- Toto téma obsahuje celkem 2,671 odpovědí. Do diskuze (19 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel cernej caj a poslední změna proběhla před 1 rokem a 1 měsícem.
-
AutorPříspěvky
-
16.5.2025 v 21:04 #188886
kachna
-spíte jako spolujezdci v autě??
Jo a manžel, když neni střízlivej, taky. Za střízliva, nevím proč, se mnou v autě neusne. U mě je to v poho, u něj mě to štve :D.
Když jedeme krátký trasy, neřešíme to vůbec, když jedeme dlouhý, tak se vcelku dospěle jsme schopní dohodnout, jestli může ten druhý spát, nebo ne.16.5.2025 v 22:13 #188889Petrs01
Byla jsem naučená spát. Z přejezdu Plzeň-Kroměříž jsem viděla ceduli konec Plzně, venčící benzínku a ceduli začátek KM. Nekecám. Pak jsem měla strašnej problém, když jsem začala řídit sama. Tělo bylo naučené spát. Nechci řídit a spát! Tak jsem zastavila, že se prospím a tělo se probudilo – stojí se = venčí se = nespí se! No, trvalo mi to a taky jsem přitom zvládla zorat pole. Pak jsem zase přešla do režimu neřízení a občas spaní. Do té doby, než řidič usnul taky (furt bych mu s chutí nafackovala, když si na to vzpomenu, bo on věděl, že se mu chce spát a neudělal NIC!?). No, přežili jsme i s volvíkem, ale od té doby nespím.
Nemělo by se to, případně pouze po domluvě s řidičem. Pokud jedete tři, tak prostě řekni, že jsi unavená a chceš dozadu a spát a ať se ti dva bavěj jak chtěj.17.5.2025 v 4:22 #188890cernej caj
Petrs01
nechapu jak se na tom mas jako domlouvat s ridicem?jako ze kdyz necekane usnes tak to cekane vis, aby ses na tom mohla domluvit a pokud necekane usnes i pres zakaz, tak te ma jako vylozit uprosted cesty z auta?
a co je to vzadu kdyz mas jen dve predni sedacky?
kachna
no ja to castecne ale zas chapu s michalem, protoze tim, jak muz treba hodne ridi a byva unavenej, tak jak sem driv spavala ve 120 pohodlne snadno (a taky sme domu jezdili k pulnoci a pak vstavat ve 4 do prace je masakr, takze ten spanek v aute trochu pomahal), tak posledni roky sem si vsimla, ze su naucena davat pozor na ridice, protoze kdyz je bdelej dlouho, tak si nemusi vsimnout znamek unavy…treba to holandsko mi desne rozbilo rezim, protoze sem celou noc „ridila“ s petrem a on vse odridil, ale ja fakt jako spolujezdec mela na tech dlouhejch strekach pocit, ze „na nej mam davat pozor“ a jednu cervenou taky uz „prehlid“, coz neni omluva, ale porad sme jen lidi… a ja su hrozne zvykla toto delat i mamince, kdyz sem s ni jezdivala obcas v lete co jezdila po cr nejaky fireni veci… nevim, jak se jede tyl nez treba hodku a pul, dve, tak mam tendenci proste davat pozor, aby bylo vse v poradku a neni to o to, ze zbynek nebo petr ridi spatne a neverim jim, ale mam taky o ne starost a nechci at to je jen na nich
PetraK
jakoze kdybych tomu psovi dala misto, tak me poslechne, jo? asi tezko, ze17.5.2025 v 5:31 #188893Denny
Morgen,
tak já šla na chvíli do práce.
Stejně ten malej prouhatej ! Jo teď mi to docvaklo, prouhatej tam bude zakopanej kocour 🙂
Včera například šlohnul smeták skočil s ním na postel a házej prej 😀Tak nevím, o tom že by čék neměl nigdá spát v autě s tím bych nesouhlasila,
to by pak řidiči co jezdí sami nikdy sami jezdit neměli, ne?
