Odpoledne s Pikslou.

No ne, já vim. Neřiká se Piksla, ale Psikla. Nebo Piskla? Říkali to tak nějak v mý oblíbený Takový normální rodince.

A já tomu skřítkovi bíglímu, kterýho nám přijela před Silvestrem představit Petrs, říkám všema variantama na tohle téma. Myslím, že jejím oficiálním jménem, Pixie, jsem jí asi řekla enem dvakrát.

Helejte to je boží skřítek.

Mocinky moc roztomilej skřítek. Přijeli k nám odpoledne a měly jsme s Petrs dohodnutej systém, jak se Psikle ohařiskům představí. Aby z toho počtu psů, o hodně větších psů, nebyla nějak nesvá. Nebyla. Asi se už znali nebo co. Fšicí do jednoho 🙂 . Tak to teda aspoň působilo.

Jako předvoj šel Rumíček, ale myslím, že kdybych s sebou přivedla smečku čítající dvacet hlav, bylo by jí to jedno. Protože jsem udělala prosíravou věc. Jak jsem ji uviděla, totálně jsem se rozpustila a rozněžnila a vytasila se s platidlem pro bígla z největších. S kusem žvance. Ale nebyl to vlastně ani záměr, prostě to tak přišlo. A přišlo to dokonale, protože jí nějakej rezatej pometák byl následně zcela šumák, musela hypnotizovat mou ledvinku. Kukadla jako dva obří talíře a totálně vysmátá.

Tak jsme dál nic s Petrs neřešily a vzala jsem to v celkem rychlým sledu. Jako další se šla představit Bubinka, tam to taky nevzbudilo žádný emoce. Ty byly naopak na straně Taliprtky, kterou bylo třeba nejdřív trošku opracovat, aby začala vnímat, protože byla z Pixie stejně hyn, jako já. Jen já jsem u toho nehrozila tím, že rozbiju nadšením půl vesnice a tu vedlejší taky. Tak se fšicí v naprostý pohodě poseznamovali a mohlo se hnedle jít.

Vzali jsme to na louky za koňské ohrady. Je tam velký prostor pro lítání, psi se můžou rozprostřít a nehrozí, že by vznikla nějaká nervozita. Ale ono to nehrozilo ani tak. Musela jsem se smát. Okamžitě se utvořila čtyřhlavá smečka tak, jako by to tak bylo odjakživa. A velmi často se přesouvala mezi mnou a Petrs.

Protože to žrádlo, že jo. Piksle se nerozpakovala přijít na jakékoliv přivolání, hlavně, když si přivydělá 😀 😀 . Dobrý bylo i to, že se nikdo o ten žvanec, ale nehrdlil. Přes to, že třeba něco upadlo, nebo někdo nepochopil, kdo je zrovna na řadě………. prostě smečka loveckých čoklů, tak jak má být. Dělá to člověku pak hubu kolem celý hlavy, když se na ně dívá.

Rumíček ščastliv, že má balonky. Resp. takhle jeden balonek sice, ale balonek, co byl velmi v pohybu, takže jako by jich bylo milijoun 😀 .

 

Taliprtka – jak jinak – jediný zájem:

Když jsme vystoupali loukou nahoru k lesu, odpojil se od nás Pikslí páník, který po prodělané chorobě nebyl úplně v kondici. Zkusila jsem, ešivá by s ním nešla domů taky třeba Bubrdlína, která toho už měla za sebou, za tu dobu vánoční, fakt hodně a třeba by uvítala možnost odpočinku. No tak neuvítala, náš návrh jednomyslně zamítla a pokračovala s námi dál.

Vzali jsme to na opačnou stranu než, Pikslí páník a pak se úvozem vydali do Bukovýho chrámu.

A hnedle v tom úvoze Piksla vokázala, co v ní vězí. Protože nám tam cestu překřížilo srnčí. A co byste mysleli, no? Sválně……….bígl, v lese…. volně loženej……… srny…….. 

