Recepty pacientky

Nemaje nových kynológických zážitkůch, když jsem za tu chorobu, podělím se s vámi – ešivá vás to bude zajímat teda 😀 – o pár fajn extra-mega rychlých receptů.Vzhledem k tomu, že to teď má Brtník v práci takový jako dost nadupaný, chodí domů značně vyšťaven. A k tomu je na všechno sám, když já se povaluju disciplinovaně v peří s ATB. Vaření, venčení, aspoň základní úklid, abychom nebyli zahnojený……… a na to moc času není, že jo. Po práci. No a v pindělí došly zásoby navařenýho jídla, takže to by znamenalo, že zrovna v jeden z nejexponovanějších dní by ešče musel klohnit. Tak co fčil Majne líbe Kindr? Tož jsem se hecla, nabalila se-abych tak suplovala pobyt v posteli a vlítla do kůchně. Prohlídla jsem zásoby a zadumala se. Co políftka nějaká? Zrak padl na plechovku s rajčatama…. Jooo, to by šlo, ta je rychlá!! Kysanku mám v lednici taky, zásoby čerstvýho česneku jsou……. a co pečivo nějaký, ale? Zašátrala jsem v chlebovce a ! Vylovila dvě suchý housky. Bravo! Jde se na to:

Políftka papa pomodoro v domácí úpravě alá Koláče:

2x plechovka rajčat, 2x houska nakrájená na tenký plátky, cibule a česneku dle chuti, bazalka nejlépe čerstvá, já bohužel měla k dispozici enem sušenou, ale zafungovalo to taky, oliváč, voda/vývar, sůl, pepř a já oproti původnímu receptu ještě přidávám zakysanku. 

Cibulku nasekáte stejně jako česnek a frknete jí do hrnce na oliváč, pohoníte chvíli po dně-ne nějak dlouho-a přidáte ty rajčata z plechovky a bazalku. Rozšťoucháte rajčata na menší kousky a jakmile se to začne vařit, přidáte buď vývar, nebo vodu. A na plátky nakrájený pečivo a necháte povařit. Pečivo se rozvaří a polévku výborně zahustí (tomu rozvaření lze po nějaký době pomoci tyčákem 🙂 ) No a pak už jen stačí dosolit, trochu pepře přidat a vrchovatou lžíci kysanky – která v původním receptu není, ovšem je to s tím moc dobrý. No a na talíři přidat čerstvou bazalku – pokud máte teda 🙂 a pokapat troškou oliváče.

A můžete se fedrovat. Je to hustá políftka, takže zasytí i hladovce tyčovitého tvaru jako je Brtnik. A je to moc dobrá políftka a jak říká pan šéfkuchař, je taky děsně rychlá, což se dneska hodilo teda.

Ovšem origoš pana Ridiho, který jsem zachytila kdysi před lety, jest zde: http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Pappa-al-pomodoro

Tak políftka byla v cuku-letu a co fčil k večeři? Můj oběd! K němu jsem měla v lednici kus pečenýho kuřete a neměla jsem na něj chuť. Porce sice velká, ale pro dva k večeři nestačí. Takže………… nastavíme!

Rádoby Ex-otika podomácku

Zbytek pečeného kuřete – tak pro jednoho -nakrájet na kousky, cibulka nakrájet, česnek nasekat, 1x červená paprika, šest cherry rajčátek a mladá cuketka malá – to všechno zase nakrájet na kousky. (nekrájím na pidi kousky všechno tak velikosti poloviny cherry rajčete) Plechovka fazolí, sůl, pálivá paprika, oliváč, citronová štáva – ta z toho udělá tu ex-otiku :D.