Mně teda jako řidiče by spíš otravovalo, kdyby furt někdo krafal vedle mě.
Myslím, že čék za volantem pozná po delší cestě, když to na něj „jde“ zastaví si na kafe, protáhne se, dýchne čerstvého vzduchu a nebo si na půlhoďky dá „20“Maya
díky za info o závěsech, asi to bude nejlepší volba.Kimi
je fajn, že je kámen fuč. Moje mamka s nima ěla velké problémy, dokonce i na operaci byla, Bolest neskutečná.17.5.2025 v 6:23 #188894cernej caj
Denny
Prave ze hromady mikrospanku ukazuji, ze ne…Ja mam taky blackout zaves, jen jeden, ale prijde mi ze trochu i brani prostupu „tepla“, rozhodne svetlu brani dobre:)
Mam.ho jen do pulky okna at ki nesviti na monitor, ale nemam cernocernou tmu, kdyz chveme resit venkovni.
A barevne si muzes vybrat:)
Kimi
To jsou dobre zpravy:)17.5.2025 v 7:25 #188895Denny
čajdo
no ukazují ale tam nějak není řešení, ikdyž dnes už existují
„inteligentní auta“brani prostupu „tepla“, rozhodne svetlu brani dobre:)
no to by bylo nejvíc super, teplo nechceme 😀17.5.2025 v 9:13 #188896Petrs01
nechapu
Leze na mne spaní, můžu chvíli vytuhnout? Seš v pohodě? – buď řekne, že jo, spi, nebo očekávám, že řekne, že usíná taky a tedy je potřeba nějaké jiné řešení, než mu ještě přidat tím, že usnu vedle něj. Nemůžeš jen tak usnout – on taky ne!
Prioritou v autě je pohoda řidiče. A rozumný spolucestující dělá vše pro to, aby řidič v pohodě byl. Jde i o jeho život, že ano. Takže pokud potřebuju aby mi řidič přežil dlouhou noční jízdu, fakt vedle něj nevyatuhnu, i kdybych mu měla zpívat (to vzbudí každýho).
Není-li spolucestující, musí se snažit řidič – rádio, otevřené okýnko, zpívání, kafe, cokoliv. Já si takhle povídala s autem, když jsem jela naposledy ze závodů – dlouhá cesta tam, náročný závod, dlouhá cesta zpátky, pak jsem vyložila lidi, naložila vejce a „volvíčku, já ti tady u benzínky naplním nádrž a ty mne za to pěkně odvezeš domů, jo? Blinkr na to!“ (potřebovala jsem už jen přejet Prahu, takže nějaký odpočívání nemělo smysl)17.5.2025 v 12:27 #188899PetraK
Mirka D.
nejde o prohřešek 😀Jde o bezpečnost to jednak – protože když usnou všichni, tak hrozí, že opravdu všichni. Tak jak jsi to psala, jsem netušila, že jde o dvacet minut jízdy. Prostě jede se na výlet, to může být já nevím kam, jaká doba. Já prostě zkrátka v autě nespím, aby řidič nebyl sám. Pokud si sám neřekne. Nemelu celou dobu, al jsem tam s ním. Kdo neřídí, těžko si představí, jak může být někdy řízení únavný, nemusí jít ani o extra dlouhou štreku. Stačí, aby byl třeba řidič alergik a už to mu stačí, aby byl při tý jízdě ze samotný alergie unavený. Musí se soustředit a i když je to vyježděný řidič, který jede na autopilota, tak prostě může být unavený z práce apod. Já nespím ani ráno do, ani odpoledne z práce. 30 min. jízdy, než vystupuju, ale únava ráno může přijít jako prd – vím, co mi Brtnik občas mimoděk řekne, po náročným dni to odpoledne ve vedru může taky přijít velmi snadno……….. proto jsem tam s tím řidičem, nenechávám ho samotnýho, abych se jen tak vezla a nazdar, ty se snaž, když držíš to kolečko. Nemelu celou cestu, ale prostě jsem tam s ním.