Je výborná! Stejně jako Taliprdnice moc pěkně poslechla a byla i nadále ovladatelná. Krásně se na to dívalo. Ona Piksla vůbec utvořila s Tali takovou sourodou dvojici – jak kdyby si pořídila velkou ségru. Hodně často to bylo, kam jedna, tam ta druhá.  Tali to v sobě má, být oporou jiným psům – třeba i těm ve vztahu k jiným psům nejistým. Peti Cuprumka, když byli tehdy u nás, to měla s Tali stejně. 

Rumíček měl v úvoze trošku jinčí starosti, jak vidíte – potřeboval lovit míček v listí. Bubina potřebovala  lovit pamlsky z ledvinky a velmi často se i k ní přidávala při této činnosti Psikla Piskla Piksla. 

Bylo to vážně moc fajn procházení. Poklidný, pohodový (když odmyslím ten Tali zásek na začátku, že jo 😀 – zde letí po provedené exekuci jak nejvzorovanější péf , teda fena 😀 )  

Čokle vysmátý, poletovali si koukolem kolem. Dokonalá smečka. Usmívám se tu teď, když o tom píšu a koukám na fotos, jak opravdu krásně spolu fungovali, společně nejen pobíhali, ale taky si čmuchali….

Když už jsme se pak začali vracet zpátky, objevilo se za námi na křižovatce cest auto. Jasně, myslivec. Tak jsme si s Petrs šécky ty psy zavolaly k sobě. Psi se okamžitě dostavili a do jednoho vzorně usedli do porostu vedle cesty. Vodítka nebylo třeba. A pán v zeleném mohl projet. Měl oči vyšpulený pomalu jak letec při přetížení. Jel natěsnačku kolem nás a nespouštěl z nás ty svý vyšpulený oči. “To koukáte pane, co?” chtělo se mi říct. Byla jsem na nás pyšná, na šécky, do posledního psího chlupu. Krásná a poslušná psí smečka. 

Když jsme pak dovalili dom, Brtnik s Petrem řádili na zahradě s dřívím. Tak příjemné odpolko bylo nutno zakončit kávičkou, to je jasný,  že jo.  A…….Piskla, která se opravdu stala součástí smečky, si bez jakýhokoliv odmlouvání nechala mezi dveřma utřít od Brtnika, kterýho vlastně viděla prvně pořádně, utřít ťapiny, jak kdyby to byla běžná věc. 

A doma si pak naprosto přirozeně lebedila s ostatníma dál.  Trošku šmejdila a pak odpadla, stejně jako ostatní – vedle někoho na pelíšku a my si  mohli jít dát tu kávičku. A taky předat dárky. My jsme dostali nádherný, nádherný kalendář z fotek chalupy. A že Petr a Petra umí udělat hezký fotky. Ta zimní, kterou letos vytvořila letošní zima, kdy chalupa je krásně zapadaná sněhem, tak ta je úžasná! Takhle zapadanou chaloupku jsme ještě neměli. Takže…. se můžu těšit na další prosinec!  Já jsem pro Petrs měla nečekaný dárek – od Sokola, která jí poslala puzzle 🙂 a taky pak mojí knížku. 

Sedělo se a povídalo se, až se pak už dělala tma. Tak aby nešli zpátky na Chalupu, kde tou dobou trávili Silvestra, úplnou tmou tmoucí,  museli už jet. A dohodli jsme se, že když se jim bude chtít, přijedou ještě před odjezdem odpolko na další společný venčení. Páč to bylo fajn.

Aby taky ne! Páč Piskla, Psikla, Piksla je malá roztomilá bytůstka s radostí v srdci, kterou rozdává do všech stran. Prtka jedna bíglí. Moc hezky se na to kouká, na spokojený psisko, který má svoje nový doma.

44 komentářů u „Odpoledne s Pikslou.

