- Toto téma obsahuje celkem 3,063 odpovědí. Do diskuze (20 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel PetraK a poslední změna proběhla před 4 měsíci a 3 týdny.
-
AutorPříspěvky
-
18.7.2025 v 6:13 #191881
PetraK
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁRRRÁÁÁRRRÁÁÁ
RRRÁÁÁRRRÁÁÁRRRÁÁÁ
RRRÁÁÁRRRÁÁÁRRRÁÁÁ
RRRÁÁÁRRRÁÁÁRRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
MMŠTÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁJN !!!Gůtn tág majne líbe Kindr.
Tak jsme dostali k výročí moc hezkej dárek:
Firma, kde jsme měli objednanou Fotofoltaiku, zaplacenou zálohu – nemalou, už měli přijít instalovat………. zkrachovala. Jistě, my nevíme, co s penězi, tak je můžem vyhazovat vidlema z okna 🙁 . A to Brtnik vybíral firmu velkou, ověřenou – i od jeho práce. A stejně to nepomohlo. Tak to mi včera vyloženě přidalo. Dál to komentovat nebudu, protože to by nebylo nic pěknýho.
Radši se jdu radovat z toho, že prostě prší.
Zas to ale mělo pozitivum v tom, že jak jsme z toho oba zdrblí, šli jsme se po dlouhý době vyprocházkovat všichni a komplet i s Mousesem.18.7.2025 v 6:20 #191882PetraK
už sem stará a dojímavá, dneska zvlášť, brouček malej
18.7.2025 v 8:46 #191883Maya
Kimi
Tak to je super, ze je Bety uz v poradku
Asi ji neco v tech kapsickach nesedelo
PetraK
No to je teda pech
Ani nikde nepsali, ze by zkrachovala dalsi firma
Fakt drzim palce, aby se vam podarilo brzo ty prachy dostat zpatky
Ted je clanek na novinkach jakoze bacha na fotovoltaiky se stridacema od nejakeho cinskeho vyrobce18.7.2025 v 9:03 #191884PetraK
Maya
Ted je clanek na novinkach jakoze bacha na fotovoltaiky se stridacema od nejakeho cinskeho vyrobcano, a to byl taky důvod proč jsme sáhli po týhle firmě, protože má soláry z Kanady, protože co číňan vypudí do světa – tak oni si to lidi neuvědomují, ale to je opravdu problém od sledování po to, že tu věc mají ve svých rukou. A to není dobře. Vždy tam mají svoje udělátko. Jenže lidi jsou kvůli kdejaký hovadině schopní prodat vlastní duši, jen aby to měli, páč je to levný ale to pozadí za tím nevidí.
Peníze zpátky těžko. Jediný řešení – nástupnická firma, pokud a jak k tomu přistoupí. Ty jo, člověk dělá maximum, aby se vyhnul šméčku a prt.
Kimi, fajn, že Betka v cajku a jak říká Maya, neseděly jí. Já na tu umělou stravu moc nejsem, vaření doma, je vaření doma 🙂
18.7.2025 v 9:33 #191885cernej caj
PetraK
to je teda mega pech… a jen dotaz, vy mate takovej odber, ze se vam vyplati fotovoltaika?
co znam lidi, co to maji, tak to chce bud aspon domacnost s detma a fakt porad prat, varit, pect, mycka a tak, jinak se to moc nevyplati…
muze znamej plati 800 mesicne jen za to, ze ma vlastni elektrinu, takze 10 000 rocne jen za to, ze by MOHL odebirat ze site a za jistice jeste plati asi rocne nejakych 5000, tzn. 15000 za to ze mas svoji elekrinu a co chodim k maserovi, rikal, ze ho to stalo 400 000, navratnost cca 25 let, zivotnost panelu 20 let, plati mesicne taky kolem 1000 eonu za to ze nic neodebira a jeste kdyz si sam nezaridi odber prebytku, tak i za 0,1 mwh prebytku plati pokuty.
a to ma barak a maly dite…
rikam, ze si proste jen na 25 let predplatil elektriku, ze se to vubec nevyplati ani jemu, ale pritom treba my platime 1500 mesicne, tzn. za rok asi 18000 a nekdo kdo da pul mega za fotovoltaiku zaplati treba 10 000 jen za pripojeni do site + naklady na celou tu fotovoltaiku…
jakoze… k cemu je vlastne dobra fotovoltaika pro vlastni potrebu, kdyz financne zadny vyhody z toho neplynou?
