- Toto téma obsahuje celkem 1,855 odpovědí. Do diskuze (20 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Kimi a poslední změna proběhla před 2 měsíci a 2 týdny.
-
AutorPříspěvky
-
8.1.2025 v 9:48 #182327
Thielli
S jedinou výjimkou a tou je agrese
Petrs01
no jasně, to už jsem pochytila 😊
Ale jak bys řešila to „zaštěknutí“? Pokud bys řešila vůbec?
Eliette pri těsném kontaktu s jinými-neznámými psy volí útěk. Sama si drží odstup. Pokud se přesto dostane do situace, že nějaký dotěra k ní doběhne a nerespektuje, že ona před ním mizí, pokud to nepomůže, pak na něj jednou důrazně štěkne. Nerozštěká se tím klasickým způsobem, nepouští hrůzu, jako to dělala Thierry – prostě štěkne ve smyslu „zmizni!“ Není tam ani předchozí zavrčení. Valná část psů to pak pochopí, řekne si – „tak si trhni káčo namyšlená“ a odběhne. Zoufalí loudilové zůstanou a to pak jdeme do boje spolu. Černá se mi schová za nohy, opakuje štěknutí a zároveň já cizího psa manévruju do pihele od ní.A pak situace druhá, domácí, která probíhala POUZE mezi černou a hnědou.
Za sedm let spolu se dotýkaly vždy jen při hře nebo při hárání. Ale neexistovalo, aby se dotýkaly na gauči, opíraly se o sebe, ležely na sobě… černá to nesnese. To pak probíhalo s vrčením. Hnědá třeba chtěla projít na lodžii hodně blízko kolem ležící černé, ta zlehka zavrčela a hnědá zůstala stát a nešla tam. Pokud jsem byla svědkem, černou jsem odvelela z cesty, aby hnědá mohla projít, pokud nebyl nikdo doma, pak měla hnědá smůlu a musela jít jinam, dokud blokáda nepomine.
Situaci druhou nevím, jak změnit, a hlavně – protože to vnímám jako vnitřní nastavení psa, jako jeho potřebu nikoli zlozvyk, tak asi ani měnit tlakem nechci. Takže doufám, že tuhle svou potřebu přišlíkovi sama černá vysvětlí a přišlík jí bude respektovat… nebo jsem zase úplně mimo?8.1.2025 v 9:50 #182328Thielli
V nedeli na vet muz rika… jestli by jeste zvladla feri “ touch“ tak sem ji dala touch a pritiskla ji dlan na cumacek a poradne pochvalila…
čajíku!
já jsem v práci. A v práci koukám do počítače. A to se blbě dělá, když zase z téhle věty bulím…😌8.1.2025 v 9:57 #182329cernej caj
Thielli
Promin:( aspon u toho nejsu ale sama…8.1.2025 v 10:08 #182330PetraK
Thielli
budu přemýšlet nahlas:to vnitřní nastavení chápu, ale v případě, že pes okupuje – možná třeba i totiž usurpuje? důležitý komunikační uzel, bych se v takovém případku hlasitě ozvala, cože si to dělá?? Pr.del? Sypej na místo, tohle je společnej prostor. vrčet si můžeš, když bude na pelíšku a ten druhej Ti tam poleze. Nebo Tě bude otravovat,to klidně odhouknu zase toho druhýho. ale ve společnejch prostorách nenechám nikoho na druhýho povrkávat, to chci, aby pes věděl, že tohle se mi fakt nelíbí. A trvala bych si, že jo, lež si tady někde, ale tak, aby se mohli pohybovat i ostatní. Na tebe si taky nevrkne, že jí tam procházíš.
ale třeba bych to měla špatně, uvidíme, co řeknou ostatní.
8.1.2025 v 10:11 #182331Petrs01
jak bys řešila
První situace není agrese. Pokud pes 1 přijde ke psu 2 a pes 2 zavrčí, pak vyjádřil svůj názor na psí společnost a pes 1 by to měl respektovat a vypadnout. pokud ne, měl by se pes 2 obrátit na majitele s žádostí o vyřešení. (ideální stav)
Pokud pes 1 přijde ke psu 2 a zavrčí, je to agrese a jdu po něm (přiměřeně situaci a razanci, bez ohledu na to, čí je kterej pes, tedy pokud to můj pes udělá cizímu, jdu proti vlastnímu psu.Druhá situace je… blbá. Ideálně vyřešit lepším umístěním pelechů, nepříjemný povrch na strategických místech atd., eliminovat třecí plochy. Jinak v závislosti na situaci, ale obecně krotím vrčícího, stylem „aby ses nepo*, nic se ti neděje“. Ostřejší zásah bych radši vynechala, aby si to pak o to víc nevzala zpátky když u toho nebudete. Ovšem klidně bych podezřívala černou, že to dělala naschvál, aby si mohla dokazovat, že velí ona.
