Akcičky i válendogrando

To na nás čekalo prvního května v pátek.

Protože dopolko bylo hezky a odpolko se nám zatáhlo. Tak jsme to měli takhle rozdělený 🙂  Ráno se šlo nejprve ven a po snídani se vegetilo na zahradě a nebo se dělaly blbiny na louce, kam jsem zase vytáhla překážky.  Jak jsem předpokládala, nedošlo u Tali k nějakýmu zásadnímu vylepšení  v její skokový metódě. Pokud skáče přes něco jen tak, v rámci normálního pohybu, nemá problém přeskočit značnou výšku a to klidně i z místa, kdy vyskočí jak blecha, udělá pink a je na druhý straně.

Ovšem pokud jde o překážky v rámci cvičení, je to pořád příšerná katastróf.  Taaakovej velkej pejsek a vona neskočí nic.  Dočista nic. Ani tu nejnižší laťku, kterou přeskočí kdejakej atletickej jorkšír, natož tu vyšší. Vona se vodrazí a padne do toho, pak se do toho zamotá jak žižala a celý to rozloží 🙁 . Tak já už nevim, co s ní??? Vono o nic nejde, že jo. Ublížit by si neměla, páč je to lehoučký. I když je takový pometlo, že člověk nikdá neví, no. Ale chtěla bych, aby se to naučila, a taky, abych po každým pokusu nemusela ty překážky sestavovat znova, dyk je to votrava, když to rozloží na prvočinitele.

Jako tam je jedna potíž, která to hodně celý ovlivňuje. Že vona je pomatená. Takže jak se těší, tak vypne mozek, komplet. Včetně toho malýho mozku, kterej jinak v běžným životě řídí takový ty zcela zautomatizovaný věci, jako chůze, dejchání, běh, skoky a tak. No asi prostě má tak malou kapacitu toho malýho mozku, že von když se má na něco soustředit, tak dokáže řídit jen to dejchání, páč kdyby to řídil šécko, tak se ta blbka asi brzo udusí. Nepotřebuju nějaký precizní skákání, takže jsem nikdy nijak psy neučila JAK skákat, protože to pes umí přirozeně. Všichni – včetně starý Bubrdlíny – to prostě uměli. Tak teď jsem se dozvěděla, že jsou evidentně jedinci, který ne-e. A je jedno, zda je ta překážka metrová, nebo třeba jen fakt cca 30 čísel nad zemí. Spadne klidně i do těch třiceti čísel. Což mi jako nepřijde úplně normální. Zvlášť, když teda Tali spadá do kategorie “spíšužjakotakobřík” . 😀 😀 

Tak jsem to prozatím zase stopla a rozhodla se, že to zkusím nějak nastudovat, páč mi to prostě přijde úplně švihnutý. Mám kolegu, co běhá agi se svým psím kámošem bostonkem, tak ho zkusím vytěžit, co se techniky skoku týče.  A mezitím, že se podívám, co píšou moudří. A ti mimo jiné píší, že:

“Když pes shodí, nic se neděje, může se to zkusit znovu a pokud pes zase neuspěje, mělo by se mu cvičení zjednodušit. “

😀 😀 😀  Já ovšem už ale asi níž tu překážku dát nemůžu. Páč kdybych to měla víc zjednodušit, znamenalo by to, že tam budou jen ty bočnice a překážka už jako taková ne 😀 😀 . Nakoukla jsem i do videa. Pohled na elegantního pointra, kterého slečna učila skokovou techniku mi vehnala slzu v oko. Obávám se, že ani po aplikaci zhlédnuté metody nedojde k ničemu jinýmu, než k roštípání překážky. Ale zkusit se musí všechno, že jo.

