Aspoň budeš mít o čem psát

To mi napsala minulý týden v diskuzi Dennyky, když jsem zmiňovala, že nám přijedou instalovat nový dveře a okno.

Do nově vzniklý verandičky. Zmínila jsem tam taky právě, že doufám, že zase nepřijedou nějaký matlové a celý to nezkazej, tak jako při té první várce oken. A na to mi právě Dennyky napsala v žertu, že pak aspoň budu mít o čem psát. Až se rozčílim nad případnou neschopností.

Mno…. tak se poměrně trefila. Sice ne úplně přesně, protože to nešlo na triko těm pánům od dveří a oken, ale trefila. Mám o čem psát, ale jen dneska, protože to, co se stalo ve čtvrtek odpolko, to se přiznám, že mi rozhodilo sandál hodně, hodně moc. Asi i proto, že už v tom zápřahu jedeme třetí rok a člověk se vždycky oklepe a jede dál. Nicméně tohle už na mě bylo moc. 

A může za to náš zedník. Bývalej.

Teď už bývalej. Bohužel. Jestli si pamatujete, hrozně jsem si ho chválila, že v tomhle světě, kdy na nikoho není spolehnutí, je fajn mít takovýhodle Pana Zedníka, kterej se stane vaším dobrým spolupracovníkem. No  jo, no. Tak holt nic netrvá věčně. Což mě v tomhle případku mrzí  hodně, hodně moc.

My jste stejně jako ten první rok, i loni stavěli do začátku prosince s tím, že další stavební sezóna začne v březnu. Protože prostě nemůžete míchat maltu a betóna, když je zima. Pokud neděláte velkostavbu, kde na to máte prostředky, tak tohle prostě v zimě dělat nejde, protože třeba promrzlej písek se použít nedá. No a takhle jsme to měli ale postavený od začátku, co jsme začali spolupracovat. Jenže tentokrát byl zedník evidentně z týhle technický pauzy celkem rozčarovanej a prohlásil, že se nechá teda někde zaměstnat. Že jiný zakázky nemá a že je nemůže sehnat. Chápu, naprosto chápu ( i když teda na druhou stranu nechápu, že v dnešní době, kdy zedníkovi kde kdo utrhá ruce-tím spíš, že je dobrej, že nemohl sehnat zakázky), ale my si zase na druhou stranu nemůžeme dovolit ho financovat, poměrně vysokou hodinovou částkou, nějakým příštipkařením přes zimu, který by sem tam mohl v Domečku šolichat. To prostě nejde. Takže jsme mu drželi palce, aby práci našel co nejdřív a bylo dohodnuto, že by chodil vždycky o víkendu na pár hodin. Výhodné i pro něj, splácí hypotéku a sám říkal, že by to rád dotáhl do konce. Tak nevím, co se stalo, ale dneska můžu říct akorát tak, že leda tak kecy v kleci. Bohužel, bohužel, bohužel.

Zjara přišel dvakrát a tím to skončilo. Nejdřív byl nemocnej, pak bylo nemocný dítě, pak byl nemocnej starosta (kecám, nebyl asi, ale prostě různý výmluvy), pak že o prázdninách. O prázdninách ticho. Tak jsme zjišťovali, co teda jako. Tak, že do čtrnácti dnů se nám ozve, ze čtrnácti dnů bylo pět neděl…….. a to už jsem toho měla plný zuby, protože nám utíkal čas. Za tu dobu jsem mohla najít někoho jinýho, kdo by Brtnikovi pomáhal. Takže to už jsem nastoupila na hodnýho a benevolentního Brtnika s tím, že se do toho vkládám já. To nechtěl, protože je hodnej a bylo mu jasný, že to neproběhne úplně sametově.

Takže se dohodli, že teda v září by jako nastoupil, protože on musí hlídat dítě o víkendech. Asi se z něj stal na tu dobu otec samoživitel? Já jsem to jako v podstatě celou dobu věděla, že je to celý doleva, že prostě nepřijde, ale ešče sem si malou jiskérku hýčkala. Zbytečně.