Maya
taky to na me vyskocilo, a to mi uz nekdo rikal, ze zrovna ty systemy nejsou moc zapezpeceny ani tak, kdyz to mas online… ale to je uz davno.18.7.2025 v 10:12 #191886PetraK
černej čaj
já to nedělám kvůli finančním výhodám, ale kvůli samostatnosti, to je můj nejdůležitější bod, chtěla jsem to tak už před stopadesáti lety, když jsem zažila blackout v Emerice, chci být soběstačná. A pak si letním provozem ušetřit peníze na zimní provoz. navrženo to je přesně pro spotřebu naší domácnosti.Aby to udrželo to, co to udržet potřebuju, abych se dostala vždy k vodě ze studny, nespadla mi elektrika a nevyhazovala pak 150 kg masa z mrazáků. Aby mi to ohřálo vodu, když nepůjde elektrika apod.jo, co je čína je vždy problém. Pokud to není dřevěný panáček.
18.7.2025 v 10:27 #191887Maya
Cernejcaj
Tak ono treba my mame cisticku, bojler na ohrev vody, vodarnu, ktera taha vodu ze studny, a to nepocitam v zime tepelko
Odber by byl, platim mesicne 5 tisic, navratnost urcite kratsi nez 20 let, jen ty prachy na to nejsou, ale par lidi uz u nas taky panely ma
No navic ja mam eternitovou strech a na to by mi nikdo panely nedal
Ale uz jsem premejslela nad tou balkonovou, nozna casem az to jeste zlevni18.7.2025 v 10:48 #191890PetraK
černej čaj
ono ještě zálohy prostě nějaké platit musíš, protože pak v zimě odběr ze sítě mít budeš, ale snížíš si je na minimum a neplatíš v létě za to co spotřebuješ. Opravdu to logiku dává.18.7.2025 v 11:00 #191891Maya
Dava to logiku, ze ted kdyz mas prachy, tak poridis a v duchodu pak clovek usetri
Vzhledem k tomu jak se ted budou snizovat duchody asi dobra strategie
Ovsem jestli se teda nenaplni ty vize, ze vetsina budou pevny platby a za elektrinu se bude platit minimum18.7.2025 v 11:26 #191892Kuskus
Ešusová
Je mi líto jak vás ty solární zmrdi podvedli. Mne spolehlivě podvodníci vydeptají a nehraje roli, že okradou „jen“ v řádech stokorun. Ta bezmoc a nasrání a frustrace z lidí je stejná.
Ve fotovoltaice se nevyznám, ale říkala jsem si, možná fajn řešení při budoucích blackoutech? Takový pocit jistoty v dnešní době – mít svůj zdroj vody a jakési energie.Kimi
Jsem ráda, že je malé srágorce líp. Já si včera dělala rajčatový salát, nic složitého, jen rajčata /bez slupky, bo chabrus žaludek/ vykoupat ve sladkokyselém nálevu, na tenoučko nakrájenou šalotku na pár minut fest zakapat citronem, nechat obé marinovat pak okapat a smíchat s pepřem, solí, špetkou cukru a trochou čerstvé domácí majonézy. Majolka dělaná z domácích vajec! Vychlazený salát s rohlíkem byl boží, nicméně jsem dopadla stejně jako Betynka. Hi hi, také jsem urgentně musela běžet.18.7.2025 v 11:28 #191893PetraK
Maya
, tak poridis a v duchodu pak clovek usetrijo, to je taky jeden z důvodů.
18.7.2025 v 11:34 #191894PetraK
Kuskus
. Mne spolehlivě podvodníci vydeptají a nehraje roli, že okradou „jen“ v řádech stokorun. Ta bezmoc a nasrání a frustrace z lidí je stejná.PŘESNĚ, PŘESNĚ!! TOHLE PŘESNĚ MNĚ NA TOM ŠÍLENĚ VADÍ
Ve fotovoltaice se nevyznám, ale říkala jsem si, možná fajn řešení při budoucích blackoutech? Takový pocit jistoty v dnešní době – mít svůj zdroj vody a jakési energie.jo, přesně tak, to je můj prvotní impuls. Byl už kdysi dávno, když jsem viděla, jak to tam proběhlo, že nefungovalo zhola nic, nevybereš peníze, nedostaneš se k vodě, nezatopíš si… a tak se snažíme , aby Domeček dokázal přežít sám. Chtěla jsem to tak vždycky , věděla jsem, že jednou dům bude a i když to v tý době bylo šíleně drahý a všichni říkali, seš blbá návratnost nula, tak – ono ani dneska to není o návratnosti, ale ani tehdy, ani dneska pro mě návratnost není cíl. Cíl je pro mě řešení bezpečnosti a zajištění nás všech v případě nějaký nouze. Nemusí se hned člověk obávat nejhorších věcí, stačí jako tehdy mimořádná aktivita na slunci, která to odkopla a emeričan byl v háji. Neci bejt v háji. Mám zodpovědnost za zvířata.
- Odpověď byla upravena před 9 měsíci a 1 týdnem uživatelem PetraK.
