Betón

S betonem je to u nás nějak asi prokletý. Minule to bylo s potížema a teď taky.

Věděla jsem, že ke stavbě patří různý dohadování se a taky bohužel určitá nespolehlivost těch, na které se obrátíte. Velká nespolehlivost, to je tak nějak už místní českej kolorit. Snažila jsem se na to poctivě vnitřně připravit a zatím se mi to dařilo docela ustát. A o to víc si vážím našeho pana Zedníka Junkerta s velkým Z, protože to je člověk spolehlivej, u práce přemýšlí, nic  a ani vás tzv. neočůrá, dělá věci poctivě a fakt maká. Tak jsem se tím asi rozmazlila a ukolíbala a když teď přišlo něco z opačnýho spektra řemeslníkova chování, rozhodilo mě to, ba přímo dost nas…štvalo.

Když potřebujete dělat novou podlahu, obnáší to dostat na ni moc betóna. Hooodně moc betóna a to není jen tak. Musíte na to mít obří míchačku a…..z ní to musíte nějak smysluplně dostat ven. Což se zpravidla dělá tzv. pumpou. O co jde, jsem doposud neměla představu. Minule to k nám dostávali takovým spešl udělátkem přímo z míchačky, který se ale úplně neosvědčilo. Teď tedy byla ve hře ta pumpa, což prý je obří věc. Nevěděla jsem jak obří je. Nicméně, zabralo by to velkej kus silnice a to v naší vesničce asi není úplně ideální. Znamenalo by to zábor a další náklady a hlavně by neprojel autobus třebas.

Takže se hledalo další řešení. Nabídl ho pan starosta, že má kontakt na člověka v New Bubu, který tohle umí pořešit páč má nějaký spešl auto, který ten betón umí do domu dostat a není tak veliký. Brtnik mu zavolal, dohodli se, že se přijede podívat, aby měl jistotu. 

A……….nepřijel, depá, nepřijel. Když mu Brtnik volal, bylo v telefénu nejdřív příznačný ticho, který značí, že člověk hledá výmluvu. Auto, rozbilo se mu auto. Ale teda ve čtvrtek by si mohl půjčit auto od přítelkyně a přijet. E?? Nemůže si ho půjčit hned? Nebo druhý den? Musíme čekat do čtvrtka? (Taky jsme pro něj mohli dojet, ale to se mu evidentně nechtělo, to bylo jasný). “No nic, niiiic, klííd Koláče.”, říkala jsem si. Co si říkal Brtnik nevim, ale asi to taky bylo minimálně něco na uklidnění.

To už ale nezabíralo v ten čtvrtek, když maník, kterýmu pro jistotu Brtnik znovu volal, zda to platí, přijel. Odmyslíme-li to, že nebyl schopen slušně pozdravit pana Junkerta, který v tý době ještě na stavbě byl, tak pak přišlo něco mnohem “vtipnějšího” . Páč nám oznámil, že on jen to auto dělá, betón, že si musíme sami a navíc hodil tak nehoráznou sumu, že myslím, že Brtnikovi vylezly údivem bulvy. Vylezly mu určitě, když si posléze uvědomil, že by to navíc bylo minimálně krát dva, protože za hoďku by to nejspíš nešlo stihnout to tam dostat. Takže to celý nedávalo smysl a prostě to musíme pořešit nějak jinak, než s tímhle nespolehlivým matlou, protože i cenově to vycházelo tak, že rovnou můžem volat do betonárky, která to zvládne komplet – když se k nám teda dostane, což je otázka za milijoun teda.

Komu vylezly bulvy taky, jsem byla já. Protože mi došlo, že díky tomuhle expertovi, jsme ztratili dost času a tím pádem, když se sem k nám přijedou podívat z firmy Zapa,  aby si ověřili, jestli je to s tak velkým autem u nás proveditelný, znamená to, že se to nestihne udělat během naší dovolený před Velikonočkama. Ta byla plánovaná i s ohledem na to betonování právě. Jenže logicky každý není na značce, kdy si vzpomeneme a všichni chtějí vědět tak týden dopředu. Supr, takže kvůli lemplovině jednoho maníka se nám to celý zboří, výborný, fakt. Vytočená jsem byla hodně a bohužel dlouhodobě. Neumím tohle zpracovat, i když jsem si na startu rekonstrukce říkala, že s takovým jednáním musím počítat. Divnej svět, kde počítat s lemplovinou je de facto úzus 🙁 .

