Recepty – buchétky a dezertíky

Fóra Ostatní Recepty – buchétky a dezertíky

  • Toto téma obsahuje celkem 26 odpovědí. Do diskuze (10 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel PetraK a poslední změna proběhla před 1 rokem a 9 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (celkem z 27)
  • Autor
    Příspěvky
  • #22454
    cernej caj

      Tak šup sem s těma nezdravýma a lahodnýma pokrmama 😉

      #22529
      PetraK

        než sem hodím nějakej komplet recept, tak jen takovou vychytávku. Miluju buchty, ale nemám dostatek času abych se crcala s každou zvlášť. Kompromis zní – kynutej buchtozávin :D. Neboli těsto ihned pro vytvoření rozválím na pomoučněný lince, naskládám na to bohatě náplně, přeložím to, zahnu to, přetransportuju to do vymazanýho pekáče a…….. ukaž co umíš, nechám ho kynout. Už naplněnýho. Tak 3/4 což mi umožňuje vykonávat spoustu jiný činnosti. A pak ho šoupnu do ještě ne naplno vyhřátý trouby a on tam v tom pěkně rovnou ještě trošku nakyne a pak už se to peče a pak už se to peče a posléze konzumuje. Má to jednu nevýhodu – po tý konzumaci kynete naopak zase vy 😀

        Jo a vychytávka č. 2 – nevím, zda to každý ví, pro mě to byla před časem novinka. Kynutý těsto si můžete připravit třebas večer, pak ho hned šupnout do lednice a druhej den máte strýčka příhodu. A dokonce, dokonce majne líbe kindr, ho můžete ihned po vytvoření dát do mrazáku….. a máte ho připravený ještě víc do předu. Vykyne to!! Vyzkoušeno!

        #22535
        grimmh

          Vláčná ovocná buchta z tvarohového těsta
          4 vejce
          5 lžic mléka
          5 lžic hrubé mouky
          12,5 dkg másla
          12 dkg moučkového cukru
          1 vrchovatá kávová lžička prášku do pečiva
          l vanilkový cukr
          25 dkg tvarohu ve vaničce
          4 velká jablka (nebo jakékoli jiné ovoce)

          Toto množství dávám do koláčové formy o průměru cca 26-28 cm.

          Žloutky utřít s máslem a cukrem do pěny, přidat tvaroh, mléko, mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva (zkrátka všechny uvedené ingredience kromě jablek). Z bílků ušlehat sníh a lehce vmíchat do těsta.
          Na těsto používám ruční šlehač.
          Koláčovou formu vymazat máslem a vysypat hrubou moukou.
          1/2 těsta vylít do formy
          Na to poklást jablka nakrájená na tenké plátky, ochutit skořicí.
          Případně dát jiné ovoce (zkoušela jsem rybíz, švestky, taky kombinaci jablek a mražených ostružin, určitě by byla dobrá rebarbora)
          Na to vylít druhou půlku těsta a posypat žmolenkou (rozmíchaná lžíce změklého másla, lžíce cukru a lžíce hrubé nebo polohrubé mouky)
          Pekla jsem skoro 50 min na 170°C, ale každému peče trouba jinak tak spíš se řídit vzhledem a špejlí. Ve výsledku je povrch nazlátlý.

          #39975
          PetraK

            Jeden bezva luxusní receptík na inovovaný buchétky. Minibuchétky. Inspirováno Klukama v akci, hned jsem na to dostala chuť a musela to obratem vyrobit a dobře jsem udělala. Jen jsem si to trošilinku upravila – ale nikoliv ke škodě receptu. origoš zde:
            BUCHTIČKY S OŘECHY A ROZINKAMI: pokud nechcete koukat na celý pořad, pusťte si to do MINUTy 19:15
            https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10084897100-kluci-v-akci/219562221900001