18.7.2025 v 11:40 #191895Maya
PezraK
No to byl taky duvod, proc jsem si k tepelku nechala i kotel
Plus plynovy sporak a voda akespon pumpou ze studny, neni to takovy komfort jako s panelama, ale furt dobry18.7.2025 v 12:19 #191898cernej caj
Maya
tak asi pri tak vysoke spotrebe bys tu navratnost asi driv mela, ale jak sem psala, to chce proste fakt vysoko spotrebumyslis az za 20 let budes menit ty panely, tak usetris? 😀
ale jasne, pri spotrebe elektriky za 5k to uz smysl dava, my aktualne nemame celkovy inkaso ani 4k, asi to neznamena, ze se to nezmeni, ale porad plati to, ze se to domacnostem s malym odberem nevyplati.
PetraK
tak fotovoltaika s bateriema na provoz s vypadkem je asi sikovny reseni, kdyz je clovek na elektrice zavislej, na druho stranu si myslim, ze pokud by byl vypadek delsi nez par hodin a navic v te zime, tak to z baterie se neutahne treba nekolk dni a pokud nekolik dni nepujde elektrina, asi bude uplne jinej problem pro lidi 😀doufam,z e se vam podari nejak ty penize z nich vyrazit…
my podle me nemame ani vesnickou studnu, coz nekde byvalo k dispozici, kdyz nemel kazdej barak svoji
18.7.2025 v 12:42 #191899PetraK
černej čaj
na druho stranu si myslim, ze pokud by byl vypadek delsi nez par hodin a navic v te zime, tak to z baterie se neutahne treba nekolk dni a pokud nekolik dni nepujde elektrina, asi bude uplne jinej problem pro lidiono i v zimě to něco málo udělá, takže tu vodu ze studny dostanu. A to je pro mě priorita. Jídlo v zimě se hned tak nezkazí, zato v létě – ano, a v létě naopak té energie bude dostatek, takže to ty mrazáky apod utáhne v pohodě. Topení mám vyřešeno přece pecí. v případě nouze potřebuju teplo – mám pec, mít kde vařit – mám pec, vodu – vytáhne na povrch solár. A ten solár mi tu vodu i ohřeje. V létě naoapk nepotřebuju topení, ale udržet mrazáky a dostat ven vodu. A to půjde.
18.7.2025 v 13:52 #191900PetraK
Přeju fšem háskej víkend.
18.7.2025 v 14:43 #191901cernej caj
PetraK
takto mate dobre vymysleny 🙂 a pravda, na pec sem zapomela 🙂uzijte si ho!
Brut
sem si vcera v akci koupila pohankovou krupicku a uzila si tu krupicnou kasi s kakaem, cukrem a masilkem 🙂18.7.2025 v 21:13 #191902Fifi
Esusova
Teda, to hodne zamrzi a zaboli. Neni vubec zadna nadeje, ze se zalohy dockate zpatky? Gratulire k vyroci, mila pani a mily pane!Cernej caj po dovoleny, ja se na ni zacinam chystat, pristi tyden prcham. Snad to bude lepsi nez lonsky zapisky magora pruhatyho. 🙂
Merunky uz nechci ani videt, rupla mi drobatko bederka. Takze dneska total klidovej rezim, at na tu dovcu vubec vyjedu, spadany zluty veci uz nesbiram, hrabu to na hromadky, at si hmyze pochutnaji.
Krasavej vikend vsem.19.7.2025 v 20:23 #191903Fifi
Nikde nikdo? Se pochlubim, ze jsem si udelala dneska radustku. Vzhledem ke svymu zadostavu jsem si vyjela do Decathlonu a po mnoha, mnoha letech si koupila kempovaci kreslo. 🙂 To je pohodlicko polohovaci lukcusní, este ve sleve, to se bude u grilu sedet a kvokat. Kdo by neco podobnyho shanel, nadsene doporucuju, prosedela jsem si na nem zatim na zahrade nejakou chvili a paradicka.:)
19.7.2025 v 20:50 #191904Milena z Prahy
Ahój, Fifi,
křeslo bezvadný :). Tak hlavně, ať ti vyjde počasí a je nějak přiměřeně.
My jsme byli prvních čtrnáct dnů v červenci zase v Kruškách. Zjistili jsme, že taková delší dovolená má tu výhodu, že se obvykle vystřídá slunečno i deštivo a je to pestrý. Měli jsme teda hlavně moc pěkný ubytování, novou malou roubenku. Takže za náma postupně přijely dvě skupinky kamarádů. Největším tahákem se ukázal koupací rybníček asi kilometr od baráku. Tentokrát jsme chodili hodně kolem Moldavy, tamní pláně jsou pověstný a kupodivu pořád liduprázdný.
Tohle byl náš baráček: -
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.