Inzerát

Hledám muže zn. na věku až tak nezáleží.

Na čem ovšem záleží je pár nepostradatelných vlastností. Za prvé to musí být člověk který má rád psy. Za druhé to musí být člověk, který má se psy zkušenosti. Hodně, hodně, hodně moc zkušeností. A to i se psy, kteří nemají standardní chování. Musí to být muž neobyčejně trpělivý, ale také s pevnými nervy, důsledný, musí mít cit a to nejen pro psy a jejich chování, ale myslím tím, že musí být citlivý. A zároveň se nesmí bát a musí si být vědom toho, že min. po delší dobu to soužití nebude selanka. A taky musí mít domek, domek se zahrádkou. A musí mít dostatek fyzických sil. Zkrátka musí to být opravdu chlap-kynolog se vším všudy. A takový se bohužel nerodí po desítkách. Toho jsem si vědoma, ale – třeba se zadaří a nějaký takový se najde.

Nehledám ho pro sebe. Nehledám ho ani pro žádnou svou kamarádku. Hledám tohodle opravdovýho a správnýho chlapa pro……… pro psa. Pro vižlíka Ronyho, který se, jak jsem psala, vrátil do útulku poté, co jeho nový majitelé neodhadli svoje schopnosti, možnosti a nevěřili tomu, že Rony zkrátka potřebuje nějaký režim. Režim, stereotyp a nastavení neměnných pravidel. To je jedna z věcí, která soužití s ním usnadní. Protože Rony opravdu už není pes pro každého.

Ale je to pes pro toho, kdo ví a zná a chce dát domov psovi, který mu poté možná, možná??? otevře svou zraněnou duši. Ale možná taky ne, protože svýho už si zažil dost. Byl bit tolik, že se o svoje tělo bojí. A hodně moc se bojí, bojí se tak, že když ho budete chtít mimoděk chytit třeba za obojek, tak nejen, že vám to nedovolí, ale taky vám to nedaruje a nebude se rozmýšlet, kam kousne. Na druhou stranu v útulku už některé z věcí, kdy s ním manipulují, vzal. Protože poznal, že se mu nic nestane. Ale… to, že to platí v útulku neznamená, že to bude platit s novým majitelem. Ten bude začínat úplně od nuly. Či možná spíš od mínusu. Tak moc Ronymu ubližovali. Krom toho, že mu ubližovali, ho taky nenaučili, že se nemá hrdlit o majetek. A nebo ho to naopak možná špatným přístupem právě naučili. Protože on si svoje zuřivě brání. A je schopen se hrdlit o majetek nejen s člověkem ale třeba i s fenkou. Proto by byl vhodný pouze jako pes-jedináček.

Jedináček ideálně k domku, kdy minimálně zpočátku – po něm nikdo nebude moc chtít. Nechá ho se šmrdolit po zahradě, vezme ho na vodítku ven a pak si Rony půjde do nějaké své místnosti. Protože venku být nemůže. Pobyt v kotci byť i v zateplené boudě prostě nedává, jakmile je v diskomfortu, chová se ještě hůř (a já se mu nedivím, trpět roky v zimě zavřený venku na náladě nikomu nepřidá) . A proč tedy ne úplně volný pohyb po domácnosti? Minimálně po nějakou dostatečně dlouhou dobu ne. Protože by se mohlo stát, že třeba budete sedět v křesle, on poběží okolo, vy uděláte pohyb rukou a on ho špatně vyhodnotí. A …….. bude se bránit. A on se už naučil, že bránit se = kousnout tvrdě. Je pro člověka, který ho dokáže akceptovat takového jaký je se všemi jeho mínusy. Rony se rád pomazlí to ano, ale nesmí se to přehánět. Protože pak si vás začne nárokovat a začne si nárokovat i to mazlení a to už pro vás pak není úplně dobrá situace. To stejné je s hraním, nemůžete ho nechat rozdivočet, protože on si pak zase nárokuje pokračování ve hře.

Rony je výzva. Jenže ne výzva v tom smyslu v jakým ho poslední dobou slýcháme. To ne, to by byl špatný přístup. Není to o tom, JÁ TO DOKÁŽU. Ne. Je to o tom, že opravdu vím a znám a můžu. Člověk musí znát dobře sám sebe a svoje schopnosti, protože pokud je přecení, bude to velmi špatně. Pro něj samotnýho a pochopitelně bohužel pro Ronyho. Tady není s čím si hrát, natož hrát si na hrdinu. Ten chlap kterýho hledám musí být vyrovnaný, silný-ne ve smyslu fyzickým. A taky dostatečně odhodlaný. Protože odhodlání bude potřebovat. Stejně jako spoustu času.

