Tak jak pokračujeme?

Usilovně. I když to tak někomu nebude připadat, a není to tak vidět v porovnání s tím, co se odpracovalo.

Leč jsme na to dva. Z toho jen jeden chlap  🙂 Teď už teda máme taky pana zedníka a tím pádem se začínáme posouvat výrazně, ale zkrátka jde to tak, jak tempo dovolí. Toho, co všechno se musí a muselo udělat je spousta. A taky přišla nějaká ta překvápka, jak to tak u rekonstrukce bývá, a ta postup výrazně zpomalila. 

Jako kupříkladu podlaha a strop v momentálně rekonstruované části. Ta je novější, k původnímu Domečku přistavěná. A tam jsme taky začali. Všechny zdi – krom obvodových pochopitelně 😀  – se tehdy vybouraly, aby se mohla změnit dispozice. Z původní kuchyně, malinkýho sprchovýho koutku a velkýho obýváku s předsíní vzniká nová ložnice, na ni navazující koupelna a záchod. Plus šatna. Naše vysněná místnost, která umožní, že nebude zapotřebí moc nábytku a všechno, všecičko od šnuptychlu, před ručníky, ložní prádlo až po zimní bundy a mou sbírku bot nasáčkujeme do šatny. 

Odsud:

jsme se tehdy posunuli sem:

a následně sem:

následovalo:

poté:

abychom tady zjistili, že máme Hjůstne problém a podlaha se musí zásadně předělat, stejně jako strop:

A tak zatímco já jsem si “hrála” s čištěním cihel, který jsou dekorativně přiznaný:

tak Brtnik krom přípravy na okna, která  měla přijet v prosinci,

makal ještě na vystužování podlahy, neb v prosinci krom oken mě přijet taky betón:

 

Okna dorazila a hned to bylo veselejší:

 

a když konečně přijel i ten betón a auto nám málem zbořilo Domeček (bez nadsázky), tak ten betón zatvrdnul dřív než měl, a tedy musel ešče Brtnik tu podlahu nahrubo vyspravit, aby na ní mohl konečně zase stavět:

A to už jsme měli konec roku a zanedlouho jsme v Domečku začli bydlet natvrdo.

Stěny postupně rostly.

A když dorostly až ke stropu, přišla řada na inštalování. Vody a életriky.

A pomalu se blížil moment, kdy bylo nutno sejít dolů do podzemí a ve sklepě to připravit na příchod nového člena domácnosti – neboli na tepelný čerpadlo. Když jsem si tady hrála s életrikou:

netušili jsme, že na nás čeká další legrácka, která nás pekelně zdrží. Že sklep se ukáže býti zralým na totální rekonstrukci.

Brtnik ještě stihl nahoře dodělat to nejnutnější a pak musel přístavbu opustit a spustili jsme se oba dolů. Ještě před tím se ale musel převlíknout za életrikáře a pohrát si s tím, co vidíte na fotkách, aby z toho udělal řádné jističe, pojistky a já nevím co šécko a připravil to tak nejen na příchod tepelnýho čerpadla, ale taky elektrikářů profesijounálů, aby to pak dostalo štempl: 

Pak už nastalo peklo ve sklepě. Dohodnutá výpomoc se nikdy – bez udání důvodu – nedostavila. A tak to bylo čistě jen na nás. Započlo se tím, že Brtnik v naší provizórní kópelce omlátil všechny kachlíčky a omítky a zbořil zeď a já to tehdy přes jeho výslovný zákaz vytahala v jeho nepřítomnosti do přistavenýho kontejneru. To ještě byla brnkačka.

Ta skončila v momentě, kdy zjistil, že izolace sklepa je v tak žalostným stavu, že se to musí předělat. Aby k tomu mohlo dojít, bylo zapotřebí se dostat pod úroveň podlahy. Což značí přesně tři kontejnery zeminy, jílovitý a těžký jako kráva, který jsme společně z toho sklepa spolu vynosili:

Zároveň bylo zapotřebí předělat kanalizaci. Jak víte, nebyl na to tehdy sám:

Celej jeden víkend zabralo to, abychom vystěhovali náš původní kotel:

A tu díru ze sklepa, kterou se tam to uhlí házelo a kterou Brtnik tak pěkně zazdil:

Musel pěkně zase vybourat, aby mohli kotel vytáhnout ven traktorem.

