaa!

PetraK nooo uz to taky vim
                      já to nemyslela špatně. Jen, že když se člověk koukne na obrázky na netu, když si zadá tohle heslo má hned jinčí predstavu.

Zlata

Chvilku si člověk odskočí a tady se dějou věci 🤓
                        Dneska se dá najít věcí,o kterých se nám ani nesnilo.
                        PetraK
                        Já to budu zkoušet,páč to nejni únosný.Doma nebo v tom kotci udělá všecko.Lehni, sedni,podej, jenže na dvoře vůbec neposlechne.Nepustí domu ani Čertíka.Při donášce balíku je schopná přeskočit vrata, vůbec se nedá odvolat.Zacnu to řešit asi tím vodítkem na dvoře si jí budu přitahovat k noze.
                        Tak co řešíme dalšího?Do psýcha se nes…u nikomu,páč těžko mě z vokapu soudit .(Myslím,to přísloví zlouže pod vokap)

PetraK

Zlatka
                          .Při donášce balíku je schopná přeskočit vrata, vůbec se nedá odvolat.

tohle je až to poslední, co bude zvládat. V jejím a Tvým případku, až bude reagovat OPRAVDU DOBŘE na tom vodítku , tj. poslechne, že pustí Čertíka domů, zůstane sedět,kdy odhodíš kus rohlíku, buchty pak buřta, zůstane sedět když zazvoní zvonek, tak pak to můžeš zkoušet se stopovačkou , aby měla pocit volnosti, ale Ty nad ní kontrolu. A doporučuju ne klasickou stopovačku, ale pro Tebe něco měkčího do ruky, aby Tě neřízla – mám od Peti AP tohle, hodně mi to s Tali pomohlo:
                          https://www.kamir.cz/voditko-panik-karabina-mix-barev
                          odpadlo mi to, že mě stopkou přeřízne vejpůl, až vyrazí.

Zlata

PetraK
                            Moc děkuju,objednala jsem si to.

MirkaD

Thielli-to musáš dělat jak já..
                              včera za 5minut dest v noci/večer…tak říkám-měla bych jít spát ve 4 vstávám na ranní,za minuti smska-od šífa,že mám volno,
                              volám mu a on-jo máte volno…
                              a pak mít stolní počítač a psát jen z domu, z BK ne,z práce mám mobil ve skřínce…..

cernej caj

Thielli
                                A tuhle kdyz ses zablokovala tak ti to mily nebylo 😀

Maya
                                Jo to sou taky dobry dvere, na ty sem si nevzpomela pac me by tam uz zavazela hlavice tak sem je tenkrat vyradila

cernej caj

MirkaD
                                  Tvuj mobil by nepomohl ani mit ho v kapse:D

Ano, taky data ve smartphonu pouzivam hlavne na zrzavce:D

MirkaD

Čajíku-tak to máš pravdu:-D
                                    odpo jsme sjely nakoupit s máti-teda máti nakoupit+spořka.Martin s ní a já ,meztím mu koupit dárek k narozkám-Zkazky hradu Buchlova,do zverimexu
                                    a do KIKU-koupila jsem si 2 nový svetříky-první mega moc jemný příjemný ze stojáčekem-akrát obtažený-takový tenký svetřík-může být jako svetříík/halenka,červený,
                                    a pak takový červeno,šedo,bílý takový netopýří svetr-sice velikost S,ale jak je široký,netopýří tak dobrý-tak su ráda z úlopvku,věnovala se mi prodavačka-su strašně neschopná si nakupovat oblečení:-)
                                    předtím 10minutek ze psama
                                    ted večer se Martin se mnou chtěl dívat na Tanec s vlky,
                                    tak jsem vedle s knížkou,kafem a Žerykem na klíně četla…řekla jsem,že přijdu až po nejhorších začátečních scénách,ještě musím zdrhnout před koncem,ten je teda taky psycho….

MirkaD

PetraK-děkuji za rady Zlatce-občas je dobrý si osvěžit základy…

posílala jsem fotečky bydlení-tak jsem umyla ledničku,vyhodila pár nesmyslů na ledničce,vyházela jsem bordel s kosmetické taštičky:-D
                                      flek u počítače překryla notýskem a jednu stěnu v pokoji jsem nefotila,protože tolik pavučin není ani ve sklepě…co u nás …
                                      musíme vysát pavučiny….:-( peklo jako….pavučinový
                                      pavouci u nás mají bydliště -trvalý….

cernej caj

MirkaD
                                        Ten film sem nikdy nevidela alenpustte si ten anglickej serial co doporucila fifi jak sem ti dala na dvd ten je hezkej a milej:) a sel by nahrat na flashku a pripojit na tv asi

Jinak super netopyri svetriky se me desne libi! Tak sis udelala radost a mas i darek, to je fajn:)

Ja dneska v cajovne, tak to bylo fajn ale su z toho strhana, doma nejspis odpadnu. Muz mel mojulej tyden strasny honky, videli sme se asi 10 minut, vcera vubec a zitra jede do prahy zase, tak ale dneska pry pujde z prace tak, aby byl doma se mnou.

Koupila jsem ten film buko ale jeste sme furt nebyli doma, aby sme ho zkoukli

cernej caj

MirkaD
                                          Tip na pavuciny – vem starou pojozku zterelou/deravou – ja je schovavam- navlhci ji a navlekni na tycku od smetaku a projet se kolem pavucin. Nachytaj se jako nic.

Ja je vysavat nemuzu protoze neudrzim v rukach vysavac a trubku… a tobe to taky asi ulehci

MirkaD

Čajíku-ale to je špica nípad se smetákem!!
                                            děkuju moc!!

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1,501. až 1,520. (celkem z 1,574)
                                          • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.