Hádej, hádej hadači – díl 110.

Máme tady zase jedno slovní hledáníčko.  Zase se budou hledat v textu ti čokle.

Páč jsme tuhle variantu, psaly s Fifijovou naprosto souběžně, aniž bychom jedna, nebo druhá tušily. Určo nebudu tak dobrá, jako ona – jak v příběhu samotným, tak v počtu plemen, vemen. Ale na zabavení u kávičky to myslím bude v pohodě a byla by škoda to zahodit, jak jsem původně zamýšela. Tak:

O starý Vodráčkový

Ve vesnici pořádali trh a tak bába z posledního domku za vesnicí vydala za nákupy. Na rynku se bába setkala se sousedkou a pomlouvaly spolu starou Vodráčkovou. Ta zrovinka kupovala zrcátko  ve stánku opodál a za pár minut je míjela. Před obličejem zrcátko, kráčela přes rynek jako pávice.  Smály se jí převelice, jak se po cestě upravuje a myslí si, kdovíjakou, když se zdobí, glorilu nosí. Vodráčková byla spokojená, šécko jí bylo putýnka, rozhlížela se s úsměvem vůkol, i elementární blbost těch dvou jí byla fuk.

Věděla, že kdyby chtěla, zbaví se těch čůz ruk cuk. Stačí třeba provázek přes cestu, až  pojedou na kole z nákupu. Zrovna tam jak stojí ten starej dub a habr, i….a! rdesno, rdesno hadí kořen! Je tam u toho starýho habru. Kdyby se jí podařilo to nějak do nich dostat , a trošánek to předávkovat, nevykaděj se ty dvě minimálně měsíc. Nebo něco poctivějšího říkala si v duchu nějakej ten blivajz do kávičky, na kterou by je mohla pozvat třebas. A moje dobře povařená, ochucená kávička, by udělala své. Zasnila se.

A pak si řekla, že se teda staví radši jen pro to rdesno. I tak ho domů potřebuje. Povidal tuhle starej Demeter, že má hemorojdy, tak mu z toho rdesna udělá patlání. Sešla z cesty k habru, zpod sukně vytáhla starou lžíci a začla se dloubat v hlíně.

Najednou se nad ní ozval hluboký hlas, který ji vyděsil: “Čo ty to tady hlúbiš?”On to zrovna Demeter! Vystoupil jak barbar z ojíněného křoví. “Fujtajxl! Málem se mi z leknuní zlomila noha!” Řekla mu Vodráčková. Demeter se zasmál a přitočil se k ní. “Rači ďy domu tetka, budou se tu dít věci!” řekl jí temně.

Nechala rdesno, rdesnem a mazala domů. Tam už na ni čekala pošťačka, měla pro ni telegram. Od dcery, která byla na soustředění se sportovním oddílem. Psala: Ztratila sem zavazadla, je zima, posli prosim cepici, ponozky  salu, kimono-to zavodni a bundu. Stop. 

Vodráčková si povzdechla, zabalila požadované do balíčku a připravila, že půjde na poštu. Před tím se rozhodla ještě, že trochu uklidí. Napustila kýbl vody, vymáchala a vyždímala mop, setřela podlahu a prach.

Zašla se ještě podívat do stodoly, kde děvečka zpracovávala úrodu zelí. Dupala v kádi a řekla Vodráčkový. “To zelí tu šlapu dlouho, měl by mě někdo už vystřídat.” “Tak já tě vystřídám, běž a odnes balíček na poštu. Až příde Vodráček, přiď mi říct, slíbila jsem mu, že budeme dneska hrát šachy. Minule mi dal mat. I nehodlám to tak nechat, musím ho porazit.”

Vlezla do kádě a kula plány, jak aspoň jednou porazit svýho muže v šachu.

24 komentářů u „Hádej, hádej hadači – díl 110.

  1. Tak dnes mi to od rána vůbec nemyslí, ale řekla bych, že chlazabal a denapoš asi cílem hledání bejt neměli, tudíž souhlasim s Odettinýma posledníma dvěma a zbytek pro teď vzdávám.

  2. Pekne si to sepsala! 🙂 Nasla jsem 12 a dalo to fusku, este si to o vikendu dukladne projdu.
    Tezka pisemna prace. 🙂

  3. He he, našla jsem tři 😊. Ale u mě se není čemu divit. Když jsem byla malá, máma mi říkala jednoduchý přesmyčky jako “clonyzá” a kolikrát jsem ani tohle nevyluštila 😁.

  4. Napočítala jsem 12, ale v plemenech se moc nevyznám.
    Ještě plus lapoš? To by mohl být hovorový výraz pro lapinku. 🙂

  5. Tak já ještě počkám, až si to Fifijovka projde ještě jednou a pak to udělám tak, že dám seznam plemen, nedám to vyznačení v textu, jak jsem chtěla. To aby ti, kteří nenajdou vše mohli ještě pátrat dál.

  6. Dřív jsem se k luštění nedostala, hlídala jsem vnučku. Mám jich 11, tak jeden chybí. Projdu to ještě jednou. A je tam i Tobík 🙂

  7. Rezu se smicy a prizbam ze u prvniho psa sem si sla.radsi uzit ten lribeh nez hledacku:D

  8. Tak dobré ráno, přeju a přicházím konečně s vyluštěním. Cenu vítěze má tentokrát v rukou Kimi, našla jich opravdu všech 13. 🎇Jsou tu tuhleti:

    Baset, kokr, bígl, kolie, briard, bišon, barzoj, ohař, knírač, saluki, mops, pudl, dalmatin.

    Tož, kdo nenašel, může zkusit ešče bádat s tím, že už ví, co má hledat. A já si jdu pro snídani.

    1. Ničehož si z teho nedělej Kuskusi, já ve Fifijohádance, neodhalila VIŽLU!! 😀

  9. Ohař byl pěkně schovaný. I když jsem teď věděla, kde by měl být, trvalo mi než jsem ho našla.

  10. Taky mi utekl ohar! 🙂 Potvurka podivna schovana.
    Teda musim ale rict, ze vymejslet tenhle styl hadanky je mnohem jednodussi nez to pak resit, hodne to da mozku – teda mymu jednomu neuronu – zabrat. 🙂

  11. Tak ohařík vás pozlobil a poschovával se? No jo, to voni uměj, “ztratit” se při vystavování ve vysoký trávě, mají dobrý maskování – min. teda vižlíci. To je někdy pak kontraproduktivní, když má pes opravdu pevný vystavení a je někde ve vysoký trávě a má tam bažanta 😀 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..