pozor na přehřátí

Fóra Veterina – zdraví i nemoci pozor na přehřátí

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel cernej caj a poslední změna proběhla před 3 roky a 11 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazen 1 příspěvek (celkem z 1)
  • Autor
    Příspěvky
  • #88374
    cernej caj

      Kopíruju, co Fifi našla na vetcentrum.cz

      Minulý týden jsme měli v ordinaci nepříjemný případ přehřátí se smutným koncem. Chceme vás varovat, nepodceňte situace, které vypadají zdánlivě bezpečně!
      Co se stalo? Mladíci byli se svým pitbulem v horkém dni u vody. Házeli mu do rybníka aport v podstatě nepřetržitě tři hodiny, protože psa to bavilo a oni měli pocit, že ve vodě se dostatečně ochladí. Pes pak ale začal zvracet, ulehl do trávy a posléze upadl do bezvědomí. K nám už přijeli pozdě :-(.
      Důvodem kolapsu pejska bylo nejen přehřátí z horkého počasí a svalové námahy, na které voda nestačila, ale především nedostatečné okysličování organismu. Pes, který chladí, dýchá rychle a mělce, dělá si v tlamě jakýsi “větrák”. Takové dýchání ale nestačí při fyzické námaze, kdy pes potřebuje dýchat zhluboka, aby se správně okysličoval. Kombinace horkého vzduchu, vysoké námahy a dlouhé doby intenzivní zátěže způsobila psovi oběhový kolaps.
      To, že pejska nějaká činnost baví a nejeví známky únavy, neznamená, že jej nemůžete uhnat. Vy musíte myslet za něj a přizpůsobit délku a intenzitu zátěže plemeni, jeho zdravotní kondici a okolním podmínkám, v tomto případě především teplému počasí!

    Aktuálně je na stránce zobrazen 1 příspěvek (celkem z 1)
    • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.