Ze sklepa se vytahaly tři konťasy hlíny a musel se tam dostat celej jeden konťas štěrku a pak taky spoustu betóna, aby to vypadalo taklenc:

A to ještě pochopitelně není konečná. Mezitím běžel čas a taky dohadování mezi námi, protože jsem rozhodně nechtěla, aby se mi Brtnik strhnul. Jeho představa, že to celý zmákne sám, je sice obdivuhodná a já věřím, že by to i dokázal, ale přijde mi to naprosto zbytečný. Takže jsem se mu šprajcla a začla shánět zedníky. Na první dobrou to neklaplo, protože pan zedník měl představu, že bude mít plat jako neurochirurg. Předpokládaná výpomoc zpoza zahraničí – Ukrajinec Voloďa, kterej měl vzít v tomto bodě do práce aspoň ten sklep to vytáhnul ještě o třídu výš a řekl si cifru ještě větší, než český zedník. Těm lidem už fakt je…. švihlo, abych tak byla slušná. Ale Koláče se nevzdává a podařilo se mi v okolí sehnat dalšího zedníka, který se přijel podívat a s tím, že čas bude mít až v listopadu jsme se dohodli na normální ceně a normální přístupu.

Než on se tedy pustil nahoře do práce, pokračovali jsme my sami – hlavně pochopitelně Brtnik 😀 – dole ve sklepě. A já se třeba naučila spárovat ten obklad, že jo – to musim znova vypíchnout 😀

 

Mnohem víc ale musím vypíchnout Brtnikovo dílo, jak pěkně sám osadil ty sklepní okýnka:

Šécko to omítnul, vyštukoval, vydlaždičkoval – tam už jsem při spárování zase mohla přiložit ručky k dílu a výsledek je……….taklenc moc pěknej:

Ještě tam pochopitelně nějaký ty dodělávky najdete (začištění oken třebas) a druhá část  technický  místnosti se ještě musí doomítnout, vyštukovat a položit dlažba, nicméně paradoxně první civilizovaná místnost v našem Domečku je ………sklep- technická místnost.

Tak to by byl náš prozatímní stavební denník, řekla jsem si, že vám i nám udělám takovou jako rekapitulaci, když se nám blíží ten konec roku, to čék dycinky balancuje, že jo?

Když to teď dopisuju, ten článek, tak pan zedník už se taky činí, takže v současnosti jsme na tom nahoře následovně, je vyštukováno, okna začištěný, záchod vydlažičkovaný, obložený, kópelka vydlaždičkovaná a dneska už i zčásti obložená, ale to vy nevidíte:

Ještě toho zbývá dost, ale už se to blíží. Jakmile pak zedník skončí – což bylo dohodnuto na 10. prosince, ale bude to o pár dní víc, protože se chlapi dohodli, že on  vystěrkuje podlahy v ložnici a šatně – nastupujeme zase my a bude na nás čekat taky pěkná fuška, protože se musí – min. třikrát natřít, přebrousit a znovu a znovu futra a dveře a jen tohle je na dlouho. Pak se taky musí vymalovat a položit lino. A………..Brtnik musí upravit výšku všech skříní do šatny, protože jsou o fousek vyšší, než potřebujeme. A to taky bude na dlouho. Ale………….. to už budeme mít  VANŮŮŮ!!!! Budeme se moct koupat jako normální lidi a nikoliv se sprchovat v zednickým vjédru uprostřed kůchně!! 😀 . Je pravda, že lepší něco než nic. I vlasy si tak můžu umýt. Navíc jsem vymyslela vychytávčičku, když vjédro dáme do psího bazénku vyloženýho igelitem (páč bazének nám popraskal) a minimalizujeme tak vodu v kůchni po okolí. Ovšem než provedete osobní hygijénu, zabere vám příprava a posléze uklizení takovýho času, že vás to nebaví. A pak, to vjédro je sice velký, ale……. furt je to vjédro, že jo. Takže já se těším, jak napustíme vanu…. zapálíme svíčky a budem tři hodiny ve vaně! To bude dárek pod stromeček!

No tak takhle my to vedeme. A do toho ještě tedy i naše provizorní kůchňa prošla proměnou a z popelky plechové

 

se stala Pražanda, neboli byla nyní nainstalována naše původní pražská linka a já tak můžu začít vánočně zdobit:

 

 

34 komentářů u „Tak jak pokračujeme?

  1. Já nevím jak začít, klobouček smekám, tohle je prostě neuvěřitelný…
    Jste užasní a dříči. Mně bolí všechno jen to vidím a to si ani neumím představit
    tu všechnu práci kolem.

