- Toto téma obsahuje celkem 3,063 odpovědí. Do diskuze (20 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel PetraK a poslední změna proběhla před 4 měsíci a 3 týdny.
-
AutorPříspěvky
-
6.11.2025 v 15:53 #196100
Petrs01
Problem je v tom
Já taky neříkám že je to dobře, jen říkám jak to je. Má to nějakou nezávislou síť. Jak konkrétně je to stavěné netuším a nevím jak moc je to veřejné. Že to může být cesta k průšvihu víme. Blackout je o tom, že hacker dal všem těm chytrým elektroměrům příkaz se vypnout. Všem současně, což shodilo Evropu. + další vir do systémů elektráren, aby jim to vyhazovalo chyby a nemohli jen tak znovu všechno nastartovat.
Co se stane, když spadne jeden silnej kabel, si třetina z nás mohla nedávno vyzkoušet. Na pár hodin to bylo v pohodě, pokud teda zrovna nejsi ve výtahu. Když těch hodin bude víc? Když to budou dny?
Z podobného soudku – u šéfové na bytovce nainstalovali FVE, k tomu samozřejmě nějaký ten chytrý řídící systém, bez kterého to nemůže jet. Až z následného vyhodnocení a debaty vyplynulo, že chytrej systém sežere skoro polovinu toho, co ta FVE vyrobí – a to sa fakt vyplatí!6.11.2025 v 16:16 #196101Maya
Prisla mi taky dneska prirucka, to byl asi pekny kseft pro nekoho, sepsat par blabolu z internetu a vyinkasovat miliony
Kdo mate tmobile, rozdavaji ted v listopadu termohrnky
Petrs01
Ono uz to ted nekdy nedavno bylo, ze Cina vypla tady v Evrope solarka6.11.2025 v 16:25 #196102Maya
Zeptala jsem se umelaka jak se pripojujou ty ekektromery k net
? 1. Přes mobilní síť (GSM / LTE / NB-IoT / LTE-M)
Elektroměr má vestavěný modem s SIM kartou (často M2M – machine-to-machine).
Komunikuje přes mobilní datovou síť (např. NB-IoT nebo LTE-M), která je určena pro zařízení s malou spotřebou energie a přenosem malého množství dat.Výhody: široké pokrytí, nezávislost na domácí síti zákazníka.
Nevýhody: náklady na SIM a provoz, závislost na signálu operátora.? 2. Přes PLC (Power Line Communication – komunikace po elektrické síti)
Data se přenášejí po stejných vodičích, kterými jde elektřina.
Elektroměr posílá data přes distribuční síť do tzv. koncentrátoru, který bývá na transformátoru v ulici.
Koncentrátor pak předává data dál do centrálního systému (např. přes GSM nebo optickou síť).Výhody: není potřeba zvláštní připojení, funguje i v místech bez mobilního signálu.
Nevýhody: nižší přenosová rychlost, rušení, závislost na kvalitě vedení.? 3. Přes pevné připojení (Ethernet / Wi-Fi)
Některé modely (hlavně domácí smart metery pro monitoring spotřeby) se připojují přímo k routeru přes kabel nebo Wi-Fi.
Typické u měřidel určených pro chytré domácnosti, nikoli u oficiálních distribučních elektroměrů.Výhody: rychlý přenos, snadná integrace s chytrou domácností.
Nevýhody: závislost na domácí síti a internetu uživatele.?️ 4. Přes jiné bezdrátové sítě (LoRaWAN, Zigbee, Wi-SUN)
Používá se u větších systémů smart grid nebo komunitních měření.
Elektroměr komunikuje s bránou (gateway), která připojuje zařízení do internetu.Výhody: nízká spotřeba, vhodné pro mnoho zařízení na malém území.
Nevýhody: omezený dosah a nutnost infrastruktury.? Bezpečnost
Komunikace je šifrovaná (např. TLS, AES).
Elektroměr má unikátní identifikátor a certifikát.
Přístup zvenku (např. do domácí Wi-Fi) obvykle neexistuje – data jdou jednosměrně směrem k distributorovi6.11.2025 v 17:02 #196103Kuskus
Už ho mám doma a zůstávám u osvědčené značky.