No ale ……věci ve světě prý bývají v rovnováze, říká se. Tak možná proto, když jsme jeli pro ten polystrón v pondělí, první den naší dovči na Maltě a Pískách, volal Brtnikovi pán ze Zapa Betóna, zrovna v momentně, kdy jsme byli na pumpě na obžerstvovací zastávce a řekl mu, že rovnou přijedou zítra. A že to půjde.

Aaaaaaa! Hurááááááááááááááááááááááááááá. To je supr, to je suprovááá zpráva. Brtnik hnedle volal panu Junktertovi, že zítra začíná šichta, u který nejspíš oba padnou, páč ono roztahovat po místnosti ten betón, kterej vám tam prděj z míchačky – resp. pumpy, nejni žádná brnkačka. 

A v úterý se šlo na to, chlapi dopoledne roztahali kari sítě po místnosti, vypodložili to do výšky, která byla zapotřebí, udělali si lajnu, kam má beton dosahovat a Brtnik vyrazil do Slanýho zaplatit betóna. Krása, jak to šécko šlapalo. Pak mi volal, že už jedooou, že mám otevřít bránu.

Naházela jsem ohařiska nemilosrdně dovnitř a šla otevřít bránu.  To už šel k bráně i pan Junkert a tak jsme si dali závody, kdo tam doběhne první. Sem gentleman, zabrzdila jsem v sobě zbytky lehkoatletický závodnice a nechala ho zvítězit. Netrvalo to dlouho a……….přijela obrovská, obrovská obluda. Vesele Zapácky pomalovaná. Z kabiny vystoupil pán a vypadal jak David Suchařípa v mladších letech. Domluvil se s chlapama co a jak, našteloval tu obludu, která měla kola 600x větší než já a …………začal jí rozkládat. Ta obří ruka, složená  z x dílů, na který je připevněná hadice, kterou bude proudit beton,  se najednou začala postupně zvedat a rozpažovat. Čučela jsem do oblak – doslova, fakt. A připadala si táááklenc malinká, jako tečička nějaká.

Ruka dojela do koruny starýho ořecha a zastavila se. Jako že úplně sama??? Podivila jsem se, páč to fakt vypadalo, že se při dotyku větví okamžitě zastavila. Technika je dneska mocná, čidla jsou fšade. Tady to mělo ale trošku prozaičtější důvod. Ne o moc míň technicky sasračnej, ale jinej. Pán totiž měl v ruce dálkový ovládání, kterýhožto jsem si, ohromena tou obří obludou, nevšimla. A velmi citlivě s tou rukou  manipuloval. Aby……..nepoškodil ořech. Udělal mi radost. Říkala jsem mu, že se ztrátama počítáme – i třeba kdyby se něco se záhonkem mým jediným stalo, že prostě je to stavba a já ten záhonek dělala jen proto, aby to tu bylo trošku hezčejší. Pěkně se usmál a pravil, že se nemusím bát, že se vždycky snaží napáchat co nejmenší škody. A taky to byla pravda. To je tak hezký, když někdo u práce taky přemýšlí a nedělá jen nahrubo. To mě dycinky potěší,.

Když přijela míchačka se samotným betónem, bylo už šécko připravený a začlo to. Přesun betóna z cisterny krz pumpu do Domečku trval asi hodinu. Ke konci přečerpávání vyšlo najevo, že objednaný beton nestačí. O málo, ale nestačí. Takže prekérka.  A Brtnika to zničilo. Páč mu nevyšel výpočet. Nevím přesně čím to bylo způsobeno, páč technický detaily jsem nezachytila, což ale není podstatný, odhaduju, že hodně toho betóna “sežralo” to kamení, pod ním. Asi víc, než se předpokládalo. 

Podstatný je, že chlapi si na to pak sedli a vymysleli řešení. A aby toho betóna nechybělo zase tolik, tak pán, co obsluhuje tu obří pumpoobludu udělal maximum proto, aby z ní vydoloval šécko do posledního dechu milý pumpy. A přečerpával ještě co šlo zespoda pumpy do koleček. To taky potěší, zvlášť v takovýhle moment.

