Tibetská houba

Do mlíka.

Rozpředla jsem před pár dny rozhovor s kolegyněma na téma zda a jak vyrábět jogurt bez jogurtovače. A připletla se nám do hovoru tadle houba. Tibetská. Zvaná Kombucha do mlíka. Co ale není vůbec kombucha, ale jen se jí tak říká. Já už jsem úplně zapomněla, co jsme si tam o ní povídaly. A dokonce jsem i zapomněla, že jsem ji nutně potřebovala. 

Moje hodná kolegyně nezapomněla a tak mě dnes překvapila houbou v krabičce. Snažila jsem se vymámit nějaké informace. Kolegyně, která mi ji přinesla, neví nic, jen to ochutnávala a přinesla mi ji od dítěte. Druhá kolegyně, ví o trošku víc, ale ví to jen od rodičů, sama taky nepěstovala. Třetí kolegyně, ta už ji pěstovala, ale je to tak dávno, že už si toho moc nepamatuje.

Já jsem z rozhovorů a informací nabyla dojmu, že si budu muset založit kraví farmu, protože houba potřebuje pořád víc a víc mlíka a roste. Takže nás pravděpodobně vbrzku vytlačí z Domečku a přestěhuje se posléze na pastviny, kde jsou krávy s mlékem k dispozici 24/365. 

Pokud o mě už nikdá neuslyšíte, sežrala mě houba. To jsou ty moje blbý nápady, jak zdravě žít. Měla jsem si koupit bůček. 

 😀

P.S. pokud máte někdo zkušenosti s tímhle elementem, podělte se, budu ráda.

14 komentářů u „Tibetská houba

  1. Roste podle toho jak velkou sklenici jí necháš. Když zvětšíš prostor, zvětší se houba. Nedávej ohařům ochutnat, nebo už nikdy neochutnáš ty 😀

    1. se poserou a budu furt uklízet?
      Já jí zapomněla v lednici v práci, snad neumře 🙁

      edit, dík za radu. chceš pak třeba taky, až mi naroste?

      1. Mám.
        Neposerou, je to kysaný. Ale nenechají ti.
        Proč by měla umírat? Bydlí buď v lednici a dělá se jednou za čas, nebo mimo lednici a můžeš ji dělat každý den.

        1. Ahá! Já myslela, že ji furt musim krmit a krmit, až bude velká jako Domeček a my budem bydlet ve fčelíně. tetkon je bez mlíka, taková hrouda malá v krabičce. tak ji přivezu domů – propláchnu -prdnu do hrnku s mlíkem a nechám 12 hodin na lince a 12 v lednici . pak to vypiju, propláchnu a zase 12+12 v hrnku. a taklenc dokola. Je to tak?

          1. Dá se. Pokud je bez mlíka tak jí úplně dobře není, to by chcípnout mohla.

  2. Petrs01
    sakra, tak myslíš, že do odpoledne cípne? Mám jí koupit mlíko, nechat ji bydlet do zítra tady a pak ji vzít domů?

      1. okáčko, díky. mám v telefénu připomínku, doufám, že to klapne. Propláchnu naložim. a ten režim co jsme popsala – je to dobře, nebo poradíš něco jinčího?

          1. Počkej jak týden v lednici – že jako týden v lednici vyrábí ten kefír? Já jsem vyčetla, že:
            houbu propláchnu, zaleju mlékem a dvanáct hodin nechám pracovat na lince a poté dám na dalších 12 dopracovat do lednice.
            Vypiju
            houbu propláchnu a zase dvě dvanáctky vypiju a jedu dál.

            když nechci, propláchnu a můžu dát i do mrazáku. Vy ji na dobu kdy nechcete máte v lednici? Samotnou, nebo ve vodě, nebo v mléce?
            Je to špatně?

  3. Čím vyšší teplota, tím vyrábí rychleji. Takže když nechceš každý den, necháš ji pracovat pomalu v lednici. Ve vodě jen přežívá, nepracuje. Na suchu chcípne.

    1. Tak doufám, že nechcípla. Už si od odpoledne plave v mlíce a pro ten start jsem ji nechala venku i na těch druhých 12 hodin. Jsem zvědavá, jak a zda se zadaří.

  4. Nedávno jsem četla, že nápoj s kombuchou prodávají na Rohlíku, jako JZT Ferments či Loklok – ještě jsem se nedostala k tomu, abych si to prostudovala podrobně. Kdysi dávno jsem si nápoj taky vyráběla sama.

    1. Jojo, dneska se prodává už úplně šécko, od všeobecných rad, po věci, které jsme si zdarma předávali

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..