Jak nejlíp na pooperační dobu dle rad zkušený Fifijový

Fóra Veterina – zdraví i nemoci Jak nejlíp na pooperační dobu dle rad zkušený Fifijový

  • Toto téma obsahuje celkem 15 odpovědí. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel PetraK a poslední změna proběhla před 2 roky a 5 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 16 příspěvků - 1. až 16. (celkem z 16)
  • Autor
    Příspěvky
  • #49656
    PetraK

      Dám sem pro nás ostatní pár rad Fifijový, která má momentálně doma čerstvě zoperovanou pacientku. Operaci zvládla Růženec moc dobře i když byla složitá, protože hodně krvácela. Je to ale šikulnice, takže to zvládla.A teď po tom vysvětlení, dochází konečně na ty kýžený rady, který kopíruju z fóra:

      1)Tohle je hlásání krátce po operaci:
      Ruzice je po kontrole, sono v poradku. Ma v brisku trosku tekutiny nebo ceho, ale je to pry v norme. Rany vevnitr jsou klidny, kdyby reagovala na stehy, prej by to bylo uz videt. Jizva zatim taky klidna, ale blemcani dozajista prijde, jak se ji ulevi. Tricka a molitanovej limec to pak budou jistit. Hodne ji to boli, jak ji revidovali kvuli krvaceni po operaci jeste celou dutinu brisni, takze noc byla dost divoka – nechtela si bolesti lehnout, vetsinu doby stravila “spici” ve stoje nebo v sede oprena o gauc a ja ji drbkala…
      Rano dostala rimadyl a atb, a trosku se ji ulevilo, ze si uz i sedne, lehne, ofafrne. Jen to kadeni ji dela zatim velkej problem, zatlaci, strne – chudak mala… Ale je statecna, ani nemrukne a na veterine dostal vet za sono blemcose.

      2) ten stejný den večer:
      Zpravy z bojiste – doslo k prvnimu blemcani. Jako vzdy neni pricinou jizva samotna, ale oholeny partie tela. Jak jsem radila jinym po zkusenostech, tak cinim i ted. Otrit jemne vlhkym cistym mekkym hadrikem oholeniny mimo operacni partie, sesbirat tak pidikousky srsti. A pak potrit decentne necim podrazdenou pokozku, davam modrou indulonu. Nejvic pece blemcavy ma samoze predni packa, ze ktery ji az dneska vyndavali kanylu. Taktez osetreno a natreno. Konecne jsem videla jizvu na brichu, doted to vzhledem k bolestivosti neslo – a je to tak 20 cm ani ne, krasny siti.

      Treba to zdejsim ctoucim a nepisicim pomuze, vetsina psu (z moji zkusenosti) si nema touhu rozblemcat cerstvou jizvu do masa. Jen je svedi ty oholeny casti tela a pak dorustajici chlupy kolem. A kdyz uz jsou v tom hnoustani, zahrnou do toho i jizvu. Ruzici ceka na noc fesny trikot.

      O dva dny později:
      ona outfit nepotrebuje. Vcera v noci jsem ji ho sundala, bo nespokojene funela. Namazala jsem ji oholeniny a cajk, zadny blemcani. To samy dneska, pod dohledem je uplne v pohode a myslim, ze za chvili bude taky mit klidnou noc.

      Takže až bude mít někdo čoklida po zákroku – nezapomenout očistit ten vyholenej pupík a pak poctivě mazat, aby to nesvědilo. A třebas nebude límce a oblíkaček do triček či prubanů zapotřebí.

      A třeba ještě přibudou další postřehy z toho, jak se Růženec hojila.

      #49689
      Fifi

        Diky, pani domaci.
        Pridam jeste par postrehu, vetsinu jich asi znate, ale at je to pokupe – v nasem pripade pro velkou brisni operaci.
        Prvni den po operaci zamezit pohybu psa i doma. Takze idealne klec, dokud nebude po zakroku uplne vzpamatovanej, aby necoural po byte, nenapadlo ho skocit na kreslo, gauc… Hlidat, aby byl pes v teple, po narkoze ma rozhozenou termoregulaci. Takze nebat se ho prikryt.
        Prvni den/noc davat pit jen po troskach a rozkrmovat kasovitou stravou taky po castech a vicekrat denne.
        Dale prvni dny NEPODCENIT pohyb psa venku, vodit striktne na voditku. Nahoda je blbec a samozrejme v nejmin chtenou chvili odnekud vyskoci kocka, prileti pes apod. My striktne klidovej rezim mame narizen az do kontroly, tzn. cca 10 dni, chteji ji videt, i kdyz ma samovstrebavaci stehy.
        Medikace po operaci – atb ma na tyden + na prvni 4 dny mela Rimadyl. Druhej den se ji hodne ulevilo (mlada fena), takze po konzultaci s vetem uz treti den v ramci sebezachovy Rimadyl nedostala. Je to lepsi, aby psa neco aspon “trosku bolelo” a nevyvadel skopiciny. Samozrejme, ze kdyby se u ni vyskytla zase velka bolestivost, prasek bych ji ihned podala.
        4. den – blemcani oholenych partii pokracuje, krome indulony jsem nasadila telove mleko Dove. 🙂 S tim vypada Ruzice spokojenejsi, mleko je tekutejsi a zjevne ji vic pokozku uklidnuje. Zere 3x denne, uz je zpatky na syrovy strave (mletiny), dostava i bezny pamlsky (suseny plice, dingace, jablicko, mrkev), ale s kostma ci skeletama si jeste pocka. Prozatim alles. 🙂

