Pozor na divné telef. aktivity

Možná je to blbost, možná ne. Každopádně zpozorněte.

Nejsem na fakbůku na wotsapu a spol. A přes to mi přišla podivná SMS o přihlašovacích údajích do What´s upu. Už to bylo podezřelý (jsem cvičená z práce), takže aniž bych to přečetla a reagovala, tak jsem to okamžitě smázla. V ten moment, kdy jsem to smázla, volalo číslo s předčíslím Velké Británie – což je +44 . 

Synovec má britské tel. číslo, takže jsem byla na pochybách, jestli by to nemohl být on. A zvedla to. Okamžitý hlásání, že Whats up a přihlašovací údaje. Takže jsem to obratem vytípla.

Říkám to dole o patro níž kolegyním a jedna z nich mi potvrdila, že ji dnes volalo taky britské číslo s tím, že jsou z Microsoftu a jestli má doma počítač a…… odpálila milého tazatele, jenž rozhodně nebyl rodilým mluvčím. 

Je pravděpodobný, že  – a i to proběhlo novinama – Rusové budou hodně aktivní v různých kybernetických kejklích. 

Takže vy naopak buďte bdělí a aktivní, aby se vám někam nenabourali. Co neznáte, okamžitě odpalte do kšá. Ať v telefénu, či v emilu. Neklikejte na nic, co neznáte, co se vás netýká. A než kliknete (i různý rádoby přeposílaný emaily) hodně, hodně dobře si to rozmyslete. Kontrolujte si třeba, zda adresa odpovídá skutečně tomu, kdo vám něco poslal, jestli to není jen napodobenina – změna může být opravdu nepatrná. Říkala jsem to  šéfovi, jestli nemám stihomam, potvrdil mi, že nemám a že by asi mělo proběhnout školení. Takže jsem se rozhodla takhle ve zkratce proškolit i vás 🙂

Tohle varování píšu především pro nás – ne moc technicky zdatný jedince 🙂 . 

5 komentářů u „Pozor na divné telef. aktivity

  1. Ne moc technicky zdatný jedinec má mít nokii, tu mu rusák nezaviruje ani kdyby se pos…tavil na hlavu.
    Tyhle mejly “okamžitě se někam přihlaste” už léta kolujou od paypalu, cca poslední rok nebo dva se doručují zásilky od české pošty a také je problém s přihlášením k Netflixu. Holt uživatel musí používat mozek. Uživatel nemající fakbůky a netflixy to má o něco jednodušší.

    1. chápu,ale jsou jedinci a ročníky, pro které to tak jednoznačné není, ni. Proto jsem to psala.

      1. Navíc nemusí jít jen o tohle, můžou se maskovat poštou, balíčkem, bankou, ta aktivita poroste. je třeba si opravdu dávat pozor a kontrolovat adresu atd.

  2. Nejsem na žádné sociální síti,🤷‍♀️😉 telefén mám nechytrej a soukromý mail to umí nějak rozlišit, takže různé blbiny jdou rovnou do spamu.👍 Na telefonické “výhodné” nabídky či ankety je moje první věta, že po telefonu nic neřeším a zavěšuji. Zato na služební mail mi toho chodí dost, kdyby byly pravdivé různé zprávy, co na mě kde čeká peněz, jsem miliardářka. 😁😜

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..