Tak nevim

Sedím tu a jsem lehce nervózní.

Z toho, co se právě chystám podniknout. Protože výsledek je trošku nejistý. A hlavně důležitý. Pro hodně, hodně zainteresovaných. A to já nerada. Nechci špatným rozhodnutím ovlivnit životy jiných. 

V tuhle dobu, co vy to budete číst, už budu trošku vědět, jak si stojím. Jen trošku. Od soboty ještě málo času na to, abych poznala, jestli jsem neudělala velkou hloupost. Nicméně ani mi vlastně nic jinýho nezbývalo, než takhle zariskovat. Pokud chci zkusit aspoň něco podniknout pro jednu neščastnou duši. Moc ráda bych jí pomohla. Moc. Ve hře je ale  taky hrozně moc proměnných a já tentokrát – ač jsem se opravdu moc snažila – nemám šanci ty proměnné poznat blíž a otestovat si je předem.

Sedím tu a jsem lehce nervózní, protože teď si to ještě můžu dovolit. Pak už ne, pak už budu muset stát pevně nohama na zemi, abych byla schopná ukočírovat to, co jsem si vymyslela. 

Nebude to ovšem chyba? 

Stavím všechno de facto na pontonovým mostě a to není zrovna stabilní místo. Nemám k dispozici moc opěrných bodů pro moment, že to nevyjde. 

A NEMOŽU VÁS ANI POPROSIT O TO, ABYSTE MI DRŽELI PALCE. PROTOŽE TO JEŠTĚ NEVÍTE. 

Skáču po hlavě do vody, kam nevidím. Snažila jsem se to nastavit tak, abych tu vodu trošku odkalila a hlavně, aby moje rozhodnutí minimálně ovlivnilo ty, kterých se to dotkne. Jenže můj excelentní plán nevyšel. Proč? Protože o starý psy nikdo nemá zájem. Ani ti, kteří prezentují, jak psům pomáhají. Nikdo si nechce vzít do dočasné – ač mnou a to předem na dřevo sponzorované péče – starou bábrdli, která je zoufalá v záchytným kotci. Tak moc zoufalá, že já prostě udělám všechno tak, jak bych to nikdy neudělala. Nemám ideální podmínky, nemůžu se s ní seznámit sama, abych ji poznala trošku blíž, než jen z popisu paní ošetřovatelky. Natož abych s ní poseznamovala stávající členy smečky. Chtěla jsem to takhle udělat, proto jsem jí hledala pro tu dobu, než budu ty podmínky mít lepší, dočasný domov. Kde by pak i v případě tom, že by si to v něčem nesedlo u nás, mohla zůstat dál, do doby, než by se jí našel domov v místě, který by pro ni tedy bylo vhodnější. Jenže – nikdo se nenašel, ač všichni prý zachraňují jak o život. Chtěla jsem to udělat takhle, aby se s ní minimálně šíbovalo pro případ, že to u nás bude nějak výbušný – dvě feny a kocour – přeci jen nevím, jak to klapne….. Tak teď to prostě klapnout musí a vy držte palce aspoň dodatečně, aby tahle dáma zkrátka zapadla bez potíží:

34 komentářů u „Tak nevim

  1. Nemůžu ji na tom ridgebakovi najít.A hledala jsem včera,když jsi ještě nic nepsala.

      1. Ji,na peswebu visí.A fb jsem našla 7letou v Ústí nad Labem,z kotce,taky hledá.Ted nemůžu najít ani jednu.Jsem to umelec😂😎
        No hlavně že je v nabídce od chovatelů spousta štěňat.To člověk neví kdy má začít brecet.😥

          1. Ono to množství lidí, co se na psa vybodnou nebo ho někam odloží… to by člověk teprv brečel. 👎🏻

  2. Odetta – to jo, ale – kdyby pes nebyl každýmu dostupnej jako papírovej kapesník, nehledě na to, kdyby se od nějaký velikostní kategorie musel udělat řidičák, bylo by líp. A kdyby státní instituce dupaly po množírnách.

    1. Neumím si představit, že někdo na úřadě posuzuje, zda jsem způsobilá pořídit si psa. Tenhle filtr by měl být v ideálním světě na straně chovatele (množky a dvorkové nehody ponechávám stranou). Já osobně si myslím, že by bohatě stačilo, kdyby za excesy padaly exemplární tresty na horní hranici a důsledně se kontrolovalo dodržování zákona o týrání (což by v důsledku nebylo jen o potírání množíren).

      1. Na straně chovatele……..kolik jich je takových, že jim není jedno komu psa dají? Víš kolik je ČVČek v průseru – konkrétně třeba od dvou”chovek”?
        Víš kolik štěňat najednou měli v “hnízdě” odkud je Tali? 2x němec, 2x vižla, 1x polák…………. jak jim tak asi bude záležet na tom, co je s jejich psama? O Tali se ani nezajímali, mohla jsem ji druhej den namlít do buřtů, hlavní bylo, že našli idota, kterej si ji koupil, páč se jí potřebovali zbavit. O psa až na posledním místě. Je menšina těch, kteří dbají na to, aby pes šel tam, kde mu bude dobře a kde vědí o čem pes je.