Protože v září přišel, aby nám řekl, že jeho žena je těhotná a on o ni musí pečovat, nebo co to říkal. Nevím a je mi to už celkem jedno. Radši jsem odešla luxovat, protože to jak jsem byla vytočená, to by neskončilo dobře. PROČ PROBOHA TEN ČLOVĚK ROVNOU NEŘEKL, ŽE NA TO KAŠLE? Však na to má právo, nikdo mu nestál s pistolí u hlavy, ale my jsme kvůli němu přišli o celý letošní rok stavební, všechny ty věci, které se nedělaly s tím, že je bude dělat on a Brtnik se bude věnovat přípravě na střechu, stavění štítu a všemu tomu, co bylo zapotřebí udělat a i tady se počítalo s jeho pomocí, tak všechny ty věci se neudělaly jen kvůli tomu, že někdo nebyl natolik solidní, aby řekl – nepřijdu, nepočítejte se mnou. My tam mohli už mít někoho jinýho, takhle zůstala nedodělaná jedna místnost, kterou jsme potřebovali udělat, aby se mohly podlahy  a topení propojit  už všechny  a místo toho je tam rozbitá místnost bez stropu a podlahy, s omlácenejma zdma, se špatným netěsnícím oknem, vstup do sklepa, kterej je taky rozbitej a je tam ještě hromada práce a tím pádem se ani nemůžou udělat třeba schody na půdu, takže se tam leze furt po žebříku a ještě sto let se tam takhle poleze. Jen a jen proto, že je někdo tak nesolidní. 

A to nemůžu nějak pokousat. V tý vší stavební dřině, kterou máme už třetím rokem, mi tohle nejde, nejde a nejde. I kvůli Brtnikovi. Já nejsem vytočená, já jsem vyloženě na……..á. Moc a moc, tak moc, že jsem prostě nenapsala nic. Žádnej článek, jen tenhle.  Nezlobíte se, že ne. Nějak mě to teď sešrotovalo. Na chalupě se to sype, šécko se to sype a i když pochopitelně jde o kulový, tak já si prostě nemůžu pomoct, sem sešrotovaná. Já se zase vodšrotuju, nebojte, ale tetkonc prostě jsem.

30 komentářů u „Aspoň budeš mít o čem psát

  1. Milá Péťo, je mi Vás líto, spoléhat na dané slovo a pak ztratit rok čekáním… Držím palce ať najdete někoho spolehlivějšího.
    Přidám perličku pro pobavení: rekonstrukce koupelny – panelák, vše odkýváno, ano posuneme umyvadlo není problém. Přijdu a trubky NA ZDI, nachystaný sádrokarton… O ničem takovém nebyla řeč. Měly se zasekat (cca 15 cm). Lapám po dechu, volám “mistra zedníka” a prý paní, ale to je panel…. A co čekal v paneláku!!! A tak máme o kousek menší mikrokoupelnu. Neměla jsem sílu je vyhodit a nahonem do rozdělaného hledat někoho na dodělání.

    1. No vadí mi to opravdu hodně, právě i proto, že jsme původně fungovali dobře a protože nesnáším takovýhle jednání. My kvůli němu budeme mít i extra náklady, protože tím, že se ta místnost bude betonovat samostatně, bude to hrozná pálka. Nesnášim ho, fakt jako hodně ho nesnášim.
      Co to mele ten člověk? my taky bydleli v paneláku a když se předělávalo jádro tak trubky nikde nekoukaly? 😮

  2. Naprsoto chápu, že jste rozhození, já bych byla taky vytočená. a hodně. Tohle mě u lidí obecně štve, že neumí říct NE a raději se vymlouvají. Držím palce, aby si emoce sedly a našel se náhradní plán na příští rok, když tenhle stavební pomalu končí. Hodně sil.

    1. Moc děkuju Zuzucho. Já jsem naštvaná i na sebe, že se v tom tak patlám a marním zbytečně energii. Potřebuju to nějak odstřihnout, ale nedaří se mi to, nedaří. Asi únava matryjálu 😀

  3. Jo, tohle mlzeni a vymluvy je fakt peklo. Jako vubec to nechapu kde je problem rict nechci uz to delat nebo nemam cas uz to delat, najdete si nekoho jineho. Lidi jsou fakt desny.

