Trajektórie balonku při pohybu svahem

Jako helejte, pánčička si ze mě tudlenc utahovala, jo? Ale!Vona  vůbec nemá představu, jak je vám to vážná věc, takovejdle výzkum. Vona si myslí, že si ten balohek jako běhá sám vod sebe nějako, nebo co. A navíc náhodně. Ale to vůbec tak nejni. Vono totiž, milý zlatí, vono dost záleží na několika mnoha faktorech. Docela dost dlouho sem se s tím tudlenc na Filajce nimral.

Kupříkladu takovej jeden z nejdůležitějších faktorů je pochopitelně povrch po kterým ten míček má běžet. Jen tupo jako Talimůra nepochopí, že v neposekaný trávě to nepoběží. Tam to ani nemá cenu zkoušet. Ale posekaná tráva, to už je jiná věc. Ale to zasejc pochopitelně nestojí samo o sobě, páč ne na každý posekaný trávě míček běží, tam se přiřazujou další -ne nedůležitý faktory ke kterejm se ešče dostaneme. Nejideálnějsím jest zcela bez pochyby povrch holý  A nejlíp bez diskuzí je na tom asfalt, tam nejni vo čem hovořit, to se rozumí samo s sebou. Empíricky milijounkrát ověřeno, že tam stačí splnit faktory jen dva. Faktor č. jedna jest zmíněný povrch – tedy asfalt a číslo dvě jest nakloněná rovina – a tady stačí i zcela mírně.

Ale, za vhodných podmínek i kvalitní povrch hliněnej lze použít. Tam už se ovšem taktéž přiřazujou další faktory. Jakožto kupříkladu hrubost onoho povrchu a přítomnost terénních nerovností, či překážek v podobě kamenů, klackůch a podobně. V případě že jsou tyto přítomny, jeví se velmi důležitým faktorem právě úhel svahu. Zde si již nevystačíme v žádném případku s mírně nakloněnou rovinou, alébrž jest nutno na úhlu přitlačit. A to sem právě studoval tudle na tý Filajce, jak vona se mi smála. Potřeboval sem vykoumesovat za jakých podmínek mi to tam bude běhat. A to dostatečně běhat. Ne že popojdu jeden, dva kroky. To se nepočítá. takže jsem milůvanej žužlobalonek poponášel tu nahoru, tu dolu, tu doprostřed do plácku s hlínou a sledoval, jak rychle a taky, samosebou, jak daleko se z danýho místa dostane. To je naprosto vážná a zásadní věc a vona se tomu směje jak ychtyl nějakej.

Aspoň teda, že mě pak upozornila, že vedle je taky stejnej povrch, ale značně prudčí, a navíc plnej terénních nerovností a překážek právě v podobě kamenůch a klackůch. Takže tam sem zase mohnul studovat, jak se žužlobalonek chová za těchto podmínek. Následně sem se ešče několikrát vrátil dolů právě, abych si to celý porovnal. Probíhal totiž výzkum na témá faktordalšídůležitý a to – faktor úhlu svahu.

Bylo to hodně náročný, to vám řeknu, ale pro vědu se musí něco obětovat. Každopádně můj výzkum ukázal, že tím nejdůležitějším faktorem se nakonec jeví opravdu úhel svahu.

Pak taky dost záleží třeba na tom, jak JÁ rychle a jak z vysoka balonek pustim. Páč pokud to provedu laxně nějak, balonek to taky fláká. Ale pokud ho mrsknu do prostoru se šturmem a nadšením, rozeběhne se, co to dá a je schopen překonat i překážky v cestě.

Leč faktor překážek v cestě nejni rozhodně opominutelným!!! To zasejc ne. To se vokázalo právě taky na tý Filajce. Vůbec nemáte představu, co já se nabádal nad tim, ešivá a za jakejch vokolností přeskočí žužlobalonek ten vovčí bobek, co mu stojí v cestě. Hodiny bych tomu bejval věnoval. Enemže to vona pánčička vůbec, ale vůbec nemá šanci pochopit. Vůbec nemá ponětí, vo čem je takovej výzkum. Takže zcela nebadatelsky mě nabádala, že jdeme dál.

Jenže já eščě potřeboval vybádat faktor vzdálenost od roviny. Neboli jak moc je důležitej poměr úhlu svahu ve spojitosti se vzdáleností bodu upuštění žužlobalonku od roviny, která na svah navazuje. Nevěřili byste, jak je taková zdánlivá maličkost důležitá. Pustíte to moc blízko a skončíte dřív, než byste řekli cokoliv.

Tááakže jsem se prostě musel vrátit. Sem přece badatel!!! A moje pánčička, je správná pánčička, taaaákže …..Joooo! Vrátili sme se tam. Je hoodná. A já sem mohnul bádat dál. Balonek lítal dolu, nosil sem si ho nahoru a pouštěl a pouštěl a bádal, až sem to vybádal a mohnul sem se jít taky procházet. Páč nejen vědou žif je pes a namožený buňkymozkový si taky mysej vodpočinout. Takže pak užsem zcela nebadatelsky lítal za balonkem po muldách.

Každopádně, moji milý, výzkum rozhodně nejni u konce. Je na tom ešče práce jak na kostele.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..