No takže vybetónováno máme, řešení pro ten zádrhel taky máme – páč kus se dobetonoval normoš vlastníma silama v míchačce, a do výšky se to dožene polystrónem … A….! tím pádem konec dobrej šécko dobrý.

17 komentářů u „Betón

  1. Jo, se stavbou si člověk užije, s přestavbou možná víc. 😜 Ze stavby svého domečku mám zkušenost s některými dodavateli, že něco velmi vychválí a vřele doporučí. Při používání pak zjistíte, že doporučili něco, čeho se nejspíš potřebovali zbavit, nejde o vadu, takže žádná reklamace. ☹😢 Pro pohodlnější údržbu jsem pak nechala vyměnit žaluzie -stříbrné zrnité lapače prachu za bílé hladké, část dlažby v jídelně kvůli špatně zakrytému podlahovému topení a zateplení u použitého zdiva muselo být důkladnější než u původně zamýšleného YTONGu. Samozřejmě byli i dodavatelé suproví, které jsem ráda doporučovala svým známým.👍
    Tady v bytě jsem si taky užila, dost dlouho po mně se stěhovali do bytu v ve třetím patře, když mi v chodbě začaly růst houby a stěny v koupelně a chodbě pokryla plíseň zjistilo se, že při stavbě nějaký moula hodil do odpadu patrně cihlu, která prorazila odpadní rouru a odpad tekl po zdi. Škody na zdech zaplatila pojišťovna, vyměněné zádě skříní jsem musela ze svého, protože je vyráběl známý🤦‍♀️.

    1. No to je vyloženě radost teda – teď mám na mysli hlavně tu situaci s odpadní rourou!!! To by mě asi švihlo, chudero malá teda.
      My zatím v podstatě fakt máme spíš štěstí. A jsem za to vážně vděčná. Doufám, že až dojde na montáž oken, pošlou – jak jsme už avizovali – výrazně jinou partičku, než co se dotavila minule. Pokud by se dostavili ti stejní dva, požene je Brtnik svinským krokem, na to už firmu upozorňoval. 😀 .

  2. O problémech s domečkem – to by vydalo na samostatný článek, na to komentář nestačí – odfláknuté krovy, střešní okno …… atd. Byt i přes problémy se ukazuje celkem fajn 2+kk, terasa, kousek pozemku obehnaný živým habříkovým plotem (zajištěný ovčím pletivem), vyvýšený záhon. Pro ne zcela zdravou stařenku se stařičkým pejskem velmi vyhovující.

    1. No já jsem ráda, že se v tom Brtnik kapek vyzná a i si dělá hodně věci sám, stejně tak pak zedník je precizní, nic neodflákává, takže tohle je dobrý. Je to výhoda toho, že to nemusíme dělat na klíč, zas se ale člověk nadře.
      Je supr, že máš k bytu zahrádku, to je krása.

  3. Popis supr,ale kde je fotodokument???
    Dneska ráno jsem si vzpomněla na Brtnikovo nahý kolena,pač tu byl ráno technik na IV a mel kratasy.Tak jsem se ptala jestli mu není dneska zima,prý docela jo…u nás totiž ráno byl mráz,mlha,ani psovi se nechtělo ven curat.

    1. Fotodokument je……..ne , tam ne, ale ve fo´táku. Došlo mi to pozdě, tak já pak udělám fotoreportáž, jak to u nás momentálně žije 🙂
      Technik je zhejčkanec, má to nosit celoročně a pak mu nebude zima, když se ochladí 😀 😀 . U nás taky mráz, muselo se škrábat hodně to auto. A já si vzala potupně teplou bundu zase.

