Karanténí květákový placičky

Nudíte se , páč je karanténa?  Neshánějte medvídka mývala! Udělejte si květákový placičky. Jsou zdravý, takže i odpovídají současným doporučením, vedoucím k posílení imunity. A budem vařit tak jako naše babičky, tedy ani žďabec ničeh nepřijde nazmar!

Potřebovat budete: 1 květák, 100 g ovesných vloček umletých najemno, 2 vejce, 1 deci mléka, 2 stroužky česneku. sůl, pepř, kmín, majoránku.

Květák si očistíme, odřízneme spodek košťálu  a rozdělíme na růžičky, košťálovou část a “větvičky” si dáme stranou uděláme si z nich polívku.

Růžičky uvaříme v lehce osolené vodě do měkka – tak aby se daly rozmačkat mačkátkem na brambory. Vodu ovšem nevylejeme, scedíme si ji stranou a použijeme dál na tu polévku

 

Než se květák uvaří, umeleme v mixeru vločky. A zároveň nakrájíme zbytek z květáku a přikrájíme si trošku zeleniny z toho co máme doma. (Já měla mrkev, cuketu, celer, kousek zelí, bramboru)

Rozmasakrujeme mačkátkem na brambory květák, okořeníme (majoránkou jsem nešetřila, solí ano), přidáme rozmačkaný česnek, vajíčko a rozmixované vločky a pořádně promícháme, přidáme mléko.

Spolu s tím, si v hrnci na polívku rozpálíme tuk – já použila sádlo, opečeme na něm cibuli, přidáme po chvilce tu nakrájenou zeleninu s květákovým základem, zaprášíme moukou  a zalejeme vodou z toho květáku. Dáme vařit.

Z bílků a špetky soli vytvoříme tuhý sníh. Ten opatrně přimícháme ke květáku. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme pár lžic mléka- já jsem přidávat nemusela. No a tvoříme placičky – jde to překvapivě výborně (já mám obvykle s vytvářením takovýchle podobných placiček dost problém 😀 )

Kdo chce může smažit na pánvi s olejem placičky a opéct si je dozlatova- z každé strany cca 3 minuty. Já si to zjednodušila a udělala zdravou variantu. Do trouby rozpálený na 200°C jsem ty placičky frkla na plechu s pečícím papírem potřeným troškou oliváče.

Nebudu u toho muset stát, udělá se to najednou a ešče to bude zdravější a ne mastný. Pekla jsem nejdřív 10 min. a otočila plech v troubě. Po dalších 10 min. jsem obrátila placičky

a šupla je tam ještě na cca 15 min. To, co zbylo v hrnci po placičkách jsem vypláchla trochou vody a přidala do polévky s heslem ani žďabíček něčeho nazmar! Do polívky jsem přihodila vajíčko.  Než se udělaly placičky v troubě,

jsem si seděla u počítače, pak dala vařit vodu, hodila do ní brambory. Vody jsem dala co nejmíň s tím, že jsem ji po dovaření přidala taky do polévky a tudíž nic opět nepřišlo nazmar.

A protože jsem při pečení placiček měla dostatek času. Udělala jsem si “tatarku” . Jedna okurka, jedna malá cibule a dvě lžice zakysanky. Okurku nastrouhat na jemným struhadle, cibulku najemno nakrájet, smíchat s kysankou, osolit, opepřit.

a podávat. No…. výýýborný to bylo!!!

 

Jo a ta polívka – coby vedlejší produkt dle hesla ani žďabec nazmar, tak ta je výborná taky:

 

12 komentářů u „Karanténí květákový placičky

    1. Čajdo jsou výborný, fakt. Určitě by se to dalo vylepšit ještě o sýr. Takhle rozepsaný to možná vypadá složitě, ale není, ta polívka i “tatarka” se při tom dají stihnout tak jako bokem. A tím, že jsem to pekla v troubě, tak vůbec pohodička.

      1. Asi se nechystam tento mesic jeste do obchodu, mozna ani zacatkem dubna 😀 ale urcite si to pak v receptech najdu pac ja kvetak muzu:)

        1. Já taky květák ráda a i placičky, jenže jsem vždycky měla potíž s tím zpracovat tu jejich konzistenci, rozpadalo se mi to, nebo patlalo a při opíkání děs běs… Tohle je super varianta, jak si květák udělat jinak, mít ho víc (když nabyde o ostatní ingredience), moc se s tím necrcat jako se smaženým a navíc je to zdravý, jak je to v tý troubě. Možná bys místo těch vloček mohla zkusit pohankovou krupici – to bude bezlepkový úplně.

    1. Tak si mě adoptuj 😀 . Dycinky sem byla děsnej mýval a furt si ruce mývala a teď? Už ty ruce skorem nemám ,jak si je mývám víc 😀

      Edit – čítám, že s mývalem ať už skutečným nebo se mnou, bude víc práce než s těma placičkama 😀

      1. Taky budeš vybírat jídlo z popelnic jak mýcal? Dobrá no. tak přijeď,
        Koněf jistě ocení společnost 😀

        1. Hele frajerko, třeba ešče budeš jednou ráda, když se my dvě s Koněvovou s tebou vo něco z popelnice podělíme! 😀

    1. 😀 Ti to potom pošle vládním speciálem jako záchrannej balíček 😀

      Já toho mýcala nechtěla radši komentovat, vono by se to mohlo jako zvrhnout třebas nějak 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..