Éliška Junková a jahodový órchije

Já miluju jahody a když jsem zjistila, že ne až tak daleko od Domečku si můžu dojet jahody sama nasbírat, bylo rozhodnuto.

Nutně si pro jahody musím dojít jako ta Maruška. Teda dojet. Autem. A …………sama. To se rozumí samo s sebou, že pan stavitel nebude mít čas jezdit někde po jahodách. Ale! Rozhodla jsem se to pojmout jednak jako bobříka odvahy – pojedu sama! Někam, kde jsem ještě nikdy  předtím nebyla. A taky jako výlet. Bude to čistě jen můj čas, moje zábava. Ano zábava. Zní to sice divně asi, ale prostě jsem se těšila, jak si budu sbírat sladký a ščavňatý jahody a nebudu dělat nic jinýho. 

No – napoprvní, když sezóna začínala, mi to nevyšlo. Slíbila jsem Olince, že v tu sobotu půjdu k babičce pustit slípky, protože oni jeli na dovolenou a strejda, který měl s babičkou strávit ten týden, měl přijet až později. Tak aby holky pernatý nebyly zavřený dlouho. Zašla jsem tam, pustila kvokavý dámy  a když už jsem tam byla, zaskočila jsem za babičkou s kafem na kus řeči. Zapovídaly jsme se notně, takže, když už jsem se pak vracela domů, bylo nasnadě, že na jahody nemá cenu jezdit.

Byl to první jahodovej víkend a bylo jasný, že tam byla horda lidí. I mi to pak paní do telefonu potvrdila. Inu co, tohle bylo důležitější, dozvěděla jsem se tolik zajimavých věcí a babička byla ráda, že si může popovídat. Jahody počkaj.

Ani druhý pokus mi nevyšel a pro tentokrát do toho vstoupilo počasí. V pátek lilo tak, že jsme přímo přede dveřma od Domečku měli bazén

A ve sklepě potopu. Takže místo jahod jsem máchala hadrem a vyklízela. To bylo taky důležitější, než jahody.

Až napotřetí to klaplo. A bylo to SKVĚLÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝ!! SKVĚLÝ!! Nijak jsem se nehonila, uďáli jsme si snídani, dali si kávičku a já pak sbalila batůžek, čapla klíče od auta a zkontrolovala, zda mám nabitej telefén. Páč.

No páč jsem jela do neznáma. Úplně do neznáma. Trasu jsem si sice nastudovala pečlivě v mapách, ale přeci jen….. nejsem v terénu tak zdatná, abych si to zapamatovala celý. A tak jsem zbaběle byla vděčná za to, že i telefén může napovídat.

Připadala jsem si nesmírně úžasně. Svobodně a důležitě. Bylo to dobrodrůžo. Jela jsem do neznáma.Projela jsem naší vesnicí, vyjela nahoru a přes další dvě vesnice vystoupala až úplně nahoru. Na silnici, která vede nádhernýma lesama. Celej prostor………co celej prostor! Celej svět jsem měla pro sebe. Nikde nikdo nebyl. Je já, auto, lesy a vítr ve vlasech. Protože jasně, zase stažený vokýnka. Silnice byla moje a já byla zasej ta Éliška. Fordila jsem si to ščastlivě Fpřeeed  jako ta Bubina a v autě vykřikovala, že: “Panebožetysitakšikovnejpán, takovoudlekrásusituudělal!” A je to pravda, je tu prostě krásně.

Když jsem se blížila do cíle, dumala jsem, jak poznám, kam mám odbočit na to jahodový pole. V mapě to bylo takový místo před vesnici, nějak neidentifikovatelný. Koukala jsem jak ten vostříž a tak se mi podařilo zahlídnout malou cedulku. Co na ní bylo nevim, byla na druhou stranu, jen jsem si to tipla, že to bude šipka k jahodám. A tipla jsem to dobře. 

Prašnou cestou jsem se “drala” posledním úsekem ke svýmu cíli. Už je to tadýýý! Těšila jsem se jako malej smrad. Děsně.

Úhledně jsem zaparkovala tak, aby na mě můj muž mohl být hrdý, že neparkuju na prase, popadla batůžek a hlavně svůj novej plastovej košík, kterej jsem si za tímto účelem s předstihem pořídila. Aby byl jahodám pohodlnej, aby se jich tam vešlo mnooooho! A aby, jak mi doporučila Olinka, která mě právě o možnosti si sem pro jahody dojet, informovala, aby se mi s ním dobře mezi jahodama pohybovalo.

A šlo se na věc. Ponejprv jsem se musela nahlásit v budníčku, který obývaly dvě sympatické dámy. Byl mi zvážen košík a byla jsem propuštěna do volného oběhu. Paní s kterou jsem před tím několikrát telefénovala mi ještě poradila, kamže se mám vydat za nejlepšíma jahodama.

