Fóra › Od čtenářů › Tara – Deborah Fiammante Astro
- Toto téma obsahuje celkem 54 odpovědí. Do diskuze (10 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel cernej caj a poslední změna proběhla před 1 týdnem a 6 dny.
-
AutorPříspěvky
-
7.12.2022 v 8:54 #147670
PetraK
Ireno – přijde mi, že je Tarinka taková rozvážnější povaha? Je to tak? Soudím podle toho, jak si hraje s Bublaninou /pardon, já za to nemožu, to samo, že tak předělávám jména 😀 /- poměrně opatrně, i pak tam venku – drží se pěkně poblíž, nelítá neustále jak neřízená střela ? Zdá se mi to, nebo to tak je?
Edit – padla tu nevyžádaná rada, tak když už, tak mě taky jedna napadla- snad mě nezastřelíte, že dělám. Jde o ty myše – já psy nenechávám myši lovit, protože to beru komplet – aby si zvykli, že lovit nesmí nic. A i kvůli parazitům. Kočka je oproti nim odolnější, než čoklidi. Nevím, zda budete třeba dělat lovečinu? Zkoušky? Tam by vám to myšování pak dělalo velkoproblém. On se pes do toho leckdy zamkne (viz naše Taliprtka) a pak venku jen neochotně věnuje pozornost čemukoliv jinýmu -vč. páníčka. Co máme Tali, tak s tímhle bojujeme. Tak mě jen napadlo, předat informace dál.
- Odpověď byla upravena před 3 měsíci a 2 týdny uživatelem PetraK.
7.12.2022 v 9:59 #147684Petrs01
Myši mi nikdy problém nedělaly – Barouš nevraždil, aportoval živé a když nebyl po ruce nikdo jiný, zpravidla byla myš propuštěna. Choďák a výjimečně Vašek jeli až do konce. Přitom lovení “velké” zvěře měli samozřejmě zakázáno všichni a všichni fungovali. Taky ale nikdy nebyl problém od myší odvolat a jela jsem stylem “na nikoho nečekáme”, takže co neulovili tak nějak za pochodu, to nebylo. Žádné půlhodinové skenování pole.
Na zkouškách pes pracuje, dobře připravený pes ví co má dělat a nenechá se rozhodit ani něčím větším než je myš.7.12.2022 v 10:53 #147690PetraK
Petrs01
a jela jsem stylem “na nikoho nečekáme”,😀 😀 😀 zkus to s Tali 😀 😀 😀 😀 Jasně, že ona pak přiběhne, ale bude to za dosti dlouho a protože nemám ráda mít psa loženýho tak, že nevím, tak to moc provozovat nejde. Ona jak je mignutá do makovice a ze všeho si udělá drogu, tak tohle jako drogu má taky.
Každoádně věř tomu, že myslivci opravdu vědí, proč psa nenechávat lovit myši. Nechceš, aby ti loveckej pes vystavoval myši 😀 😀 I proto mi přišlo zatraceně divný, co s tou Tali dělali, vystavovat neuměla, a z myší se přetáčí.
7.12.2022 v 11:36 #147698Petrs01
Ale Tali funguje jinak. Teda spíš nefunguje. To není o myších, prostě takhle se pes chovat nemá a víme to obě. Nechci aby na mne pes furt zamilovaně čučel (nesnáším to), ale ona je druhej extrém, kdy se teda sice nedopouští žádných útěkáren, ale byla by radši kdyby sis laskavě táhla po svým a nechala ji bejt. Tahleta ignorance z její strany je strašná. A nevím co s tím. Ona nějak nemá potřebu nejen spolupráce ale vůbec jakékoliv interakce. Myslím, že v něčem by jí prospělo kdyby byla jedináček. A taky si myslím, že myšima to nezachráníš. Jestli se přetáčí, zakázala bych to. Ne kvůli myším, ale ve stylu “když se neumíš ovládnout sama”… Pokud je schopná přitom reagovat na povel (ale hned!), ať si čuchá, pokud ne, tak nic.