        #49696
        PetraK

          Dík Fifi – dokonalý

          jsem chtěla udělat poznámku o tý kašovitý stravě a zapomněla na to, to je podle mě hodně důležitý, protože to usnadní vyvenčení se a pes nemusí tak tlačit.

          I to pití po troškách? Prečo to? To by mě nenapadlo.

          A vlastně asi ani ta termoregulace – páč Murphy byl chlupatej a Bubi operovaná v létě. Myslíš přikrejt i v teplých dnech?

          #49697
          PetraK

            Jo a ještě jsem zapomněla tady na to- to bylo tuším druhý den ráno po operaci:

            Rano me cekalo nemily prekvapko, mela pres noc tricko, a i kdyz jsme couraly jeste hodne pozde v noci, vstala a tricko a prava kejta byla durch procurana. Varovnej trojuhelnicek, ajajajaj, mi bliknul v hlave, ale inkontinence je v tuhle chvili nesmysl (potvrzeno vetkou). Pry se musi usadit inervace v pupku, jak tam chybi x soucastek, byla zabicka moc unavena po krvaceni a zakroku, odpadla poradne fakt az k ranu. Spala tak tvrde – a uz v klidu lezela, ze ji to holt vyteklo a nevzbudila me na venceni.

            #49698
            Fifi

              Vodu po troskach kvuli tomu, ze pes ma po narkoze ochably vsechno vevnitr. Prilis vody najednou brzo po narkoze jednak zavani rizikem torze a druhak zvracenim – a zvracet s rozkuchanym brichem musi byt jednak ocistec a druhak riziko potrhani stehu.
              Prikrejt prvnich par hodin po narkoze klidne i v lete, ono se to nezda. Ja mela Ruzici prikrytou i v aute, doma jsem ji kontrolovala a mela studeny usi dost dlouho. V noci se pak uz ohrala a bylo to v pohode bez decitka.

              Preju vsem, at tenhle navod nemusi nikdy pouzit, neb budou mit pejsvidky zdravy jak ripy! 🙂

              #49699
              Fifi

                Aha, tady nejde editovat – k tomu curani vlastne jeste podotek, diky za pripomenuti. Tim, jak ji ted v brise chybi par vetsich veci, vsechno se ji tam nejak srovnava, potrebuje mnohem casteji curat. Takze s tim je treba pri rekonvalescenci pocitat, ze i kdyz pres noc vydrzi nejakych 5-6 hodin, pres den je cetnost mnohem vyssi.

                #49807
                PetraK

                  Tak ať se to brzo srovná komplet i to curani. A ať je holka rotvajleří brzo fit.

                  #50651
                  Fifi

                    Doplnuju info 11. den po operaci, at je to pekne komplet. Vcera byla na kontrole.
                    Dostala pochvalu za skvele zhojenou jizvu. No a protoze ted 4 dny za sebou byla rano pocurana (ve spanku), delali jsme pro jistotu este sono + rozbor moci. Dle vyjadreni veta vypada vse ok, pahyly po deloze se este musej dohojit, proto mela v moci i trochu zvyseny leukocyty. Coz muze bejt duvod toho pocurani se ve spanku (dneska teda byla sucha rano, zadnej pocuranek), pripadne hormonalni propady estrogenovy. Zaver – dat tomu cas, melo by se to srovnat samo. To osklivy slovo od “i” (nechci vyslovovat) se tohodle netyka, tak snad bude postupne klid. Jo, este ma mit par dni takovej zostrenej pohybovej rezim, o vikendu uz zacit zvolna, zvolnicka zatezovat. Psice vypada v pohode, ze by si uz tryskala s Vorechem, ale to prave jeste nejde. Zatez zacne na snure a na vychazkach.
                    Bricha si uz vubec nevsima, nema tendence nic blemcat.