A TY BYLY!!!! LIDIJOVÉ ZLATÝ, JÁ SEM EŠČE NIKDÁ NEZKONZUMOVALA TOLIKATĚ JAHOD,  JAKO LETOS. Ani ne tak při trhání, páč to mi bylo žinantní, ale potom doma. Trhala jsem, trhala a trhala, posouvala se sem a tam a byla na políčku skorem sama. Ani jsem to tak v podstatě neplánovala, protože jsme jen dva a  z toho jeden – já to nejsem 😀 – jí ty jahody jen tak trochu, ale naplnila jsem ten plastovej košík až nahoru. Taky byl pěkně těžkej! A když ho paní dala na váhu – vokázalo se tam celejch sedum kilo!!!!!!!!!!!!

SEDUM KILO JAHŮDEK! Víte jaký je to bohatstvíčko???? Veliký!! Pro mě veliký. Když jsem byla malá, bylo k dispozici vždycky omezený množství jahod. Že by se člověk mohl přežrat do bezvědomí, nehrozilo. No a pak, když jsem byla dospělá, tak byly k dispozici vždycky jahody jen v krámu.  A až teď jsem se dopracovala k týhle úžasný možnosti. Že si sama natrhám krásný český jahody. A ještě za super cenu. Tím, že jsem se  sem podvakráte nedostala se sběrem s tím pádem zdržela, byla už cena jenom šedesát kaček. 

Takže jsem vlastně ušetřila 🙂 . Ščastná jako blecha jsem se s oběma dámama rozloučila a vláčela svůj značně těžkej poklad do auta. Tam jsem si umyla ruce, který jsem měla jako prase a koukla na hodiny. Supr čas, překvapivě jsem tam nebyla ani dlouho! Zeptala jsem se teleféna, kudy mám jet, když potřebuju zajet do New Bubu. Koukla jsem na trasu a vyrazila. Opět důležitější, než důležitá jsem si to fordila prostorem a byla za Élišku. 

Ovšem za velmi hrdou Élišku!! Protože jsem se sama vypravila někam, kde jsem to neznala a vůbec jsem se nebála. A trefila jsem. Dodrandila jsem do New Bubu, udělala nákup a zamířila domů. Jakmile jsem zaparkovala před vratama, zatroubila jsem a zahulákala na celý kolo, že “SEM VÝÝÝBORNÁÁÁÁÁ!”.

No ale řeknite mi, nejsem? Jsem. Sem výborná jako ta Éliška a pak taky jako ta Magdalena. Magdalena Dobromila. Páč jsem se pak v kůchni oháněla se stejnou vervou jako za volantem. Třídila, myla, krájela a přežírala se jahod.

Bože, lidi to byly fakt órchije. Sežrala jsem jich snad tunu. A!

Nebyla jsem na to sama ale. Protože obě holky mi asistovaly. Rumíček ne, toho prej jahody neberou, ten šel radši stavět s Brtnikem 😀 . No ale nedivím se holkám, jahůdky byly opravdu sladký a dobroučký. A tak jsme takhle společně užíraly, třídily  a zpracovávaly.

 

Valnou část jahůdek jsem udělala jako takový rozvar. Jen jsem je nahrubo pokrájela, zlehka ovařila, opravdu jen chvilku, aby pustily šťávu, dochudila medíkem a ubytovala ve skleničkách, který jsem pak zavařila. Dokonalý třeba do zakysaný smetany, když si v zimě chcete zavzpomínat na léto. Značný množství jsem taky ubytovala v mrazáku, no a zbytek si dala do lednice na další den. 

A aby Brtnik nepřišel zkrátka, hodila jsem do kastrolku ještě pár pokrájených jahod, nechala je krátce projít varem a po vychladnutí naskládala na střídačku se zakysanou smetanou do skleniček a dala chladit do lednice.

V tom letním pařáku, mu to pak večer přišlo vhod. No a já celej zbytek dne chodila a nadšeně se chválila jsem jsem byla  megašikovná, že jsem to dokázala šécko takhle. Bomba výlet to byl!

14 komentářů u „Éliška Junková a jahodový órchije

  1. Mňam jahody, dvcera má narozeniny v půlce června a VŽDYCKY se chce přejíst jahodama.
    a můj obdiv za řízení, já mám řidičský průkaz již sedm let propadlý, i když po Praze ho stejně nepotřebuju.