    Ale teda pousmála jsem se nad místností s vanou, ta je jako hodně úchylná, myslím, že Ramštajni by tam mohli natočit nějaký hororový klip.

    Dlažby i okýnka TOP!
    Až bude kolaudace bude potřeba všechno řádně polejt šampáněm 😀

    1. 🙂 No ono je ftipný, že za tolik práce je zatím tak málo muziky – v podstatě. Pořád se dře a výsledek zatím žádnej velkej nejni. Ale blíží se. Každopádně práce i jen v týhle části je pořád ještě hodně, jen než se nalakujou ty futra a dveře! A pak až se přestěhujem začíná se ve starý části a to bé teprvá čóro. Do února musí být příprava na tu pec!

      Dlažba v reálu vypadá mnohem líp, než na tý fotce, chybí tomu světlo a taky je to na tom WC jen vytřený nahrubo. Nevynikne to tak.

      Až bé kolaudace proleju šáněm předefšim sebe 😀 . I když šáněm asi ne, co znám prosecco, tak mi to moc nechutná, má to moc ostrý bubliny.

  2. Vy jste ne-u-vě-ři-tel-ní! Vypadá to náramně; nevěřila bych, že modrá okna budou tak pěkná. Možná se Ti té muziky zdá být málo, protože nemáš odstup. Mně to z fotek i popisu připadá jako obrovský kus práce, který JE vidět.

    1. Díky.
      Ty okna jsou úžasný, bude to takovej levandulovo rozmarýnovej Domeček. Třeba jen ta příprava na nový okna – co to zabralo a zabere času, až se budou dělat další. I tím, že se z rovných oken dělají ty s klenbou, což si vymyslel Brtnik sám a ušil si tak na sebe oprátku, protože to je nimračka to celý vymodelovat.

      No já si říkám, že si to člověk zvenku asi neumí moc představit tu dřinu. Mně to tak nepřijde, že je tý muziky málo, protože v tom jedu, ale spíš jsem si myslela, že ostatní to tak uvidí. Doteď fakt nemylo moc co vidět, protože nahoře se to zastavilo a dole to zase trvalo taky jakoby pěkně dlouho. Pro nezúčastněnýho. Někdo by měl třeba pocit, že za rok to bude hotofson. Enemže v jednom člověku (já se moc počítat nemožu, jsem jen malej pomocnej zednik) to prostě nejde tak, jako kdyby byla parta zedníků či někdo k ruce. Jsem ráda, že máme pana Junkerta, kterej se zatím jeví, jako dobrá volba. Byla jen jedna chybka a ta se napravila a snad to i vypadá, že by s náma byl i dál. Minimálně dodělá prý tu druhou část technický místnosti, tím pádem bude k dispozici čistý a teplý prostor, kam se můžou přesunout věci z půdy a…. ten můj mroooooožáááááááááááák na sto kilo masa pro ohařiska! 🙂 a Brtnik a já se vrhnem na dokončení bydlícího zázemí a pak po Novým roce na přípravu pro pec a další část rekonstrukce.

      1. Bude to parádička. Brtnika moc obdivuju, ta všestrannost je neskutečná (trochu mu to závidím, taky bych chtěla být devatero řemesel).

        Hele, komplexně, kompletně a do detailu si představit tu dřinu asi nikdo z nás, kdo tím osobně neprošel, neumíme, ale to neznamená, že by ten pokrok pro nás nebyl očividný, viditelný. Kvete vám to pod rukama. Moc držím palce, ať pak Junkert vydrží, a hlavně ať to vydržíte vy. Bude to krásný, bude se vám hezky bydlet, a to je nejvíc. 🙂

        1. Jo, on je Brtnik neskutečnej, kdybych byla z poloviny jako on…. tak nepotřebujeme třeba nakupovat, bych mohla ušít, že jo. A prtky tak leda. Zas ale umim tahat kýble s hlínou 😀 .
          Pan Junkert se zatím u nás zdrží – vrhne se dolů dodělat ten kousek za technickou místností a pak se uvidí, do čeho se kucí spolu pustí dál.

          1. ej, kdybych byla z poloviny jako on….
            ale ty jseš praštěnáááá nemůžeš umět všechno, ty se zase umíš postarat skvěle o teplo domova, udělat překvápko, uvařit, být mu manželkou i přítelem a vůbec ty čůzo!
            A ještě umíš skvěle pít Prosecco 😀

  3. Krásný a ty okna jsou teda fakt luxus. Jste si mákli, tak ono to zvenku nikdy není vidět, ale na druhý půlce už budete moct zvolnit, když už budete mít pořádný zázemí.