    2. Petro, řidičák je nesmysl. Taky jsem si chvíli myslela že by to bylo dobré, ale čím víc nad tím budeš přemýšlet, tím víc zjistíš že je to kravina.

      1. Ale tak nemusí ho mít každá babča, která má jozefpčici Pegginku. Ale prostě složení nějaký základní poslušnosti by nikoho nezabilo. A ubylo by konfliktů a těch, který maj psa na obejití baráku.

        1. Velmi, VELMI naivní představa. Až se budeš chvíli nudit (takže asi tak za milijoun let), tak si to zkus představit v praxi, ale komplet. Od toho kdo a co by posuzoval, až po to koho a v jakém okamžiku. A důsledky, způsoby jakými by se to obcházelo a tak. Věř tomu, že to nechceš.

          1. ale tak jasně že by se to obcházelo, jsme bohužel v Čechách a ne ve Švajcu, nicméně prostě by to dost lidí eliminovalo, protože by prostě byli když nic jinýho líný. Ať už to složit, a nebo vymyslet to šméčko, že to nesložil.
            Tak jako jsou posuzovatelé/rozhodčí pro složení canis zkoušek, tak by prostě byli posuzovatelé/rozhodčí pro složení základní ovladatelnosti. Termit – do roku a půl. Čím víc by se to komplikovalo, tím líp pro ty čokle. Lidi jsou líný jak američani a kdyby prostě to všechno na sebe navazovalo, nebylo by to nerealizovatelný, ale! nesměli bychom žít tady, kde ani člověk nevidí měšťáka pokutovat prase, co po svým psu neuklidí.

          2. Ne, vážně si to představ v praxi. Řidičák má pes, člověk, nebo konkrétní dvojice? Na kteroukoliv verzi ti vymyslím sto důvodů proč je to pitomost.
            Člověk? Půjčím si vycvičenýho blba co poslechne kohokoliv. A pak si pořídím nejlépe nukleární hovado, které v lepším případě výchovou či výcvikem nepostihnu, v horším zprasím.
            Pes? Nechám si jej “vychovat” a předvést “profíkem” co do psa za měsíc nakope cokoliv.
            Dvojice? Takže bys dělala 3 zkoušky a Brtník taky? A když ti je přijede pohlídat synovec, dá si nejdřív tři zkoušky?

            Rok a půl co – věk psa? A co s nově pořízenými dospěláky? Nebo rok a půl pod novým majitelem? Tak si každý rok psy vzájemně přeprodáme a je po srandě?

  3. @PetraK A jak ten řidičák aka triviální poslušnostní zkouška sníží počet ČVČek v průseru nebo naučí nezodpovědné chovatele, že by jim nemělo být jedno, jestli jejich odchov skončí v salámu? To, že umí pes “sedni, lehni, k noze, pocem” nevypovídá nic o tom, zda (ne)bude problémový. Vlastně si neumím představit, k čemu by to mělo být dobré… V důsledku by to ani neomezilo možnost pořízení si psa, maximálně by části lidí ten pes byl odebrán. A co pak s ním? Kdo by ho ubytoval, kdo by to platil? A to se točím jen na tom, co mě napadlo jako první, nedomýšlela jsem to do hloubky… Za mě je fakt jediná cesta tvrdě sankcionovat všechny průsery a uklidit si na klubech, aby CHS neprodukovaly programově problematické psy (zdravotně i povahově).

    1. Odetta – už je to, že to bude povinnost tak to spoustu lidí odradí, k pořízen nového psa a nebude si ho pořízovat každý s prominutím hovado. To že pes umí aspoň základní poslušnost z něj sice neudělá třeba bezproblémovýho psa, nicméně zase aspoň něja k to eliminuje nějaký tý případný průsery, alespoň trochu.

  4. Je moc hezká a chytře kouká.
    A tys udělala v sobotu tu chybu, že ses na ní byla podívat 🙂

  5. Petrs01 řidičák má majitel psa a pes. Ti tu zkoušku skládají. Za psa vždy odpovídá majitel, kterému pes patří a to v případě, že ho venčí synovec. Tak to je tuším i v zákoně. Do roku a půl od nabytí psa.

    1. Takže je to jasný, pořídím si psa, za rok ho daruju babičce, za další rok tetičce,…
      Ale dobrá, ok, vynechme obcházení, vyřešila jsi jednu z otázek. Kdo, koho a co. Tak ještě ty zbylé dvě.

      A abych ti trošku zamotala hlavu – cvičáky obecně jsou z velké míry dobré leda tak na zkažení psa a musíš dobře vybírat a vědět co vybíráš. I teď. Natož když by byl nějaký výcvik v podstatě povinný. O tom k jakému rozmachu “efektivních způsobů uposlušnění psa” by došlo asi slyšet nechceš, že?

