Střešní dovolená II.

Jak se dalo očekávat, tak jsme toho ani tentokrát po koncíku moc nenaspali.

V půl pátý doma, v pět v peřinách a hoďka nerušenýho bezvědomí. Pak se začaly ozývat rány. To jak začaly lítat starý tašky ze střechy do kontejneru, přistavenýho před vchodem do Domečku. Kupodivu jsme nejen nezaregistrovali – teda já určitě ne – hlasy přicházejících tesařů a ani začátek práce. Brtnik byl vzhůru  v 6:25, já vydržela skorem do osmi. Aspoň něco. Hodila jsem se do gala a vyrazila udělat snídani a teplej čaj, protože bylo poměrně dost chladný ráno.

Tesaři lítali po střeše jako diví a Brtnik stál v zatáčce a řídil dopravu. Tašky už tou dobou byly dole a v akci byl jeřáb a trámy, z kterých se sestavoval krov na novější části Domečku, která má – resp. vlastně měla, plochou střechu. Jeřáb zabíral půlku silnice a tak bylo nutno – hlavně auta přijíždějící shora z lesa dolů k nám do vesnice, přibrzdit a ukázat jim, pokud jelo auto v protisměru z vesnice, že musí počkat, a pokud bylo volno, dát jim vědět, že za zatáčkou je překážka a lidi. 

Uvařila jsem ten čaj, vyrobila dva poctivý obložený chleby, dala to na tác a vyrazila za Brtnikem do zatáčky. Aby se po tý nedospaný noci aspoň najedl a zahřál. Při společný a netradiční snídani jsem si uvědomila tu příšernost! Já nebudu mít zdokumentováno to nejdůležitější na celý stavbě! Nebudu mít fotky z toho, jak vzniká střecha! Proč? Protože jsem jelito a při zpáteční cestě z koncíku jsem si nechala svůj telefén u kamaráda Pepy v autě! Výborný! Jsem fakt naprosto blbá. A teď už taky na sebe naštvaná.

Ale! Aleeee – podařilo se najít nouzovku. Nejen, že se mi nabídl jeden z tesařů a cvaknul to, ale taky Olinkááááá! Která zrovinka přijela a přivezla mi navíc výbornou višňovou šťávu. Mňam, jak od babičky. A hlavně, že mi to teda ofotí. Tak se možná časem dočkáte.

Uklidnila jsem se a šla chvíli zase řídit s Brtnikem tu dopravu. Děsně se mi to líbilo, ale von mě moc nechtěl nechat to dělat. Asi sem mu připadala málo zodpovědná nebo co. Nááhodou! Ani jedno auto jsem nepřehlídla a šécky sem je řádně zdirigovala. Připadala sem si echtgold důležitá. 🙂  No enemže mě tam nechtěl, tak jsem radši popadla ohaříky a šlo se ven. Za velmi, velmi organizovaných podmínek. Neb plná zahrada tesařů, pořád něco lítalo vzduchem, někdo se někam přemísťoval, nebo něco přemísťoval a tak byl nutný vojenský pochod. 

Ale pochodovalo se i proto, že na druhý straně silnice postával ten Brtnik, co řídil provoz. A já jsem nechtěla, aby do tý silnice vlítli. Jasný, nejelo nic, páč to bylo pod kontrolou, ale nehodlám dopustit, aby si byť i jednou připustili, že to můžou přeběhnout bez mýho svolení. Je to stejný, jako, že z branky bez povolení prostě ne-e.  Aby ten cirkus nebyl  malej, přidal se k nám i Mouses, který předtím čile při řízení provozu asistoval. Divím se, že si nešel sednout za volant toho jeřábu 😀 😀 . Je to hroznej řiditel zeměkoule 😀 .

Zamířila jsem s ohaříkama jen do úvozu, aby se trošku před snídaní protáhli a pak jsme mazali zpátky. Říkala jsem si, jak je fajn, když člověk má ty psy vychovaný. Jasněě, jasněěě, Tali bude mít vždycky nějakou rezervičku a Bubi občas zapředstírá hluchotu, ale je to prostě fajn, když je nějaká taková rušnější situace, jako je teď u nás a oni hezky fungujou. Člověk nemusí řešit, jestli je, nebo není zavřená branka, protože je prostě vypustí na zahradu, tam je, než se obuje,  posadí, pak si je sešikuje a jde se hezky společně. Byla jsem na ně pyšná, na ohařiska jedny.

A to i proto, že jsou zkrátka takový lidský milovníci. Ani jeden z pánů tesařů s nima nemá problém, fšicí je rádi pomudlají – když je ve vhodné chvíli člověk vezme na zahradu, když se to dá a nebudou se motat, a ohaříci jsou do jednoho, či jedný,  nadšení, že mají partu kámošů k dispozici.

Většinu času, ale logicky, bivakovali uvnitř, protože provoz velký a pořád něco lítalo ze střechy.  Občas jen ftipný slovní přestřelky. Musím říct, že jsem teda trochu chudera, neb pro testosteróna nejni kam šlápnout a já jsem, jako jediná ženská tady, snadnej cíl. Brtnik nadšen, že má tolik sparingpartnerů a fšicí do mě rejou. Enemže já se nedám, ani náhodou, útočim na šécky strany – i ty světový 😀 – a bojuju za šécky ženy na světě. Je to ale šichta teda, to vám řeknu. Větší, než něco tahat 😀 😀 . Jsem moc ráda, že je taková pohodová atmosféra a legrace. To je prima. Kdyby tu ke všem těm počasovejm komplikacím byla ešče partička kyselejch xichtů, byla by to otrava. Takhle je aspoň veselo. 