            Taaaak . Vidíte to? Je to nádhera, že jo? No a protože já mám ráda věci co nejjednodušší udělala jsem si trochek úprav. Za á jsem to dělala jen z poloviční dávky, tedy 250 g mouky a vyšlo to akurát pěkně na malej keramickej pekáček. pro dva lidi (a dva psy, pšššt 😀 ) -ideální množství na víkend ke kávičce

            Další úprava byla v tom, že jsem tam nedávala cukr, místo toho tam putoval med.Na tohle množství bohatě nabraná lžíce a půl.
            Droždí jsem měla enem sušený, takže jsem oproti jejich postupu začala tím, že jsem smíchala droždí a mouku. Pak tam nalila olej – odhadla jsem kolik a pak ještě trochu přidala během míchání. Ale pochopitelně se to dá odměřit, prostě se ho tam dá půlka.
            Další a myslím, že důležitá změna byla v tom, že jsem místo klasickýho mlíka použila kysaný podmáslí -taky vlažný. A zase já jsem to odhadla, kdo neodhadne dá v případě poloviční dávky půlku množství, který dávali kluci. Kysaný výrobky totiž jsou jednak zdravější, než normoš mlíko, který ne každýmu může dělat dobře, ale taky hezky právě podpoří kynutí.
            Pak přišla jedna velmi nechtěná změna 😀 . Když jsem měla těsto hotový a báječně vypadající, uvědomila jsem si, že jsem tam nedala co? VAJÍČKO. Eeejch. Blbý?? No vůbec ne. Zamyslela jsem se a uvědomila si, že když děláte pizza těsto a děláte ho místo s vodou se zakysaným podmáslím, tak tam to vajíčko taky není a vůbec to neva. I řekla jsem si, že to od tohodle momentu pojmu teda jako experiment. Buďto to vyjde a nebo ne. A ono to vyšlo, což je dobrá zpráva pro ty, kteří mají alergii na vejce. NENÍ JICH TU POTŘEBA, ve výsledku to vůbec nepoznáte, nekecám.
            Pak přišla poslední změna to změna v procesu, kde jsem si právě zjednodušila postup a ušetřila čas a práci. Běžný je, že těsto necháte vykynout a pak ho zpracujete. Tím pádem to máte furt rozdělaný takový. Se mi nechtělo. Takže – když jsem měla to těsto takový krásný a načančaný, smíchala jsem si v pekáčku ten soos podle návodu, kdy rozinky jsem zčásti nahradila brusinkama, který jsou příjemně nakyslý a pasujou tam podle mě i víc, než samotný rozinky, a naložila to do rumu, než vypracuju – růčo to těsto. Teď jsem teda podle návodu smíchala oříšky se sádlem – odhadnuto, neváženo, neměřeno, přidala to naložený ovoce a část rumu. Menší část jsem si nechala na závěrečný potření buchet. Vložila do marinády uhňoucaný kuličky z těsta, ošmrdlala to všechno v tom, urovnala v pekáčku a prdla kynout do trouby, kterou jsem nastavila na 30°C a nechala to tam cca 30 min. pěkně a parádně to naběhlo a já troubu nastavila na 160° a pokračovala dalších cca 30 minutek. VÝSLEDEK JE FAKT LUXUSNÍ. Věřte mi a kdo může, tak to vyzkoušejte. To, že necháte kynout rovnou v tom pekáčku ničemu nevadí, to že tam není vejce, nepoznáte, med to ochutí mnohem líp, než cukr a zakysaný podmáslí udělá krásný kynutí. Jo a do toho posledního potření, jsem do toho rumu ten cukr tady nedala. Já prostě necukruju a vůbec to nevadí.
            MŇÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁM.
            nabídla jsem sousedům – pochutnali si, nabídla jsem paní uklízečce a rozhodla se to hned vyzkoušet, takže doporučuje 100% strávníků, páč já si taky pochutnala, Brtník byl nadšen a čokle zešíleli 😀

            #39977
            Denny

              Mi trochu připomínáš Babicu 🙂 nemáte limetku? Dejte tam vocet…
              Jsem si představila TŘEBA Mojito s octem 😀

