Hodná a roztomilá…..

Prtka flekatá!

Za tu se ten minulej čtvrtek převlíkla Prtka Taliprtka a bylo to tím pádem tak báječný venčeníčko. Jako už několikrát za sebou jsem ten týden mířila ke kostelíčku na kopci. A tentokrát jsme tam i konečně došli 😀 .  Mouses se flákal bůhvíkde, takže jsme to mohli vzít z gruntu a udělat pořádnější okruh.

A stejně jako den před tím, jsem si s sebou jen tak pro zábavu vzala klikr.  Respektive prostě v tý ledvince zvostal, že jo. A tak jsem si řekla, proč ne, proč si jen tak neklikat čistě jen pro radost, bez cvičení. Oba je to pochopitelně baví a já ho sem-tam vezmu takhle s sebou a čistě  pro osvěžení odklikávám všechno, co se mi líbí, že udělají.  Teď už jsem ho  dlouho takhle nevzala a tak jsem po něm sáhla, když už jsem ho  v tý ledvince nahmátla. Hlavním úkolem v tomhle je vždy ale to, motivovat Taliprtku k tomu, aby se sama hlásila, sama si na mě dávala pozor a držela se co nejvíc kolem mě bez toho, že já do toho budu zasahovat.

A tak to i bylo. Potěšilo mě, že zatímco jindy v takových případech ten její zájem po čase opadne a vrátí se třeba ke konci procházky, tak tentokrát jí to bralo velmi a průběžně a bylo to mooooc prima.  V ledvince jsem měla jen pár piškůtů a nějaký ty grancle, ale vypadalo to, že jsem s sebou vzala nějakou psí specialitku, jak byla nadšená a ochotná. Že by ten včerejšek něco restartoval?  Vždycky, vždycky mě hrozně potěší, když ona dělá něco se zájmem a dobrovolně, ne že je jí povelováno, nebo dirigováno.  Ten pohled na její vysmátej gezicht je k nezaplacení. 

Přesně moje představa o ideální procházce, tohle s ní provozovat. Jít lesem a jen tak si cvakat s klikrem, kdykoliv se sama zaktivuje 😀 . Vypadalo to, že mi ani snad zásoby nebudou stačit, když pak v bukovým chrámu ťapala sama od sebe hezky vedle mě a vždycky na mě číhla, ešivá jako vidim a ocenim. Takže sem oceňovala, to je jasný. 

U poraženýho buku jsme si dali trocha toho tělocviku, ale bylo vidět, že v tomhle vjédru, který panovalo, je to zrovinka moc dlouho logicky bavit nebude. A tak jsem z toho udělala jen takovou vsuvku pro osvěžení a pak se šlo zase dál. Tentokrát to byl Rumíček, kdo byl dopředný a jako by Taliprtce přenechával místo, aby si klikání užila. Však on je zkušený bard, tak co by to prožíval 😀 . V lese panoval klid a nenarušovali jsme ho ani my. Ach, to se mi tetelila pumpa!

Až natolik, že jsem si naši prochajdu pěkně prodloužila. Posléze tedy i trošku neplánovaně. To jedno místo mě vždycky nějak roztodivně rozhodí, že na chvíli zabloudím. Je to pořád ta samá odbočka z hlavní cesty. Jedno, jestli v létě, či v zimě, prostě se vždycky na chvíli ztratím. A to jsem si už fakt myslela, že to mám pod kontrolou a vychytaný. Tak leda prtky. Zabočím tam a co myslíte! Jasně, zas! 😀 A tentokrát to bylo – stejně jako poprvý – i takový nepříjemný. Nicméně jsem se vymotala-přeci jen už to mám prochozený a šlo se dál. Jen jsem si u toho kroutila hlavou, páč jsem nechápala, jak se tam lze “ztratit” . No evidentně lze. Naštěstí ne na dlouho. I vzhledem k tomu, že už bylo dost pozdě, bylo na čase mašírovat domů.

Tam se pak ohařiska vypleskli na zahradě a zevlovali až do opožděný večeře. Ideálně strávený odpolko, ne? Pro mě teda určitě, protože to jak Tali fungovala, to bylo vyloženě lahůdka.

10 komentářů u „Hodná a roztomilá…..

