Hádej, hádej hadači – díl 77.

Tak pozorte děcka!

Hádanku poslala Kuskus. A je botanická. A stejně jako u mé maličkosti, autorka úplně tak neví, kdo, že se to na obrázku prezentuje. Tak sválně, ešivá to někdo odhalí. Brtnik má tip, a to prosím bez pomoci vědy a techniky v podobě aplikací, já taky mám tip, ale kloním se nakonec k tomu – když jsme koukali na intronét, že pravdu má Brtnik – jako vždy. Tak…. co vidíte vy? :

Je to ta květena vpravo:

Detail:

A ešče detail:

 

Když nebudeme vědět, mám jednu nápovědu v podobě určité vlastnosti týhle kytičky…….no kytičky, heh… podle všeho je to pěkná obryně, když kouknu na tu první fotku. 

 

32 komentářů u „Hádej, hádej hadači – díl 77.

    1. To mě sice napadlo také, ale to má silný… stonek či jak se to nazývá. Tohle má dle první fotky takové slabé tyčinky, to by ty žluté věci neuneslo.

  1. S tou nápovědou Péťu předběhnu.
    Kytce říkáme šustilka a její odnože si rostou různě po rodině a známých, aniž bychom někdo znali její název.
    Také jsem jednu několik let pěstovala, ale kvůli kocourovi musela pryč, v malém bytě se pro ni nenašlo vhodné místo a nechtěla jsem riskovat případnou otravu u kocoura ledvináře. A dobře jsem udělala, u neteře v novém domově se rostlině zalíbilo, pookřála, vyrostla do rozměru Adély a dokonce začala na stará kolena kvést. Každý den se soumrakem kytka listy sroluje, zvedná nahoru a slyšitelně při tom šustí. Jo a květy jsou šíleně lepkavé, říkala neteř.
    Je príma, když sedíte v podvečer zabaleni v dece s knížkou, všade ticho jen za vámi se ukládá ke spaní šustilka, vrtí se a vy slyšíte jak šteluje listy do pozoru….
    Nemám aplikaci na rozpoznávání květin tak kdyby se mohla některá z děvčat pokusit o určení.

    1. Ta marantha je vlastně blbost, neuvědomila jsem si, že jsou vlastně převislé, takže za mě calathea.

  2. Trochu mi to připomíná aglaonému, ta moje má podobné listy, ale nešustí a nesvinuje.

  3. Kuskus
    Teda to je prenadherna lodyha! 🙂 Taky me napadnula hned kytka se zlutyma vecma, ale to nebude ono. Toz vubec netusim, co by to mohlo bejt, ovsem oku lahodi prevelice, tohle mit v pokoji, cejtila bych se jak v jungle.

  4. Google teda zná všechno a říká se jim modlitební kytky.
    Já mívala marantu, ale ta se teda moc neskládala a nešustila.

  5. Ja mam marantu ci kalateu v hodne malym podani, ale rozhodne timhle stylem nekvete. To musi byt neco jinyho, ne? Jsem zvedava, co vykoumal Brtnik s Esuskou.

  6. Také jsem brouzdala po netu. Kalateí je spousta druhů a co do vzhledu zdají se šustilce nejblíž. Jen to květenství je malinko jiné.
    Matně si vzpomínám, že má ex švagrová (od které jsem získala kytku já) říkala, že semínka rostliny snad přivezl před mnoha lety vzdálený bratranec- cestovatel, odněkud z Jižní Ameriky. A teď babo raď.

  7. Mi prijde ta kytka nejaka hodne udatna na beznou pokojovku. Jsem zvedava, co kdo jeste vymysli.

  8. Napadlo mě ,když Kuskus píše o seminkach z Jižní Ameriky,třeba nějaká odrůda tabáku.😁😁

    1. Zlatko, tos neměla, oni nakonec šustilku vyhulí. 🙂 🙂

      Odettin nápad s fejsbůkem a skupinou botaniků není marný. Poradím neteři, ať se obrátí na odborníky. Tuším, že je na fejsu přihlášená. Já ne, tak se mi odkaz na květ nezobrazil.

      Nebo oslovit pana Větvičku, by mohla. Ten rozpozná každou haluz.

      1. No vidíš,pan Větvička me nenapadlo.Je to fakt zajímavá rostlina.Tak já moc neznám názvy ani tech co jsem měla nebo mám.😂🤣

    2. Pro pobavení – existuje calathea lutea, která má mimochodem podobné listy jako tahle potvůrka, a té se říká “cuban cigar”. 🤓

  9. 🙂 jo , některé její listy (ne všechny) když se večer smotají vypadají jako kubánský doutník. 🙂

    1. Ono se to jmenuje podle květů zrovna. 🙂 Ale to noční svinování listů je typické, a nenapadá mě jiná rostlina, která by to dělala. Měla jsem marantu běložilnatou, které se říká “prayer plant” (modlivka), a ta to dělala taky.

    2. Ha! Takže už nevaříme? Hulíme? To taky nejni špatná varianta, snad se po těch letech rozpomenu, jak se to dělá 😀 .

  10. Fifi psala, že má nějakou malinkou marantu, ale nevím jestli ta její taky spí v pozoru.

  11. Tohle mi pripomnelo nasi davnou kancelarskou rostlinu Karel, kterou nejaky Karel privezl z nejake exoticke sluzebni cesty, byl to desnej plevej, narostlo to az ke stropu, lehce se to mnozilo, tak si to vsichni odnesli domu a za cas se vsichni bavili historkama jak to zlikvidovat nez je to vytlaci z bytu. 😀
    Nemelo to vubec listy, jen takovy tycky, vypadalo to trochu jako propleteny zebriky.

  12. Tak já prosím hlásím, že Brtnik došel k názoru, že je to maranta třtinová.
    Já vim prt a jsem zvědavá, jestli se to nakonec podaří vybádat?

  13. Aha – mi se to tady nezobratuje úplně pořádně. No ale jsem zvědavá, ešivá se to dostane mezi ty odborníky, tak zdaliž se dozvíme, wo co go.

        1. Díky hoste, no jsem zvědavá, co se z krásky – protože ta kytka opravdu krásná je, nakonec vyloupne, jestli se jí podaří dostat někam na FB

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..