    1. Já z toho byla taky úplně rozplynutá, jak jí to s ohařema nádherně sedlo. A nikdo neřešil že mu cizí pes přešel nad balónkem nebo že tenhle piškot dostal někdo jiný. Úplná bomba to byla. Ale to je dílo ohaří smečky, voni jsou prostě mezi sebou v pohodě a novej pes se přizpůsobí většině 😉

      1. Skvělý to bylo co? Fakt naprosto zapadla. Takže když bys potřebovala pohlídat, není evidentně problém. já se tu usmívám, když si to promítám znovu.

      1. A já jí neuvidím naživo?
        Vy vůbec nikdo nevíte, jak já se těším, až vás všecky uvidím naživo.
        Teď mi řekla kolegyně z práce, že si mě takovou nepamatuje. Že jsem někdo jiný, že mluvím a někdy se i směju… a že už nikdy nechce, abych se vrátila jako to bylo dřív.

        1. No tak jasně, že jí uvidíš naživo, až se naplánuje nějakej sraz a budeš chtít přijít. Já tam teda zase nebudu 😀 , protože co stavíme, tak nemám šanci na nějakej růžovej sraz dojet, protože prostě – nemám řidiče sl. Daisy – Brtnik pracuje. Já sama do neznámých vod se bojim jet a taky mu pomáhám furt.

          a jsem moc ráda, že je Ti takhle dobře, tak dobře, že to vidí ostatní!

          1. Uděláme sraz zase v Kyšicích, tam dojedeš i sama.
            Thielli, neděli máme volnou, čekat na sraz netřeba 😉

          2. No, to ne, to nejde tebe nevidět. My máme tu chatu 45 minut od vaší chalupy a ty stavíš domeček 20 minut od chalupy. Jakým směrem (S/J/V/Z) od chalupy (tedy pokud se smím optat?) bydlíte?

            že bych jako zapřemýšlela, co děsně důležitého ještě do domečku potřebuješ a tak bych se pod záminkou osobního doručení vetřela s pudlicemi na louku a do bukového lesa…
            (no, naposledy jsem se vetřela někam ještě když letopočet začínal 199..)

          3. Petrs01
            v neděli jdeme s tím Koudym, to bude velká zkouška!
            Pamlskovník už je připravený se spoooustou kachního s rybou.

          4. Kyšice jsou dobré, na setkání s pikslou se těšíme úplně stejně moc!

  1. Je moc dobře že slečna “P” získala takový super domov 🥰👍. A nádavkem báječné kamarády.. to se moc hezky čte – hned mám dobrou náladu a prosluněný den. A jsem ráda že myslivec ČUMĚL 😉..

    1. Já si myslím, že si to Psikla celý načarovala. Tak jako kdysi Bubina. I ona má v sobě cosi. Tak si to prostě zařídila, aby to měla 🙂 . Prtka jedna bíglí.

  2. To se tak krásně čte.Až se člověku chce brečet.A návštěva co pomůže,to už jsme v úplně jinším světě.Nádhera, krása,úžasný.

    1. Jojo, P+P se práce nebojí. Však i díky nim chalupa dýchá a nehibernuje, fuj – mě se víc líbí varianta hybernování, než hibernování.

    1. Jojo, hezky si to sedlo a i pro ohaříky to bylo pochopitelně přínosem, protože jiné psy moc nepotkávají, tak měli zase nový zážitek.

  3. Petrs01
    Joooo Kyšice jsou fajn, to bych mohla zvládnout! I to místo by mohlo případně ěěě, případněěěě vypomoci v tom , vylomit Brtnika, aby šel s náma!!
    Jsou tam dvě místa, kde se dá najíst – ať už v cíli nebo po cestě – ideální místo!!
    Případně i u nás – ono už se to před časem i nadhodilo – když jsme se přestěhovali. Místo, kam můžeme se psama do hospody taky je. Případně kousek od nás je u rybníka kemp s chatkama – co píškou chatka pro tři osoby 450,- za noc, kdyby chtěl někdo nocovat. Jak s čoklama tady zatím nevím. Ale nebyl by problém se zeptat.

