A jedeme dál!

Minulej víkend vzniknul ten prostor pro kurnik a hlavně ale výběh.

Páč kurnik už tam je. Ale vočklivej. Vočklivej, rozbitej a starej. A já nebudu dámy stěhovat na nějakou ubytovnu pro nepřizpůsobivý slepice. Kdepak. I vzhledem k vydělanému obnosu za šrot budou mít slepičí Hiltón. Ano, je mi jasné, že během pár dní z toho udělají ubytovnu pro nepřizpůsobivé, ale hodlám tomu co nejvíc předejít. Mám nastudováno. Trusník, podestýlka, natřený hřady volejem……..

Takže, abych to mohla zrealizovat, musím se nejdřív zbavit starý zástavby. A jak jsem řekla, budu mít snahu, si co nejvíc věcí, na které budu stačit, dělat sama. A bourání je přesně věc pro primitiva jako jsem já, kterej nic neumí. Jen bourat. A tak jsem v sobotu šla na to. Byl to velkolepej okamžik, jsem zase o krůčíček blíže svému snu.

Brtnik byl tak hodnej a  prosíravej (asi tušil, že bych se při tom přizabila 😀 ), že odendal tu obří střechu těžkou, která tam byla. Čímž mi to značně ulehčil. A nejen to. Taky pod střechou objevil sto let ukrytý vajíčko!! Takže já sice nemám slepice ešče, ale už mám vajíčko. Tím pádem máme odpověď na tu tisícletou filozofickou otázku, zda bylo dřív vejce, nebo slepice. Min. v našem případku vyhrává to vejce 🙂 .

Čekala jsem, že budu potřebovat palici, majzlík, kladivo………… Panbůh fšech stavebníků Sv. Pan Lorenc mě má ovšem rád. Neboť: ” I zželelo se Pána fšech stavebníckůch a vidouc neutuchající snahu toho bláznivého stvoření, seslal na zem maltožrouta, jenž šécky pevné částice malty během zpěvů andělskozednických obratem sežral!” No fakt. Páč ti, kdož původní kurnik stavěli, na maltě rozhodně šetřili. Takže! Takže! Prostě obvykle stačilo vyvinou trochu větší sílu a ! Vijolá! Volná cihla byla moje.

Jistě, prvotní nápad byl, naběhnu na to, rozkopu to a pak cihle vybéřu. Enemže. To už je fakt vyloženě primitývo! A dámy nehodno. A hlavně by to člověku v podstavě přidělalo práci. Neb! Já jsem si takhle dycinky uvolnila cihlu, mrskla do kolečka a tam pěkně dočista do čista očistila. Ni  ždibec staré malty zde nezvostal. 

Poté jsem cihlu láskyplně naložila na rudánka a po pěti odvezla na místo, kde jsem je pěkně do sucha uložila, aby zde odpočívaly v pokoji na to, až nastane den Dé a já je zase po jedný budu tahat ven.

STOPADESÁT CELÝCH CIHEL jsem vybourala, očistila, odvozila a uložila!! Sama, šécko sama. A další čtyřicet v půlčíkách, či tříčtvrtkách, podle toho, jak byla cihla naporcována. Jsem na sebe hrdobec. Makala jsem na tom celou sobotu, kdy jsem jich takhle stihla vydolovat 120 a tu zbývající třicku celých, plus ty porcovaný, jsem zmákla v neděli už s prstem v nose ……. /a s namoženejma zádama a rukama 😀 , to zase jako jo 🙂 /.

Měla jsem k tomu ovšem v neděli dokonalou asistenci. Ohaříky. Páč se udělalo krásně předjarně a oni mohli být celou dobu venku s námi. Brtnik dělal úpravu terénu a já si hrála v kurniku 😀 . Když jsem doskládala poslední cihlu, všimla jsem si ještě, že v přistaveném konťasu, kam se naházela spousta stavebního odpadu, a který čeká na odvezení, se povaluje sem tam půlka cihly, která by se mohla šiknout! Takový plejtvání!  Tak jsem se jak bezďák začla hrabat v kontejneru a vytahovat použitelný cihly. Tedy z mého pohledu použitelný, jak to uvidí Brtnik to nevim. Ale von stejně nepozná, co bylo v kurniku a co ne. 

Chtěla jsem ještě, jak mi nakázal Brtnik sundat z opukový zdi dílny tu starou omítku, která je sem tam nablemcaná, ale růčo to moc nejde. Tak pak rozhodnul, že vezme přístroj a omlátí to přístrojově. Místo toho jsem mohla jít dělat kafe a……. a……… stejně jako minulý víkend, rychlý dezertík v podobě vychlazenýho banána s čekuládkou. Zasloužíme si to oba. Ohaři teda taky mysleli, že by zasloužili, ale prt. Mají svoje sůši.