      A ještě lepší – Barouš v době kdy již měl 3 zkoušky poslušnosti a uměl předvést poslušnost těch nejvyšších, byl klidně schopný po stopě zdrhnout od nohy. Nejen to, on byl schopný si efektivně pohlídat bandu lidí a vyčíhnout správný okamžik pro únik ke stopě, kterou jsme křižovali hodinu předtím. Je dost cvičákových psů, co fungujou jen na place. A naopak i skvěle poslušný a poctivě připravený pes může mít den blbec, od zkoušek vylítne a co pak? A co hluchejš Sprateček? Poslouchat fakt nemohl, chůzi u nohy v životě nepoznal a učit to hluchýho dvanáctiletýho dědka fakt nemělo smysl – ale byl u nás skoro 4 roky a fungoval navolno, kdykoliv a kdekoliv. Ve zvěři, ve městě,… schválně jsem jednou zkusila jít do práce bez použití vodítka. S oběma. Pracuju v centru Prahy, bydlím na okraji. Šlo to (byl to opruz). Jo, přivolání fakt nešlo, kvůli volnému krku nebral ani vibrátor. Řešení téhle konkrétní situace?

  6. Tak ja taky nevim. Ale protoze mam rada happyendy, bud si ji nasla nekde jinde ten spravnej novej domov. Nebo zaplula hladce do vasi smecky s osobnosti podobnou Bubitce, zadny problemy se szivanim, zadny lumpaceni, nesvary… Doufam, ze co nejdriv odtajnis reseni tyhle hadanky. 🙂

  7. s tím řidičákem..
    v naší rodině v BK jsem psy cvičila/vvychovávala já
    máti se psů bála jak hrom-ne našich…s Kimem se bála chodit na vycházkách,protože do roku ho pár psů dorvalo-a on vyjížděl na všechny psy…
    psy jsem mě la nejen vycvičený ze zkouškama,ale naučený cviky s tance,v tom jsem i soutěžilas Duxem,+uměly podat cokoliv mě spadlo na zem-klíče,ovladač k televizi,pohled,propisku,
    všichni mí psi měly v BLANSKU naučený chodníky-čekání před silnicí,
    u obchodu měly odložení,když jsem si na otočku skočila pro rohlíky,mohli se mnou do rstaurace,knihovny,na návštěvu…kromě Kima,kterej v lese chodil na stopovačce,mohli všude na volno….
    můj otec s něma chodil ven+brácha-kromě čekej,fuj,pocem V ŽIVOTĚ NIKDY NEPOUŽILY NIC ZE CVIKŮ CO TI PSI UMĚLY-SEDNI/LEHNI,K NOZE-NIC NIKDY…..
    KDYBY MŮJ OTEC/BRÁCHA S MĚLY JÍT NA NĚJAKÝ ZKOUŠKY…TAK SMŮLA…..PSA BY ODEVZDALY,NEMĚLY…..
    JASNĚ,ŽERYK OD TATKY,PŘED TÍM BRÁCHY BYL ZKAŽENJ JAK TÝDEN STAREJ SALÁM NA SLUNÍČKU,ALE……TAM JE PTÁZKA CO SI UŽIL UU BRÁCHX,JINAK KDYBY MĚL TATKA TŘEBA PSA TYPU GERO-VŠECKO JEDNO,FLEGMOŠ,KLIDAS……tak by měl bezproblémovýho psa,kterej by nic neuměl…tak by chodil celej život na vodítku…a hotovo
    to samý rodiče Martina-psy měly,výchova u nich 0 0 0nic nekonečno,
    psi mají dvůr,obří zahradu,občas vycházky na tři stejný trasy dokola na flexi vodítkách,to že je nemůžou nikde pustit,jim nevadí,nic po těch psech nechcou-no tak ti by taky neprošli…..
    no hodně lidí by nemělo psa…fakt hodně….
    a jinak-k tématu Sindy-kéž to dopadne co nejlíp moc,moc,moc,moc držím palce,
    pejsci tlapky,andulky drápky!!!!!!!!

  8. Premyslim nad “ridicakem” na psa.. Na jednu stranu dobry napad, na druhou nerealny v nasich podminkach. Vynecham to, ze jsme v CR, kde dokaze kazdy blbec vse obejit a najit si ulicku v zakonech. Horsi je, ze cvicaky z valne casti stoji za prd a neni sila to zmenit… Reseni by bylo opravdu dusledne, kontrolovat vrhy a vymahat pripadne platby za prodej stenat, resit dusledne mnozirny a take tyrani psu ( jen tak mimochodem v kocicim svete je to snad jeste vetsi katastrofa, nez u psu…).

    Esuska
    Davas hadanky s otevrenym koncem 🙈😀 Tak ja nemohu byt pozadu a preji pevne nervy, at to dopadne jakkoli ❤️

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..