Nová dovednost – postup učení

Fóra Výchova a výcvik Nová dovednost – postup učení

  • Toto téma obsahuje celkem 84 odpovědí. Do diskuze (11 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel PetraK a poslední změna proběhla před 3 měsíci a 2 týdny.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (celkem z 85)
  • Autor
    Příspěvky
  • #166741
    Thielli

      Ahoj pesařky, dala jsem umělé dýchání tomuto vláknu, nevím sice, zda zabere a bude probuzeno k životu, ale zkouším si jen porovnat výchovné metody.

      Když učíte psisko něco nového pomocí odměn, dáváte (klik/pochvalu) a odměny už za mírný pokrok nebo až pokud provedení splňuje vaši představu?
      Já jsem převzala od F. Šusty postup odměny při každém malém krůčku vpřed. Černá by jinak nikdy nic za odměnu nedostala, i takhle je na ní používán delší metr, člověk je rád, že přišla (res. přiběhla) a na nějaké přijití přesně před a předsednutí… no, prostě zase opět, chtějte po IQ 67 absolvování VŠ.

      Máte úspěch s cestou po kouskách nebo je lepší cesta trvání na nelajdáckém splnění, bo se pak jeden tak nenachýlí ke zlozvykům nebo anarchii?
      Nebo je to pes od psa?

      #166743
      PetraK

        Já zatím jen v rychlosti, neb je to dobrý dotaz a bylo by škoda, aby upadl v zapomnění:

        Já jsem krůčkař – tedy ano po malých krůčkách, protože nechci do procesu dostat furstraci. Pokud to jde rychle, postupujeme rychle, pokud ne, jdeme slimejším tempet. U všech tří fen jsem i musela jít opravdu po kouskách, jinak by se přetáčely, nabízely cokoliv, případně rozbíjely nářadí /že jo Bubinko První/

        DŮLEŽITÉ JE ALE NEZŮSTAT DLOUHO NA JEDNOM MÍSTĚ, tedy ne zbytečně dlouho se zdržovat na tom úspěšném kroku, aby na tom pes nezamrznul. když mi něco nejde – třeba Bubrdle předstírá, že neví (a možná i neví? 🙂 ), cože by se po ní mělo chtít, tak ji do toho navedu rukou, nebo pamlskem. Výhoda stáří. A nebo demence – protože u Tali to taky leckdy použiju, abychom neskončily v mínusu.

        Snad jsem to napsala nějak srozumitelně?

        #166744
        Thielli

          srozumitelně

          Naprosto.
          I to přetáčení je pravda – když neví, nabízí, co ví.
          To mi ve škole taky nikdy neprocházelo 😁.

          #166747
          Asteris

            Taky musím po krůčku, jinak by ji to přestalo bavit a občas se musíme vracet, a občas se předbíhá. U nás to je i tak, že když se jí nechce dělat požadovaný cvik, nabízí různé další. Dříve, když se jí cvik nelíbil, odcházela tak na 5 kroků ode mne a jasně pohledem říkala, hohle dělat nebudu. Tak jsme si daly pauzu a za pár dní to vyšila s nadšením. Tak nevím, kdo koho cvičí. 😀

            #166748
            Milena z Prahy

              Asteris
              Emma si asi musela na ten cvik v myšlenkách zvyknout. A to myslím doopravdy, ne jako legraci.

              #166749
              Thielli

                Mawenzi

                POMOC, JA SU KOPYTO – V NADPISU VLÁKNA MÁM PŘEKLEP, MŮŽEŠ, PROSÍM, OPRAVIT? 😲

                #166751
                PetraK

                  Opraveno, to jsem mohla evidentně udělat i já, malinká administratorčicka.V tramvaji. A Ty jako autorka tématu nemáš tlačítko upravit?

                  #166752
                  Thielli

                    Díky. Já tam tlačítko nemám, evidentně nemám důvěru 😂

                    #166754
                    cernej caj

                      PetraK
                      Vidis a ja se toho chopila.a pochopila preklep to podtrzitkoa pri uprave na carku sem si vsimla vadne url a zjistila, ze tam byl unr jinej preklep:D
                      Sikovnaaa!