K tomu přihodím vlastní situaci – když se hluchej pes šlape po peřině, pod kterou leží druhej, tak to vrčení prostě neslyší – a to je pak „sranda“!
8.1.2025 v 10:51 #182338PetraK
První situace není agrese. Pokud pes 1 přijde ke psu 2 a pes 2 zavrčí, pak vyjádřil svůj názor na psí společnost a pes 1 by to měl respektovat a vypadnout. pokud ne, měl by se pes 2 obrátit na majitele s žádostí o vyřešení. (ideální stav)
no ale………tohle může být ze strany prvního psa – beru toho, co tam leží, taky obrana zdroje, je to moje strategický místo a ty tam nepůjdeš. a to by se mě osobně nelíbilo teda, se přiznám. To je pro mě stejný, jako že jeden pes je na posteli a vyvrčává si toho, co si tam chce jít taky lehnout.
8.1.2025 v 11:06 #182339Petrs01
Petro, to bylo na tohle:
nějaký dotěra k ní doběhne a nerespektuje, že ona před ním mizí
tedy situace venku – pes má právo jinému psu (nekontaktně!) sdělit, že nemá zájem. Pes nemá právo běhat za jinými psy a držkovat na ně.
Doma je to horší a ano, pokud někdo držkuje v posteli, tak z ní letí. Moje postel, moje pravidla. Ale u toho „ležím na oblíbeném místě ve dveřích a nechci uhnout“ je to takový… blbý. A obzvlášť v případě dvou fen sice potřebuješ jasně říct, že tohle už je přes čáru, ale zároveň potřebuješ abys po návratu z práce neřešila veterinu. Tedy všichni zúčastnění musej mít ve výsledku pocit, že to bylo fér. A potřebuješ všem sdělit jaké je správné řešení pro případ stejné situace a tvojí nepřítomnosti.
8.1.2025 v 11:10 #182340Petrs01
Když nad tím tak uvažuju – je možné, že doma vládla černá, zatímco venku šéfovala hnědá? Můžou to mít takhle? Nebo si černá tím zabíráním strategických míst jen honila nízké sebevědomí a hnědá prostě odmítala/měla zakázaný konflikt a neměla takovou autoritu aby jí stačil ošklivej pohled, tak byla ve slepé uličce?
8.1.2025 v 11:15 #182341Thielli
Petry:
situace doma: nevlastním dvousetmetrový loft = společné prostory jsou prostě menší. Těžko nadávat černé, že leží v uličce na dlažkách, když je tam v létě chladněji. Ona si prostě našla volné místo, kde si lehla. To samé na parketách v obýváku kousek ode dvířek na ložii. Trošku tam profukuje a ona se tam chladí…
Takže ano, když blokovala, hned jsem ji převelela, ale ne s výtkou, že překáží… to ona si neuvědomuje (takže naschvál fakt ne, za to dám obě ruce do ohně.)
Ta situace s blokádou a vrčením NIKDY neprobíhala u pelechů, na gauči, na vetbedce… tam respektovaly, že bylo obsazeno a tak si šly najít jiné místo.když se hluchej pes šlape po peřině, pod kterou leží druhej, tak to vrčení prostě neslyší –
No tak u to bych být nechtěla ani za sklem. 😮
8.1.2025 v 11:19 #182342PetraK
Petrs01
já nevím, jak to holky mezi sebou měly když černá přišla, jak to probíhalo a tak, ale prostě já bych nechtěla, aby místo, kde se pohybujou všichni, bylo zdrojem neshod a někdo omezoval někoho jinýho, pro mě tohle je stejný jako ta postel. Pelíšek je něco jinýho, hračky, miska /myšleno, nikdo neleze do žřádla jinejm, nechá v klidu dožrat…/, klidně i kamarád psí, ale společný prostory ne. Něco jinýho bude, když tam pes třeba spí, tvrdě usne a ten druhej tam půjde a ten první se lekne, to je jasný, ale vládnout prostoru – není letectvo NATO, takže smůla.8.1.2025 v 11:30 #182344PetraK
Thielli,
však já neříkám nadávat, že si tam lehla, to vůbec, ale z mýho laickýho pohledu by se mi osobně nelíbilo, kdyby takhle prostě povrčávala a držela tím toho druhýho v šachu. Ten druhý – pokud tam nejde tzv. vysírati /pardon, lepší výraz neznám/ a chce jen projít, tak proč by tam nemohl jít? Jen projde, nevyhání ji, nelehá si k ní, prochází. Takže bych si důsledně trvala na tom, že moc dobře ví, že se jí nic neděje, není důvod k vrčení.
8.1.2025 v 11:33 #182345Thielli
PetroK
společné prostory jsou všechny zároveň cestami kde se chodí. Takže pokud nechce ležet na pelechu, koberečku, vetbedce, na gauči… prostě si chce lehnout jen tak na chladnější a tvrdé, NEMÁ si kam lehnout, aby nepřekážela.
Byt je řešen tak, že uprostřed je jádro a kolem jsou místnosti, Celé se to dá dokola obíhat. Nemáme přeplácaný byt nábytkem a přesto tam nenajdeš společný prostor, kde se nebude překážet.
Ráda tě odpoledne uvítám na čaji o páté. A ukážu ti. A zaplatim ti lístek na bus domu…8.1.2025 v 11:39 #182346Petrs01
ani za sklem
Já byla pod druhou peřinou… vystřelit, fofrem vyexpedovat hluchoně jinam, uklidnit žuby.
naschvál fakt ne
no, takže platí první věta – je to blbá situace. Pokusila bych se je maximálně eliminovat a doufat, že nová bude jako hnědá a nepůjde do konfliktu a bude taky stát jako trubka. Nebo pozvedne obočí a černá se odplazí. Ani jedno není dobře, protože to prostě dobré řešení nemá. Pak je teda ještě řešení „tank“ – prostě chci projít, tak projdu, ale to nevím jak by černá zareagovala.
8.1.2025 v 11:39 #182347Thielli
není důvod k vrčení
PetraK
No a teď čibabo raď, jak jí mám vysvětlit, aby to nedělala. Vrčela i na kocoura, když jí pochodoval u hlavy. Dává tím najevo, že je jí to nepříjemné..
Jak jí tohohle pocitu mám zbavit?
Až se nová zabydlí, cvičit těsné průchody kolem sebe?
Pochopí černá, že je odměňovaná za to, že leží a NEDĚLÁ NIC? Ona často stěží chápe, že je odměňovaná, že dělá něco.. 🙈8.1.2025 v 11:42 #182348Kimi
PetraK napsala: hlavně ale, že soused je pan KOUMES a vykoumesil to, kup mu za odměnu něco dobrýho.
Soused nic nechtěl ale nakonec si odnesl dvě lahvinky z mé vinotéky. V našem domě má psa víc partají, loni dva odešli za Duhu jeden se před svátky odstěhoval. Vycházíme si vstříc (hlídání, venčení). Já jsem s Meginou taky trochu pomohla, sousedovi ji přivezl známý ze Slovenska, kde ji původní majitelé pořídili dětem na hraní, čímž ji zkazili a nakonec se jí chtěli zbavit. Megi byla naprosto nekontaktní, od nikoho na sebe nenechala sáhnout. Protože jsem na cvičáku vedla psí školku a měla i něco nastudováno, zkusila jsem s Megi pracovat, když jsme se potkávali v domě nebo při venčení. Přes pamlsky a konejšivé signály se nakonec docela podařilo. Ode mě se nechá pohladit i vzít do náruče, s Bety jsou velké kámošky, ale k cizím lidem většinou zůstala nedůvěra.8.1.2025 v 11:45 #182349cernej caj
za me…
pokud pes citi nejistotu a nechce byt v danem prostoru omezen (a omezeni muze byt i tesny pruchod jineho psa), tak ja nejsu zadnej znalec psu, proti holkam sem nikdy zadnyho psa nevycvicila ale…
je to jak s lidma, proste pokud ten pes se neciti komfortne v tom okamziku a jeho reakce + reakce druhyho psa funguje a zaroven neni nijak vyhrocena, je opravdu nutny to resit?
treba kdyz sel charlie mezi postel a zed (cca 80cm x 90) k misce, ktera ale byla tak uprostred te zdi (cca 40 cm dopredu i dozadu a dopredu jeste kos na pradlo, takze pruchod k miste byl jeste o 30 cm uzsi…
a pil a chtela se napit i feri, tak jak ji citil za sebou, vrknul, ona mu tam nelezla, on se v klidu napil… kdyby mu tam vlezla, on by se nenapil… ja si jen hlidala, ze feri reaguje a neleze mu tam a po nejake dobe uz ji toleroval, vedel ze nic nedela a pak uz tam spolu nacpany pili namackany skoro zaraz…
nevim, urcite bych to neresila nejakym resenim situace, co si psi v pohode vyridi spolu bez jakyhokoli zadrhele…
ale to je zas muj pohled, + mam plemena, co do sebe primarne nepudou, kdyz se na sebe blbe kouknnou
Thielli
a je pro ni ta odmena opravdu odmena? (anebo to fakt nechape, to se taky muze stat)8.1.2025 v 11:56 #182350cernej caj
Thielli
ps: podle me jedinej mensi byt, nez ma petrs, je uz jen garsonka 😀 takze myslm, ze ona si to umi dobre predstavit…8.1.2025 v 12:12 #182355Petrs01
nutny to resit?
1) druhej pes tím může být dost omezenej, když ten první leží třeba ve dveřích. Může ho tak třeba i zablokovat na té lodžii.
2) druhej pes nemusí být takovej flegmouš co teda zůstane dvě hodiny stát a smutně koukat dokud nepřijde někdo kdo ho osvobodí, ale může to zkusit vyřešit jinak a to může být průšvih. Když ji prostě přeskočí a černá to nedá a vlítnou do sebe?Takže chápu, že to Thielli řešit chce. Ale v tomto případě moc jinak, než že jim oběma budu v dané situaci ukazovat, že to nemají hrotit a budu vrčidlo umírněně odesílat pryč, to nepůjde. Ideální stav by byl, že se černá naučí zavrčet, sebrat a vypadnout, ale to už je asi dost sci-fi.
Určitě víc misek s vodou, pokud třeba na té lodžii odpoledne praží slunce, tak tam udělat aspoň nějaký stín + vodu, kdyby náhodou zůstala tam.8.1.2025 v 12:37 #182359Thielli
čajíku,
bylo by super, kdyby si to pudlice řekly u kafe v klidu samy a já do toho nemusela vstupovat.. kéž by. černá nejde do konfliktu, ona se na víc než na to štěknutí nezmůže.
Ta nová fenka je prý k druhé pudlici submisivní. Je prý jen neohrabaná u hry, že když se rozdovádí a honí se mladými teriéry po zahradě, tak má tendenci je lovit. Eliette je naštěstí při hře taky dračice, tak doufám, že budou síly vyrovnané.Petrs
na lodžii držíme stín, když svítí, je tam i boudička. Ale! dobrý nápad i tam mít misku s vodou.
Jinak doma je nachystáno, že budeme začínat se dvěma bufety odděleně.8.1.2025 v 12:40 #182360PetraK
Thielli
No a teď čibabo raď, jak jí mám vysvětlit, aby to nedělala.nevim, asi bych řekla: „co děláš? pocem a uklidni se frajerko, nejni to tady jen Tvoje, takhle si šikovná, neřeš, nepřepínej, no a vidíš, zas si můžeš jít lehnout, tak di.“
Já chápu, že je jí to nepříjemný, na druhou stranu, teď beru vztah černá hnědá – znaly se spolu a ona moc dobře věděla, že hnědá tam zvostane dělat ovci, že si nedovolí, byla to zbytečnost mezi dvěma psy, kteří spolužijí. Mohla se jí taky bát, to nevím, dělat to preventivně, ale na druhou stranu, prostě zbytečnost to mezi těmi psy je, takže bych to nechtěla, tohle není pelíšek, je to společný prostor a musíme v něm nějak fungovat. Všichni. ne jen jeden.
S harlekýnkou to bude těžší, ta je neznalá pravidel, a o to víc, bych dbala na to, aby prostě tohle nebylo.
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.