Stavbyvedoucí a hausfrau zároveň

Tahle poloha na mě padla pro pondělní dovolenou.

Čtvrtek, pátek nám totiž budovali čistírnu a protože to nešlo úplně jednoduše, zbývalo ještě všechno bargrem zaházet, odvozit přebytečnou hlínu a tak nějak upravit teréna. 

I bylo dohodnuto, že v sobotu přijede už jen pan bagrista a bude na tom pracovat. A já budu tím pádem dělat pani stavbyvedoucí místo Brtnika, který jel k našemu kamarádovi Ríšovi, řezat dřevěné desky na parapety, skříňku do kópelky a kuchyňskou linku. Tudíž, jeho funkci musím zastat já. Dostala jsem inštrukce, co pohlídat – motohodiny, co chtít zahrabat a co ne a ešče nevim co ještě. Pro jistotu jsem si to zapsala, kdybych to přes noc zaspala 😀 .

A taky jsem si natáhla budíka, abych ne-zaspala. Vstala jsem předpisově včas, abych stihla ovenčit ohařiska, dát snídani jim a sobě. Mouses se flákal někde v dálavách. On nemá moc rád ruch velkých aut. Je mechanik jen přes menší dopravní prostředky, jak přijede něco velkýho, zdekuje se.  

Pan bagrista měl přijet  na devátou, ale ešče před desátou nic. Trošánek jsem uvnitř bublala. Protože. Tahle parta byla zase z těch, řekněme to taktně – ne úplně vyhovovala našim – tedy hlavně Brtnikovým, páč on to má v merku – představám o tom, jak by se práce měla dělat. Tedy… především poctivě. Celý to řídil mladej týpek vzezření zpěváka Noida a …bohužel i chováním. Cápek, kterýmu byste nejradši dali lekci. Min. slušnýho chování, a hlavně toho, jak práci dělat. Mají smůlu, že Brtnik o tom něco ví, takže si nenechá nakukat různý šolichy. Jako třeba, že se to vysype kolem usazený čistírny hlínou, která se vykopala. Jednak je v projektu jasně napsáno, že se tam má dát písek a ten je navíc k dispozici hnedle za brankou. Celá obří kopa našeho písku. Který na rozdíl od hlíny v hroudách zařídí totiž to, že čistírna bude usazená bezpečně a pevně a žádná hrouda ji nepromáčkne. To byl jedno z hlavních, na čem se chytli. A další bod sporu /asi ne jen jeden, já u toho nebyla/ byla představa týpka, že do vsakovacího prostoru se nasype obyčejný štěrk. A zase – v projektu je jasně psáno, že tam má být kačírek. Proč? No protože, jak mi osvětlil Brtnik, štěrk se po čase usadí tak, že se ty kameny do sebe “zamknou”, což u kulatého kačírku nelze a voda může volně proudit. Pro týpka je ovšem důležité to, že je značný cenový rozdíl mezi obyč štěrkem a kačírkem, takže by ušetřil. Měl smůlu, že u nás ne.

No, takže po oba ty předchozí dny Brtnik řešil s maníkem různý takovýhle vychytávky  a já vždy když jsem přijela, bylo tak nějak dusno. Hlavně, že nám ten, kdo to tady byl před pracemi obhlédnout tvrdil, že bez připojení budeme max. 20 minut. 😀 😀 😀 Tak to jako taky nevyšlo a způsobilo to logicky, trochu problémky. Nicméně, jak říkám, bylo na místě dost dusno. A navíc, když jsem přijela v ten pátek,  tak se zrovna bagrista nad něčím dost rozčiloval a působil z těch všech tak nějak nejhůř.

Tudíž, když se nedostavoval, já se nastartovávala. Pak jsem si ale nakázala, abych se laskavě uklidnila, že se taky mohlo něco stát. Po desátý se otevřela branka a ohařiska vítali bagristu, jako největšího známýho . On je taky. To mu, spolu s vysvětlením, že moc se omlouvá, a že zdržení a jeho důvod dávali vědět Brtnikovi (který ovšem při řezání dřeva nic neslyšel), uhladilo cestičku. 

Věděla jsem, že mu chutnalo naše kafe a že než se bagřík prohřeje, má chvíli volna, tak jsem ho na to kafe pozvala. A suprově jsme si pokecali. Fakt. I mi vyprávěl, že je děsněj sběratel starožitností, který různě vyhledává. Úplně jsem musela přehodnotit svůj názor a udělala jsem dobře. Je to hrozně milej člověk, kterej se jen v ten danej moment rozčiloval na nemožnost něco na bagr přemontovat a výsledkem byla věta, že se taky na to může……. víte co… 😀 . Nebylo to ovšem v ten moment směřováno na obecnou situaci, jak vyznělo mně, právě příchozí, ale na nemožnost to s bagrem pořešit mírovou cestou 😀 .