A jedem – na pánvi oliváč, cibulka a česnek zase pohoníme po dně, a opět jen chvilku ne moc dlouho, frkneme tam to pečený maso na kousky, chvilku mu tam dopřejeme, lehce osolíme, ochutíme pálivou paprikou,  přidáme papriku na kousky a taky jí dáme čas, ale všechno fakt chvilku , aby to bylo na skus. Pak v rychlým sledu po sobě následují cuketa a po ní rajčata. Taky jim dáme svůj krátkej čas, aby cuketa byla na skus a pak tam frkneme fazole z plechovky, prohřejeme, ochutnáme, dle potřeby přidáme sůl, prolisovaný stroužek česneku a zakapeme citronovou šťávou. Ochutnáme a podle chuti ještě třeba přidáme trochu té šťávy, aby to bylo tak jako zajímavě navinulý.

Fertig a hotovo, připraveno k servírování – nejlíp tak s rejžou. Ale určitě by se to kamarádilo i s těstovinama.

No a pokud vás bude večer při chorobě honit mlsná jako mě…. můžete si dát “desértik” Zdravej, ooobr zdravej a dobrej desértik:

Jablko-(já použila Golden Delicious – jsou nakyslý a šťavnatý) nakrájet na kousky, v misce smíchat tak půl lžičky medu (či podle chuti, ale já to nechtěla moc sladký) skořici, nadrcený vlašáky a citronovou šťávu-zas dle chuti každýho, ale trošku z toho ta kyselost musí koukat, musí být o něco málo silnější než med. Zašmrdlat dohromady, ať se med rozpustí a chutě spojí a pak do toho hodit ty kousky jablek, promíchat a SEŽRÁÁÁT! Vlastně takovej trochu štrůdl bez těsta 😀 😀  a máte to “upečený” ve vteřině.

No takže – dobrou chuť 🙂

 

 

 

 

 

13 komentářů u „Recepty pacientky

    1. rajčatovej džus se zakysankou byla moje oblíbenost, když jsem byla puboš, hodně na horách jsem si to dělala 🙂

      Hrušky – hmmm to by mohlo bejt dobrý!

    2. Já mám taky pár receptů
      – boloňská omáčka z Kauflandu (je jako ta ze školních jídelen, kterou já miluju) a libovolné těstoviny :D, pro pět lidí teda nastavuju pasírovanejma rajčatama a vynikající je to i v kombinaci s cizrnou
      – teď jsem docela záviděla psům kombinaci dýně, olej, jablko, okurka
      – nastavovaná kaše (dá se i s jogurtem místo mlíka. Bílym jogurtem teda :D)

      záftra bude jehně na majoránce s těstovinama nebo rýží

  1. “nějaký době pomoci tyčákem
    hladovce tyčovitého tvaru jako je”

    Takže Brtnik je tyčovej mixér, jako jak jako?

    1. 😀 hele a že jsem si něco takovýho přesně myslela, že někoho napadne, když jsem to po sobě četla 😀 😀 a tak jsem to tam nechala 😀

  2. Fascinuje me, kolik mate doma veci k jidlu, kdyz “nemate” 😀
    Poblivka z rajcat vypada dobre, ja treba zjistila, ze ala dynovka lze zrobit i z cukety…

    Az priste doma.nebude nicehoz, sepisu tinzasoby a ty mi neco vymyslis:D

    1. čajdo no tak nějak já když doma nic nemám tak prostě nemám maximálně třá vejce a cibuli :-DDD

      1. no ale i z toho se dá uvařit – míchaný vajíčka. Ale já jsem prostě vždycky nějak zasásobená , to je fakt.

    2. No to co se dá skladovat mám doma vždycky něco stabilně, třeba ty rajčata, fazole, cibule, brambory, česnek, kořenová zelenina to je vždycky. stejně jako těstoviny, rýže. Doplňuju zásoby průběžně, jak něco dochází, napíšu na papírek (či spíše se snažím si pamatovat, papírek je jen sichrování 🙂 .
      No to nejni špatnej nápad pro příště, můžem si dát soutěž kdo co vymyslí ze dvou ingrediencí 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..