Co takhle domácí játrová paštička?

Nedá mi to se nepodělit, protože jsem byla překvapená jak doslova překvapivě nenáročná na přípravu a výborná pro chuťový pohárky domácí paštička je! Kdo máte rádi paštiku, třeba už je doma vyrábíte, tak pak je zbytečno asi čist, ale kdo nevyrábí – třeba proto, že mu to přijde náročný, tak jako kdysi mě, tak koukejte jak snadný to je:Začala jsem s kuřecíma játrama, aby to bylo jednodušší, možná časem postoupím o levl vejš 🙂

500 kg kuřecích jater
necelá kostka másla
2-3 lžíce smetany
2-3 lžíce červenýho vína (kdo se chce rozšoupnout, může hýřit whískou, portským, koňakem, my obyč vystačíme s vínem-může být i bílý)
1 menší cibulka
1-2 stroužky česneku (dle velikosti česneku a chuti strávníků)
bylinky – směs doma sušených, ale v pohodě vystačíte třeba s tymiánem, jak je v původním receptu, nebo si přidáte svoje nějaký, co máte doma)
sůl a pepř.

Játra omyjeme, očistíme od takových těch “sajrajtů” /já je hodila za sebe slintajícím ohaříkům na pelíšek 😀 / a nakrájíme.


Na pánev hodíme hrudku z připravenýho másla (zbytek přijde na řadu potom) – prostě tak nějak no 🙂 . Játra nesolíme, ale opepříme a posypeme bylinkama. A chvíli potrápíme na másle.

Pak když jsou játra opečený, ale ještě ne úplně hotový, přihodíme najemno nasekanou cibulku a nasekaný česnek. Potrápíme, až cibulka změkne.

Jakmile je cibulka měkká a játra komplet opečená a na řezu jsou ještě lehce hnědo-růžová přilijeme víno . Chvilku vydržíme, než se alkehůl odpaří. A úplně nakonec přilijte tu smetanu, zamíchejte a odstavte.

A jde se ihned mixovat – játra se musí mixovat ještě horká! To je důležitý. Takže překydnout do mixéru, osolit a hned nahrubo rozmixovat.

Poté postupně!!! nikoliv najednou, vhazovat kousky másla a nechat lehce promíchat, než hodíte další. Až hodíte ten poslední, nechte ještě chvilku mixovat, aby se vše opravdu promíchalo.

Teď přichází fáze kterou lze vynechat – když máte rádi třeba hrubší paštiky, aleeeeee…. vyzkoušela jsem na vlastní kůži, že se vyplatí ji nevynechat. Prostě a jednoduše to propasírujete přes cedník a uvidíte, co všechno se i přes dokonalý promixování zachytí.


No a máte následně krásně hladkou a výbornou paštiku . Tu nandáte do skleniček a pokud nespotřebujete hned a nebo chcete být za hvjézdu, tak si rozpustíte kousíček másla a tím povrch ve skleničkách zalijte. Před tím lze na povrch umístit pár kuliček barevnýho pepře a při servírování budete za hvjézdu úplnou 😀

Ještě dovětek – když jsem vyráběla paštiku podruhý, nějak jsem se zamyslela a cibulku s česnekem frkla na pánev současně s játry. Rozdíl podle mě nebyl žádný. Takže tenhle mezikrok lze vynechat. A překvapil mě Brtnik, kterej  o paštiky nikdy moc nestál a vůbec ne o ty hrubšího ražení. Když jsem propasírovala, dala jsem mu ochutnat to, co cedníkem neprošlo. Byl tou hrubozrnností nadšen. Takže – příště možná zkusím vynechat  i to pasírování 🙂 . Ale u vepřových jater, z kterých už jsem to taky zkoušela (a paštika byla výborná) , bych od toho pasírování asi neodstupovala. Protože tam je ta hrubost větší.

Tak jestli do toho půjdete, tak dobrou chuť – na chlebíček čerstvej je to mňam! A víte co v tom máte, žádný éčko, žádnej sajrajt. Jen to, co jste si tam dali. A nezabere to fakt moc času. 

6 komentářů u „Co takhle domácí játrová paštička?

  1. Mnam to vypada a urcite je. Jen se mi s tim nechce crcat, ideal by byla sklenicka plna dobroty strcena pod nos. 🙂

  2. No je to výborný! Já klidně i pošlu, až budu vyrábět příště, je to opravdu hned a jednu skleničku klidně postrádat můžu :-)- ale nevím, zda to přepravu přežije?

  3. Nee, nic neposilej, ja jen zertovala, Ivanku. Prepravu by to treba prezilo, ale pojidat pak jatrovou pasticku poslanou postou bych nemusela prezit ja. 😀

    1. No to jsem právě myslela, že jako v jaký kvalitě by to dorazilo. Můžem zkusit až v zimě.

  4. Dennyky

    vřele doporučuju vyzkoušet, fakt. netrvá to nějak dlouho, není to složitý. Já mám paštiky ráda (a proto na mě z těch čtyřech skleniček zbyla jen jedna sklenička a vostatní sežral Brtnik, kterej paštiku nějak výrazně teda prej nemusí 😀 😀 , ale jsem ráda, že si je bere do prasé , páč pak aspoň nemá hlad a nacpe si pupek, kterej narozdíl ode mne nemá) a už dlouho jsem si říkala, že to někdy zkusím. A nechtělo se mi do toho, páč to vypadalo složitě podle všech, v tý době mi dostupnejch, receptů. Ale nejni. A člověk potřebuje jen pánvičku, robota a cednik, pokud to chce pasíroat. Nezahnojí si ani půlku kuchyně, jak jsem se obávala. Je to zase v podstatě šup-šup a du vod toho 😀 a výsledek výbornej.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..