Petrs01
Prioritou v autě je pohoda řidiče. A rozumný spolucestující dělá vše pro to, aby řidič v pohodě byl. Jde i o jeho život, že ano. Takže pokud potřebuju aby mi řidič přežil dlouhou noční jízdu, fakt vedle něj nevyatuhnu, i kdybych mu měla zpívat (to vzbudí každýho)Přésně. Velitel vozu musí být v pohodě.
Kimi – velkogratulace !! to je supr zpráva, že Tě kamínek opustil!!
černej čaj
jakoze kdybych tomu psovi dala misto, tak me poslechne, jo? asi tezko, zene Ty, majitel psa. Když řeknu psu na místo, měl by tam zůstat přeci.
17.5.2025 v 15:25 #188900cernej caj
Jenze ono je taky tezky ciz to handsko, clovek vstava ce 4h rano do prace a v 8h vecer ho z brna kde.musel cekat nabira ridic co v praci mebyla cely den spal… jedeme.selpu noc az do 6h rano. Su vzhuru 24.
Ridic cca 10.
Opravdu NESMIM vytuhnout bez zeptani kdyz vzadu jsou dva spici lidi?
Ma me na nejbzlisi benzince za trest vysadit ze sw mi na 10 kinut v 6 rano zavreli oci? Zbicovat me at se to znova nestane? Jikdy me nevzit na vylet?
Ja se snazim v tom aute nespat i kvuli ridici, hlidam ho. Ale opravdu se necitim.nijak provinile, kdyz v temne noci usnu.
Porad je to ridicova zodpovednost primarne kdyz ridi.
Kdyz bude mit na miste spolujezdce dite, nemluvne v sedacce, tak to dite ma taky povinnost se ptat a nikdy bez dovoleni neusnout?
Prijde mi ta debata proste divna, samozrwjme ze kazdy spolucestujici idealne chce aby byl v bezpeci on i ridic, aby se nikomu nic nestalo ale proste lyncovat nekoho za to ze vytuhne bez zeptani? Ze jw jwho povinnost zajistovat ridicovo pohodli?
Je samozrejme uzitecne kdyz pomaha navigovat,dohlizi na ridice, na provoz, proste se ucasrji bezpecne cesty ale fakt neni nijak zakonem damy ze nesmis usnout.
17.5.2025 v 18:44 #188901Denny
Cajdo jsem rada, ze nejsem jedina, komu tato debata prijde divna ? jak píšeš je to jeho zodpovednost. Pokud se na to neciti at si da pauzu. A ikdyby se uz neco delo tak neverim, ze by tomu spplujezdec nejak vyrazne pomohl….za me at si kazdy dela co chce, myslim ze nekteri chlapi jako ridici jsou radi, ze jim spolujezdec-spolujezdkyne usne, pac hodne lidi ma tendenci kecat o ? a i kecat do řízení. Takže prosimte nemusis se rozhodne citit provinile…x tisic ridicu jezdi samo.
17.5.2025 v 19:00 #188902PetraK
Jo nechme to být. Já jen podotknu, že neřidič, to vidí jinak, než řidič :-)¨
Není to o tom, že mluvím celou dobu, jen prostě toho, kdo řídí, podpořím.
Jako příklad může pomoct historka z roku razdvaauteč, kdy kdysi dávno, možná za komandíry, stavěli poliši auto na jediný naší dálnici. Stavěli kvůli nějaký blbosti, jako je blbě svítící světlo nebo tak něco. A nechali odjet bez pokuty. Zanedlouho auto dohnali, znovu zastavili a napařili pokutu – nijak významnou. A okamžitě se v autě (složení manželka, tchýně, nebo co) rozjela vášnivá debata. POliš chvíli koukal a poslouchal a pak pravil – přesně pro tohle jsme to udělali. Protože nám došlo, že když jsme auto zastavili, všichni spali a řidič mlel z posledního. Proto jsme vás dohnali a dostali jste pokutu -protože to rozproudí debatu a nikdo nebude spát, tím pádem ani řidič.Myslím, že věděli, co dělají.
