Kontrola

Jeli jsme v sobotu na chalupu. Provést kontrolu.

Jako vždycky v tuhle dobu tam člověk jede trochu s obavama, jestli se tam někdo nevloupal. Ani jeden z nás to neříká, ale oba se tím pochopitelně zaobíráme. 🙂

Vyrazili jsme asi tak kolem poledního. Protože jsme si dali pomalý ráno. Velká snídaně, velký kafe, pomalej rozjezd. Po tom vstávání ve všední dny si to zasloužíme.  Nacpali jsme ohařiska do kufru a tradá těch dvacet minut a dvacet čtyři kiláků na chalupu. Je to teda ftipný ta vzdálenost. Nebo teda aspoň mně to tak přijde, nikdy by mě nenapadlo, že budeme mít dům takovej kousek od chalupy 😀 .

Dojeli jsme za nádraží, zaparkovali u kolejí a já si tady pro jistotu cvakla Bubrdlínu na vodítko. To kdyby měla nějakej připitomnělej nápad náhodou.  Jak jsme došli na dohled ke kapličce, posadila jsem ji a když se na mě podívala, odcvakla jsem ji z vodítka, aby mohla mazat volně prostorem. Mastila hnedle za ostatníma ohaříkama a neomylně mířila k brance.

Jako první jsem pochopitelně za doprovodu pobíhajícíh ohaříků obhlídla chalupu zvenku. Šécko cakj, stejně jako sklep a altán. To bylo mocinky moc dobře, protože k současnýmu provozu ještě řešit vloupání se nikomu nechce, že jo.

Pozotvírala jsem šécky okna, udělala průvan, aby se v domě po tom měsící vyměnil vzduch a šla povyměňovat tablety na odvlhčování, který tam moudře instalovala během svý návštěvy Petrs01. Zabírá to famózně. Brtnik si mezitim cosi štrachal v garáži a připravoval si tam velkej  pracovní stůl na transport do Domečku, aby se mu tam snadněji řezalo cokoliv velkýho, co potřebuje nařezat. 

Než došlo k transportu, šla jsem si já hrát s ohaříkama na louku, kam jsem jim všem vzala balonky. K všeobecný radosti. A to i Bubiščině. Jen teda radost sice měla velikou, ale pro dnešek se rozhodla, že zase neví, že by ten balonek měla vzít a donést. Možná to bylo tím, že nepršelo 😀 . A tak jsem si s ní hrála tak, že jsem ji balonek buď házela a ona ho odrážela, nebo ho honila. 

Rumíčkovi a Taliprtce jsem kopala a házela žužlopichlo balonky. Teda takhlenc hlavně Rumíčkovi jsem házela žužlopichlo balonek, páč Taliprtka po nějaký době dostala devastační náladu, kus balonku vykousla a hodlala ho spolknout. Blbka. Podařilo se mi z ní tu vykousnutou část vymámit a tak jsem jí mohla pochválit a jít najít jinej balonek, pevnějšího karaktéru. 

Mezitím jsme si dali pauzičku a já šla naplnit naše velkokrmítko. To byl můj druhý důležitý bod, proč jsme sem jeli. Vzala jsem kýbl slunečnice, který jsme si převezli,  násypku a pustila se do toho. To je dycky sranda pozorovat jak tu černou hmotu ten obří obrácenej velkej květináč polyká. Semínka tam mizejí rychlostí blesku a než to začne zpomalovat, dost to trvá. Pak přijde nutnost prošťouchnout to a sype se dál. Květník se zdá dlouho nenasytným. Napěchovala jsem tam toho požehnaně, ptactvo bude zase na nějakou dobu saturováno. Ještě zbývalo doplnit malý krmítko v zahradě a mohla jsem jít zase řádit s ohaříkama a balonkama.

A vzali jsme to teď pěkně ale i se cvičením. U Tali to vypadalo, že spíš s mučením. Pro ni je vždycky utrpení, když má při odhození aportíku čekat, natož u balonku. Ale…….. halt se nedá nic dělat. A že jsem je tentokrát tejrala poctivě teda, ty dva. Nejen trpělivý sezení, ale taky chůze u nohy, přivolávání a aportík pěkně až za odměnu. A protože jim to tak pěkně šlo, šli jsme si pak zase pěkně hrát. Házela jsem jim “prdu” 😀 . Ohař pěkně u nohy a čeká, já zařvu “PRDÁÁÁÁ BĚĚŽ!” a mrsknu vší silou dálku tak, aby pak balonek pěkně odskočil. To šlo výrazně líp s tvrdším balonek, co měla Tali. Ten jí dával pěkně zabrat, protože hezky odskakoval a ona mohla dělat přemety, salta a jiný krávoviny. Přesně to, co miluje. Rumíček poletoval nadšeně a elegantně jak motejl Emanuel a byl ščastlivej.