                    #50656
                    PetraK

                      Fifi – díky za doplnění a věřím, že se to čůrání srovná metereskublesku. A jestli teda dobře počítám??? Tak vlastně po 14 dnech od operace dovolili trošku rozvolnit pohyb. To je paráda. A až budou moct naplno řádit, tak se z toho oba zblázní 😀

                      #50807
                      Fifi

                        A jestli teda dobře počítám??? Tak vlastně po 14 dnech od operace dovolili trošku rozvolnit pohyb.
                        Ano, pocitas spravne. V patek to bude 2 tydny od operace.
                        Spravny hojeni je nutny (dobry) zhruba tech 14 podporit klidovym rezimem, i kdyz mlada fena vypadala, ze by radila uz po tydnu. Ale stacil by blbej pohyb a nastaly by zbytecny komplikace. Stara fena se teprve po tydnu tak nejak oklepala z nejhorsiho u ty samy operace. Edit – a ja po blbym slepaku si pamatuju, jak me jeste po mesici tu pichlo, tamhle dloublo, nez si vsechno spravne srostlo.
                        Ona ta brisni operace (ovariohysterektomie) je u feny vlastne rychly hojeni oproti ortopedickym operacim (Dorotka Sadelnata – vazy, menisky), kdy musela mit omezenej rezim treba mesic. A kastrace u psa (Trolda) je zase nesrovnatelne rychlejsi a jednodussi, ten byl fit uz za 10 dni, zadny omezeni.
                        Ale operacni, oholeny partie svedily vsechny stejne. 🙂

                        • Odpověď byla upravena před 5 roky a 1 měsícem uživatelem Fifi.
                        #50928
                        PetraK

                          Spravny hojeni je nutny (dobry) zhruba tech 14 podporit klidovym rezimem, i kdyz mlada fena vypadala, ze by radila uz po tydnu.

                          no jo, ono jim otrne, mají pocit, že už je to cajk a dělali by blbiny. Ale ono i stará feňule má občas pěkně blbý nápady -viz Bubrdle, která se po tý torzi hodlala válet na zádech. Murphy tehdy po kastraci – a to už byl starej pán, taky nahodil myslím dost rychle.

                          #56890
                          Fifi

                            Doplnuju info. Zitra to bude 2 mesice od operace. Ruzice uz radi jak cerna ruka, bruch zhojenej zvenku a snad i zevnitr. Je ale i tak obcas jeste videt nakej zasek. Ve smyslu, ze v trysku udela otocku na miste, jak kdyby ji neco zabolelo a nez by v trysku pokracovala, ceka a ciha na Vorecha. Taky je rychleji unavena, ale kdo vi, za to treba muzou tropy. Plavani je pry to nej.
                            Ale to jsou detaily, treba jen prehanim s jejim pozorovanim. Venku ji to tape a lita skvele, uz mam zase modraky, kdyz to do me nacudi kvuli aportkum a ve hre…
                            Rozhodne jsem ale neprehanela s veskerou vyse uvedenou peci po slozity operaci. Striktni rezim a opatreni se vyplatily. Tadaaa, konec hlasani.

                            #57104
                            PetraK

                              Fifi

                              díkec za aktuální info. člověk by řekl, že uuuž to je komplet cajk, ale podle toho co píšeš, se asi ještě občas najde moment, kdy to mladou zarazí v rozletu.
                              Tali je teď taky taková zpomalená – i bez operace – moc ty vedra nedává, takže přesně jak píšeš, přešla na číhačku. A zatímco Rumouš řeže zatáčky jak šílenej, ona si čeká a pak vyrazí. Plaváníčko je supr rekonvalescence – závidím, že máte, kde plout u nás už je to všechno fujble.

                              #119857
                              PetraK

                                A JÁ SEM DÁM JEŠTĚ HEZKY UDĚLANÝ SOUPIS NA DOBU TĚSNĚ PO PROBRÁNÍ,

                                https://okvet.cz/odborne-clanky/articles/Jak-pe%C4%8Dovat-o-zv%C3%AD%C5%99e-po-z%C3%A1kroku

                                #125013
                                cernej caj

                                  Tak si z toho udelam mikrodenicek taky.

                                  patek 13.8 pro jistotu navsteva veta a hned kuch kuch… prisli jsme *vcas*. Operaci zvladla vyborne, ted doma prechazi je videt, ze neni ve sve kuzi.

                                  vodu fakt nedavat, misku sem ji odebrala po par douscich tak sla lezet do kuchyne a v nestrezeny okamzit pit z odpadu do sprchace (pozor, sprchac nutno zavirat, nastesti mame dvere a zaves), a pak to vyblila, ze…

                                  takze vsechna voda zabezpecena, ouska sou teply. Od zitra ma na 4dny ATB a za 10 – 14 dni bud vyndat stehy nebo zaskocit na vyndani.

                                  #133345
                                  PetraK

                                    No tak už to tady studuju taky. A díky Fifi, že to tehdy takhle sepsala, je to nápomocný.

                                  Aktuálně je na stránce zobrazeno 16 příspěvků - 1. až 16. (celkem z 16)
                                  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.