No nic, prostě to někdy zkusíme vypilovat. Někdy jindy, páč to už se nám zatáhlo a odpoledne při kávičce na nás všechny přišlo spaní. A ač zrovna nejsme příznivci povalování se přes den, učinili jsme vzácnou výjimku. Vzácnější o to, že se k nám připojil i Brtnik! Roztáhli jsme gauč v obýváku, psi uložili do jejich křesílek a sebe na ten gauč. Nebylo to marný a bylo by to ešče lepší, nebýt pod dohledem dvou statných ošetřovatelů, který nás v pravidelných intervalech chodili kontrolovat. A poctivě se při tom střídali. Já jsem měla teda tu výhodu, že jsem byla vzadu u stěny, takže ten mokrej sosák, kterej se čas od času dostavil, orazítkoval gezicht jen Brtnikovi. Mě vždycky probudilo jen šourání dle jehož zvuku jsem odhadovala, kterej ten zločinec se zrovna blíží. Pak následoval mokrej zvuk, jak se šňupák mokrej připlesknul Brtnikovi na xicht a poté se ozvalo “DI SI LEHNOUT!” . Šourání…. povzdech…. oklepání…..praskání křesla, jak se tam dotyčnej stáčel a na chvíli ticho. Do tý doby, dokud nepřevzal štafetu ten druhej exprt, ktere provedl copy paste a proběhlo to naprosto totožně. Ale jak říkám, jinak to bylo fajn 😀 . Tak fajn, že já si to protáhla i když už se pak Brtnik zaktivoval a vyrazil na zahradu. Ven  jsem se vybatolila až hodně posléze a jen vytáhla ohaříky na chvíli na pole a na louku. Fučel vítr a občas krápalo. Ideální čas na to, se prostě flákat.

12 komentářů u „Akcičky i válendogrando

  1. Odlož ji kus za překážku, ty jdi taky dál od překážky a přivolej si ji přes skok – tak aby to měla při běhu. Nevím kolik máš překážek, ale postupně je přidávej, do roviny, musíš jí trochu vyměřit vzdálenosti tak aby to vyšlo. Když to půjde, tak zas dej jen jednu, ale místo přivolání běž s ní.

    1. No …. hele přesně takhle to dělám. . jsem si vědoma toho, že jak je velká a nemotorná potřebuje prostor, ale ona u toho totálně prostě vypne mozek a probourá se 😀 . Překážky mám zatím pro ni jen dvě, ale ty teď nepužívám. Jen tu jednu.

      1. uff, musela bych vás vidět. Nemohl by to Brtník natočit?
        Ubrat nadšení se asi nepovede, co? Žádný velký odměny, jsme na louce, běž udělat hop, tón “skoč do sklepa pro brambory”, prostě jen tak mimochodem něco hupsnem.
        Když to nebere přes přivolání, tak bych zůstala víc s ní.
        Zkus dát do té skočky obě laťky křížem, proveď ji tam párkrát krokem aby si uvědomila že tam NĚCO je a pak teprve zrychli.
        Nemáte někde v lese šikovně spadnutý strom? I když ona si asi spíš zláme nohy než aby zkusila vnímat nějakou překážku, co? Pokud by to u stromu šlo, tak jí k tomu přidej povel – pozor, nedávej povel přesně do odrazu, mohla bys ji naučit slepě odrážet na povel, spíš se povel několikrát opakuje.

        Představila jsem si Tali ve slalomu 😀

        1. …..Ubrat nadšení se asi nepovede, co? …..

          😀 😀 😀 ne to bohužel ne, odměny musí být úplně nejobyčejnější – tedy piškoty a nic jinýho s sebou nesmím mít. Můžu zkusit ještě teda bezodměňování,

          ….Zkus dát do té skočky obě laťky křížem, …
          nepomůže ani hadr, kterej to zviditelní na maximum.

          ….Nemáte někde v lese šikovně spadnutý strom? I když ona si asi spíš zláme nohy než aby zkusila vnímat nějakou překážku, co?…

          ne , tohle probém není – v běžným provozu právě je ladná, elegantní, jak píšu nemá problém udělat blechu a z místa překonat neuvěřitelnou výšku, ale… v běžným provozu.

          ….. mohla bys ji naučit slepě odrážet na povel, spíš se povel několikrát opakuje…..

          počki, počki – můžeš mi tohle nějak rozepsat, to mě zajímá.