    1. No ale někdy by bylo fajn, kdyby trochu z tý osobnosti ubrala 😀 😀 😀 . Pak je to mnohem lepčejší.

  1. Výsledky tvýho úsilí o zcivilizování zanedbanýho psa se musej projevit – někdy😉 – občas😃 – zejtra napořád.👍😉😜😁

  2. Tak jsem si to tady zase zablokovala :-(, 🙁 – ach jo. Já Ti moc gratuluju a moc Ti to přeju… vždycky když budeš nespokojená, vzpomeň si, jak to bylo na začátku :-)…
    EvaC

  3. Evi – já si , nebudeš možná věřit, ale v takových momentech vždycky, fakt vždycky vzpomenu hlavně na Tebe a Sindibádku. S tím, že bych moc chtěla, abyste si už taky takhle vykračovaly, protože vím, že k tomu spějete.
    Jak to vlastně Sindibádka má – je lepší v lese, nebo na loukách/polích?

  4. Uuuž to mám spravený :-).
    No lepší bezesporu je, ale pořád to není na to ji pustit navolno…. obzvlášť teď v době mláďat.. prostě ta ovladatelnost se nám pořád úplně nedaří v okamžiku, kdy tam je nějaká zvěř fyzicky přítomná no… Jirka jí občas na chvilku pustí i se stopkou, ale stejně by neměl šanci kdyby se někam rozběhla – vždyť to znáš – z nuly na sto za tři vteřiny… Teď měla poslední dva dny hezky zapnuto na odpoledních a večerních procházkách – tak chci věřit, že je to třeba už alespoň trochu setrvalý stav a že se to zas nějak hodně nezhoupne dolů.. Možná mám nějaký blok ji pustit i s tou šňůrou, nevím, prostě dle mých požadavků ta ovladatelnost ještě pořád není dostatečná – mám strach, aby neublížila sobě případně někomu jinému (myslím teď třeba vběhnutím před auto, nebo dostihnutím nějakého mláděte) případně aby ji v lese neodbouchl myslivec… chtěla jsem dát na její forum nějaká videa – ale všechno je to moc velké a ani po komprimaci se to prostě nevejde :-(.

    1. Jo, jo rozumím Ti, já mám teď Tali taky extrémně v merku. tyhle zhoupnutí, kdy to pak je dlooouho zase dole, to je něco hroznýho. Nevím, jestli to je jejich specifikum, ale není to jen takový trochu dolů a pak s vrátíme tam, kde jsme byli/y. To je vždycky takovej propadák, pak se v tom člověk ráchá jakou dobu, než se zase někde sejde konjunkce smrku a borovice 😀 , aby se to – ovšem jen nepatrně- zlepšilo. A člověk to tak prožívá i kvůli tomu čokloj, páč ví, jak se dá fungovat hezky – i pro toho psa. Kdyby to byl první pes, tak výhoda, nevíš, o co spolu přicházíme, takhle je to horší. Držím palce, úplně extrémně , aby to byl
      setrvalý stav a zas jste se mohli poposunout.
      Nejde dát video na youtube a pak odkaz sem? Mi to taky nejde, když to je veliký, proto jsem tuhle dávala toho Rumouše přes jůtrupku.

  5. No právě – mě to štve hlavně kvůli ní, že je pak venku napnutá jak struna – nesmyslně.. když vidím, že se uvolní, mám z toho potom prostě dobrej pocit.. Když ne, mám výčitky, že něco dělám blbě..
    Na Youtube by to asi šlo, kdybych si tam založila nějakej účet nejspíš, že jo.. taky nevím, jestli se to tam dá nějak ošetřit tak, aby na ten účet neviděl každý, kdo tam vleze…

    1. Neděláš nic blbě, neděláš, věř mi, je to je jí nastavení a Ty ho bohužel musíš přetočit, aby mohla fungovat normálně. Ne ji zlomit, to vůbec. Ale nejde to snadno, protože nebyla k ničemu vedená. Však vidíš, jak dlouho, dlooouho to trvalo u nás. Nikdy to nebude takový, jak byl člověk zvyklý doposud fungovat . Tohle je taky věc, kterou v sobě člověk musí překousat.A vím, že někdy to jde špatně teda.

      Jo to jde na trupce i u každýho videa dát nějakou viditelnost, jestli se nepletu – a nebo Rajče, nemáš rajče?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..