  4. Thielli
    Domeček je přesně mezi chalupou a Prahou. Od konce Prahé na západ. Od chalupy na východ. Záleží, jak to člověk pojme 🙂

    Nu klidně se vetři na venčení, louky a lesy u nás nabízejí svou náruč.

    1. To je gút !
      tak to bude blíž k té naší chatě. Já najdu nějakou díži nebo krajáč nebo tak něco užitečného a děsně potřebného… a jakože to přivezu, jo?
      🙂

      1. Jasně! Díží a krajáčůch nejni nikdá dost! 🙂 Ne , dělám si legraci, přijeď prostě jen tak.

  5. Jejda, já chci taky vidět pikslu a taky černou a hnědou… 🙂
    Emma je pes společenský – tedy v tom smyslu, že má ráda psí společnost. A naše ranní venčení to je smečka různých psů od malých po dost veliké, jsou na volno a v pohodě, nesoupeří ani o pamlsek (na všechny se dostane), ani o míček – ten je toho, kdo ho zrovna ukořistí. A jsou tam norfolk teriér, norwich teriér, labrador, flatka, štěně dogy(ta je největší), cane corso, pumy, boxerky… mimino knírače, pár kříženců… ne všichni najednou, ale tak kolem 8 kusů se tam sejde 🙂🙂. Někteří si hrají, okusují se (hlavně Emma + doga), někteří se honí (Emma + kdokoliv) a někteří si jen tak čuchají.

        1. A s dovolením (tedy vlastně bez dovolení) jsem ti včera napsala emila, tak snad nespadl hned do koše. Už mě nebavilo ti soukromě klepat do schránky na Chovu. 🙄

          1. Aj díky za upozornění, jak to půjde doběhnu tam.

  6. To je moc pěkný hlásání. Stejně milý, jako když jsi hlídala na víkend Spratečka ♥️❤️.

  7. jééé já su táák ščastná,dojatá
    usmívám se tu jak debil,slzy v očích-bože to je doják-to je lepší jak zamilovanej romantickej film!!!10000000000000krát lepší….

  8. Nadherny poctenicko, taky mam hubu od ucha k uchu. Piksle je rozkosny stvoreni a ohari smecka borci, ze takhle v pohode prijmou cizaka. To u nas nikdy nehrozilo, tupici rotvici jsou v tomhle jiny.
    Thielli
    “Teď mi řekla kolegyně z práce, že si mě takovou nepamatuje. Že jsem někdo jiný, že mluvím a někdy se i směju… a že už nikdy nechce, abych se vrátila jako to bylo dřív.”
    Tohle me asi dostalo jeste vic nez fotos spokojeny smecky. 🙂 Az k nevire, ze nas kvokaci malej dvorecek ma takovyhle blahodarny ucinky, dokonce i na srazeni brzo dojde – whiiiiii, parada! 🙂

    1. Fifi, Thielli,

      ano, taky mně to udělalo radost. To černej čaj tehdy netušila, kam budou stránky směřovat. jsem za to moc ráda.

  9. Parádní venčení. Pixlička je šikovná, jak zapadla do smečky a ohaříci jsou super, jak ji přijali. Koukám na fotky a mlžej se mi oči. Bíglí čumáček je pro mě prostě nejkrásnější.

      1. Krásný bígl, ale pejska musí mít doma rádi všichni členové rodiny. MLP o něm slyšet nechce.

        1. No… Petr taky nechtěl… hodně nechtěl… akorát já už jsem pak reálně uvažovala o tom, že odejdu – a pořídím si psa. Tak jsem to nakonec vzala tak, že si pořídím psa a případně odejdu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..