Překvapila!

Kdo?

No naše dutohlávka obecná strakatá 😀 . Prtka Taliprtka.

Předvedla tuhle něco, co lze jen těžko očekávat od psa, kterej když k nám přišel, tak nejen nemluvil, ale ani nerozuměl lidský řeči, protože ji to nikdo nenaučil.

Fšicí víte, že o Taliprtce neustále tvrdím, že nemá mozkového nadání , abych to řekla nějak kulantně. No jo, ale! Když psípánbůh dopustí, tak i Taliprdnice spustí! A že teda “spustila” tentokrát. Musím říct, že nad tím jejím výkonem doteď kroutím hlavou. Asi jak je ta planetární konjůnkce, nebo nevim, jak to jinak vysvětlit.

Byl večer. Brtnik se šel uložit do peří, já si ještě četla v kůchňojídelně . Miluju ten klid tam. Rozsvíceno je jen tak trochek, útulně. Ohařiska už jsou taky uložený. A já mám celej vesmír pro sebe.

Dokud se někde něco nešustne, něco nestadardního a Taliprdnice nenazná, že JE velká hlídačka a nezačne štěkat. 

Sedím u stolu a na rozdíl od Taliprdnice se mi nechce ten poklid, co tu byl, rušit tím, že ji napomenu, neřkuli okřiknu, ať drží kušnu.

Místo toho se na ni podivám  a typickým gestem si popleskám na čelo. Že jako je tak trochu debil, když takhle řve. Rozhodně neočekávám, že by ono gesto, naznačující tomu, komu je určeno, skutečnost, že to má v hlavě rozharašený, mělo nějakého účinku.

Oh, jak hluboce se člověk může mýlit i v jedinci ducha mdlého 😀 😀 😀 

Tali jako odezvu na moje poplácání se po čele zcela změnila výraz. Úplně komplet. A bez nadsázky, teď prosím píšu fakt vážně, jsem v jejím gezichtíku mohla číst:

“Jako……..že ……..jakože…..že sem jako debíl? Když štěkám? ” 

Následovalo dvacettisíc ?????????????????????????????????????????????????????????? a bylo vidět, jak se jí v mozkovně rozproudil ten průvan, co ta má. 😀 😀

Pořád na mě koukala, ale už ani jednou jedinkrát neštěkla, jen si trošku zamrmlala pod fousiska a pořád mě sledovala. Asi aby zjistila, zda jsem změnila názor 😀 .Když jsem se jí začla tiše smát, položila si hlavu na zem a už ani nepípla. Jasně, šla jsem hned za ní a její “výkon” ocenila. Ale on to opravdu výkon byl. I když nevysvětlitelnej. Jindy bych jí musela opravdu dát slovně najevo, ať drží kušnu. Jak se to stalo, že to gesto pochopila?? Ona?? S průvanem v makovici místo vycpávky??? Jak to, že bylo zcela jednoznačně vidět, že nad tím přemýšlí. Tohle fakt proběhlo, museli byste to vidět, nevymýšlím si a ani si nemyslím, že bych ji polidšťovala. To snad ani u ní nehrozí. Kdyby tohle udělal třeba Rumíček, asi se nad tím nebudu tak pozastavovat. Nejen proto, že on tu inteligenci má opravdu vysoko, vnímá lidskou řeč i gesta. Navíc jsme dobře propojení. Ale Tali?? Naše Tali?? 😮 Když ještě k tomu to gesto ani nezná! A nebylo to náhoda, že by jako nááhodou přestala. Ona musí být napomenuta, aby přestala, jinak by posléze řvala jak prokopnutá.

Byl to velmi vzácný okamžik. Byl taky velmi ftipný, smála jsem se hodně, hodně moc . I když jen potichoučku, abych tu situaci nerozbila, když to byl takový malý sasrak. Neb  takovýchhle podobných u ní zas tak moc není. V podstatě bych to mohla připodobnit – co se síly a intenzity toho okamžiku týká – k tomu Bubrdlíninu usednutí mi na klín. Tohle mělo jiný význam, bylo to o něčem zcela jiném, ale silný to bylo teda stejně. Škoda, škoděnka, že to neviděl a nevnímal i někdo jiný.

To si pak říkáte, jak by asi fungovala, kdyby ji člověk měl od maličkata a měl by možnost budovat od základů, rozvíjet ji. Háský to bylo a  jak říkám, veleftipný. Přála bych vám tu situaci vidět, škoda, škoda, že v těch momentech člověk takový věci nemá šanci natočit.

8 komentářů u „Překvapila!

  1. Hele jestli ty ji nepodceňuješ. Dobře, při srovnání s Rumouškem to má děvenka těžký, ale jinak bych odhadovala, že vzájemný porozumění máte lepší než 99% psí populace v Čechách. Jen ty nároky po soužití s vižlou jsou halt jiný.

    1. Ne, ne, trošku to přeháním, že z ní dělám tupounka, ale ne tak moc. Ona to opravdu má v hlavě rozdaný. je to milý stvoření, ale tak dohoukaný, že prostě nemá šanci fungovat standardně. Což je škoda, protože jak se pak občas ukáže, kdyby tu šanci měla, bylo by to o něčem jiným. Ale bylo to moc hezký, moc silný a na 3/4 zase naposled 😀 😀 😀

    1. No to se může učit od druhých psů, to jasně, ale to už by se naučila od Rumíčka. Přeci jen, je s ním už víc jak sedm let a on je hodně vnímavý. Ale tohle byla u ní opravdu taková zvláštnost, hezká, vzácná.
      Ono to navíc z mojí strany nebyla ani tak nějak právě nelibost, jen tichý vyjádření toho, že je prostě debíl, když takhle marně řve. V noci. A nenapadlo by mě, že si je to schopná nějak zpracovat. Jak si to zpracovala a k jakým závěrům došla, to nevím, ale evidentně v ní probíhal nějakej proces.

      1. No co, zachovala ses nečekaně, tak ji to zarazilo a pokusila se vymyslet co jako s tím. Čímž zcela zapomněla na původní úmysl seřvat narušitele.

        1. Musela bys jí vidět. 🙂
          Ona nezapomněla, ona si zabublala pro sebe dál a při tom koukala, jakou odezvu to udělá. Ona právě věděla, že se to toho štěknutí týká.

  2. Ona Talinka úplně dutohlavá nebude, jen u ní neproběhlo v prvních měsících života ono “vciťování”, kterým se vytváří dobrý vztah člověkopsí. 😉Dostat to do toho mozku v jejím věku může být problém, ale Tali měla kliku, že se dostala k Vám a Vy máte kliku, že se s ní nenudíte.😊

    1. Však jo, ten její start byl ubohej a je to fakt škoda, protože přepsat se to úplně nepodařilo, jinak věřím, že kdyby ji člověk mohl rozvíjet od štěněte, byla by asi spousta nebo min. některé věci jinak.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..