Husenky, husenky, hůůůsenky!

Cestou ráno do prasé…….

na konci vedlejší vesnice /no je to městys asi, nebo jak. Větší než my, menší než město/ stojí rybník. A já jsem donedávna netušila, jak moc je obydlený! Kachny – jasný! Nějaká ta ryba, taky jasný, sem tam volavka. Gůt

Až letos jsem zjistila tu úúúžasnost a pro mě novinku. ONI TADY MAJÍ HUSY!! HUSY ALE HUSY DIVOKÝ!! Chápete to?? Divoký husy? Kdo je kdy viděl – já jednou letět, ale na zemi? A celý hejno? Velkejch krásnejch hůůůůsenek s bílými odznáčky na letkách a oranžovým zobákem. Jsou tak krásný!  Moc. Viděla jsem je tuhle ráno a myslela, že jsem se překoukla. Až Brtníkova kolegyně mi to odsouhlasila. Jsou to fakt husenky divoké a mají je tady už nějakou dobu. Teda mají – husenky se tam zkrátka zabydlely a úspěšně se rozmnožují.

Při jednom z dalších průjezdu kolem rybníka jsem zaregistrovala krásný malý housátka! Jeditííí ty sou roztomilý!! Je to krása a malý zázrak v jednom. Teda aspoň pro mě. Vždycky jsem brala to, že vidět husu divokou  je vzácnost a že se určitě nepohybuje v blízkosti lidí. A vida! Tady se úspěšně zabydlely a odchovávají tu mladé!

Při dnešní cestě do práce jsme zase měli možnost je vidět. Nebylo tam celé hejno, na hrázi byl rodičovský pár a jejich teď už poporostlé potomstvo – značně poporostlé, rostou jako z vody, z klubíček žlutýho chmíří začínají být vyčouhlata. Rodiče stáli hrdě a kontrolovali si okolí. V tichosti jsme zastavili a aspoň chvilinku je pozorovali. To vám byla taková ale krása!!! Jsou to nádherná zvířata. A já doufám, že se jim bude dařit i nadále. 

 

edit – stojí rybník? Co jsem to napsala za blbost? Rybník přece nemože nikdy stát! Ten přeci jen leží! Ale nechala jsem to tam. Sválně, kolik z vás si toho nesmyslu všimne?? 😀

7 komentářů u „Husenky, husenky, hůůůsenky!

  1. jojo, co dělá propast, když nezeje…tak to potom i rybník může stát , protože má minimálně hráz, který, kdyby nestála, jen ležela jako vlásek, tak je po rybníku, celý by vytekl 🙂

  2. Hůůůsenky, to mě zmátlo. Čekala jsem něco o invazi housenek, ničících vysázenou zeleninu. A vyklubaly se z toho krásné divoké husy. Ráno jsem vyšla na zahradu zkontrolovat, co okurky, cuketa a dýně. Slimáci tentokrát nebyli tak pilní, vše přežilo. A v části, kde stojí dosud voda, jsem uviděla plavat několik černých kuliček s červeným zobáčkem se žlutou špičkou. Slípka zelenonohá vyvedla mladé. Ty se mi zatím nikdy zahlédnout nepovedlo.

    1. To mě mělo napadnout, ale když já jim tak řikám – husenky, hůsenky! Jsou opravdu krásné, krásné! Kdybych měla statek, mám i husy, moc se mi líbí, jsou inteligentní.
      Včera jsem sbírala slimošmejdy jako divá. Používám tedy sem tam, trošku i ty bezpečný granule, co jsou jen fosfor a ještě něco, které jsou vlastně i hnojivem a hlavně nikomu, krom slimáků neublíží. A aby neublížily ani šnekům, sypu je tam, kam se šnek se svým domečkem nemůže dostat – třeba do flašky od piva :-).
      Máte na zahradě tolikatě vody, že tam máš ptactvo???? 😮 😮 Mám závidět?

      1. Jj, vody mám v zadní části až moc. Asi tam vykopu tůňku, aby se voda stahovala spíš do jednoho místa . Cachtají se tam také divoké kachny, i ty vyvedly mladé. Kachny se na rozdíl od slípky moc nebojí, když tam něco dělám, sedí kousek opodál. Zvířectva tu je dost. Včera jsem měla pěknou podívanou, na vysokém dubu řádilo několik veverek. Tři černé a dvě rezaté, letošní mláďata. Ve vlhku se daří bohužel hnusným slimákům, ve dne jsou schovaní vedle ve vysoké trávě a rákosí a večer lezou žrát moje rostliny. Vše mám ve vyvýšených záhonech, jenže oni se dostanou i tam. Kolem cukety a okurek jsem nakonec taky nasypala bezpečné granule, všechno by zničili. Denně je likviduju, ale posbírat všechny nelze. Když jsem jeden večer napočítala do 730, došla jsem k tomu, že boj je marný. Z květin sázím už jen to, co nežerou, nic bych jinak na zahradě neměla. Chráním jen zeleninu.

        1. Ty jo, tak to je síla, mít na zahradě rybník, nicméně vyhrábnout tam větší ďolík dává smysl, voda půjde tam. Veverky, veverky velice závidím. Já ji u nás viděla jen jednou zjara. Slimáky naopak teda nezávidím, ty grancle jsou lepší než nic, nedá se nic dělat, protože 730 je víc než úctyhodný číslo. A nad indickýma běžcema jsi neuvažovala, máš tam divoký kachny, měla bys i indiány.

  3. Bězce zkoušela loni sousedka, dvakrát, bohužel dlouho nepřežili, je tu tchoř i lasice. Měla jich pět, pak znovu tři. Vydrželi zhruba tři týdny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..