          Představila jsem si Tali ve slalomu ?

          😀 😀 😀 nene, nenene nenéééééééééééééééééééééééé!!!

          Teda takhle ona už zvládá slalom mezi lavičkama, to je dobrý už, ale to jsou lavičky, veliký a neodbouratelný přeměnty. Laťkovej slalom by zpřerážela na první dobrou 😀

          1. Může se ti podařit psa (nevím jestli Tali 😀 ) naučit, že běží a když řekneš hop, tak se odrazí na naučenou výšku. Bez ohledu na to kde je pes a kde překážka. Stávalo se to. Nechceš to. Proto se buď běží na překážku “hop hop hop” nebo máš naopak naučeno, že skáče se furt a bez povelu – obojí má své klady i zápory.

  2. Přemejšlím jak to dělám vlastně já??? …. Pes před odstartováním sedí…. jdu lehce za překážku a zavelím hop. Jsou-li překážky dvě volám, to hophophop, aby bylo jasný, že se skáče dál. Jak se odráží dávám rovnou informaci, že následuje třeba tunel, nebo okolo (běží se okolo stromu) kudy běžet, kudy skákat se snažím určovat tělem a rukama.

    naučit Tali vyloženě se odrážet na naučenou výšku nepůjde. to rozhodně nehrozí. Mně by prozatím stačilo, ať klidně skáče chybově- tedy že bude shazovat, ale ať proboha to furt nebourá, ona opravdu skočí doprotřed , pak se do toho zamotá…. 😀 😀

    1. Dobrá, co to vzít přes klikr? Přivedeš psa krokem k nízké překážce a čekáš co udělá, klidně s rozfázováním typu kouknu na překážku – klik, přijdu k ní – klik, jedna noha přes – klik. Později sám překonám překážku – klik, když shodím – nic. Uvidím překážku, běžím ji skočit, bude klik.
      Ty se u toho nehýbeš, takže se pes může soustředit vysloveně na ten svůj úkol, na překážku, nečumí po tobě. To by totiž mohl být váš problém. Pokud by to fungovalo, tak tvůj pohyb bych přidala až dodatečně, nejdřív tak jako mimoděk “jdeme spolu loukou a když si skočíš, tak kliknu” a postupně zrychlovat až na “tryskáme spolu loukou” a pak teprve přidat povel a nějaké vedení.
      Někteří psi jsou v tomto ohledu… poněkud složitější, no… 😀
      Notorického bourače jsme snad nikdy neměli, tak by mě právě zajímalo co tam vlastně děláte.
      Předpokládám, že série běháš s Rumíčkem, s Tali probírejte jednotlivé překážky a právě sladění tvého a jejího pohybu.
      Jinak oblíbená rozcvička na protáhnutí psů je skákání s obíháním – pes běhá vlastně osmičky okolo překážky s tím, že uprostřed skočí. Dobré právě na koordinaci psa, ale pro vás až později, až pes pochopí, že má skákat a ne bourat. Ale až to pochopí, tak bych ji tímto protahovala a hodně chválila.
      Chceš-li si zpestřit lekce s Rumíčkem, dej obě překážky těsně vedle sebe a běžte “běž hop” nebo “sem hop”, tedy “skoč tu vzdálenější” a “skoč tu bližší” (povely si urči jak ti sednou).

      1. Hele s klikrem je to u ní takový složitější – stejně jako Bubí je pak až moc hrrrrr. Nevím, zda je to nějakej společnej znak pro ohaří feny 😀 . Ale je to dost podobný, takže na některý věci to u ní nepoužívám, protože opět vypíná mozek a je zrychlená, tohle mají holky úplně stejný – možná tím, že jsem s nima nezačínala od ščenátek a že jsou obě extrémně pažravý /heh a co Tali ty odměny neznala vůbec/ Takže proto jsem to k tomu zatím nebrala, ale zkusit to můžu.
        To, že stojím, totál bez pohybu a jen lehce – opravdu lehce za úrovní bočnice jsem teď začla praktikovat právě, tak uvidíme, ešivá to přinese nějaký ovoce.