Šli jsme pak dohodnout co a jak,  a nic nebyl problém. Dokonce mi sám navrhnul, ešivá nechceme, aby zabagroval ten obří příkop po budování přívodu vody, kterej my postupně  už drahnou dobu zavážíme a zahazujeme lopatou růčo. Rozzářila sem se  jako ten měsíc na hnoji a řekla mu, že ho pochopitelně nechci otravovat nad míru nezbytně nutnou, ale………. že cokoliv, co mýmu drahýmu muži, kterej tady dře jak kůň, ubere námahu, je pro mě úplně nejbáječnější. Abych nebyla sama, kdo má radost, sdělila jsem mu, že s ním počítám pochopitelně na oběd, což jsem měla od začátku v úmyslu, protože jinak by pracoval celou dobu hladovej. A tak jsme tam byli na hnojišti  měsíce dva .

On šel pak makat na stavbu a já do kůchně dělat tu Hausfrau. Koupila jsem v pátek luxusní staročeský špek, nádherně libovej – špeku minimum, krásně vyuzenej……….luxus na základ špagátů Kárbonáre.  Takže jídlo vyšlo báječně. Stejně tak zahazování obou příkopů, kdy v mezičase jsem se dozvěděla, že původně je pán stavbyvedoucí a na bagr šel dělat, aby si odpočinul od práce s lidma, která je – a to si nebudeme nalhávat – někdy příšerná. Přiznám se, že zareagoval-li by mi podřízený na příkaz, aby dal sem a sem trubku, otázkou “Proč?” , asi bych měla našlápnuto k problému . Takže se mu nedivím, že šel na bagr relaxovat. Ten se s váma nedohaduje, max. nejde něco někam naštelovat 😀 .

Strávili jsme takle celé dopoledne a kousek po  poledni, když se dostavil zpátky i Brtnik. Takže na oběd už jsme byli tři. A na odpolední kávičku logicky taky. Páč jsme se prostě zakecali. Pán nám navíc ukázal, co za vzácnostě má v tašce. A byly tam opravdu výborný  kousky. Který jsme patřičně obdivovali. Kdybych bývala věděla, co to způsobí, byla bych zticha. Páč.

Než jsme se rozloučili, tak Brtnik šel pánovi zaplatit za to, jak to tam pěkně tím bagříkem  pečlivě srovnal – i kameny dal stranou, jak pěkně zaházel i tu naši strouhu po vodě. Trochu se dohadovali, páč pán to nechtěl přijmout a Brtnik chtěl, aby si to vzal, on nechtěl, ten chtěl…… znáte to. Nakonec jsem do toho vstoupila já, jako malej generalisimus Stalin,  a se mnou s pán bál hádat 😀 Ovšem “pomstil se”. Neb nám daroval dvě nádherný prastarý vázy, který budou úplně přesně se svýma pivoněma a růží pasovat do domácnosti a taky…………. krásnou starou skleněnou broušenou máslenku, který jsem tam v jeho sbírce obdivovala. A tentokrát to byl on, kdo odmítl debatovat a stalinisticky nám nařídil, že si to musíme vzít 😀 😀 . Byl to zvláštní a překvapivej moment, to se vám, myslím, moc často v životě nestane. 

 Tak čistírna už čistírnuje a já pokaždý když kouknu na vázu, nebo máslenku určitě spustím u pána škytání, páč na něj budu vzpomínat často 🙂 .

20 komentářů u „Stavbyvedoucí a hausfrau zároveň

    1. No byl moc fajn a bylo to prima setkání.
      Když si v pondělí přijel pro bagřík, nadšeně hlásil, že si doma pošmáknul na těch špagátech, který jsem mu vnutila do krabičky, aby si odvezl 🙂

  1. Natrefit takového dodavatele – řemeslníka, to je skoro zázrak, moc přeju.👍😁 Já čekám na renovaci sprchového koutu marně už asi půl roku.🤢

    1. No on tohle byl jen jeden z nich, kdybych to měla soudit podle toho týpka, co jim velel, tak takhle nadšeně hovořit nebudu, ten by vočudil, co může.Jen měl smulů, že Brtnik mu na to neskočil. Takže dodavatel samotnej nic moc, to jeho pracovník o sto procent lepší byl.
      A ta firma na sprcháč – ozvala se, nebo ne? Musí je člověk prudit.

