Recepty – buchétky a dezertíky

Slovo úvodem Fóra Ostatní Recepty – buchétky a dezertíky

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  PetraK a poslední změna proběhla před 7 měsíci.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #22454 odpověď

    cernej caj

    Tak šup sem s těma nezdravýma a lahodnýma pokrmama 😉

    #22529 odpověď

    PetraK

    než sem hodím nějakej komplet recept, tak jen takovou vychytávku. Miluju buchty, ale nemám dostatek času abych se crcala s každou zvlášť. Kompromis zní – kynutej buchtozávin :D. Neboli těsto ihned pro vytvoření rozválím na pomoučněný lince, naskládám na to bohatě náplně, přeložím to, zahnu to, přetransportuju to do vymazanýho pekáče a…….. ukaž co umíš, nechám ho kynout. Už naplněnýho. Tak 3/4 což mi umožňuje vykonávat spoustu jiný činnosti. A pak ho šoupnu do ještě ne naplno vyhřátý trouby a on tam v tom pěkně rovnou ještě trošku nakyne a pak už se to peče a pak už se to peče a posléze konzumuje. Má to jednu nevýhodu – po tý konzumaci kynete naopak zase vy 😀

    Jo a vychytávka č. 2 – nevím, zda to každý ví, pro mě to byla před časem novinka. Kynutý těsto si můžete připravit třebas večer, pak ho hned šupnout do lednice a druhej den máte strýčka příhodu. A dokonce, dokonce majne líbe kindr, ho můžete ihned po vytvoření dát do mrazáku….. a máte ho připravený ještě víc do předu. Vykyne to!! Vyzkoušeno!

    #22535 odpověď

    grimmh

    Vláčná ovocná buchta z tvarohového těsta
    4 vejce
    5 lžic mléka
    5 lžic hrubé mouky
    12,5 dkg másla
    12 dkg moučkového cukru
    1 vrchovatá kávová lžička prášku do pečiva
    l vanilkový cukr
    25 dkg tvarohu ve vaničce
    4 velká jablka (nebo jakékoli jiné ovoce)

    Toto množství dávám do koláčové formy o průměru cca 26-28 cm.

    Žloutky utřít s máslem a cukrem do pěny, přidat tvaroh, mléko, mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva (zkrátka všechny uvedené ingredience kromě jablek). Z bílků ušlehat sníh a lehce vmíchat do těsta.
    Na těsto používám ruční šlehač.
    Koláčovou formu vymazat máslem a vysypat hrubou moukou.
    1/2 těsta vylít do formy
    Na to poklást jablka nakrájená na tenké plátky, ochutit skořicí.
    Případně dát jiné ovoce (zkoušela jsem rybíz, švestky, taky kombinaci jablek a mražených ostružin, určitě by byla dobrá rebarbora)
    Na to vylít druhou půlku těsta a posypat žmolenkou (rozmíchaná lžíce změklého másla, lžíce cukru a lžíce hrubé nebo polohrubé mouky)
    Pekla jsem skoro 50 min na 170°C, ale každému peče trouba jinak tak spíš se řídit vzhledem a špejlí. Ve výsledku je povrch nazlátlý.

    #39975 odpověď

    PetraK

    Jeden bezva luxusní receptík na inovovaný buchétky. Minibuchétky. Inspirováno Klukama v akci, hned jsem na to dostala chuť a musela to obratem vyrobit a dobře jsem udělala. Jen jsem si to trošilinku upravila – ale nikoliv ke škodě receptu. origoš zde:
    BUCHTIČKY S OŘECHY A ROZINKAMI: pokud nechcete koukat na celý pořad, pusťte si to do MINUTy 19:15
    https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10084897100-kluci-v-akci/219562221900001

    Taaaak . Vidíte to? Je to nádhera, že jo? No a protože já mám ráda věci co nejjednodušší udělala jsem si trochek úprav. Za á jsem to dělala jen z poloviční dávky, tedy 250 g mouky a vyšlo to akurát pěkně na malej keramickej pekáček. pro dva lidi (a dva psy, pšššt 😀 ) -ideální množství na víkend ke kávičce