        Jasně, že sérii teď běhá jen Rumoušek. Ale loni už jsme to právě dopracovali na to, že pochopila a dokázala skočit překážky dvě, to byla ta úplně nejlehčí varianta – tedy 30 cm a nebyla to takováhle bourací katastróf jako teď. Osmičky s Rumouškem občas děláme, ty skočky vedle sebe vyzkouším, dík za tip.

  3. Prihodim svou spetku do diskuze, kdyz to tak ctu, at mas nad cim dumat a pripadne prubnout.
    ” Pes před odstartováním sedí…. jdu lehce za překážku a zavelím hop. ”
    “To, že stojím, totál bez pohybu a jen lehce – opravdu lehce za úrovní bočnice”

    Kdyz Tali tak moc nepremejsli a riti se, nemuze to bejt tim, ze ses od ni ty pryc? Co to obratit do modu vysilaciho? Ve smyslu, stojim si na miste a psa vyslu OD sebe, tudiz ho nevelis k hop NA sebe. Neco, jak se elegantne dneska ve sportovce uci vetsina prekazek ci makety. Vysvetlim to po svym, zjednodusene.
    Nejdriv naucis psa obihat tycku, kuzel, proste neco viditelnyho. Takze vysilas od sebe, samoze na pidimidi vzdalenost nejdriv. Pes si sam koordinuje pohyb, tadaa, klik za obehnuti, pridat povel. Pak pichnes tycku (pruznou, umelohmotnou, ohradnikovou) ci umistis kuzel o kus dal atd. No a pak pridas prekazku (nizouckou, klidne bych ji dala jen fosnu na zem, at ji prekroci, prebehne, neco jak kun kavalety), pricemz cilem psa je ale vlastne obehnout vec (tycka, kuzel), kterou uz zna a umi a nemusi se soustredit tolik na naky hopiky. Sam si koordinuje, nebo postupne bude, jak si obehnout ten bod, jak se k nemu dostat pres prekazky. Atd. 🙂

    1. Díkec Fifi – zkusím i opačný tedy vysílací postup. Ale to se bojím, že možná madáme asi nepochopí 😀 😀 😀 . Umí sice lehce vybíhat do směrů,ale není to ještě úplně spolehlivý, že by vyběhla jak jí ukážu. Třeba překvapí, uvidíme. Fošnu na zem, ona klidně na ni taky šlápne – ona opravdu neřeší 😀 . měla bys ji vidět, když děláme třeba krokování s pjoumatikou 😀 😀 Co vona pometlo dokáže!! Tam je potíž právě ta, že ona vůbec nekoordinuje. nebo resp. často nekoordinuje. Zpočátku to bylo kopyto i v běžným pohybu – prostě kotcák, co ho občas vytáhnou ven, dlouhý nohy, který neovládá, protože to neumí, neb jediný co umí je běhat v rovným poli. I proto jsem ji učila běhat po stromech, obíhat lavičky a tak, protože ta koordinace těla byla příšerná, přerážela se sama o sebe, jak se neuměla koordinovat. Takže si vlastně v současnosti ani nemám na co stěžovat, když si to tak uvědomuju 🙂 . Ne, dělám si legrajdu, ráda bych ji to prostě naučila, je to už takový preciznější pro ni, a určitě zase další plus.

  4. kdyz to tak ctu, tak si rikam, ze pes co “neumi skakat” je vlastne fakt zvlastni, je to zajimavy jak to je ruzne omodovany, ze v lese skoci, prekazku neskoci, protoze je to neco uplne ale uplne jinyho 😀

    1. Ano prosím, je to zvláštní, ale to nás u Talinky asi nemůže překvapit 😀 😀
      Ono to bude tím, že v lese to prostě dělá automaticky, dělá to co je přirozený. U překážky se asi snaží přemýšlet a…………to bude ten problém 😀 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..