Nicméně, a´t si každý dělá, jak potřebuje a je mu libo.
17.5.2025 v 19:00 #188903PetraK
Jo nechme to být. Já jen podotknu, že neřidič, to vidí jinak, než řidič :-)¨
Není to o tom, že mluvím celou dobu, jen prostě toho, kdo řídí, podpořím.
Jako příklad může pomoct historka z roku razdvaauteč, kdy kdysi dávno, možná za komandíry, stavěli poliši auto na jediný naší dálnici. Stavěli kvůli nějaký blbosti, jako je blbě svítící světlo nebo tak něco. A nechali odjet bez pokuty. Zanedlouho auto dohnali, znovu zastavili a napařili pokutu – nijak významnou. A okamžitě se v autě (složení manželka, tchýně, nebo co) rozjela vášnivá debata. POliš chvíli koukal a poslouchal a pak pravil – přesně pro tohle jsme to udělali. Protože nám došlo, že když jsme auto zastavili, všichni spali a řidič mlel z posledního. Proto jsme vás dohnali a dostali jste pokutu -protože to rozproudí debatu a nikdo nebude spát, tím pádem ani řidič.Myslím, že věděli, co dělají.
Nicméně, a´t si každý dělá, jak potřebuje a je mu libo.
17.5.2025 v 19:11 #188904cernej caj
PetraK
kdyz sem v tom holandsku po 26h na chvili usla, tak pochybuju ze i kdyby ridic dostal pokutu, ze by asi zabranilo tomu, abych stejne neusla znova. Proste ja uz fakt nemohla „hlidat“. to neslo mit oci otevreny. Potrebovala sem tech 20 minut si schrupnout abych zvladla dalscich 16h behat po holadnsku a hlidat ridice.A jednou cervenou prehlid ve slozitym provozu, neznama cesta, miliarty lidi, ctyrpruhovky… a byl rad, ze sem ho zastavila. ale to bylo za dne ve slozity situaci, ne na liduprazdny dalnici v noci ve tme kdy to tak koliba….
ale proste fakt bych sem tech 20 minut potrebovala. za ty 3 dny v holandsku sem zadny den nespala vic nez 4h, totalne pretizena a nevyspana a na cestu domu sem si strihla repete celou noc vzhuru.
Ale urcite existujou superzeny co zvladnou za 40h nezamnourit na 20 minut oko, kdyz navic sedi a je tma… ja bohuzel tak dobra nejsu a proste obcas usnu, kdyz su vzdhuru 2 dny v kuse… ale protoze v cr to neni trestny a zadna pokuta se za to dostat nemuze, tak je to proste hlavne o jednotlivci, ale neznamena to, ze kdyz spolujezdec usne ze se dopustil nejakyho provineni. to fakt ne.
Denny
nejlepsi sou ty co zacnou znicehonic jecet, jen proto ze ridic je moc u krajnice nebo rychle zrychlil, ty by meli vysadit hned 😀17.5.2025 v 19:19 #188905PetraK
černej čaj
v tom holandsku po 26h na chvili uslato je ale trochu extrém, ne? Pokud řidič řídí 26 hodin, není to v pořádku.
17.5.2025 v 20:02 #188906Fifi
O cem se tu porad dohadujete, smarja. 🙂
Mirka psala, ze:
no na rovinu,tešn pátek se mi nechtělo v autě komunikovat s dalším spolujezdcem,se kterým i tak trávím strašně moc času,a není to Martin…
A on se ji pak opta, jestli nekdo taky spi coby spolujezdec? Kdyz jedou jen kousek a proste se Mirce nechce nekoho poslouchat? Mirko, naprosto te chapu, taky bych radsi delala mrtvyho brouka. A nejde to srovnavat s cestama na dalku, kazdodennim rizenim delsich tras atd.
