3 králové :D

Použiju fotku z dnešního článku ešče jednou, páč mě při pohledu do kalendáře napadlo, že:

MY TŘI KRÁLÓVÉÉ DÉME K VÁÁÁM, ŠČESTÍ ZDRAVÍ VINŠUUJEM VÁM!

Bohužel je jinde nemám nějak pěkně pohromadě, tak musím být prostě kopírka, no 😀 .  Nicméně můžeme v podstatě tvrdit, že je to klanění tří králů, když použijem bujnou fantazii. A tu já mám 😀 .

Takže, abych to dokončila:

ŠČESTÍ ZDRAVÍ, DLOUHÁ LÉTAA, POSÍLÁME VÁM Z DAALEKÁÁ! (a taky trochu dobrý nálady)

14 komentářů u „3 králové :D

  1. Hezká trojka.😁😉 Já doufám (ale nechci to zakřiknout), že tento rok bude lepší, než ten loňský, aspoň pro začátek to tak vypadá😊. Do širší rodiny nám přibylo miminko (moje vnouče teda zatím pořád ne) a za pár týdnů bratrovi přibude štěndo a bude to vyžla!😃👍💖

    1. Jé Kimi!! To budu moc držet palce, aby to i dál po tom začátku běželo pěkně a hladce. A VIŽLÁÁÁ, PŘIŠLÁÁÁ RADOOST PŘINESLÁÁ! Tak to nakonec nebude germán, ale néptudom maďároš?

        1. žjoofka tak to budete mít složení jako my. A germána fenku, nebo psa? Tuší synek o čem germán je? Aby nebyl překvapen 😀

          1. Já myslím, že mezi ohařema velkej rozdíl není. Brácha už jednoho maďara měl, byl moc fajn. Jakub hodně hlídal germána Michalovi Šlesingrovi, když ten někde závodil, já jsem taky občas spolupracovala, proti Koře byl Enzo zlatíčko kliďásek. Nevím, jestli germán bude kluk či holka – co se naskytne, ono je prý docela problém sehnat. A počítá se, že se štěndem budu spolupracovat v době, kdy synek bude v práci, neb jest hasič a slouží směny 24 hodin. Já jsem ochotna se podílet, i když byla bych raděj, kdyby psék byl odrostlejší, ale nemusel by být charakteru Taliprt.

  2. Kimi

    Já myslím, že mezi ohařema velkej rozdíl není.

    😀 je. Docela je. Germán je jiná liga, než je maďar. Je výrazně samostatnější, nezávislejší, tvrdší (i sám k sobě) a povětšinou s velmi výraznou chutí do zvěře. nemá problém ti přínést třebas i selátko při procházce. Maďar je něžná duše a kašpar, mnohem radši pracuje pro člověka. Germán často pracuje rád pro sebe. což není jen z mojí hlavy a mojí zkušenosti. Germáni doteď byli převážně v mysliveckých rukou a podle toho se ten pes taky chová. To není jen Taliprtky definice, to je tak obecně. Ten germán je opravdu jinde a jiný.

      1. Takhle – tohle je obecná definice, ono opravdu není ohař jako ohař, každopádně germán má tu zvěř v sobě opravdu výrazně víc, taky má mnohem větší akčí rádius a plus ta samostatnost taky výrazně větší, než u vižlíků. To není jen Talispecifikace, takový prostě jsou. Ono taky myslivci proto preferujou germány, pro jejich tvrdost, odolnost a velkou chuť do práce. Nějak se s nima nemažou /ano už se to mění, nicméně po x generací to bylo často tak, že do roka se ten pes tak nějak nechá být a pak se to do něj nabouchá. kdo to vydrží, vydrží, kdo ne, není v chovu a nebyl začasto vůbec. Tedy tvrdý výběr a v těch psech to je. Navíc vižla je proti germánovi tak trochu Einstein, ten germán je zvyklej na dril, na tvrdej dril. Drilem se s ním člověk domluví spíš. Bohužel. Taky proto Tali měla za to, že nemusí respektovat nic, protože to jednak má v sobě zakódovaný, že se na ně tlačí a taky na to byla zvyklá, takže pokud člověk netlačil, měla za to, že si může dělat co chce.
        Nicméně třeba narazíte na troubelíka.

        1. Tak to se germán dá srovnat s catahoulou, a to Kora byla nadprůměrně akční, samostatná a praštěná. Tak uvidíme, na co synek narazí.

          1. Pravda, vy s catahoulou už máte možná náskok 🙂 . Jen jednu připomínku – aby synek pamatoval na silný lovecký vlohy. Tím myslím, jestli můžu s dovolením poradit, aby s tím pracoval, aby “ctil” toho ohaře uvnitř. Nelámat to, ale naučit psa co může, co je správně a co už ne. Dle mě je úplně nejvíc nejdůležitější naučit a podporovat vystavení. Pevný vystavení, pak mám základ na to, se psem se domluvit. A na nic nečekat, pracovat s tím už do malilinkata, chodit co nejvíc tam, kde na zvěř můžete narazit a učit štěndo být v klidu, sedět a dívat se – spolu, psa klidnit. POčítat s tím, že tomuhle prostě musím věnovat čas, pokud chci se psem volně chodit krajinou a neskončit doživotně na vodítku, či stopce. Pokud by syn nebyl proti, ať si tady přečte ten můj článek o lovení. Když ohaře naučím být ohařem , tak není hezčích procházek než s ohařem po boku 🙂 . Ten pes to v sobě má, ale musí se s tím pracovat, hned, od malička. A u germána víc, než u tý vižly (pochopitelně kus od kusu) Tak a už mlčím, ať nedělám chytrou, to jen prostě, aby se jim oběma dobře spolu žilo. 🙂

  3. Potvrzuji Ptery slova, kamarádka má maďarku 8 letou, skvělou, která poslechla a poslechne, je o dost víc “vázaná” na člověka, než germánka, kterou nyní má, která je na zahradě a doma zlatá, ale venku bere “čápa” ihned jak to jde.
    To jen tak ves tručnosti. Navíc je to proti maďarce opravdu o dost větší a už i silný pes.

    1. No jo , von si Brtnik taky myslel, a moc neposlouchal, co mu žena je ho drobná znalá říká 😀 😀 .

      Tak ale je pravda, že v tom hrálo roli i to, že chovatel tvrdil, že Tali nechtějí, protože nemá zájem o zvěř 😀 😀 . Já od začátku věděla, že je to průser, nedala jsem na intuici a nechtěla bejt hydra manželka. Já bych prostě vybírala jinak. Na druhou stranu, pro Tali asi lepší, že jsem neposlouchala sebe sama.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..