Flet není ohař. Nevystavuje. Dohledává, aportuje. A dobře vedenej lovečák CHCE tu práci, kachnu, zajíce,… a prdí ti na nějakou myš. Maximálně když se dostane do úzkých, může přeskočit a vrhnout se na myše, no ale když bude v úzkých tak prostě udělá NĚCO. A pak už je jedno jestli začne čuchat myš, povede falešně nebo se sebere a odejde, tam je to o práci psovoda, poznat že je to nad psí síly a stopnout to včas (nechat psa vydechnout, znovu nasadit,…).
7.12.2022 v 16:23 #147727Irena
Petro – ja Taru lovit mysi, tzn. chytit, nenechavam. Prece jen – je to flat, neustale kazdeho olizuje a dcera ma 3 male deti – bojim se nejake nakazy, mozna i otravy. Ona spis asistuje Bubline a kouka, co to ta hloupa kocka ma a s cim si to hraje🤣.
Klidna bohuzel moc neni, ale ja ji od malicka ucim, ze i na volno se musi drzet kolem mne. Prece jen jeste na ni neni 100% spoleh, nedokazu zarucit, ze kdyz se treba lekne, nebo neco/nekoho uvidi, tak ze nevymysli nejakou kravinu. Spis bych si tipla, ze vymisli😀!
Kamaradka ma 3 setry, gordona a anglicana, a prochazky s nima jsou pro mne za trest. Ona psy vypusti a pak je treba 5, klidne 10 min vubec nevidi. Na to ja nemam nervy, ja musim mit psa porad v dohledu a pod kontrolou – no, teda, kontrolou – ale aspon tomu chci verit🤣.Tara je sice pometlo, ale je docela ucenliva – takove ty bezne povely zvladla. Privolani ma zatim tak na 60%, zbytek zalezi na slecny nalade. Co ale zatim nezvladame, je to typicke flati skakani na lidi a silenstvi, jakmile vidi psa. To je pak az neovladatelna, Thea toto chovani trochu korigovala az po 3 letech, ale stejne vsechny – psy i lidi milovala az do smrti, a musela jim to dat patricne vedet.
7.12.2022 v 16:26 #147729Irena
Jezisi – vymysli!
7.12.2022 v 20:02 #1477307.12.2022 v 20:15 #147733Fifi
To je mutinka krasna. 🙂
Co ale zatim nezvladame, je to typicke flati skakani na lidi a silenstvi, jakmile vidi psa. To je pak az neovladatelna,
Hele, na tohle vzdycky funguje rada “nechci, abys neco delala, potrebuju te pochvalit za neco, co delat mas”.
Existuje na to spousta pristupu a rad, hodne toho vyguglis. Ted uz to ma vedecky nazvy, skvelej je trojuhelnik stresu od Franty Šusty.
Ja treba skakani psů po lidech nemam rada, takze jsem si vitacky preucila na “podej neco” – pes ma v hube hracku, vyeskaluje si emoce, neni to statickej cvik. Pochvalim za podej dudu, pohraju si, misto bezvyznamneho nenene, neskakej…
To samy vidim psa – tam je skvely “podivej se na me”, zklidni se a za odmenu muzes jit behat s partakem.Ale rady nevyzadane, opet, jsem jak moje matka, promin. 🙂 Tara je nadherna, pro cernou barvu mam pochopitelnou slabost. 🙂
7.12.2022 v 20:28 #147734Irena
Ja jsem vdecna za kazdou radu, taky nemam skakani po lidech rada, ona – kdyz je na volno – i za lidmi, psy zdrhne. Snazim se videt driv, nez ona, davam pamlsky, hracky… jak jinak vyjimecne i placnu, tak tady nechci trestat – od ni je to totiz vyslovene pozitivni, radostna emoce, ale bohuzel obtezujici. Thea byla stejna…
7.12.2022 v 20:55 #147735Fifi
ona – kdyz je na volno – i za lidmi, psy zdrhne.
Pak zkus podumat o tom privolani vic, stahovat si ji k sobe casteji a casteji volno davat, zaroven ji nedat sanci ke zdrhnuti za psem, clovekem, jistit treba na prechodnou dobu snurou. Kdyz tajtrdlikje nekde v dali, nemas remote control, uz nic nenadelas.