Byla jsem si vyzvednout Zrzavčí kalendář na příští rok. 🙂- Odpověď byla upravena před 5 měsíci a 2 týdny uživatelem Kuskus.
6.11.2025 v 18:27 #196105cernej caj
No prave…
Bych potrebovala aby mi v zime na dalku nekdo vypl topeni protoze muze…
A zvysovaji zavislosti na elektrice u zarizeni co to fakt nepotrebujou mi prijde dost… naprd.
Koupila jsem dastikovi tasku, nema uvedenou vahu, ale ze vetsinou jsou na 5kg a az pribere na 6 ze to asi bude v pohode
6.11.2025 v 18:57 #196106Kuskus
Fotků Dastíka v tašce. 🙂
6.11.2025 v 19:59 #196126Maya
Cernejcaj
Ja mam batoh na kocku a jelikoz se tam vesel 6kg kocour, tak by se tam Dastik asi taky vesel 🙂Pekny tricka, i psi
https://www.wolken.cz/6.11.2025 v 20:14 #196127cernej caj
80% bavlna 20% kocici chlupy :D:D
sou fakt krasny skoda ze nemaj spice
https://www.wolken.cz/zimni-seltie-shetlandsky-ovcak6.11.2025 v 21:32 #196128Kimi
Nám se začátkem roku změnil správce domu a brzo nechal nainstalovat měřiče na dálkový odečet. Přijela nějaká firma z Prahy, a ten jouda, co to měnil mi vypnul topení a pak ho zapomněl zapnout. Trvalo pár dnů, než jsem na to přišla, užila jsem si ziminky, musela jsem přidat svetr. ?
7.11.2025 v 5:53 #196129cernej caj
Kimi
To si oamatujeme, o, jak ti doma nealo topit, dobre ze uz je to ok a tuto zimu se ti to snad nestane:)Ja nosim svetr kdyz topim, takze vypnout topeni na delsi dobu by v mrazech znamenalo mit doma jen neco malo nad nulou:D
Kuskus
Fotka bude nekdy, vcera jsme to jen vzykouseli a nebyl moc prostorMaya
Prijde mi, ze to ma spis na sezeni nez aby si tam pohodlne i lehl, ale to je asi dan za to ze je to klokanka7.11.2025 v 12:14 #196130Maya
Cernejcaj
Tak nekam do busu to na chvili staci
Ale prodavaji se i nahubky na tyhle maky psy
Mam vlozky strihaci z rosmana, vlna s latexem, na oboje mam alergii, ale tak snad kdyz to strcim pod tu vlozku v bote, tak to bude ok
Ale nevim jestli mi nebude vadit ze mam tu patu vejs
Kimi
To si pamatuju jak ti to neslo7.11.2025 v 12:47 #196131PetraK
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁRRRÁÁÁRRRÁÁÁ
RRRÁÁÁRRRÁÁÁRRRÁÁÁ
RRRÁÁÁRRRÁÁÁRRRÁÁÁ
RRRÁÁÁRRRÁÁÁRRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
MMŠTÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁJN !!!Gůtn tág majne líbe Kindr.
to byla jízda teď dopoledne. Asi 256x jsem se potkala ve dveřích 😀
Ale dobrý, zvládla jsem to. A za odměnu teď ??? Jelení guláš s karlovarským knédlem. M Ń AAAAAAAAAAAAAAAM!7.11.2025 v 16:50 #196132cernej caj
Maya
S vlnou neznam, ty latexovky majin1-2mm a casem se oslapou, ale me to teda nevadi. Ty 2mm podle me ani nepozna, pokud aspon nekdy mas nizkejnpodpatek nebo pantofle co nejsou uplne rovny, i sportovni bity maji casto rozdil vysky paty oproti spicce takze vetsina noh by to nemela poznat.PetraK
Mnaaaaaam!Ja mam v nohach 30km a videla sem datla a jelena.