              (ber to s nadsázkou, náhodou sis poradila suprově :-))

              #39983
              PetraK

                Dennyky
                Mi trochu připomínáš Babicu

                😀 😀 😀 však já sobě taky, když jsem to psala.
                Ale ty změny – až na to vypuštění vejce – byly změn plánovaný, cukrem necukruju, mlíko jsem obecně vyřadila už dávno a vyměnila ho za kysaný výrobky. Výsledek je když ne stejnej, tak lepší, musím říct. protože med se třeba zrovna k těm buchtám hodí líp, než cukr cukrovatej, dodá tomu lepší chuť. I do bábovek, jen do cukroví to, bohužel nejde. A ty kysaný mlíčný výrobky jsou taky na pečení mnohem lepší, udělají to nadýchanější.
                Co je teda překvapivý, že to vejce tam rozhodně nechybí – pro ty co je nesmí, je to gůtová zpráva, páč můžou buchtyyyyy!! A jsou to buchty výborný.
                na tomhle receptu je skvělý i to, že se nemusíš crcat s každou buchtou při plnění, ale máš to najednou 🙂

                #39987
                Denny

                  Já si to nějak vytisknu podle tebe 🙂
                  Doufám že sežeNU V Prdelajz brusinkové.

                  #39989
                  PetraK

                    Já si to nějak vytisknu podle tebe

                    oooo!!! 😀 hele a klidně se neboj toho kynutí už v tom myšmaši. Já si řekla, že když takhle můžu dělat kynutej závin- tedy že si těsto na buchty vyválim hned po tom co ho vyrobim, naplnim zamotám a plesknu do pekáče kynout už naplněný, abych se k tomu nemusela vracet a pak si jen zapla troubu víc a ono to funguje, tak proč i tady neudělat kynutí v komplet sestavičce a zjednodušit si to. Ten kynutej závin mám taky ráda proto, že se nemusim prdla s každou buchtou zvlášť a mám vlastně buchty taky.
                    Ad ty brusinky- možná by tam šly taky – ne možná ,určitě!! sušený švestky, kdyby se pokrájely. Pokud bys nesehnala a měla třebas doma. A nebo meruňky … mňááám, hergot! 😀

                    #72286
                    PetraK

                      Tak černým čajem odzkoušená novinka receptu – bez mouky!
                      NAPROOSTO JEDNODUCHEJ

                      zdravej ořechovej koláč bez mouky a jenze tří ingrediencí

                      1 hrnek (250 ml) vlašských ořechů
                      3 PL medu (lze i míň, čajda dala 1 lžíci)
                      3 vejce

                      Ořechy rozmixujeme v kuchyňském robotu na mouku a následně do nich vmícháme žloutky s medem.

                      V druhé misce vyšleháme bílky do husté pěny. Vyšlehané bílky zlehka zamícháme do ořechové hmoty.

                      Těsto nalijeme do silikonové nebo papírem na pečení vyložené formy (např. na chléb). Pečeme 20 minut na 180 stupňů.

                      Koláč můžeme podávat s kvalitním džemem, oříškovým máslem nebo jen tak.

                      #72937
                      Fifi

                        VÁNOČNÍ PERNÍČKY
                        Kdysi jsem je pekla, jsou vynikajici. Na chvili ztvrdnou, ale do vanoc zmeknou a jsou delikatesni. Zakladni davka:
                        0,5 kg hladky mouky
                        200 g medu (cca půl lahve)
                        80 g másla
                        80 g cukr moučka
                        1 vejce
                        1 prášek do perníku
                        1 lžíce citr. kury
                        1,5 dcl mléka
                        1 lžička koření do perníku, skořice a kakaa

                        V mléce rozpustíme máslo + cukr + med, rozmícháme a necháme vystydnout. Pak přidáme rozšlehané vejce a přisypáváme za míchání mouku, prášek do perníku, kuru, koření atd.
                        Z těsta vykrojíme útvary a pečeme v předehřátý troubě na 200 stupnu jen 8 minut. Potřeme vejcem před i po pečení.
                        Po vychladnutí a při náladě na zdobení dekorujeme klasickou zdobicí polevou: 1 bílek + 200 g cukr moučka a vyšlehat.