    1. Petro, odvedli jste neskutečnou práci! On se Brtnik asi zaučoval na chalupě, ne? Ale stejně: kde se to všechno naučil?
      Jinak za chviličku písnu emila.

      1. Učil se sám a něco málo má ze stavárny. Má to v sobě, je neskutečně šikovnej. A blbý je to, že když se splete v něčem, což se prostě stane, tak je na sebe neskutečně přísnej.
        Díky, budu hlídat.

    2. Sakryš, neřadí se mi to pod Mayu jako odpověď pro ni:

      Okna jsou nádherný. A až pak bude Domeček mít šécky okýnka takhle, a bude mít bílý šatečky a novej klobouček , tedy střechu – nejspíš tmavší, ne červenou….. to pak bude krasavec. No uvidíme, jak to bude s tím zvolněním. Ono tam zase půjde o zcela novou dispozici, když se tří místností se bude dělat jeden propojenej prostor kuchyň, jídelna, obývák. Budou se sundavat stropy, aby se mohly přiznat trámy, zase okna, dojde na podlahy, stěny někde dolů úplně, někde částečně, omítky dolů, odhalit cihly, nově elektrika všude, voda, …. atd. atd. 😀 . A taky se provizorně bude muset zazdít ta dočasná kůchňa, kde pak bude na konci právě ten obývák, protože aby tam nešel jedna stavební bordel, ale hlavně……… bordel z komína, bude se frézovat, vložkovat, přendavat čistící otvory, takže tohle bude výživný. Ale je pravda, že odpadne to, že nic nemůžu najít 😀 , protože je všechno na sobě namačkaný, sice složený, ale namačkaný, to je jako peklo. A bude ta vanaaaa!

  4. KRAAASNY to bude… vlastně už je. Jste oba moc sikovni a mate cit pro věc, velké odhodlání a taky energii na to pokračovat porad dal, i když to musí být hrozne náročný – a ještě za plného provozu… ale jednou to přijde – sednete si s hrnkem kafe nebo sklenickou vina u těch kachláčů nebo třeba na zápraží a budete se kochat… sice ještě uteče nějaký čas , ale Vy to dáte. Moc Vás obdivuju a myslím na Vás , aby se Vám i dal tak dařilo Domeček přetvářet do finální podoby a dobře se Vám v něm žilo ..🥰🌳🌲🐶

    1. Jo , někdy to náročný je, ale zjistila jsem, že se o to zdatně snaží momentálně právě Taliprd 😀 , která tý energie dokáže sakra značně ubrat. Na to posezení u kachláků se děsně, ale fakt děsně moc těším. A na první oběd, který ta za dloooouhej čas uvařím.

  5. Krása veliká vykoupená ještě větší dřinou a já si tu stěžuju kolikatery dveře musím omývat. Se stydím. …..trochu. 🙂
    Pořád okukuju ty oblé rohy nevěda, esli se mi líbí nebo ne. Nakonec jo. Parádně pasují ke kulatým výklenkům nad oknama. Nemusí být v celým Domečku jen strohé pravé úhly, fešácké bydlení bude mít. Mouses má jako kočka silné estetické cítění tak mu to tam vymazlete.

    1. MOment Kuskusi – umýt dveře je dost pěkná dřina – nedělám to vůbec ráda, nebaví mě to a nesnáším to. A proto jsem si jich v Domečku pořídila víc, než jich bylo v bytě 😀 Asi o čtyři kousky. Ten oblý roh možná takhle vypadá zvláštně, ale v reálu – pan zedník z něj byl unešenej. V ložnici v něm bude uvnitř stát kytka velká, bude to ňuňu. Hezky to ten prostor předsíňky zútulnilo. Líp se kolem toho pocitově chodí, než když z ložnice vyjdeš a cestou na záchod míjíš ostrý roh. Takhle jedeš pěkně plynule….
      Mouses chodí ležet už teď na okno v ložnici. Je to zateplevný extruďákem, takže pohodlíčko 😀 .

  6. Úžasné, obdivuju, že vše děláte skoro sami. Odvedli jsem ohromný kus práce, krásně se domeček proměňuje.

    1. Kus práce to je, velkej. Tím jak to je z větší části po víkendech /co se stihne, když se přijde z práce, že jo./ a o dovolený, tak to prostě jde pomaleji. Ale mění se to, mění.