    1. Já si v jeho případě došla k názoru, že si to furt nechával jako zadní vrátka. Ono už to pak ke konci s tou jeho prací nebyla taková veliká sláva, už to trošíčku flákal a natahoval a tak různě mi v lecčems lecos nesedělo – jako, že když pokaždý volá člověk zedníkovi, že bleskově vezme teleféna to taky není normální, když má mít ruce v maltě, žejo? Když něco dělám a někdo mi volá, málokdy to můžu zvednout hned. No nic, prostě šméčko, no. Blbý je, že je to šméčko dost velkýho rozsahu a dopadu. Jasně, máme střechu nad hlavou, máme práci, zdraví, nemáme tu válku, u proto mě sejří, že se v tom tak zbytečně babrám.

    1. Moc děkuju Mirko, zas ale, kdybych si dokázala zaseknout, že JE TO JEN MATERIÁLNO, tak mám pořešeno hned. není to životní katastrofa. |Dům stojí, že jo.

  4. noooo,kdyby to všechno každej bral takhle-mám co jíst,kde spát,není tady válka,a hlavně su zdravej..
    tak by se lidi nehroutily po vyhazovu z práce,rozchodech,rozvodech….
    myslím,že tohle by dostalo každýho!!!
    za A-je to podraz od toho borca
    zaB-stála vám tam práce
    za C-prodraží se to+shánět někoho novýho…..
    jako mě to nepřijde,že by MĚ a zrovna MĚ:-)) zabralo zdůvodnění,barák stojí,není tady válka,zedník se sežene,tak co,je to jen materiálno…a jasně jsou na světě horší věci…ale tohle je mazec….

    1. Na druhou stranu – mazec by byl, kdyby bývala byla přišla průtrž a vichr v době, kdy nebyla střecha. Co si budem povídat, jde o to, si to vysvětlit, tak si vysvětluju a vysvětluju 🙂 . No a vono vždycky nakonec může být ešče zajímavějc, jak jsem včera zjistila 🙂

    1. No posralo úplně ne, když nepočítám sebe 😀 😀 . Počkej do čtvrtka, uvidíš. 😀

  5. Petino, jsi oprávněně nas…ná a všechno to vypsat je to nejlepší, co můžeš udělat. protože TOHLETO pořádný řemeslník nedělá, prostě nedělá. Nemůže pracovat? Řekne to! Cokoliv se může stát a má snad pusu nebo aspoň mobil, aby to napsal, když se zdráhá říct věci na rovinu. Ale připravit zákazníky o ROK celý rok času na stavbě, kde (jak moc dobře věděl) všechno na sebe navazuje, to je na přesdržku. Klika obrovská, že střechaři takoví nebyli a střechu máte udělanou pořádně a včas, jak se zavázali. A ne, neříkej si, že “zdraví, střecha…atd”. Máš naprosto právo být naštvaná a všude panu “zedníkovi” dělat reklamu. Jemu to bude sice jedno, ale možná uchráníš jiné jeho zákazníky od zklamání.

    1. No jo, jasně, jemu je to jedno. ale kdyby se býval byl netvářil, jak mu na tom záleží, že sám říkal, že má zájem to dotáhnout do konce….. já jsem tak nějak už předtím v zimě čula, že to neklapne, že se rozhodne se na to vykašlat a neměla bych mu to za zlý. chodit do práce, mít rodinu – určitě se jí chce člověk věnovat o víkendu – i proto jsme říkali, jasný, přijde v devět, domů půjde v jednu, každá pomocná ruka se počítá. Je ale sviňárna, že to neřekl rovnou, už zjara, kdy přestal chodit. Brtnik mi to nevěřil, že to vím, že na to kašle, ale moje intuice měla prostě pravdu. Bohužel. Teď mě štve i ta vánoční prémie, kterou jsme mu dali vč. malýho dárku.

      1. ne, prémii jste mu dali za to, jak předtím pracoval bezchybně…to si nemusíš vyčítat. někteří lidi jsou takoví elementálové, že neumí říct věci na rovinu…:-( jediné dobré na to je to, že už víš, že Tvoje intuice funguje a máš jí věřit a řídit se jí. to je ten jediný plus. já tomu říkám ” strakatou ze mě každý zkusí udělat jen jednou” 🙂

        1. No jako já to o svý intuicí vím, ale neví o ní moje drahá půle, což je veliká škoda. Resp. o ní ví, ale jaksi……….. ž ejo………nedbá.

