Dovča byla

Jednodenní . Minulej pátek.  Taková trošku  pracovní a trošku vyřizovací.

Páč nám vezli okna. Už poslední. Z té velké zakázky. 

Tak mám radost. Jedna etapa a starost za námi. Trochu to sice zase oddálilo dokončení dvorku, ale tohle bylo nutný udělat. Aby především v obýváku dole, už byl Domeček pořádně zateplený. Neb tam do toho pátku kralovalo tohle okno. Starý špaletový. Rozpadající se a netěsnící. 

No a v pátek, simsalabim.

Ešivá to nevypadá líp,co? 🙂 . Vypadá. I takhle v tom syrovým rozdělaným stavu, vypadá. A taky hlavně funguje. Okamžitě to bylo poznat na teplotě v Domečku. A jsem moc ráda, že i když to byla odbočka od toho, co je v podstatě hlavní, tak, že se to stihlo. I proto, že zeď z té místnosti šla před časem dolů a než se postaví nová, je tam otevřený prostor. A to by v zimě pak bylo na spotřebě energie znát. 

Takže dole, jsou už úplně šécky okýnka na svojem místě a nikde nic nekulhá.  A teplo neutíká.

Aji nahoře už máme, ve střeše. Helejte:

Já se tak těšim, až jednou…. dostane Domeček kabátek  a šécko do sebe zapadne – ta okna, střecha, omítka, kulatý rohy….. a bude to nejkrásnější Domeček v celým vesmíru 🙂 .

24 komentářů u „Dovča byla

  1. Já teda vím, jaká barva bude fasády, ale teď mě tak blbě fantazijně napadlo, kdyby byla růžová a na štítu velký nápis: CUKRÁRNA
    Obsluhoval by Brtnik, páč ten by neujídal…

    A já bych si domeček vyfotila do sbírky “architektonické hrůzy českých kutilů” 😁
    Nevěřili byste – možná věřili, jak jen blbá barva fasády dokáže podělat i jinak hezký domeček.

    1. Ne růžová rozhodně ne. 😀
      Ona ta okna v reálu mají tu barvu tlumenější, než to takhle vypadá i tím, že foceno už opravdu v šeru. Však víš, jak působí v reálu. My jsme shodou okolností, když jsme tuším loni?? hledali, zda nenajdeme někde, jak vypadá vybraná střešní krytina na nějakém starém domě, narazili na fotku domu, který – aniž bychom to tušili – vypadá hodně podobně, jako bude vypadat ten náš. Takže jsme si mohli – k naší radosti – ověřit, že tudy kudy jdeme, to bude moc hezký.

  2. Okna moc pekny, na tu fotku ciziho domecku si pamatuju a byl moc hezkej.
    Jen s novyma oknama bacha na vlhkost, tyhle stary domy jsou na tohle blby a jak to nikde nevetra…

    1. Já jsem to sem dávala? No jo, to je pravda, dávala. Zkusím to najít, protože jak nám cípnul počítač, tak my sami tu fotku už nemáme. :-/

      Jojo, já to vím, taky jsem větračka obecná. Větráme ráno – celý dům, když se jde ven s ohaříkama, otevře se všechno a udělá se průvan. Mám ráda čerstvý vzduch. No a to stejný odpoledne, když se jde s nima zase ven. Otevře se dům, pustí se luxy a domů se člověk vrátí do vyvětranýho, voňavýho a uklizenýho. V zimě to jasně není celou dobu, ale ráno třeba dvacet minut a odpoklo taky tak.

  3. Pěkně se vám to vylupuje, Petro 🥰.
    Jinak s tím titulkem tohohle příspěvku se mi hned vybavila jiná věta holá: Kafe bylo. To si psala po ránu naprosto sklerotická babička jednoho našeho známýho, aby nesnídala dvakrát 😁. Mě to taky čeká.

    1. 😀 😀 😀 dík, to je dobrej nápad….Kafe bylo….. asi si to musím někam napsat, abych na tuhle vychytávku nezapomněla 😀

  4. Jináč já jsem pro používání barev – právě zrovna prvek oken je tak akorát. Stejně tak oživující prvky na velkých bytovkách. Jako estetický průser ovšem vidím ty nátěry celých paneláků zářivě zelenou, oranžovou, červenou… To mi bylo oku lahodnější šedivé sídliště. Nebo vilka s fasádou vaší barvy oken… 🙈 taky fasáda v barvě lila je bezva. To stojí u nás na Praze 10. Fasáda lila a střecha vínově rudá. 😂
    A je to i panelák v barvách kombinace: sytě modrá-trávově zelená a pampeliškově žlutá. Ten je dobře odporný.