                        #77738
                        PetraK

                          STROUHANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ

                          Tak – jeden výbornej, lehkej (asi hodně známej) , velmi mňamózní /ověřeno i na kolezích 😀 / a jednodudech a rychlej moučníček. Je to takovej ten dortík, co se točívaj v těch drahejch kavárničkách v tý skleněný vitrínce 😀 . Ofšem stojí zlomek tý ceny a chutná stejně, tak jdem na to, dám se i tu origoš formu předpisu a moje úpravy-myslím, že k lepšímu, bez nějaký pýchy – v ní jsou zvýrazněný velkmýma písmenama:

                          Strouhaný tvarohový koláč
                          Ingredience pro:
                          dortovou formu
                          Náplň
                           2 ks vejce
                           100 g cukru krupice – DALA JSEM MÉNĚ
                           1 sáček vanilkového cukru
                           500 g měkkého tvarohu – MĚLA JSEM VANIČKOVÝ TVAROH-JEDNU VANIČKU, DOPLNILA JSEM KYSANOU SMETANOU, ZAHUSTILA VANILKOVÝM PUDINKEM – přijde mi to mnohem lepší , vláčnější

                          Těsto
                           3 lžíce mléka
                           125 g hery
                           200 g polohrubé mouky
                           100 g cukru krupice – dala jsem méně
                           3 lžíce kakaa
                           1 lžička kypřicího prášku do pečiva
                           1 sáček vanilkového cukru
                           PŘIDALA JSEM PERNÍKOVÝ KOŘENÍ , který to celý výrazně pošle ešče vejš.

                          Postup-nic složitýho

                          Krok 1: Začněte těstem. Do mísy nasypte mouku, přidejte kypřicí prášek, cukr, kakao i vanilkový cukr, perníkový koření a sypké suroviny promíchejte. Pak doplňte mléko a změklou heru a rukama vypracujte tužší těsto podobné tomu na cukroví. To zabalte do igelitového sáčku a vložte na 15 minut do mrazáku.
                          Krok 2: Mezitím nachystejte náplň. Oddělte žloutky od bílků, z bílků vyšlehejte sníh a žloutky utřete s cukrem, vanilkovým cukrem a nakonec i tvarohem, kysanou smetanou a pudingem. Sníh pak už jen vařečkou do náplně zlehka vmíchejte. A můžete kompletovat!
                          Krok 3: Ztuhlé těsto rozdělte na poloviny a nastrouhejte je nahrubo nejdřív jednu půlku do vymazané dortové formy, zalijte náplní, nahoru nastrouhejte zbytek těsta a vložte do trouby – při 180 stupních Celsia pečte 35 minut. Já musela dopékat ještě cca 10 min na 150.

                          P.S. myslím, že tohle by se dalo upéct bezproblémově i v bezlepkový formě, třeba z pohankový hladký mouky.

                          a výsledek

                          • Odpověď byla upravena před 4 roky a 10 měsíci uživatelem PetraK.
                          #78444
                          PetraK