                      Thielli
                      Vidis jak chvalim za drobne krucky? 😀 (esuska si nebude brat osobne protoze ona uz zvaldla nejslozitejsi casti cviku:D )

                      Jinak nabizeni chovani, to dela feri kdyz po ji nikdo nic nechcr ale mohlo by z toho neco kapnout:D a vi, ze panocka to obmekci vzdycky:D

                      Jinak ja taky se snazim i mensi krucky, ale ja su tady jako nejmin psi zavazi, co tu mate… ja s psama nic nedelam, necvicim… charlie neumi vubec nic, jen umi asi na 60% “tuk” nosem do ruky:D

                      #166762
                      Fifi

                        Thielli
                        Když učíte psisko něco nového pomocí odměn, dáváte (klik/pochvalu) a odměny už za mírný pokrok nebo až pokud provedení splňuje vaši představu?
                        Jasan, pidikrucky. Lip se to pejskovi ulozi do neuronu, je se pak kam vracet, kdyz by se jeden pidimidi krok nepovedl.
                        Zrovna ted je Pepin uplne zarnej priklad, jak je takovej proces fajn. Ucim ho klidu pred zradlem (nutnost, skakal mi po lince, silel) – zacli jsme se “sedni” separe, klikrem upevnen vlastni povel plus pak ocni kontakt. Pak vydrz v sezeni za pomoci pridavnyho povelu “čeká” a ocni kontakt. Posleze miska se zradlem postupne, ale opravdu ze zacatku po par cm rukou snizovana – tam se nejvic projevily ty pidikrucky.
                        Dneska je na tom tak, ze sedi, ceka, bulvy na me kuli, muzu mu polozit misku na zem a porad cumi, muzu se narovnat a furt cumi na me krasne. Az s uvolnovacim povelem zacne zrat, hezkou self-control se naucil. Dalsi fazi planuju ohledne vzdalenosti, ted sedi tesne u zraciho mista, postupne ho malinko posunu.
                        Edit – jo a ten povel “čeká” se mi ted hodi ve vsech moznych situacich, prede dverma, nez jde do auta atd. Vlastne ma dabl povel ted, sedni separe jako polohu a pak “čeká”, kdy si sam pak drepkins klidne rozvalene, kdyz ma nekde na neco pockat. Nebo si zustane stat, lehne si, je mi to fuk, ale vypne pohyb a cumi na me.

                        Máte úspěch s cestou po kouskách nebo je lepší cesta trvání na nelajdáckém splnění, bo se pak jeden tak nenachýlí ke zlozvykům nebo anarchii?
                        Nejhorsi je psa preucovat neco spatne naucenyho. Takze za me urcite rovnou ucit svou predstavu idealniho provedeni cehokoliv. A klidne po pidikruckach.

                        • Odpověď byla upravena před 4 měsíci a 3 týdny uživatelem Fifi.
                        #166768
                        MirkaD

                          Thielli-to je za jimavej dotaz-ale..ptáš se jen při učení klikrem??
                          prostože já na klikr učím jen chození do krabičky,jinak nic..
                          klikr chápu teoreticky,ale neumím to v praxi..
                          učím naváděním pamlskem/hračkou…
                          a co myslíš odměnovat pidi krůčky??
                          mě to dnes hoodně nymaslí..
                          na veterině jsem dnes řekla větu-já su pro eutanazii pro lidi,
                          kdybych byla člověk…
                          ježíš dyt su člověk,co to melu:-()

                          jinak teda u mě-když cvičím učím něco-tak třeba couvání-pár krůčků-a odměnuju a postupně prodlužuju..
                          stejně jako odložení dělám chvilku a malý krůčky od psa, a bud prodlužuju čas,nebo vzdálenost…
                          obíhání kolem něčeho-taky zblízka,pak prodlužuju a za všechno odměny…,
                          popravdě,jestli cvičš odmala na klikr máš můj hluboký obdiv bych psa nenaučila ani sedni…,
                          v tomhle je ve mě furt někde svazarm…
                          kdy si občas psa i upravuju rukou,posadím,přiřadím k noze…

                          #166774
                          Thielli

                            Mirka – klikr jsem také objevila až později, ale nedám na něj dopustit 🙂 Já jsem si vůbec myslela, jak jsem na psa připravená, no a jak se říká: “jeden myslel, a pak musel měnit kalhoty”.
                            Děda s babi měli psa, pak se třeba nějaký vyskytl v mém životním prostoru a tak jako mnoho lidí, jsem myslela, že mít psa prostě není žádná věda. Ale teprve dnes vím, co to skutečně znamená MÍT PSA.