      1. No jo, když jsem každou chvíli ve špitále, tak nemám na pruzení myšlenky. ☹ Sprcháč je použitelný, jen nese stopy té plesnivé katastrofy, co mě postihla před pár lety.☹
        Dnes bych ale sprcháč naprosto vyhodila z hlavy. Jsem krapet rozhozená z jiné věci. Nevím teda, čím jsem si zasloužila, že se toho na mě tolik valí. 🤦‍♀️🙄Navštívila jsem s Golim naši paní vetdoktorku, potřeboval očkování a Bravecto, taky jsem se chtěla poradit ohledně té nehojící se ranky na zádech. Paní doktorka si ho poslechla a řekla mi, že je na tom moc špatně se srdíčkem. Nejvyšší stupeň katastrofy sedm, Goli je na pátém. 😢Dostal tabletky a mám ho hlídat, což dělám tak jako tak. Přepočítám-li psí věk na lidský, jsme na tom oba stejně, holt už, geronti, jedeme s kopce, ale ještě si to spolu užijeme.👏💕👍

        1. Teda Kimi to je nadeleni pěkně ošklivý.A jak jste na tom s vencenim.Pomáhá ti někdo?Asi ted krátký procházky pro oba jsou takové nejlepší řešení.

          1. Venčení je celkem v pohodě,😊👍 Goliášek nemusí lítat po lukách a polích, jako to potřebovala Kora. On je rád, že mě má na vodítku a celkem volným krokem se procházíme.😁 Občas popojedeme autem, v zimě někam, kde není sůl, v létě někam do stínu. Kdykoli chce, dá najevo, že by rád na trávník, takže ho pustím, on se vyvenčí, a pokud nejsem na terase taky, spěchá domů, protože neumí být sám.😃

  2. tak to je boží-fajn řemeslník,hlínu zahrne-a ddárkama vás zahrne-no to nemá chybu!
    a vzácnejma dárkama!pěkný tohlto moc pěkný:-)

  3. No jo, bagristi jsou proste bezva lidi. 🙂
    Kimi – sakrys, Goliasek, ale tak bezva, ze ma prasky na srdicko a vis o tom. Vedra mu urcite taky nepridaji, my se plouzime venku az hodne vecir. Tobe se zadna kolika opakovat nesmi, taky nerozumim, proc to uz konecne nevyresili, kdyz si byla na sale.

    1. Taky mi to hlava nebere.🤦‍♀️ Aby mi jen vyndali stent, na to nepotřebovali celkovou narkózu. To předtím prováděli jen při místním znecitlivění. Na ambulanci mají takový informační panel, kde se uvádí, že jsou vybaveni moderním přístrojem na rozbití kamenů, to vše s heslem “Vaše kameny, naše starost”. 😜 🙄Ty moje jim evidentně ale starosti nedělají. 🤢Zvažuju obrátit se do SANUSu v Hradci, tam by si s tím snad poradit mohli.
      Dnes třeba jsme venčili až v osm večer po několikerém krátkém pobytu na zahrádce.

      1. No a jak si byla u nejakyho jinyho lekare pres syna, tam by neporadili? Urcite konzultuj a ptej se na vic mistech. Bysme na ty tvy sutry mely poslat Odettinyho kamenozrouta, ten by si poradil. Pohlazeni Goliaskovi posilam! 🙂

      2. Kimi, a co takhle přidat k moderní medicíně alternativu. Nemáš povědomí o nějakém léčiteli ve svém okolí?
        Mimochodem, jedním z poznávacích znaků kvalitního léčitele je, že úhradu žádá symbolickou popř. dobrovolný příspěvek, narozdíl od šarlatánů a podvodníků, kteří jen rýžují prachy a nepomohou.
        Dobrý šaman mrkne na moč, přikládá dlaně, nebo přede kolem ledvin virgulí (hi hi, moc se dívám na TV) řekne kámen tam je, ale budu ho pomalu rozpouštět až se postupně sám vyplaví. Doporučí bylinky a ty mu uvěříš a tvůj mozek si tělo našteluje tak jak pravil léčitel a kolika se už nedostaví. Občas to štípne při čurání, když bude písek opouštět ledviny.

