- Toto téma obsahuje celkem 1,114 odpovědí. Do diskuze (15 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel cernej caj a poslední změna proběhla před 3 dny.
-
AutorPříspěvky
-
5.2.2023 v 15:04 #150353
cernej caj
tak a zakladam jaro 2023, protoze mi skacou stranky
5.2.2023 v 16:40 #150355Zlata
No něco už kvete,ale zejtra má bejt mráz.🌞🌼🌸
5.2.2023 v 21:27 #150356Kimi
Fajn, že už máme jaro aspoň takhle, protože z předpovězených mrazů nejsem nadšená.
Narazila jsem na hezké pranostiky ke jménům v únoru:
Pranostiky ke sv. Dorotě (6. února)
O svaté Dorotě sněhu forota.
Na svatou Dorotu odmeť sníh od plotu.
Když na Dorotu svítí slunce, ponesou hodně slepice.
Je-li svatá Dorota ucouraná, zvedou se brambory.
Svatá Dorota sněhem zametá.
Svatá Dorota rozdává ptáčatům písničky.
Dorothea v rychlém běhu přinášívá nejvíc sněhu.
Svatá Apolena
Patronka zubařů a pomocnice při bolestech zubů se odmítla zřeknout Krista, když ji římští žoldáci zajali. Nejprve jí vyrazili všechny zuby a rozbili čelisti, ale ona se nepodvolila a sama skočila do plamenů a uhořela (kolem roku 250).Pranostiky ke sv. Apoleně (9. února)
Na svatou Apolenuměj světnici pěkně vytopenu.
Svatá Apolena bývá ve studené mlze často zahalena.
Nadělá-li svatá Apolena ledy, až svatý Matěj je zbourá.
Svatá Apolena čítá dřevo na polena.
Na svatou Dorotu rádo teče do botů.
Svatá Scholastika
Ochránkyně proti dešti a blesku je zakladatelkou ženské větve benediktinské řehole. Její hlavním atributem je bílá holubice, kterou spatřil její bratrsvatý Benedikt v den její smrti v roce 547 a do níž se údajně převtělila její duše.Pranostiky ke sv. Scholastice (10. února)
O svaté Scholastice navleč si teplé rukavice.
O svaté Scholastice nejlepší je beranice.
Svatý Valentin (dnes Valentýn)
Patron mladých a jejich lásky, také cestujících a včelařů a ochránce proti moru byl kněz a lékař, který žil v Římě. Koluje o něm mnoho legend. V časech pronásledování křesťanů nabádal muže, aby neodcházeli do války, podle jiné tajně oddával snoubence podle křesťanských pravidel. Další pověst říká, že když pozoroval oknem oknem z vězení prostopášné orgie o svátku luperkálií, posílal Římanům po holubicích psaníčka s prosbami, aby nehřešili. Podle jiné posílal psaníčka podepisovaná „S láskou tvůj Valentin“ dceři žalářníka, do které se ve vězení zamiloval. Zemřel mučednickou smrtí za císaře Claudia 14. února kolem roku 268.Pranostiky ke dni sv. Valentýna
Svatý Valentin je v lidové meteorologii povětšinou symbolem mrazů a tuhé zimy, i když se najdou i pranostiky laděné optimisticky, například Svatý Valentýnek je jara tatínek!Na svatého Valentina zamrzne i kolo mlýna.
Když se na Valentina napije z koleje pták, tak se na Matěje z ní napije vůl.
Na svatého Valentina nemá hospodyně nasazovat husy na vejce; nebudou prý dobrá housata.
Valentinské zimy formani se bojí.
Na svatého Valentina zima sílit počíná.
Je-li na svatého Valentýna hvězdnatá obloha, bude pozdní jaro.
Zdroje: Český lidový a církevní rok (PhDr. Alena Vondrušková), spirit.cz, pranostik.cz, cs.wikipedia.org5.2.2023 v 22:46 #150357Fifi
Tu vykvetly jehnedy na liskach, jak bylo v lednu velky otepleni. Jaro je este asi daleko, druhy den tu krasne bahno primrzlo, hezky se venka a teplota ted pekne klesa. Ale zimni stranky mi taky uz preskakovaly, tak diky, Cajdo, za novy tema. A drzim Ferisakovi zitra palce!
6.2.2023 v 5:47 #150358Denny
Bré pondělní ranko,
tak Dennyky má denně budíček v půl 4, dnes dokonce v jednu.
Páč pískle už pochoduje, tak se bylo podívat ďůrkou ve dveřích.
(určenou pro průlez koček, aby k nim nemohla Koněf a nesežrala vše)
Jak bylo na linu, tak začalo ječet, že to teda není ta úžasná měkká deka, ale blbý tvrdý lino.
Tak jsem ho s Bláňou do tý ložnice zavřela.
Ale co Balbínka, že? Oni přece chtějí být sestry taky spolu.
Tak se domlouvaly přes dveře, jak to vymyslet.
No nic, musela jsem vstát, a Balbínku nacpat taky do ložnice.
Navíc ten úplněk, takže jsem od 4 vzhůru.