                            Fifi – mně přijdou ty postupné kroky s odměňováním také logičtější a funkčnější, ale při svém hledání “jak s hnědou”, jsem se setkala i s přístupem, že za polovičaté provedení (i v procesu učení), se neodměňuje. Přitom šlo o chovatelku, cvičitelku, o jejíchž kvalitách nepochybuji, z toho, jak měla zvládnutého teriéra a tři barzoje, mi padala brada. Měla jsem s ní soukromý výcvik, hnědá jednou zrovna hárala, a ona jen prommluvila ke svým psům “ani se nezkoušejte přiblížit” a psi si šli po svých…

                            #166777
                            Fifi

                              ale při svém hledání “jak s hnědou”, jsem se setkala i s přístupem, že za polovičaté provedení (i v procesu učení), se neodměňuje.
                              Ale vsak to je v poradku, proc bys mela odmenovat, kdyz nebylo provedeno, cos chtela? Spis podumat o tom, aby nedoslo k polovicatymu provedeni, takze se vratit na tretinu/ctvrtinu/petinu cviku, za kterou este chvalit muzes, nenechat to dojit do poloviny?
                              Asi vim, co myslis. On je jen rozdil v tom, kdyz treba steneti (pruhatymu vampirovi) reknu “čůrání” a jen pri naznaku, ze jde do travy ho pochvalim, pritom este nic neudelal. U hnedy si musis resit jinsi veci…

                              Mirko, ja coby svazarmovska fosilie jsem ke klikru pricuchla a hodne. ALE! Az po prakticky ukazce, seminarich. Taky jsem tomu jinak nemohla prijit na chut. Ze si psa obcas srovnam rukou? No a? To se nepere s pouzitim klikru, nejsem ryze pozitivne ladeny clovicek, vcera jsem mrdla Ruzici po kebuli kostetem, kdyz sousedum zdrhla malamutka a nabehla k nasemu plotu. Jekot, zabily by se, damicky. A madam cerna mela zacpany usi a neslysela v amoku povel na privolani na zahrade? Mno, tak pred upotrebenim protrepat, pak uz slysela.

                              #166799
                              PetraK

                                Thielli
                                Díky. Já tam tlačítko nemám, evidentně nemám důvěru 😂
                                aaaha, tak to jde možná jen uvnitř v administraci.

                                ad to přetáčení – já už to psala víckrát – nejsem úplně směroplatná, protože mám zatím jen třetí fenu. Ale mám pocit, že jsou mnohem víc přetáčivější, než psi samci. Vidí žrádlo a konec , tma, hotovo 😀

                                třeba s Bubi jsme fakt skončili s tím učením otevřít kasičku při nakupování,protože ona prostě neměla trpělivost a když se kasička neuráčila na první druhý ťuknutí tlapkou vydat platidlo, začla do ní Bubrdle mlátit , pak ji vzala do tlamy a opravdu nasejřeně, jak moje máma, když nemohla najít klíče a pak je z tý kabelky vytáhla, s tím třískla na zem.
                                Takže s fenama se mě osobně v tomhle ohledu pracuje hůř. I proto, že já jsem taky ne úplně trpělivá, že jo, jsem pohrkaná……takže se nemůžu divit. věřím tomu, že stoik tohle tolik mít doma nebude 😀

                                Každopádně ano, krůčky, v některých případech a u některých případů opravdu pidikrůčky, kdy i pochvala, klik, odměna musí přijít v pikosekundě.

                                Leckdy ani dobré rozfázování nepomůže, člověk musí hledat i detaily droboučké – třeba když jsem učila Rumíčka přikrývání se. Tam jsme se zasekli – teď už ani nevím na čem a já pak musela vymýšlet, jak mu ulehčit to, aby to dělal správně. Nakonec jsem to myslím vymyslela změnou toho, jak jsme mu deku s uzlíkem v rohu rozložila na zemi.