        Jedno lidové rčení praví, že koho pámbů miluje, toho křížkem navštěvuje. Tebe musí mít šéf opravdu hodně rád páč poslední léta ti nakládá. Držte se oba i s Golim. Pátý stupeň ze sedmi – to furt ještě jde. Sama mám nedomykavost srdeční chlopně mezi trojkou a čtverkou na stupnici 1 – 4 a drží tak už hodně let.

        Trochu to tu paní domácí zaplevelím. Nic, co bys, Kimi, nečetla, ale možná něco přehlídla.

        ledviny – infekce – lichořeřišnice = silné přírodní antibiotikum
        ledviny – ledvinové kameny – rozrazil lékařský
        ledviny – ledvinové kameny – po tři týdny pít denně večer 2 dcl ohřátého plzeňského prazdroje, rozpouští a vypuzuje kameny
        ledviny – ledvinové kameny – vylisovat šťávu ze ředkviček a přidat malý kousek kořene s pampelišky zalít 1/2l vody, pít 3x denně
        ledviny – ledvinové kameny – čaj z pampelišky obsahuje látky zvyšující tvorbu moči, tím rozpouští a vypuzuje kaménku z ledviny, 2 lžičky sušené smetanky lékařské přelít 250 ml vroucí vody a nechat 10 minut odstát
        ledviny – ledvinové kameny – šťávu z 500 g citronů smíchat s 250g cukru, uchovávat v chladu, 1 polévkovou lžíci 3-5x denně, možno zředit vodou
        ledviny – ledvinové kameny – 10 g anýzu, 10 g petrželových semen, 20 g kokošky pastuší tobolky, 20 g jalovcového plodu, 30 g medvědicového listu, 30 g kořene jehlice trnité, 30 g libečkového kořene, 30 g pampelišky, tři lžičky směsi přelít 500 ml vody a 5 minut vařit, pít jeden šálek 3x denně
        ledviny – ledvinové kameny, písek – bříza bělokorá (nedoporučuje se při otocích spojených s nedostatečnosti srdce a ledvin)
        ledviny – ledvinové kameny – půl litru brusinkového džusu denně ve dvou dávkách pomáhá rozpouštět kameny
        ledviny – ledvinové kameny – petržel

        1. Díky za inspiraci. 😊Jeden bylinkový sirup jsem od od zdejší party dostala před časem (spolu s pivem a brusinkami).👍 Dál mám nějaký přípravek z Herbalworld a od Mgr. Podhorné (www.nadeje-byliny.eu). Pár kilometrů odsud je výrobce bylinkových čajů Mediate, hodně je kupuju. Můj problém je také kombinace neduhů, co mohu na ledviny, nemohu na žlučník nebo na dnu – ta nekombinovatelnost je různá.🤦‍♀️😜

      3. Kimi, já mám hroznýho vzteka, jen to čtu. Moc by to chtělo tu konzultačku jinde, jak říká Fifi, jestli máš tu možnost, jdi jinam, honem, tady to jsou vyloženě Neumětelové nepoužívající mozek, tohle je už fakt týrání léčením 🙁

        S Goliáškem mě to moc mrzí, Brouček malej. Ale jak říká Fifi i Kuskus, ještě je tam “vata” těch dvou stupňů a když se to bude řešit – tak by mohl fungovat hezky dál i když léky.

  4. Kimi, Kuskus
    Kuskusi – báječný co jsi sem dala… když nepomůžou “odborníci” určitě se nezkazí nic bylinkama… Když jsou dobře namíchaný, umí zázraky..

  5. Kimi, já vím, že je to složitější. Sama jsi psala, že složení ledvinových kamenů bývá různé a na každý platí něco jiného. Nahoře jsem to trochu zlehčovala, promiň, ale takhle opravdu kdysi vyléčil moji bývalou kolegyni pán z Jablunkovska. Bylinkama. Těžko posoudit jestli by ji tenkrát kameny neodešly samy, je to velmi individuální. Každopádně přeju ať se téhle patálie zbavíš co nejdříve.

    1. Ještě je další možnost, poněkud udivující – alkohol.😜😁 Jeden kamarád vyprávěl, že jeho známý měl jít na operaci s kameny. Nějaký čas předtím měli s kamarády ožrávačku, velmi důkladnou, a když přijel do nemocnice, zjistilo se, že žádné kameny nejsou.😁
      Něco podobného mi vyprávěl bývalý soused – navštívila je známá ze Švýcarska a vyprávěla, že léčebná kúra na kameny u nich spočívá v kombinaci tvrdého alkoholu a sektu. Vypadá to lákavě, ale asi by zas velmi protestovala moje játra.🤷‍♀️

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..