Ani Bubinka nebyla ušetřena spartakiádního cvičení, jen to měla bez balonku. A snažila se moc pěkně. Jsem na ni pyšná. Pak jsme šli ještě fšici společně obhlídnout naši louku, abychom se utužili v procházkovací disciplíně a v tom, že respektujeme hranice pozemku a nikdo ho neopouští. Pánik v mezičase přetransportoval k autu u kolejí krom stolu ještě soustruh, co jsem mu koupila  před pořízením Domečku k narozkám  (jednak se může doma hodit a hlavně, tam bude v bezpečí) a mohlo se jet domů.

Ani jsme netůchali a bylo najednou po třetí hodině. Noooo jo, ono to tady moc rychle utíká. Zvlášť, když je tak hezky, jako v tu sobotu bylo. I když – jak jsme zalezli do auta, už se to začalo kabonit. 

Dojeli jsme dom a já šla honem něco uklohnit k jídlu. A taky udělat ohaříkům domácí sůši. Páč když máte v hrnci uvařenou vepřovou hlavu a v peci je zatopeno, byl by hřích toho nevyužít. Obrala jsem to, rozmixovala jen tak s vločkama a rozpatlala po plechu vymazaným pečícím papírem. Frkla do trouby a snaž se. Téměř bezpracnej zisk a pečení zadáčo. Až budu v důchodu, budu si přivydělávat výrobou psích domácích sušenek z pece s pečetí kvality schválené ohaří bandou. 🙂 . Úspěšnej den jsem pak zakončila úspěšným vytuhnutím na gauči, kde jsem poctivě tuhla až do čtyř hodin ráno, kdy jsem se přesunula do kópelky, následně do pelechu a dospávala to manko z všedních dní. To je taková krása nevstávat ve 4:35 🙂 🙂 .

13 komentářů u „Kontrola

  1. Dobrý den, mohu poprosit o typ na tablety – odvlhčovače vzduchu, se kterými máte dobré zkušenosti? Na chalupu v zimě moc nejezdíme a je to bohužel znát…

  2. Doobrý den paní Maxíková 🙂

    máme tuhlety a zde kupované
    https://www.eva.cz/zbozi/76393/ceresit-stop-vlhkosti-aero-360-odvlhcovac-vc-2x450g-tablet/
    V chalupě jsou nainstalovaný dva “přístrojky”. Ten jeden v kůchni byl “sežranej” do půlky a ten druhej v ložnici měl tu tabletu už jako by rozpadlou, “rozplyzlou, ale stále tam ještě hmota byla -nicméně pro účinnost jsem dala už novou. každej z těch přístrojků měl spodek tak do půlky plný tekutiny, oba tedy pochytali stejně a to za dobu cca dvou měsíců. Je to znát, když člověk vleze do domu. všechny místnosti jsou otevřené, takže je to jakoby jeden velký prostor. Funguje to suprově, můžu doporučit. Píšou, že ta jedna tableta vydrží cca tři měsíce. my tam máme hodně hodně vlhko, takže to vidím tak na měsíce dva a půl. Ale říkala Petrs, že když to tam dávali poprvé, vydrželo to jen jeden měsíc. Takže na startu to sežere víc, než pak při trvalý instalaci.

  3. Taky jsem se chtěla zeptat na to, kde jste to koupili…díky, myslím, že taky zakoupím.
    Páč vlhko i v bytovce.

      1. Jediný co – má to – nevím zda celou dobu?? svou vůni – takovou tu chemicky čistou čistotu, aby Ti to nevadilo.

  4. Jé, díky za tip milé dámy. Netušila jsem, že podobný bazmek na odvlhčení existuje a do kuchyně vy se jeden šiknul..
    Zvenku mi totiž na fasádu, hned těsně vedle okna, při každém dešti chlístala voda. Kýble vody tekly z děravé rýny přímo na zeď. I přes urgence trvalo skoro deset let, než přijela plošina a okapy na domě byťák ráčil opravil. Občas se mi v rozích kolem okna objeví náznak plísně i přesto, že větrám furtum furt a to pak nastupuje savo a vysoušení a štětec s barvou. Myslím, že postavit do rohu odvlhčovač by nebylo od věci. 🙂 A taktéž krotit mlsnou hubu, tolik nevyvařovat, otočit víc kolečkem na topení a přidat grády bez ohledu na ceny energií.
    Vida, vlastně budu doplácet i za lemplovství majitele a vysušovat mu barák za své. 🙂

    1. Jo zdá se, že tento bazmek účinným jest. Koupila jsem do Domečku taky, protože jsme právě šatně taky řešili problém.
      Já koupila ještě tu chytrou houbu, ale zatím nedošlo na aplikaci.

  5. PetraK
    Já koupila ještě tu chytrou houbu
    víš, že si nemáš kupovat věci, co jsou chytřejší než ty?
    A tatok to má dokonce v názvu!

    Nicméně objednám v pindělí a podám demisi…ehm pardon
    info jak si odsávačka vede

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..