                                #166800
                                PetraK

                                  černej čaj
                                  (esuska si nebude brat osobne
                                  nebude, protože ví, co je zač 😀

                                  Thielli
                                  že za polovičaté provedení (i v procesu učení), se neodměňuje.
                                  no ale to bude myšleno nejspíš tak, ž epokud už nějakou fázi pes umí? Dokud ji neumí, tak každý kruček toho filmu, co si rozstříhám, vede k závěrečnému The End.
                                  Takže jestliže chci třeba to, aby pes bublal do vody, tak odměním to, že se mi i jen podívá na tu misku s vodou /doporučuju zcela jinou misku než je ta na pití :D, nebo lépe třeba lavor, páč jinak si vyrobím problém, který nechci :D/ jakmile jsem upevnila dívání se na lavor, tak už chci víc a kliknutí přichází až v momentě, kdy se k němu přiblíží. A už neklikám, když se dívá, to je jasný. (kliknu pouze v případě, že máme lekci třeba druhý den a psu to zpočátku nejde, tak abych pro začátek měla nějaký úspěch) Naklikám to, že se k lavoru přiblíží a jak mám tohle upevněné, už za to neklikám a klikám za to, že dá hlavu dolů k hladině, jak upevním tohle, přestávám klikat a kliknu v momentě, kdy jde čumák pod hladinu. Od té doby neklikám za to, že se podíval, přiblížil, to už umí, můžu zase kliknout v případě nouze za to, že dá hlavu dolů, abych ho nastartovala. Ale to jen opravdu třeba jednou,a bych ho rozběhla. Pak si počkám na bubliny , klikám, jásám rozhahazuju žřádlo plnýma hrstma. To stejné udělám i vpřípadě mezikroků, tedy vždy, když se pes posune od toho co už sná a má upevněno k tomu novému co vymyslel a co chci. To vždy přijde jackpot.
                                  A vpřípadě některých elementálů – flekatých, tak pokud dojde k záseku softwaru, tak nemám problém Fleky vzít , do té pozice třeba k noze, ji dovést a po pohledu na mě ji pochválit a odměnit, přes to, že je to běžná věc, kterou by měla zládat. Jenže jí to pomůže.

                                  #166801
                                  Thielli

                                    učila Rumíčka přikrývání se

                                    OMG 😲
                                    Tak já tady řeším postup při triviálních pso a sebezáchovných povelech a Rum se naučil přikrývat???
                                    Mám mindrák, mindrák, zase mám mindrák… no, nic, jdu se vysmrkat, přestávám bulet a večer si s holkama zase trochu zacvičím těch pět povelů, co tak nějak umí… 🙄
                                    A jsem myslela, že se třeba brzy budeme moc potkat s vámi, s Petrs, s těm, co jsou blíž tímhle směrem, ale tak asi ne abychom si neuřízly ostudu, no. 🙈

                                    #166804
                                    MirkaD

                                      já už tohle nemám sílu ani číst…

                                      #166806
                                      MirkaD

                                        Thielli-myslím,že holky se s tebou sejdou,i když tví psi nebudou umět zakrývání,nakupování,zavírat šuplíky a tak..:-)
                                        du si vzít prášky…

                                        #166817
                                        PetraK

                                          Thielli
                                          Rumíček je pan profesor, už se tak narodil, stejně jako Ešátor. ten navíc k tomu všemu uměl říkat RUM – Zvířetníci pamatují.
                                          Feny jsou jinej levl – tam jsem nikdy žádných velkých úspěchů nedosáhla. výjimkou je třídění odpadu, zavírání linky, chůze dozadu, poklony cíplej pejsek, trpaslíček, žehlička, vokaž pupika a řekni, jak to bylo. To krom současné Bubi, kterážto zamrzla na povelu Ťukni a poklona:-) uměli šécki moji psi, ale že by chodily dámy nakupovat, nebo s odpadkama, či se přikrývat, to jsem dááávno ztratila ideály. U těch jsem ráda, když poslouchají. Takže úplně v pohodě

                                          #166876
                                          cernej caj

                                            Aha, to mi nikdo nerekl, ze srazy sou jen pro psy, co umi vic nez dve veci? 😀 😀

                                            jakoze feri umi teda tri, to bych ji krivdila. Sedni, dolu a do klece 😀

                                            nemam se z tech spolecnych fotek vymazat? 😀 jo a vite, co umi charlie??? NIC!!!! 😀 du se vymazat asi bez ptani 😀

                                          Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (celkem z 85)
                                          • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.