          1. no, tak odteď už bude, na to vezmi vodítko 🙂

          2. povím Ti příběh, ať se zasměješ… Bylo nebylo, bylo třeba opravit sloupky, co drží stříšku nad letní kuchyní a opravit též atiku na střeše, neb byla provedená mizerně a tudy do domu zatékalo. I dostavili se osvědčení řemeslníci ( do té doby spolehlivá parta, všechno precizně včas hotovo) a “začali”. Pominu začátek, kdy odstrojili sloupky a nechali střechu podepřenou lajsničkou, o kterou by ses bála opřít kolo. Tak jsem na předáka party ječela do telefonu, že drnčela okna u sousedů. Následující den se dostavili chlapci v plné síle, za týden bylo hotovo a že se čeká jen na klempíře kvůli atice. Tak bychom mohli čekat dodnes a pak dál, dokud by peklo nezamrzlo, protože klempíř ani nikdo z party už se neukázal. Přestože jsem jim vzkazovala přes další řemeslníky A to je ten největší VTIP … mají u nás ještě pořád peníze za hotovou práci 😀 😀 😀 no a střecha je vyměněná celá, tak už je to jedno…fotku atiky si můžou dát za rámeček 😀 čtyři roky už tomu je 😀

          3. No ty bláho, t oje taky zážiteček. Jako jo, jo,já jsem byla připravovaná a vnitřně jsem se připravovala na to, že na lidi spoleh není, ale úplně s tím člověk právě nepočítá, když je něco funkčního, to už obavy odloží a jede. A pak zastaví 😀

  6. Co je tohle za zmrda, nemám slov. Křivák jeden.

    A ty se, Peti, kvůli takovému lidskému odpadu neužírej. Nebo aspoň co nejmíň, dej tomu ještě čas a živě si představ jak divoké kačeně stéká voda po peří ….. byla to bolavá zkušenost, ale je to za tebou a jak říká Bubi, fpřéééd.

    1. Jo, máš pravdu, pokusím se nechat to po sobě stéct. Ono jen prostě, že je toho občas hodně a tohle prostě je podpásovka. Když nám tehdy nepřišel ten maník – na začátku stavby , aniž by něco řekl, bylo to takový pitomý, ale tohle je jiný, protože sice jak říkám, jsem to čula, ale pořád si člověk říká, že to vidí moc černě a tak čeká. Nechtěla jsem ani na Brtnika tlačit, má toho fakt hodně. No doplatili jsme na to, že jsme hodný.

      Ps. a díky za to zmínění kachny, aspoň jsem zavolala záchrannou stanici a poprosila je o pomoc s divokou kachnou s pochroumaným křídlem ve vedlejší vesnici.

      1. je to potřeba vyvětrat a pak na lenocha zapomenout… tohleto udělá párkrát a může jít tak akorát k městským metařům 🙂

        1. Jo jo, to máš pravdu, no se snažím na to kašlat, protože on se tím narozdíl od mé maličkosti rozhodně netrápí a je happy.

          1. jo, to jsou ty momenty, kdy jeden pochopí, na co má čeština tolik krásných expresivních výrazů 😉 a pomáhá to, ne že ne 🙂

  7. Evo, myslím, že on k městským metařům nepůjde. Jestli je dobrej, ten se uživí i s touhle morálkou 🙁. Šikovnejch zedníků je holt málo.
    Petro, mám zkušenost, že tihle lidi jsou prostě takoví, že nedokážou férově komunikovat. Vlastně vůbec moc komunikovat… Jenom škoda, že jste na to nepřišli dřív 😟. Zmetek jeden!!!

  8. Bleee…takhle jsem to teda vůbec nemyslela 🙁
    Co na to říct, kdo mě zná ví, že toho moc nenamluvím většinou,
    takže to shrnu jednou větou: “JDU BLEJT VELEBNOSTI”

    Jak mě to mrzí, že nejste blíž, mám tu super šikovného kamaráda.

  9. Jsem byla vcera uplne uvarena z pocasi, ani jsem nemela sil neco psat. Takze dodatecne – nesnasim krivarny. Byla bych tuze sprosta, Kuskusova to napsala za me. Vam drzim palce, at se reko i pres tenhle human source/nesource posunuje v pohode. :* A hlavne at narazite do budoucna jen na ferovy fachtmany.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..