Mnohem víc o tom, jak to s Ronym je, se pak ten správnej chlap dozví od paní Kašpárkové z jičínského útulku a na telefonu č. : 739 045 931 .

P.S. Může to být pochopitelně žena, ale ta bude mít o něco horší startovní pozici, vzhledem k tomu, co Rony zažil. Nicméně se nevylučuje , že někde ta správná panička třeba čeká.

P.S. 2 Rony je stále velmi aktivní, takže – zaběhat si s vámi půjde rád, stejně jako si rád s vámi vyrazí na výlet.

11 komentářů u „Inzerát

  1. Chjo, nebude jednoduché někoho sehnat, nicméně držím ti palečky Rony, ať si tě najde páníček, se kterým si budete rozumět.

    1. No jednoduchý to nebude, lidi na něj občas volají, ale není to ta správná kategorie. Ten člověk opravdu musí vědět a znát a bejt pevnej v kramflecích, dodržet určitej režim, aby on dostal DOSTATEK času na to, aby mu začal věřit. ostatně Petrs01 ví. Takže bychom ji potřebovali naklonovat.

      1. Ále prd, jen lidi chtěj psy instantní a místo aby takovýmhle čumákům pomáhali, radši vyráběj další, který často skončej podobně.
        Kdyby nebyl Vašek, klidně bych ho vzala, i přesto, že ve spoustě bodů zrovna neodpovídám :-D. Tohle je prostě Vašek v trošku větším vydání. Zvládnout to lze. I vděčného mazlivého pejska lze očekávat – tak třeba za tři roky, když nový majitel nic moc nepokazí…

        1. No nejsi chlap, to vim, ale zbytek myslím splňuješ právě. A on je Vaškovi v těch reakcích hodně podobný – si myslím teda, podle toho cos vyprávěla Ty a co paní Kašpárková. Zprasili ho dostatečně, to je bez pochyb. Je mi z toho smutno, protože takový lidi, kteří to dají, se velmi špatně hledají. zato těch co psa takhle zprasí bohužel je čím dál tím víc, přesně, jak píšeš.

          1. Třeba fakt nemám ten domeček se zahrádkou (ani místnost navíc, u nás je sardinkov), mám dalšího psa, o pevných nervech dost pochybuji a režim a stereotyp jsou u mne sprostá slova 😀
            Ale… to by se dalo, to by všechno šlo, ale ne s Vaškem. Dva krokodýly spolu nee, to už je moc vysokej level.

      2. Přesně si to tak myslím i já, nebude to jednoduchý, já bych to nedala. Ani nic podobného. Prostě né každý na to má.

  2. Petrs01
    dva krokodýli vůbec, to ani náhodou. Ten stereotyp aspoň do začátku je proto, že on ho potřebuje – jak jsou změny, nedává to- trochu autista, ale zase to myslím vychází z toho jak žil. Když bude mít svůj jízdní řád aspoň v začátcích, pojede se mu hladšejc a míň konfliktně. Jeho to vyhazuje z konceptu a pak reaguje blbě. Takže takový zábradlí, aby se měl v začátcích čeho držet, než půjde po vlastních.

  3. Je mi za Ronyho moc smutno. Moc bych si přála, aby se našel někdo, kdo by ho naučil být šťastným pejskem a dal mu zázemí. Ale bojím se, že se to nepovede…. Kéž bych se pletla.

  4. Je mi do breku. Vižlové, které znám, jsou tak úžasní psi, kontaktní, ovladatelní, takže když vidím, že psa této rasy dokáže někdo takhle domrvit …!!! Možná by ale panička kynoložka byla i lepším řešením. Znám pár psů, včetně své Kory, kteří chlapům nevěří a strach vyústí v agresi, zatímco s ženami – no problem. Každopádně Ronymu moc držím palce, aby se někdo nastálo našel.

    1. On má právě víc problém se ženskejma, protože jak umřel ten páníček, zůstala tam jen jeho žena a tam nejspíš to všechno vzniklo.
      Jsem z toho taky špatná, kam lze vižlu dotlačit. Vím, že není první. Svýho času byli na Moravě dva, oba procházeli rukama Ivo Eichlera. Ten jeden to zvládnul dobře, skončil u holky co měla RR a vzala si ho jako druhýho psa a fungovali dobře, Argo takový štěstí bohužel neměl. Tak snad Rony to štěstí mít bude.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..