Takže přátelé! Já jsem připravena do další etapy.

 

P.s. A víte co jsem se dozvěděla v úterý ráno cestou do prasé??? Nevíte? Já vám to snad ani řikat nebudu! Takový šméčko!

 

22 komentářů u „A jedeme dál!

  1. “A víte co jsem se dozvěděla v úterý ráno cestou do prasé??? Nevíte? Já vám to snad ani řikat nebudu! Takový šméčko!”

    No tak nedělej pupeny a vyklop to. 😁

    1. Já to ešče vydejchávám teda. Von mi totiž Brtnik řeknul, že TYHLE MOJE!!! CIHLE SI NECHÁ A JÁ DOSTANU NOVÝ. Neci nový. jsou moje, vlastnoručně vopracovaný!

  2. Jsem zvědavá na rozuzlení. Esli v tobě převáží citová vazba k Brtnikovi nebo citová vazba k cihlám.

    1. to se nevylučuje, ovšem argument zní tak: ” Pro dvě starší slepičky jen kurník ze staré cihličky” 😀

    2. No von je prostě větčí, že jo, takže mě přepere. Rodina je v krizi , to je jasný 😀

        1. No… vono je blbý to, že má pravdu. těchhle starých je na kurník, který bude omítnutý kůlivá čmelíkům………..škoda. Páč ty starý je škoda omítkou schovávat, takže………….. mám smoikof, ale hluboce to opláču, páč TO JE MOJE DŘINA TOHLETO!! 😀 Utěšil mě – prý tam ještě dalších 400 cca tedy, čeká, až je očistím.
          Výbornej deal tohleto, fakt výbornej.

          1. přece budou omítnuté zevnitř, ne zvenku i zevnitř kvůlivá čmelíkům…tak proč by nemohl být kurník ze starých cihel?

          2. Eva B. mohl, ale von ty cihle chce sám, páč z nich bude stavět něco a že na kurnik je takých pěkných prastarých škoda.

  3. Petro, nevím kde ty starý, teď už očištěný cihly byly, ale bacha na ně, aby nebyly zasolený (hlavně dusičnanama z moči zvířat, jsou-li z hospodářskejch staveb, nebo chloridama ze stékající vody ze zasolený silnice nebo z dezinfekce chlorovým vápnem). Pozná se to podle bílejch “chomáčků”. Ony pak vlhnou. Taky na sobě nemají mít tmavý mapy (to nejsou soli zkrystalizovaný do chomáčků, ale rozpuštěný ve vlhkosti). Brtnik to asi ví, ale pro jistotu se ozývám.

    1. to jsou cihly z původního, teď už dlouho prázdného kurníku, jestli to dobře chápu 🙂

    2. díky za to upozornění, ale myslím, že ty naše jsou v cajku. Já jsem to i kontrolovala.

      Byly sice se strého kurnika, ale neměly příležitost dojít do kontaktu s močí nebo tak, jsou to právě pěkný a ještě poctivý cihly jen s patinou. Proto mi je ukranul, zločinec jeden.

  4. At neodpovidam ve starsim tematu. Ano, v byvalym baraku jsem mela slipky. Tady uz ne, nejsou potreba, jsem vdecny a vyhradni odberatel vajec od sousedky.
    Cihly, cihly, urco to vymyslite dobre. Ja bych krom cmeliku brala v uvahu pri budovani i naky ty hlodavce. Bo to jsme tam meli my. Potkal potkan potkana, u souseda zemedelce. A ty mrchy vykousaly omitku, spary, normal vyhlodaly zed. Cert vem cmelika, bych se bala spis tehle potvor do budoucna, az to budete mit nakou dobu zajety, slepicky tam furu krmeni a tak. Kdyz se tenkrat nakonec kurnik s celou podelnou stavbou boural, to byla lahudka pro perdelku, Agules lovila potkanice velky jak kocky, fujky.

    1. A to je škoda právě, víš jako by měl Pepino radost ze slepičích kamarádek? 😀 😀 a měla bys i výcvikovej matryjál na nelovení 😀 .

      No… to mi neděláš radost s těma potkanama teda. No ale……. z jedné strany je opuková zeď plotu, z druhé strany zeď opuková dílny, celý to bude stát na betonovým základu – vyvýšeným, tak snad? doposud výskyt potkanů neregistrován?????? To by už byli u babičky a Olinka nic nehlásila. Huf dalšího nerva mám 😀

      1. je to Mousesovo teritorium a ohaří, to by museli být hooodně odvážní potkani, aby si tam šli přilepšit k jídelníčku od slepiček 🙂

        1. No ano, doufám, že Mouses rabiják, by to mohl držet na uzdě. Jen on se do samotné voliéry nedostane, tam bude pevné pletivo, oka tak pět na pět.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..