  4. No jo, stavba či ještě lépe přestavba, to je něco. K nám by se s betonem nikdo nedostal, podlahy se musely řešit jinak. Zážitek byl čekat na geodeta, který nám měl vyměřit pozemek. Zaplaceno dostal bohužel dopředu, doteď nedorazil (20 let). A z řemeslníků byli nejvýš na stupnici hrůzy instalatéři, kterým se povedlo na záchod zavést jen teplou vodu (chtěli jsme do umyvadla jen studenou, dispozice umožňují jen pidiumyvadlo). Takže jsme celou zimu splachovali teplou vodou a na záchod se nesmělo chodit moc často, protože by se pak člověk v umyvadle opařil (to přeháním, ale návštěvy jsme museli upozorňovat). Když jsme jim pak na závěr z faktur něco poškrtali a odmítli zaplatit, tak jsme se ještě dozvěděli, že už k nám nikdy nepřijdou. No, na tom jsme se tedy shodli.

    1. No my se taky báli, že se tam to obří auto nevejde. Maník je ale frajer a má to dobře vypočítaný, jsem za to moc ráda, protože jinak je to pekelná, pekelná dřina, když se to vozí kolečkama z míchačky.
      Máte stejnýho geodeta jako my? taky nepřišel – zatím teda je to dva roky jenom 😀 . Jen jsme tedy neplatili ještě. A platit taky nebudem, už ho nepotřebujem, tak ať si trhne. Mě fascinuje, jak může bejt někdo takhle prasáckej!!!!
      Instalatéřinu dělal prozatím Brtnik sám – a taky se spletl v zavedení teplá studená k vaně. Takže si udělal pakárnu a předělával to. naštěstí to zjistil dřív, než se dostavily obkladačky. S tím by se špatně vyrovnával. Opravili to potom, nebo jste si to museli dělat sami?

      1. Tak clovek se obcas splete, fuserina, to je jinej level. A mám obavy, že dneska uz se stava standardem vsude, zrovna dneska jsem se dozvedela, jak tete zfuserili novy zuby za 9 tacu.

        1. No ty bláho!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zfušování zubů za téměř deset litrů – to je snad už na žalobu!!! 🙁 to je hrozný, hrozný, hrozný!! Chudák malá.

  5. Gratulire k naprdenymu betonu! 🙂 Obr prdici vobluda musela bejt ta sama, ktery se vydesil Trolda, kdyz sousedi betonovali zaklady. Taky to delalo takovej ramus?
    K remeslnickym lemplum – znami si nechavali oblozit bazen, takovy oblazky zality spesl pryskyrici. “To vas prezije, paninko!” holedbal se pracovnik firmy. Nak blbe namichali tu pryskyrici a do mesice se jim vsechno odloupalo v platech. 😀

    1. Jo, je to ooooooooooolbřímí stroj, malá továrnička taková, ale líbila se mi moc. Na rozdíl třeba od takovýho toho dokonalýho kácecího stroje, co přijede do lesa, vytrhne strom 🙁 a během pěti minut je strom oholenej, bez větví a naprocovanej 🙁 . Zatímco tahle věcička něco tvoří, tak ten lesní stroj dává lidem možnost ničit lesy nesmírnou rychlostí. Ano, je to taky dokonalý a technicky neuvěřitelný, ale…….hnusný. To když jsem viděla a pozorovala, udělalo se mi fakt mdlo na duši.

      Větu – “To vás přežije paninko!” úplně nemám ráda, a na paninku jsem dost alergická, právě proto, že mi to celý evokuje maníky, co dělají přesně takovouhle fušeřinu. Reklamovali to?

    1. no… tvl!!! pardon, pardon, to se nedá nic jinýho vykřiknout. Tahle doba je fakt pokroucená. Krachujeme a neneseme odpovědnost, máme s.r.o. není se čeho bát. 🙁

  6. nemuzu si pomoct ale pri slove brnkacka v kombinaci s vykonavatelem brtnikem mi vytanulo slovo brtnikacka 😀

  7. nenávidím tyhle debilní lidský výmluvy, trochen mi to připomíná Hospodu na mýtince.
    Nakonec jste to museli pořešit je mi to jasný, ale tyhle obštrukce kolem, děs teda.
    Já se teda málokdy rozčiluju, ale tohle je tady fakt na ránu deštníkem asi tak pěti kilovým.
    A ruku si ani neumím představit, by se mi o ní určitě zdálo.
    Jako člověk bytovkový si fakt neumím ani zdaleka představit co všechno obnáší rekonstrukce domečku.
    Budu se opakovat, ale klobouček před váma oběma.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..