Brivho boli furt az do bederky takze to moc pohodlnych 30km nebylo ale prej prochazka pomaha na zacpu aby clovek sel… tak snas pudu:D
7.11.2025 v 18:16 #196133Milena z Prahy
Černej čaj
Jestli máš zácpu, mě dlouhodobě (víc než 15 let) pomáhají pšeničný otruby. Po snídani si dám čtyři lžičky do hrnku, zaliju studenou vodou, aby se z toho udělala kašička, a sním. Každý sousto teda ještě zapíjím vodou. Tohle mám od tchána a jemu to poradil jeho gastroenterolog.7.11.2025 v 19:08 #196134Fifi
Hezkej vikend vsem. 🙂
Cajik se prosel, si musela mit uz slusny cukani. 🙂 Tu klokanku chces pro Dustika na co – do busu a tak? Bych se bala, ze mu to bude nepohodlny, neprirozeny, jestli v tom bude sedet, aby ho z toho nebolely zadicka.7.11.2025 v 21:06 #196135Petrs01
Je blbej nápad strčit do bot vložku s vyšší patou a jít dogtrek. Hodně blbej. Ale nízká vložka na běžné chození, to ani nepoznáš.
Čaji, třicítka je hezká, ale to břicho se mi nelíbí, už to bolí dlouho 🙁
8.11.2025 v 7:29 #196136cernej caj
Milena
pridala jsem trosku vlakniny 3 dny po sobe a ona taky muze ucpat 😀 otruby bych mohla koupit az dojim tu vlakninu, dekuju za tip.Fifi
chci ji hlavne abych ho mohla donest za silnici a tam vzit ven, aby se nevycerpal na uzkym chodniku, kolem kteryho jezdi nakladaky a 50 to neni…do busu a tak by to pak taky bylo optimalni, ale prave nevim, kdyz je to „mensi“… jenze zas nosici taska, tak to nezvladnu v mejch rukach nosit 6-7kg kdyz pripoctu i tasku treba kilometr… takze to zatim asi uplne nevidim, nebo budem jen trenovat bus na jednu zastavku a pak se uvidi…
Petrs01
me taky moc ne… ale co sem se divala, dostala sem na gynde vaginalni leky na nejaky zanet a muzou zpusobovat boleni bricha a zad… ve ctvrtek sem je dobrala a dneska je to lepsi…tak mozna se mi to nejak dokombinovalo… sem jeste nevyhodila krabicku, tak sem si sla precist vedlejsi ucinky, vetsinou to moc nectu a v tomto pripade sem to pricitala tomu,ze minulej tyden sem mela narozky a teda kousek dortu 3 dny po sobe, kdyz mi segra dala dve porce pro me jeste domu, + to pridani vlakniny, ze v bzl strave je ji obecne min…
dneska sem dokonce i lip spala, sice porad pobolivalo, ale uz jen malo, ze se mi s termoforem na brisku u dobre spalo. sem si rikala, ze kdyby se to nezlepsilo, ze bych sla v patek k doktorce, tak snad uz to bude dobry 🙂
s tim dogtrekem to teda taky muselo byt au…
8.11.2025 v 8:14 #196137cernej caj
a dotaz k Dastikovi…
je bezny, ze nektery psi bobkuji na hodnekrat? jakoze fakt na hodnekrat, ze u toho ujde i 6metru, nez to vsechno vyhodi ven… mam to jako dalsi poznamku na vet
8.11.2025 v 9:43 #196138Maya
Cernejcaj
No Loki bobkuje celej zivot tak na trikrat po par metrech a vypada u toho ze tak znackuje
U starsiho psa jako je Dastik by asi nebylo od veci zkontrolovat prostatu, kdyz je zvetsena, blbejc se jim pak bobkuje, takze urcite to rict u veta
I kdyz pravda ted je kastrovany a stejne nic jinrho se s tim nedela, ale i tak8.11.2025 v 9:45 #196139Maya
Tak kocka to ma za sebou, ted vyspava v prepravce a ted se budu jen modlit aby prezila rekonvalescenci neb ona je fakt moje prvni kocka, kterou kdyz zavru do preoravky, tak je schopna ji prevratit ns bok a nebo s ni vyskakat z verandy
Jak se ji neco nelibi, tak je to s ni tezky -
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.