Znim jak encyklopedie, ale moje silena rtw Ruzice byla na pul roce schopna vyletet za autem/cyklistou/psem, ktery videla na obzoru. Hejbe se to, jdu to honit. Kdyby vlitla do silnice nebo jako cerna zruda k cizimu psovi, byl by problem. Tak snura, aby nemohla vypalit a vic jsem zapojila mozek, abych pro ni byla zabavnejsi nez cokoliv ostatniho. Xkrat za vychazku privolani, hra na pretahovanou, pak hlavinku zamestnat treba vyhledavanim hracky atd. Zacala davat prednost nasim hram, auta i psy se naucila ignorovat.
Fleti jsou skvely pro spolupraci s clovekem, vy to urcite budete mnohem snazsi. 🙂 I radost je obtezujici, znam par lidi, kteri maji fobii ze psu. Tezce prodychavaji uz jen psa na voditku 5 m od nich.
Sakra, nevim, proc mam nutkani davat prednasky, opet se omlouvam.8.12.2022 v 11:12 #147748PetraK
Ireno
tak jasně, je to štěndo a pometlo, ale přišla mi v tom projevu hry a i v tom videu venku, taková…. že bude patřit k těm rozumnějším.ze i na volno se musi drzet kolem mne.
to je supr, jaks psala někde ty odměny, to je podle mě dobrej postup, já taky odměňuju u všech jakékoliv samostatné nahlášení. S výjimkou jediného exempláře to funguje bezvadně,psi se naučí chodit se sami hlásit. Ne že by se to ten jedinej exemplář nenaučil taky, ale nemá bohužel tu potřebu.O skákání mi ani nemluv – to jsem měla vždy dobře naučené, že ne a ne. A že u Rumíčka jsem si s tím musela pohrát, pak ale přišlo slonbidlo Tazi a bohužel celý to rozbila. Ona není schopná svoje emoce ovládat, přes veškeré snahy a práci, kterou jsem si s tím dala, tak ona každý den stojí na stejné startovní čáře. Tím pádem rozsype to naučené i Rumíčka, o inspiraci pro Bubrdli ani nemluvím.
10.12.2022 v 19:55 #147820cernej caj
Irena
krasny fotky 🙂11.12.2022 v 18:15 #147837cernej caj
Irena
dneska sem zmakla i video dlachneni s kockou a je to bozi! diky, ze nas takhle zasobis, tara je fesanda 🙂11.12.2022 v 20:20 #14783811.12.2022 v 20:21 #14784012.12.2022 v 10:07 #147855PetraK
Irena
Nedelni obed🤣❤️🤣Nedělní oběd je boží!! Jak na ni čučí… “Co to žereš za humus? proč nejíš myše?” 😀 a pak jí jednu pleskne 😀
- Odpověď byla upravena před 3 měsíci a 1 týdnem uživatelem PetraK.
12.12.2022 v 12:02 #147873Milena z Prahy
Já to zase čtu tak, že Tara vyžírá kotěti misku 😀
12.12.2022 v 16:51 #147899Irena
Petra, Milena
Tara ji opravdu svuj obed – z male misky, protoze mi pripada nenormalni, aby zraly s Bublou spolecne🤣. Coz ovsem Bublinu hrozne stve, takze musela Taru poradne proplesknout😀. Ja jsem psi, kocku jsem nikdy nemela, ale s tema dvema je fakt zabava…12.12.2022 v 17:17 #147900cernej caj
a ja premyslela, jestli ta velikost urcuje vlastnictvi 😀 ale stenakto ferinka s kotatkem zigulem spolu zravali 😀
13.12.2022 v 10:23 #147930PetraK
Irena
protoze mi pripada nenormalni, aby zraly s Bublou spolecne🤣.
voni se Tě tak budou ptát!!! 😀
Coz ovsem Bublinu hrozne stve, takze musela Taru poradne proplesknout😀.
Smrádě drzý! 😀
Ja jsem psi, kocku jsem nikdy nemela, ale s tema dvema je fakt zabava…
Jo, to je pak doma živoučko. Zrovna fčéra přeměřovala Taliprdová Mousesovi krčíček 😀 😀 -
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.