    1. Jo barevný fasády jsou velkozlo. Naprosto nechápu, jak do toho někdo může jít??? Je tedy občas možné, že jde o případ, jako u sousedů dole ve vesnici. Vybrali si barvu a když to pak firma namatlala na ten dům, bylo to něco naprosto příšernýho. Teda je, a on je z toho neščastnej. Proto říkáme – zlatá bílá. Ne teda taková, aby mlátila do očí, to je nepříjemný pro všechny i v okolí, ale taková jemná bílá. V jednoduchosti je krása.

  5. Thielli
    Naprostej souhlas. A nejhorší mi připadaj ty agresivní zelenomodrý odstíny. Myslím, že tohle by se měly učit děti už ve škole. O hnusnejch nápisech názvů obchodů ani nemluvim.

    1. Hůůůstý! Jako to jim ta absurdita nedochází? Asi ne. Já mám taky jeden nápis vyfocenej, počkejte zkusím ho sem dát přímo, jako paní domácí mám v tomhle výhodu.

      1. Byla jsem vyzvednou tehdy vajca v balíkovně, jenž je na pumpě, kterou vede Sony /jeho žena, stará Sonka je hrozná megera protivná 😀 / a mají tam tudleto:

        sem se málem počůrala, jak jsem se rozesmála.

  6. Mileno,

    já ten vizuální smog cítím v Čechách tak nějak nejvíc. Anglické vesničky hezké, holandské taky, v Provence taky, v Norsku ty shluky červených domečků… pár jihočeských nebo horských vesniček ještě také krásné. Dokonce i ty asijské lepenice a vůbec asijský křiklavý styl byl nějak sjednocený…
    …ale města a vesnice středočeské – katastrofa 🙈
    Mám pocit, že praotec Čech byl králem nevkusu neboco…
    Ono i to naše české oblékání tomu odpovídá. Jeden nemusí být boháč, aby se oblík jednoduše vkusně…
    Naše pani móda se jmenuje buď “hlavně, že je to praktický” nebo “hlavně, ať je vidět na 100 metrů, kolik to stálo.” Jinak si to neumim vysvětlit. 😁

    Ale to už odbočuji od architektury, konkrétně ohařího penzionu…

    1. aby se oblík jednoduše vkusně…

      přesně! Stačí aby si každej koupil černý hadry, nenápadný logo ramštajn, pořádný boty a hned by bylo po nefkusu 😀

      Ba ne, neci aby nějaká růžofka blbá nosila stejnej styl jako já. To by mě to rychle opustilo.

  7. Edit – každopádně teda když jsem před časem stála u bývalýho Máje, nebo jak se to jmenovalo a čekala na tramvaj a koukala právě na tyhle fasády, byl to velkohnus velebnosti.

  8. Dřív se na vesnici chalupy natíraly vápnem, do kterého se přidávalo něco modrého (tuším modrá skalice), takže to bylo od bílé po různé odstíny světle modré. Snad to byla i ochrana proti plísni.
    Vzhledem k tomu, že bydlím na sídlišti, barevné domy mi nevadí. Když někomu vysvětluji kudy kam, používám to barevné rozlišení. Paneláky se barvily při zateplování. Jeden dům se tu stavěl cca před dvaceti lety už s pojmenováním duha. Barevné domy jsou doplněny spoustou zeleně.
    Vlastně i v památkových zónách jsou náměstí s barevnými fasádami.

  9. Kimi

    to odlišení paneláků pro orientaci je skvělé, o tom žádná… jen ty barvy by mohly být pastelovější, decentnější a nebo lze odlišení udělat jen určitým prvkem.
    Těmi jásavě svítivými i příroda kolem šetří, a tak i pro (téměř každé) lidské oko jsou příjemné zemité nebo tlumené barvy. Takový zvonek nebo slzičky Panny Marie mají pro nás nádherou barvu právě proto, že ho není na louce jak řepky. 🙂

    1. Souhlasím – náš bývalý panelák měl – teda má – pastelovou modrou barvu, která se tuším dolů zesvětluje.

      1. Mně se ty barevný paneláky líbí nebo teda alespoň pro mě je to na pohled hezčí než šedivý sídliště a některý mají na sobě i obrázky, tak je na co koukat. 😀

  10. Tak my dávali na novou fasádu světležlutou(žlutá na větší plochy by neměla dělat fleky narozdíl od modrý),z jihu už je spíš bílá,pak dávali žlutou jako Telecom někteří sousedi.
    A modrá skalice je proti plísni,já s ní vždycky stříkala sklep na jablka a brambory.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..