  7. To je neuveritelny a uzasny, kolik ste toho za par mesicu stihly, hned se teda stydim ze nam to trvalo roky:D ale kuchyn mas teda krasnpu a vyplatilo se prezit a muzes sw chystat na advent:)
    Ps fotky mi pripomeli babicku, mely stejny kamna a tu skrin v kuchyni… jeste i takovej ten stul se schovavaci plochou na dve misy ve ktere se mylo nadobi.. a pak chodivalo vylejt do kanalu:D krasny, jste moc sikovji a trpelivy, smekam!

    1. Jojojo, kuchyňa je teď proti tý starý vymazlená, to bez debaty. Ten myčák – neboli stůl na mytí nádobí tady byl taky. A taky jsme ho schovali, zrenovuje se časem a zapojí se do budoucí kuchyně, či jídelny stejně, jako stará kredenc. Původně jsem ho chtěla využít jako ostrůvek, který bude v kůchni, ale podle Brtnika se to na to nehodí, je to nízký, což je fakt, takže ho použijeme jinak.

  8. Whau, teda! Kloboucek dolu, jste borci!!! Snad si najdete i chvile na pokochani a odpocinek, at se neservete jak soumari. Uzasny to mate! 🙂

    1. Zrovna včera jsem nám naordinovala odpočinek – a zvala nic netušícího Brtnika na adventní venčení. Do batůžku jsem dala dva hrníčky a šli jsme s ohaříkama dolů do vesnice. Je tam krásně ozdobenej stromeček a ve stejně krásně ozdobeným statku, kde je kavárna dělají svářo. Tak jsme si dali dvě rundy venku a ohaříci měli zase trošku jinej způsob venčení. Hezký to bylo, hodlám to opakovat co nejčastěji 😀

  9. taky se připojoju k děvčatům-moc pěkný to máte,jste velešikovní!!!!!
    neuvěřitelná práce za ten tok,naprosto nepředstavitelné pro mě-klobouček dolů vám oběma!

    1. No hlavně Brtnik je velešikovnej. Já jen mám občas nápad, nebo připomínku, jinak jsem na hrubý pomocný práce 😀

  10. Petro
    Moc pěkný,spousta driny,okna suprovy.
    Akorát by možná bylo dobrý udělat ještě toaletu i v koupelně.Nevím jestli to tak mate plánovaný.

  11. Toaletu v koupelně nemáme, chtěli jsme ji právě zvlášť. Je tam bidet, ten jsme chtěli moc. A bude tam ta lavička, protože jsem vyhodila pračku do kůchně.

    a počkejte, až uvidíte ty porculánový vypínače a zásufky!

  12. Úžasná práce. Se budete nudit, až bude hotovo. 😜I když – domeček jsem měla a byť je hotovo, pořád je co dělat, zejména kolem. 😁Teď, když je ze mě stará, chromá a zejména líná babka,🤦‍♀️ jsem ráda za komfortní 2+kk s podlahovým vytápěním (zemní čerpadlo) a výběhem na malý zatravněný pozemek👍👌 (o trávník pečuje Jakub).

    1. No tam se dlouho nudit nebudeme, až se udělá Domeček, vezmem do práce stavby naproti -garáž, dílna, uhelna, tam to taky bude zábava, ale už bude člověk bydlet. Stejně tak potom zahrada- velkolepý plány máme, ze včelína udělat bylinkovej domeček, rybníček s potůčkem, aby ptactvo mělo…., taky plot, že jo… 🙂

  13. Taky bych nechtěla vecko v koupelce, je mi to dost proti srsti…
    Bidet máme i f práci, skvělá věc

    1. Denny
      Taky jsem nechtěla vecko v kopelce,dole i nahoře jsme udělali zvlášť,jenže nikdy nevíš co se stane,jako u mě,u jednoho ze sousedů a potom s čím sis dala tolik prace musíš bourat.Takže já už myslím trochu jinak než zdravej člověk v plny síle.A to WC přístupný víc je hrozné důležitý.

      1. Je mně jasný, z čeho ta poznámka vychází. To mě napadlo hnedle. Já jsem tam chtěla nějak narvat sprcháč, páč jednou až bude člověk na nohy blbej, bylo by to vhodný, ale nevešel se tam.

  14. ……A ještě umíš skvěle pít Prosecco ….
    tak pravda, v tomdle sem fakt jako dobrá 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..