A tady jeden Kulihrášek s maminkou 🙂6.2.2023 v 7:39 #150361Maya
Denny
chudak kojna matka se tvari jako ze by chtela byt tisic km daleko 😀6.2.2023 v 7:51 #150362Denny
Maya
ale néé 😀 ona se umí takhle tvářit pořád :-DDD
Spíš ten její posez, z toho jdu do kolen 😀6.2.2023 v 8:27 #150363Maya
Denny
asi se ji nechce lezet 😀6.2.2023 v 8:49 #150364PetraK
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁRRRÁÁÁRRRÁÁÁ
RRRÁÁÁRRRÁÁÁRRRÁÁÁ
RRRÁÁÁRRRÁÁÁRRRÁÁÁ
RRRÁÁÁRRRÁÁÁRRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
MMŠTÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁJN !!!Gůtn tág majne líbe Kindr.
ty jo ten kretén, co tady má štelovat to topení, toho by měly zavřít do kryojeskyně, nebo jak se to menuje ta díra, kde je asi milijoun mínus. Přijdu do kanclu vyvětrám. Páč tu nemám topení, zapnu klimačku. ta udělá relativně přijemnou teplotu a pak začne foukat studeně. tak to vypnu a když to pak zapnu znova, už to fouká jen studený, a nevysvětlíte tomu kreténovi, co to má na starosti, že to je porouchaný! Není, není. A to mu to potvrzovala i uklízečka, která tady shodou okolností u toho byla a říkala mu, že mám v kanclu zimu. Ne , nemám 😀 a my jsme blbý, nerozumíme tomu. Měl by se nechat vyšetřit.
čajdo – sakra, zas to vyšlo na víkend a na Tebe, to budování novýho vlákna 🙁
jak v prasí u Tebe?Kimi
Dorothea v rychlém běhu přinášívá nejvíc sněhu.tak ať s sebou laskavě milá Dorota mrskne, máme holomráz 😀
Maya
Dennyky
chudak kojna matka se tvari jako ze by chtela byt tisic km daleko 😀přéééésně, to mě napadlo taky 😀
- Odpověď byla upravena před 1 měsícem a 2 týdny uživatelem PetraK.
6.2.2023 v 9:20 #150366Maya
to jsem ani nevedela, ze existuje, tak treba se to nekomu hodi
https://www.vitalia.cz/clanky/zachranari-call-centrum-infolinka/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box6.2.2023 v 10:27 #150367Maya
kdybyste se nekdo chtel pobavit s AI bez registrace https://www.perplexity.ai/
muzete se na cokoliv zeptat, vsechno vi 😀
sranda je zadat si ta who is a jmeno, tak ja jmeno jsem prej slavna 😀
CZE) is a Czech triathlete[1]. She has competed in the World Triathlon and has a profile on the World Triathlon website[1].
a prezdivka jako evidentne to asi nevidi facebook, ale napriklad twitter jo
s the Secretary General of the European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD)[1]. She is based in Brussels, Belgium[1]. 😀6.2.2023 v 10:31 #150368Maya
jestli to uvidite 😀
jsem se zeptala na barvu pizlat 😀
https://www.perplexity.ai/?s=u&uuid=e9ccd76e-b96f-429d-9223-56765d41b6a66.2.2023 v 13:05 #150375Maya
kdyby nekdo chtel na vylet do neznama, to na me vyskocilo na fb, zrovna me 😀
https://www.vlakfest.cz/#pripravujeme6.2.2023 v 13:09 #150376PetraK
Maya
chtel na vylet do neznama, t
žjo, to by mě bavilo. kdyby čék neměl tři čokle, kocoura a stavbu.6.2.2023 v 13:28 #150377Petrs01
Koukala jsem na to ráno, že bych vyslala Peťana, coby mašinkového fandu. Ale při tom, jak jsme zvyklí být nezávislí na komkoliv, tak nevím jak by to dal. Já bych to nevydýchala, být takhle zavřená s hromadou cizích lidí. Pro mne je utrpení jet vlakem 3h “domů”.
6.2.2023 v 13:38 #150378PetraK
Já jsem letmým nahlídnutím pochopila, že si jedeš s partičkou svou třeba, že máš svoje, jakoby? nebo se musíš zúčastnit hromadně? Neměla jsem čas to zkoumat, myslela jsem, že to je postavený na tom, že se sedne do vlaku jede se kamsi a s návratem /že v tomhle ohledu se nemusíš o nic starat a máš to s překvápkem/
6.2.2023 v 13:41 #150380Maya
PetraK
no podle me muzez jet klidne sama nebo se svoji skupinkou a masovych akci ve vlaku nebo jinde se neucastnit
akorat ty maly kupatka jsou drazsi kdyz nechces bydlet s nekym jinym6.2.2023 v 13:42 #150382Maya
co jsem koukala loni byli na slovensku a letos na fb psali takoy pocitat se zahranicim, tak bych to videla na Polsko nebo Madarsko
6.2.2023 v 13:54 #150383Petrs01
Musíš se řídit programem, minimálně v tom, kde vlak zastavuje a v kolik odjíždí. Když jsi zvyklá fungovat stylem “tohle se mi líbí, tady zastavíme” a “tady prší, jedem o 100km jinam”, tak si ten program moc neužiješ.
Být 4 dny zavřená s kamarády v jednom kupé, tak na konci už nemám kamarády. Velkou část času jsi zavřená v tom vlaku. Už skutečnost, že jste zmáčknutí (s kýmkoliv) na pidiprostoru je děs, představa že se zvládnete domluvit třeba na nočním větrání (pro mne životní nutnost) nebo vůbec na nastavené teplotě, že se celej vagón pere o dva záchody, nenene.6.2.2023 v 13:57 #150385Maya
Petrs01
no ono taky podle fotek z tech minulych vyletu je tam vekovy prumer asi 20, v tom veku bych to dala taky klidne v pohode a asi by me to i bavilo nevedet kam jedu
a evidentne se to proste prochlasta
proste jeden, chlastas a spis a pak nekde vylezes a kouknes se tam na neco zajimaveho a jedes zas dal 😀 -
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.