Jak dopadla Dafca na veterine se stitkou?Cernej caj
nejlepsi sou ty co zacnou znicehonic jecet, j
TOhle mi udelala mama vloni, kdyz mel tata zlomenou kycel a ja prijela vzit ji na velky nakupy. Pred krizovatkou najednou zarvala BRZDIIII! – ze jsem mela malem infarkt a vybourala se. Po rozdychani se jsem ji slusne upozornila, ze vnimam provoz a ona at neresi, neprepina, nejeci Fuj, takovi spolujezdci jsou nejhorsi.17.5.2025 v 20:42 #188907MirkaD
Fifi-no,Dafi štítka dobrý,tak zůstává na současným dávkování…..
dnes jsem jim rozmařile dopřála 3 vycházky-krátkou před veterinou,pak
dopoledne kolem koníků s přinášením předmětů a k večer za polama,jen kousek,aby se vyvenčily a já se prošla před cvičením,
večer pořádně vyčesat Dafču-a mám v tv POLDU..
asi radši zůstanu u popisu vycházek a ýletů jak to tak sleduju….:-(ale jinak-nespím pořád v autě,jen občas a chvilku,většinou se totiž kochám,sleduju provoz a dokonce hlásím když jede auto po silnici!!
fakt jsem několikrát Martinovi řekla-bacha!!!auto!
ten pátek se mě nechtělo prostě mluvit a nic,protože-jsou 2 můžou kecat spolu a já budu sbírat síly na debatuu na výletě,po výletě,a atd…,
ale jelikož mi po minulé sobotě už prostě došly síly…tak se uvidí jak to bude dál s výletama,holt někdy se i ucho utrhne…..
a u mě asi vyhoření…..17.5.2025 v 20:50 #188908Fifi
No tak bezva, ze hodnoty u Dafci stejny, ne horsi! A neres uz nejaky vypnuti se v aute, stejne jako porad nejaky, ze musis sem psat jen optimisticky. Nejaky tvy vyhoreni – nezminovala si, ze neco zkousis bez prasku? Jestli si myslela sebe, snad si to mela predem nejak schvaleny a nedelas hokusypokusy.
Jinak 3 psi prochazky, ste se meli, tu bylo tak hnusne (zima, vichr, pak i prisel dest), ze cokle jsem vykopavala jen na zahradu.17.5.2025 v 21:03 #188909MirkaD
Fifi-neboj,hokusy,pokusy nedělám a jsem pod kontrolou….:-)
tady,chladno+vítr,ale tak,nechtělo se mě po veterině trčet doma no…,
blbý,že mám ted víc tendence říkat co si myslím+a pak to i realizuju….,
jinak odpo 3 hodky šlofíka s Dafčou,
Žeryk venku lítal s aportama,jsou u nás děti ze švagrem,tak se s ním vyblbly…17.5.2025 v 22:08 #188910Kimi
Pouť teda máme zas klasicky propršenou, ale za těch pár deštivých dnů se hezky naplnil sud pod okapem. Pěkně jsme zmokly i při odpoledním venčení. Večerní ohňostroj jsme s Betynkou přežily, ležela na gauči, ani oko neotevřela.?
18.5.2025 v 6:10 #188911cernej caj
PetraK
ja sem napsala, ze ridic az do vecera cely den spal a ridil jen pres noc a kamaradi byli pres den v praci a vnoci spali a ja byla pres den v praci a celou noc sem hlidala ridice.ale na chvili i bez zeptani sem proste zaklimbala rano.
A podle nekterych z vas je skoro zlocin bez zeptani vytuhnout, asi me teda za trest v tom holandsku meli nechat, at jdu domu pesky 😀
MirkaD
to je super se stitkouKimi
tak skoda, ze pout proprsela ale zas priroda to potrebuje.betynka sikovnaaaa 🙂
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.