    Další úprava byla v tom, že jsem tam nedávala cukr, místo toho tam putoval med.Na tohle množství bohatě nabraná lžíce a půl.
    Droždí jsem měla enem sušený, takže jsem oproti jejich postupu začala tím, že jsem smíchala droždí a mouku. Pak tam nalila olej – odhadla jsem kolik a pak ještě trochu přidala během míchání. Ale pochopitelně se to dá odměřit, prostě se ho tam dá půlka.
    Další a myslím, že důležitá změna byla v tom, že jsem místo klasickýho mlíka použila kysaný podmáslí -taky vlažný. A zase já jsem to odhadla, kdo neodhadne dá v případě poloviční dávky půlku množství, který dávali kluci. Kysaný výrobky totiž jsou jednak zdravější, než normoš mlíko, který ne každýmu může dělat dobře, ale taky hezky právě podpoří kynutí.
    Pak přišla jedna velmi nechtěná změna 😀 . Když jsem měla těsto hotový a báječně vypadající, uvědomila jsem si, že jsem tam nedala co? VAJÍČKO. Eeejch. Blbý?? No vůbec ne. Zamyslela jsem se a uvědomila si, že když děláte pizza těsto a děláte ho místo s vodou se zakysaným podmáslím, tak tam to vajíčko taky není a vůbec to neva. I řekla jsem si, že to od tohodle momentu pojmu teda jako experiment. Buďto to vyjde a nebo ne. A ono to vyšlo, což je dobrá zpráva pro ty, kteří mají alergii na vejce. NENÍ JICH TU POTŘEBA, ve výsledku to vůbec nepoznáte, nekecám.
    Pak přišla poslední změna to změna v procesu, kde jsem si právě zjednodušila postup a ušetřila čas a práci. Běžný je, že těsto necháte vykynout a pak ho zpracujete. Tím pádem to máte furt rozdělaný takový. Se mi nechtělo. Takže – když jsem měla to těsto takový krásný a načančaný, smíchala jsem si v pekáčku ten soos podle návodu, kdy rozinky jsem zčásti nahradila brusinkama, který jsou příjemně nakyslý a pasujou tam podle mě i víc, než samotný rozinky, a naložila to do rumu, než vypracuju – růčo to těsto. Teď jsem teda podle návodu smíchala oříšky se sádlem – odhadnuto, neváženo, neměřeno, přidala to naložený ovoce a část rumu. Menší část jsem si nechala na závěrečný potření buchet. Vložila do marinády uhňoucaný kuličky z těsta, ošmrdlala to všechno v tom, urovnala v pekáčku a prdla kynout do trouby, kterou jsem nastavila na 30°C a nechala to tam cca 30 min. pěkně a parádně to naběhlo a já troubu nastavila na 160° a pokračovala dalších cca 30 minutek. VÝSLEDEK JE FAKT LUXUSNÍ. Věřte mi a kdo může, tak to vyzkoušejte. To, že necháte kynout rovnou v tom pekáčku ničemu nevadí, to že tam není vejce, nepoznáte, med to ochutí mnohem líp, než cukr a zakysaný podmáslí udělá krásný kynutí. Jo a do toho posledního potření, jsem do toho rumu ten cukr tady nedala. Já prostě necukruju a vůbec to nevadí.
    MŇÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁM.
    nabídla jsem sousedům – pochutnali si, nabídla jsem paní uklízečce a rozhodla se to hned vyzkoušet, takže doporučuje 100% strávníků, páč já si taky pochutnala, Brtník byl nadšen a čokle zešíleli 😀

    #39977 odpověď

    Denny

    Mi trochu připomínáš Babicu 🙂 nemáte limetku? Dejte tam vocet…
    Jsem si představila TŘEBA Mojito s octem 😀

    (ber to s nadsázkou, náhodou sis poradila suprově :-))

    #39983 odpověď

    PetraK

    Dennyky
    Mi trochu připomínáš Babicu

    😀 😀 😀 však já sobě taky, když jsem to psala.
    Ale ty změny – až na to vypuštění vejce – byly změn plánovaný, cukrem necukruju, mlíko jsem obecně vyřadila už dávno a vyměnila ho za kysaný výrobky. Výsledek je když ne stejnej, tak lepší, musím říct. protože med se třeba zrovna k těm buchtám hodí líp, než cukr cukrovatej, dodá tomu lepší chuť. I do bábovek, jen do cukroví to, bohužel nejde. A ty kysaný mlíčný výrobky jsou taky na pečení mnohem lepší, udělají to nadýchanější.
    Co je teda překvapivý, že to vejce tam rozhodně nechybí – pro ty co je nesmí, je to gůtová zpráva, páč můžou buchtyyyyy!! A jsou to buchty výborný.
    na tomhle receptu je skvělý i to, že se nemusíš crcat s každou buchtou při plnění, ale máš to najednou 🙂

    #39987 odpověď

    Denny

    Já si to nějak vytisknu podle tebe 🙂
    Doufám že sežeNU V Prdelajz brusinkové.

    #39989 odpověď

    PetraK

    Já si to nějak vytisknu podle tebe

    oooo!!! 😀 hele a klidně se neboj toho kynutí už v tom myšmaši. Já si řekla, že když takhle můžu dělat kynutej závin- tedy že si těsto na buchty vyválim hned po tom co ho vyrobim, naplnim zamotám a plesknu do pekáče kynout už naplněný, abych se k tomu nemusela vracet a pak si jen zapla troubu víc a ono to funguje, tak proč i tady neudělat kynutí v komplet sestavičce a zjednodušit si to. Ten kynutej závin mám taky ráda proto, že se nemusim prdla s každou buchtou zvlášť a mám vlastně buchty taky.
    Ad ty brusinky- možná by tam šly taky – ne možná ,určitě!! sušený švestky, kdyby se pokrájely. Pokud bys nesehnala a měla třebas doma. A nebo meruňky … mňááám, hergot! 😀

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
Odpověď na: Recepty – buchétky a dezertíky

You can use BBCodes to format your content.
Your account can't use Advanced BBCodes, they will be stripped before saving.

Osobní informace: