Kecací předjaří 2025

Fóra Ostatní Kecací předjaří 2025

• Toto téma obsahuje celkem 1,658 odpovědí. Do diskuze (17 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Zlata a poslední změna proběhla před 8 hodinami a 18 minutami.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 761. až 780. (celkem z 1,659)
  • Autor
    cernej caj

mirkaD
      vsak na jezdeni muzes obcas i jinak, ne?

petrs01
      bych vubec netusila takybjaknse takovrj kun vodi, zajimavy info

Zlata

Dámy turistiky,vykoukl na mě super turistický batoh.

Attachments:
        cernej caj

zlatka
          jojo, to je lro trampy lepkozrouty:D a to vlravo dole to je velky baleni bylinne alpybn na bolistky z chuze, ze jo:D

EvaC

MirkaD
            Petrs Ti dala krásné instrukce.. ono s koněm se prostě moc přetlačovat na sílu nejde, no, je to dost velký nepoměr. chce to zkrátka ty fígle, které fungují..
            Bohužel u koní je to všechno časově dost náročné (myslím ta péče o ně a tak) a tak většinou je to tak (podle mých chabých zkušeností), že když si zaplatíš hodinu na jízdárně tak jenom jezdíš a na to , aby ses o koně pod něčím dohledem postarala už není čas, nebo naopak..

MirkaD

Evacx-no-na jízsdárně jswem byla za svůj život-tak 6krát
              s tím,-žwe jwesdnou jswem swe mwega moxc bála-jwely s náma na hosdinu sdo lwesa-silnicxwe/polwe/lews-a kůn swe mě snažil swetřást o stromy,na silnixci stál,kdsyž jwelo auto….hlavu sdolů…+jsmwe klusaly….
              na podszim jswem byla v KORYČANWEXCH-hipoxcewntrum-tam swe mi to líbilo moxc-vysvětlily čiěštěí,uzsdění,swesdlání+45minut na kkoni v jízsdárně-na lonži-alwe z toho větěšina klus….-xcož mě na 2 sdny sdorazilo krční pátweř…:-(
              alwe moxc swe mi tam líbilo
              pak v KLOBOUČKÁXCH-xcož jwe konwexc Bučovixc-taková sděsdinka-tam půl hodsiny v swesdlwe na jízsdárně-kobylka byla sdost rycxhlá -v kroku vypadsala,žwe kluěšwe,furt swe šěklwebila,byla okřikována…..
              nweswesdla byxch už na koně xco swe ěšklwebí…..
              tam to bylo-swesdnu-jwesdu-slwezu-dsu….
              alwe klisdně bycxh tam jwela znova jewn na jiným koni…
              tasdy v dsěsdině jswem jwela jwesdnou v prosinxci osd té sdoby tam zajsdu sdát twen xchlweba,občas vyčistit…..
              -jswem xchtěla mít twen vztah troxchu s koněm-jwenžew na foru-xchov zvířat-koně-sdiskuzwe-mě s toho vyléčily,žwe kůn nwení pews,a žwe ho stwejně newjvíxc zajímají pamlsky…..
              i tak,byxch rasděši někam kwe stwejnýmu koni a sdo stwejnýho místa…..
              já su ěštastná,ksdyž si toho koně můžu jwen čistit,alwe zaswe byxch swe něksdy rásda svwezla i …….
              jinak sdíky mé práxci+psi na prvním místě jwe to taky o časwe no….
              takhlwe-já čas mám-alwe často su tak vyřízwená,žwe ksdyž mám volno,tak nwedsolwezu ani k ohrasdě….
              –prostě popis situaxcwe a stěžování….

Petrs01

kůn nwení pews

To není, ale mrkni na Viju – žádný pamlsky a jak jí koně fungujou!

MirkaD

Pwetrs01-já vím-Viju taky slwedsuju…..
                  a vím,žwe kůn nwení pwes…
                  já jswem prostě xchtěla/xchxci xchosdit někam,ksdwe to nwebusdwe vžsdy jiný kůn….
                  ty máěš fwejs?

Petrs01

ty máěš fwejs?

jo, byla jsem donucena, protože P. má v práci sledovanej internet, ale paradoxně povolenej FB bez omezení, jakožto komunikace. A brácha taky funguje v podstatě jen přes FB. Ovšem mám nula příspěvků a v přátelích 4 lidi (ještě mámu a jednu spoluplavkyni, co si často domlouváme spolujízdy). Takže v podstatě veškerá má FB aktivita jsou zprávy s rodinou. Ale občas se tam takhle něco objeví a jasně, že když se na to jednou podíváš, tak se to pak ukazuje furt, takže o nich prostě vím.

EvaC

MirkaD
                      No jo no, pokud je člověk úplný amatér a má sen a cíl se naučit jezdit tak, aby mohl pak třeba na vyjíždky do terénu, je hodně těžký najít něco, kde postupují od začátku – tak jako v těch Bučovicích – že Tě nechají si toho koně vyčistit, nasedlat (samozřejmě všechno pod dohledem – minimálně ze začátku)- to je prostě důležitý pro to, aby se člověk naučil s tím koněm alespoň základně zacházet. Potom chodíš jezdit na jízdárnu, aby ses naučila koně alespoň základně ovládat a zvykla si na něj a on na Tebe (ideální stav, pokud můžeš stále jezdit na stejném koni, pokud jsi ten nezkušený nadšený amatér), s tím, že pokud se na to necítíš, chodíš postě déle v kroku.. On ten klus, kde se musí vysedat, je pro normálního smrtelníka i velmi náročný fyzicky, i když se nebojíš, bo zapojuješ svaly, o kterých jsi doteď nevěděla, že je máš 🙈.
                      Každej kůň je prostě jinej, stejně jako pes a člověk ho musí alespoň trochu poznat, „aby ho dokázal alespoň trochu přečíst..
                      Anebo si to člověk musí postavit tak, že prostě – mám ráda koně, dělá mi dobře jejich přítomnost a kontakt s nimi a pro moje záda je dobrý se občas svízt, tak potom jednou za čas navštívit nějaké hippocentrum, kde Tě svezou bez sedla a vedou koně na vodítku (což těm zádům udělá dobře).

MirkaD

EvaC-tak jwezsdit v twerénu nwepotřwebuju-twesda jwe to romantixcká přwesdstava….-to nwemělo vyznít ironixcky-božwe nwesnáěším mojwe psaní:/
                        takžwe sdruhwej pokus:D
                        mě busdwe stačit swe sdostat občas sdo swesdla klisdně na jízsdárně a klisdně krok a fakt 20 minut…
                        já to tak xchtěla i v těxch Koryčanwexch….
                        na Kostwelanským ranči jsewm sdala 2 krát fakt sdost pweněz-za 5 minut a 10 minut jízsdy-jwen za svwezwení po arweálu rančwe….-su sděsná:-)
                        jinak-tasdy niksdwe v okolí nějaký hyporwehabilitační svwezwení bwez swesdla na zásda nwedsělají-ptala jswem swe….

Pwetrs01-no já mám fews osd sdoby operace-
                        mám tam skupiny-sduěšwe stromů
                        soukromý-knírači-to mě baví-žásdný pomluvy,nixc,jwen prostě fotky kníračů:-)
                        a newxchswenézt-skupina-taková wezokonská
                        pak tu Lwenku
                        milovníxci Vánoxc….
                        v přátwelíxch mám pár kolwegů,kníračkařwe a pwejskařwe a spolužačky
                        fwejs musím mít z praxc.sdůvosdů-sdávají se tam informaxcwe z práxcwe-xcož sdřív nwebylo..
                        alew mám ho na stolním PXC
                        jinak já tam dsávám fotky z výlwetů,zwe xcvičwení,vyxcházwek,
                        +visdewa z výxcvikwem….

MirkaD

jo-jinak swe sdíky fwejsu vzsdělávám -koně/psi…..
                          taky tam mám kamarásdky:-)

Petrs01

Vono jako v kroku s klidným koněm není problém nahodit uzdečku a prostě na něj hupsnout bez sedla (z ohrady nebo něčeho) a objet pastvinu, případně si vyzkoušet pár obloučků, kruhů,… PAK dostane kůň mrkef aby zjistil, že za nenáročnou práci má ňamku a jste spokojení oba.
                            Ale musí s tím souhlasit majitel a musí to být kůň co nemá chuť dělat pod jezdcem kraviny, čímž si u Dárka nejsem úplně jistá. Z toho tvého popisu mám pocit, že má lidí trochu plný zuby – jestli na něm jezděj kdovíjak, tahaj ho za hubu a okopávaj, tak jde prostě radši pryč a doufá, že sedlo dostane někdo jinej. Takže kdybys to zkusila, můžeš taky skončit na zemi a to bych nerada.

Thielli

Vono jako v kroku s klidným koněm není problém nahodit uzdečku a prostě na něj hupsnout bez sedla

Tak já to večer zkusím 😁

Petrs01

zkusím

Tak potom už nebude Cheval potřebovat žádnou operaci. Potom budeš mít kudrnatou předložku k posteli.

MirkaD

Pwetrs01-posdotýkám-to xco tasdy píisnu twesd nwebwer doslovně:-)
                                  alwe-v pátewk,ksdyž jswem visděla,žew za mnou nwexchxcwe jít-prý jwe nálasdovwej a něksdy to tak má…
                                  tak jswem swe sixcwe zweptala na jweždsění/svwezwení..
                                  alwe…já nwevím,jak to twesd popsat aby to nwevyznělo nějak blbě-a nwexchxci říxct,žwe má twesd pravdsu-s tím xco napíěšu…
                                  jwen prostě-ksdyž za mnou twen kůn jít nwehxcwe a jsdwe osdwe mě fuč-tak mám xchut swe swbrat a jít pryč taky-protožwe-nwevím-možná????
                                  by prostě mohl zlobit,nwež ksdyž ta mnou xchxcew jít…
                                  jwe to jiný-ksdyž na zavolání dsojsdwe k ohrasdě-nwebo i za mnou,ksdyž jsewm uvnitř ohradsy,nwecxhá swe pomazlit…nwež,ksdyž nwesdojsdwe….
                                  nweříkám,žwe mám pravsdu- tom xco jswem napsala…..

Petrs01

No jako nějakej důvod k tomu měl, asi to nebude k tobě osobně, spíš prostě lidi obecně. Blbý zkušenosti, přetaženej, nevim. Nevíš jak ho jezděj, nevíš co měl ten den za sebou, jestli ho netlačí sedlo nebo nebolej zuby.
                                    My jsme dělali různý koniny, ježdění na ohlávce, skákání kavalet bez sedla, závody tryskem, jenomže když v 15cti slítneš, tak prostě vstaneš, nasedneš a jedeš to znovu. Teď už bych si tím tak jistá nebyla.

MirkaD

dárewk byl prý dost sdivokwej-vyhazoval zwe swesdla a tak….,jinak tewn majitwel rančwe ho sdával na Výxcvik i sdo těxch Kloboučwek

EvaC

MirkaD
                                        To nevyznělo ironicky.. ono v tom psaném projevu, je ne vždycky všechno jasné..
                                        Já to psala tak jako obecně..
                                        A jinak (přesně jak píše Petrs) – klidných koní, kteří jsou zvyklí a ochotní vozit „lazary“ (neber to osobně – to je prostě výraz, který já používám pro lidi, kteří neumí jezdit – i pro sebe 😉)moc není a majitelé jízdáren nebo rančů to bohužel ne vždy řeší – prostě Ti dají koně, kterého zrovna mají k dispozici a ono to nějak dopadne. Kdysi mi někde nabídli, že s nimi klidně můžu na vyjížďku do terénu, i když v podstatě nic neumím – odmítla jsem s tím, že neumím koně dostatečně ovládat..
                                        A taky (zase přesně jak píše Petrs) – v 15ti člověk nějaké pády moc neřeší, a když se Ti něco stane, tak se to většinou rychle zahojí.. Ale ve vyšším věku už to tak většinou není – to byl taky důvod, proč jsem já, potom přestala na tu jízdárnu chodit (když jsem si zhruba někdy před cca 9 lety začala plnit ten sen, že se jako naučím ty základy ovládání koně a ježdění, abych mohla někam na normální kratší vyjížďku s ostatními do přírody). Protože když se tomu začneš trochu věnovat, tak většinou prostě jednou spadneš, to je normální – a já začla mít obavu, abych třeba nespadla blbějc, než by bylo zdrávo..No až se znovu narodím, tak už budu vědět 🙃

Petrs01

no, proto mám radši ten přístup po dobrým, kdy se tomu koni trpělivě ukáže že to nic není a vysvětlí se mu komunikace a ten kůň pak nemá důvod vymýšlet shazování a úskoky. Jsem přesvědčená, že Čert byl „obsednutej“ tak, že tažnej kůň po změně majitele prostě dostal sedlo a nezkušeného jezdce nahoru. A šup, máš lekavýho, neochotnýho a vyhazovacího koně. Protože si s tím pánem nahoře nerozumí a nechápe a když zjistí, že po setřepání má klid, je to jasný. Jenomže když jsem řekla majiteli, že se s ním musí začít prostě od začátku, ze země, všechno ho naučit = půl roku si na něm nevyjede, tak mě poslal hádej kam. Přitom ze země byl miliónovej a v zápřehu v podstatě taky – pokud se za ním neobjevila obluda. Ten autobus nás tehdy nepředjel.

Zlata

Mirko
                                            Já seděla na koni dvakrát v životě.Prvně tak v 5ti letech,si pamatuju že jsem si připadala,že sedím na stodole,pak když tu byly koně,tak mě na něj pomohli vylézt, když jsem se zeptala kde to má šaltrpáku a brzdu,tak mě zase sundali.Jinak jednu kobylu jsem si vodila na vodítku jako psa na zahradu napást,taky se chtěla mazlit,jenže když ti stoupne na nohu kůň místo psa,tak člověk dost protestuje.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 761. až 780. (celkem z 1,659)
                                          • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.