                            Jednoduchý OVESNÝ SŮŠI

                            100 g ovesných vloček – to je jediný, co jsem opravdu vážila
                            Nalámaný křížaly
                            Hrst velkých rozinek
                            Kokosu dle libosti
                            Troška mletých mandlí, co zbyly od Vánoc  (ale to jen proto, že fakt zbyly, nemusí tam vůbec být)
                            Skořice
                            Trošku vanilkovýho pudingu /v origoš receptu jsou 3lžíce solamylu, ale já to prostě jen poprášila pudingem/
                            Lžíce medu
                            1 vejce
                            Cca 125 g másla, hery, co prostě máte doma.
                            Do mísy nasypat ovesný vločky, tak jak jsou, přidat ty křížaly, rozinky (a třeba ji jiný sušený ovoce, kokos, mandle, lze přidat i nadrcený oříšky, skořici – prostě všechny suchý ingredience, promíchat, prdnout tam vejce – celý, promíchat. Rozpustit máslo a med v hrníčku /neměla jsem čas na vodní lázeň, což by bylo nejlepší, pochopitelně, tak jsem to rozpustila v mikrovlně) a nalít to k ostatnímu, promíchat pořádně a pak rukou vyhňoustat kuličku (jak ten brouk hovnivál  ) , trošku splácnout do tvaru sůši a dát na plech s pečícím papírem. Do předehřátý trouby na takových cca 180° C a péct do zrůžovění. Moc dobrý to je a taky moc rychlý. Fakt sušenky.

                            Edit – dopsala jsem do receptu puding, na který jsem zapomněla.

                            • Odpověď byla upravena před 4 roky a 10 měsíci uživatelem PetraK.
                            #78451
                            Denny

                              PetraK
                              tvl ty mosíš vydat kuchařku! Páč kdo nevaří, není Čech!

                              #78475
                              PetraK

                                Jo něcojako Babicoviny, že jo?
                                Koláčoviny, že by se to jmenovalo, aneb vraž do toho, co máš zrovna doma? 😀

                                #120591
                                kachna

                                  ovocnojogurtová zmrzka
                                  – zmrzlý ovoce, pár lžic tučnějšího jogurtu, překvapivě málo cukru (dle chuti), kvalitní mixér, lépe možná sekáček (ten mám já a je úžasný).
                                  Vyčkáme na okamžik, kdy celá rodina hovoří, telefonuje, nebo sleduje něco důležitého a pustíme na nejvyšší rychlost.
                                  Usekáme (umixujeme) skoro do hladka, nebo jak kdo má rád.
                                  Je to překvapivě snadný a dobrá.

                                  #120592
                                  cernej caj

                                    kachna
                                    ja to snad budu muset jit hned zkusit 😀 ale mam jen obyc mixer, tak to snad pujde i v nem

                                    #120593
                                    Milena z Prahy

                                      Kachna, Čajda
                                      To někdy děláme taky a moc dobrý! Máme to vyzkoušený se zmrazenýma malinama.

                                      #120596
                                      cernej caj

                                        tak je to MNAM (posledni pytlik v mrazaku, pac odmrazuju a porad se mi nejak nechtelo s tema boruvkama neco delat:D

                                        #122047
                                        kachna

                                          Zvrhle zjednodušené kynuté těsto
                                          – hrnek vody, půl pytlíku polohrubé mouky, jedno vejce, tak nějak trochu oleje, špetka soli, sušené drožďá
                                          Chceme-li sladké, frkneme tam přiměřeně cukru (dle chuti).
                                          Smícháme, dle potřeby dodáme mouku. Těsto by mělo být spíš řidší (ne tekuté), tuhé blbě kyne.
                                          Necháme kynout, pečeme na 180 (200) st. dle velikosti výrobků.
                                          Případné pohoršené výrazy okolí ignorujeme.
                                          Jde z toho všechno.

                                          #122078
                                          Zlata

                                            Taky dělám jednoduchý těsto,v sobotu jsem dávala tvaroh,reven,drobenku.Může se dat cokoli,třeba jenom strouhany oříšky,čokoláda,nutela,ovoce dle chuti třeba bez drobenky jako bublanina.Hrnek cukru,2hrnky mouky,půl hrnku oleje,hrnek mlika,dle množství prášek do pečiva.Pecu tak na 180dle velikosti pekáče a množství těsta.A ne,vajíčko jsem nezapomněla,dělala jsem hodně když špatně nesly slepice.

                                          Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (celkem z 27)
                                          • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.