    1. No tak to by si příští rok mohla udělat výlet k nám a můžem vyrazit na sběr. Letos to prý bylo opožděný, jindy se právě už v červnu sbírá. Je to dokonalý, fakt jsem to do sebe rvala jak vo život. Mít neomezený – v tom smyslu, že se dřív přežeru, než mi dojdou – množství jahod, je neskutečný bohatstvíčko. A zážitek. A sbírání netrvá nijak dlouho – po půl dvanáctý už jsem měla nasbíráno a to jsem vyjížděla tak před desátou? Asi. Ale teda bolely mě z toho nohy, páč je člověk furt v takovým divným postoji, ale to je taky tím, že už mám ty oudy ze stavby a běhání s ohařema momentálně kantáre 😀

      No a já si to řízení fakt užívala, tím, že jsem jela do neznáma bylo to zasejc o něčem jiným, než doposud. Kráása veliká 😀

  2. Ale z tebe dobrá hospodyňka, milá Éliško. Kam se hrabou skoky přes plot na tvou anabázi. 🙂
    Letos mi to na farmu nevyšlo a koupila jsem v zelenině jahody z Polska. Nic moc.
    Tvarohové noky s jahodovým rozvarem byly ale dobré a marmeládička taky.
    Podobně jako ty, jahody zahřeju a pohňahňám. Přilévám i trochu vody, rozmačkám pořádně, nacpu do kelímků od jogurtu, dám do mrazáku a říkám tomu sorbet. 🙂 Ve vedru osvěžující dobrůtka.

    1. Říkala Peťa AP, že taky kupujou polský jahody a že jsou dobrý.
      Mně ten rozvar přijde úplně supr. Já jsem z toho ještě ubrala trošku šťávy samotný , nalila jsem to do formiček a dala zmrazit. Vynikající ledový bonbóny – podávám panu staviteli, když se peče venku. Prej supr.
      Já jsem se fakt hrozně vyžila, příští rok si vezmu košiky dva! A ne, ne, pojedu tam dvakrát, to bé lepčí, to se víc nažeru a nebudu muset kvaltovat, páč abysem to zpracovala. Byl to supr nápad.

  3. Petro, obdivuju Tě za tu velkorobotu. Já mám jahody ráda, ale protože jsem kuchyňská blbka, zpracování je otrava. Nejdřív jsem si koupila košíček od Drago (firma, která několikrát ročně dojíždí s různými potravinovými produkty), částečně jsem zpracovala, částečně pojedla. Pak mi známá přinesla mísu ze své zahrádky, no ty byly naprosto mňamózní, takže jsem více pojedla, méně zpracovala. 🍓Zpracovávám tak, že buď rozmačkám nebo rozmixuju, přidám trošek třtinového cukru a dám zmrznout na horké časy.🍨

    1. Ono mi to celkem odsejpalo, s jahodama jsem sice strávila velkou část dne, ale vůbec to nevadilo, protože v průběhu celýho dne jsem se mohla odměňovat tím, že jsem se cpala jahodama 😀 . Něco šlo do mrazáka celý, hezky vyskládaný do krabiček, něco rozvařit, trošku jsem prosypala do misky hnědým cukrem a dala do lednice, kde jsem ujídala, největší otrava bylo mytí skleniček, ale tak celkem to šlo.
      Dle rady Zdeny od Bonči jsem do každý skleničky cmrndla letos lihovinu a víčka a okraje skleniček otřela taky lihovinou, abych měla jistotu, že se mi tam nedostane nic nekalýho, co by mou práci zhatilo.

  4. No já kdysi zavařovala jahody a borůvky stylem,obrat,omýt,osušit,dát na kastrol,posypat cukrem ,dát přes noc do lednice,ráno dát do sklenic a zavařit v páře.Nepřidávala jsem žádnou vodu,jen ta šťáva s jahodama.

    1. Hééj, Zlatko, to je ale dobrej nápad, takhle si to předpřipravit. Jak zavařuješ v páře?

      1. Dáš to do hrnce nebo do trouby na mřížku,prostě to nestojí ve vodě.Jako když děláš knedlíky v páře nebo je v páře ohříváš.Myslím že jsem nechala asi čtvrt hodiny.Ono to poznáš podle víčka že to je hotový.Vydržely i třeba 2roky.

          1. Ale ty ted máš myčku,tak zavařování bez starosti.

          2. Nu ano….. mám myčku…………. ale vůbec nevim jak ji na zavařování použít??? 😮 😮 Máš návod?

  5. Ja zavaruji v mycce vse – sklenice obratim vzhuru nohama, dam do mycky (klidne se spinavym nadobim) a pustim program na myti. Hotovo🤣, vzdy vse vydrzelo klidne do dalsiho roku – tedy pokud jsou sklenice dobre uzavrene a ciste – a taky pridavam trochu rumu😉

    1. No tak ale to je supr, supr, díky obě dámy! Tahle varianta by mě nenapadla. Sem totiž myčkový začátečník, no 😀 A tím, že jsme dva a nezavařuju zpravidla moc slenic, tak tohle je fakt supr řešení.
      Já tam dala tu vodku a před tím ochutnala, jak to spolu bude ladit, kdyby to tam bylo pak cítit. Vynikající ladění teda 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..