Za ten první nepršivej den, který místo v úterý byl nakonec až v ten čtvrtek, toho udělali opravdu hodně. Postavili na přístavbě nový krov – už to dalo Domečku mnohem lepší vzhled, sundali tu krytinu a pořádně to zaplachtovali. Tedy já doufám, že pořádně. Páč to zatím drží. A to už tady prošlo dvakrát peklíčko, neboli voda ve sklepě a voda taky v nově postavený verandičce. Ale tesaři mi tvrdí, že se není čeho bát, plachta je ve velmi vysoký gramáži, odolá. Tak jim věřim, až na malý semtam obavy 😀 . V pátek, kdy bylo zase pršivo se vyráběly tvz. námětky, který zařídí to, že se střecha  na obou stranách prodlouží. A taky valbu. No a na to oboje jsme si jaksi museli počkat až… až do pondělí.

Ještě před tím ovšem majitel firmy s Brtníkem dokázali vymyslet to, že oproti původně projektovanýmu vikýři, který byl naprojektovaný jako dřevěný, se to celý vystaví z cihel. Páč se to oběma pánům líbí víc. A taky to bude pevnější.  Znamená to ale pro Brtníka mnohem víc práce a hlavně dřiny. A nejen pro něj. Přece ho v tom nenechám.

 

8 komentářů u „Střešní dovolená II.

  1. Peti! Můj uctivý hlubokosklon všem zúčastněným na střeše, pod střechou i před střechou. My střechu “jen” opravujeme, izolujeme proti chladu/vedru a měníme střešní krytinu – původní doslouživší plech za extra výdržný a krásný nový superplech ( sklon střechy na části domu nedovoluje jinou krytinu, leda kanadský šindel a ten se tam nehodí). zepředu jsou na střeše klasické krásné tašky 🙂
    Taky máme parádní fotodokumentaci – nejlepšíí je fotka našeho Vincenta, jak důležitě sedí na složených prknech 😀 David to komentoval takto: “Zápis ve stavebním deníku dne 30.7.2023, 15,30 hodin. Činnost: Kontrola připravenosti materiálu Provedl: TDI 😀 ” Držím tlapky, ať vydrží počasí a zvládne se všechno, jak náleží a má…

    1. No až uvidíš tu fotodokumentaci……. to béš teprvá koukati. Je to masakr. POčasím, přidanou prací – ten vyzdívanej vikýř, nervama, jestli tam nenaprší…….prostě vším.

      Jo ta plechová střecha – máte černou? – umí být taky moc hezká, uvažovali jsme nad ní, ale Domečku bude slušet černá klasika. Vypadá to trošku i jako došky, to co jsme koupili.

      Nám tady kontrolu už nikdo nedělá, čokle vyhlížej hlavně tesaře a Mouses se klidí do klidu, nemá rád velký auta.

      1. jsem zvědavá… pánové dělají fotodokumentaci průběžně, já nahoru nevyšplháááám 🙂 tašky na domeček patří 🙂 za mě patří plechy na moderní domy, radši mám klasiku. on náš domeček je postavený v původní verzi v roce 1931, takže předek do ulice má klasickou zkosenou střechu s červenými taškami a komínem. Pak byl pěkně zrekonstruovaný zvenku i zevnitř a do zahrady v částku nad sklepem přistavěna část, ve které je horní byt ( teď Ondrův) a v přízemí dílna a prádelna. z prádelny se právě jde do toho hlubokého sklepa, kde je i studna – poklad! no a ta přístavba má lehce zkosenou střechu, na které je plecháč 🙂 střechaři říkali, že klasické tašky tam nejdou kvůli sklonu a konstrukci. tak máme zepředu klasický domeček a zezadu moderní, lehce punkovou přístavbu 😀 jo a bude antracitová stříška naše… Dave si pohrává s myšlenkou přisadit tam ještě zelenou střechu (netřesky a spol.), což by právě na tuhle krytinu i sklon šlo. tak časem? jestli jo, tak tam musí růst něco, co opravdu zalévá déšť. já tam rozhodně nevylezu 🙂 jo, asi jsem to nenapsala – Vincent TDI je kocourek 😀

        1. No já jsem nahoře už byla, několikrát, ale peklo je to dolů, to mi venkem nejde, musí se mi přistavit žebřík dovnitř do prostoru do sklepa, kde byly schody z půdy a už momentálně zatím nejsou. Tam mi to nepřijde tak děsivý a slezu. Připosraně, ale slezu. Máte taky tak starej domeček jako my 🙂 . Antracitová je nejvíc 🙂 . Taky máme. Jo, některý sklon tašky “neunese” . Zelená střecha je gůt! My nad ní uvažujeme, že bychom ji dali na “stodolu”, až se bude rekonstruovat. Jsem si byla jistá, že Vincent nemůže být nic jinýho, než kosourek. Barvička?

          1. Vincíček je bílomourek s polodlouhým hedvábným kožíškem a ocáskem jako praporek ( taky s ním tak narábá) 😀 zelené oči. jestli máš pořád ten samý mobil, cos měla v Řepích, pošlu Ti fotku 🙂 sem mi to z mobilu nejde nacpat 🙁 nebo jestli máš Whats App?
            jo a jméno dostal podle Mr. Furniera, kteréhožto jsme fanoušky 🙂

      2. ale prosím Tě, hlavně si nezapomínejte občas dát oraz od práce…ať to neodnesete zdravím oba.

        1. No, to bychom rádi, ale furt to nějak kurnik nevychází. Tahle dovolená je paradoxně nejnašponovanější z těch, co jsme tady zatím měli. Tím vikýřem. Je veliký, a Brtnik ho staví sám, jen s mou malou trapnou pomocí. Já to vím, ale sakryš vždycky se to nějak vymkne. Aspoň, že v zimě se nedělá žádná rasovina.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..