- Toto téma obsahuje celkem 3,683 odpovědí. Do diskuze (17 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel cernej caj a poslední změna proběhla před 10 měsíci a 1 týdnem.
-
AutorPříspěvky
-
9.5.2022 v 14:19 #139069
MirkaD
Maya-to je radost s těma příbuznejma a psama…
však já tady kolikrát řešila Martinovi rodiče a jejich psy….
jsem si fakt třeba včera uvědomila že jsou věci/vlastnost-nevím jak to nazvat jedním slovem….-že jsou věci,který mám na Martinovi fakt ráda-tak včera mi to došlo-jedna z věcí je-že su ráda,že má rád naše psy,
že na to,že jsem se před 13 lety nastěhovala k někomu,kdo byl zvyklej,že na DVOŘE V BOUDĚ JJSOU PSI-asi jako-na zahradě jsou kvítka,a ve výběhu slepice,
prostě tam byly na dvoře v boudě psi-v době nastěhování jen starej Bobeš+pár dní Btty,
NIKDY NECHODIL ZE PSAMA VEN,U NICH PSY NESMĚLI DOVNITŘ….A TO AŽ DO BETTYNINA PORODU V ZIMĚ,KDYŽ HÁRALA BETTYNA TAK SE NA 3TÝDNY DALA NA PŮDU….
ze psama šli občas rodiče,on se o ně staral když rodiče nebyly doma,
a ted to má teda hoooodně jinak:D:D:D
chodí na vycházky-i když ne třeba dlouhý,suší tlapky,krmí,mazlí se s něma,Dafču si bere do postele….
su ráda,že se v tomto předělal!9.5.2022 v 14:56 #139070cernej caj
MirkaD
Vidis a ja vychazela prave s mickomozku zeryka ze se porad resi ze je to blbe ale ono vadi asi teda hlavme vyzadovaji haze i nez ze misto mozu z balonu trosku.Prej charlie vykadil kusy balonku (je ruzovej) ze honjednou v nestrezenym okamziku vzal na dvur a tam ho dodelal…
9.5.2022 v 15:36 #139071MirkaD
Černejčaj-hele-třeba se mnou holky nebudou souhlasit-zas nevím všecko,že,
ale pokud třeba Žeryk by si jen žvejkal míček,a nikoho neotravoval s házením,
a já neřešila nejen Martina,ale i jeho příbuzný-protože-jé on chce hodit míček,tak mu ho hodím,a jé on mi ho přinesl a chce hodit-hodím zas-to nebylo jen o Martinovi,ale i o jeho tetě co tu byla na dovče-když mi byly v BK-a jé já jsem házela Žeryčkovi a on mi ti furt nosil:-)))a nadšení v hlase!!!!
prostě jdeš vratama s báglama a vidíš mrsk míček,mrsk míček….
to bylo před pár lety…
nebo-dělá se tu dřevo-a ty zíráš jak bráchové Martina mezitím automaticky kopu Žerykovi míček-taky pár let dozadu…
a ano oba mají doma psi-ale jedni neaportují,u fenky nevím…
ale prostě to nebylo jen u Martina…
a v BK u Duxe-zase házeli známí bráchy….a tím,že k nám furt někdo chodil,
a chvílu házel ten a chvílu tamten,dohromady-Dux jednoho letního dne tak nosil furt někomu míčky,že sknčil na veterině a málem sknčil v nebíčku….
vedro+moc házecích znáných za den….
když ono to ty cizí lidi k tomu tak svádí-jééé on mi donesl míček,a zase!
Dux nosil míček kdekomu,myslím,jak někoho viděl,tak hrrr s míčkem…,
tak já mydlím,že když neotravuje furt s házením-případně i kdyby otravoval s okolím se domluvíš tak je to v pohodě
oni třeba při výcviku se upřednostnují aportéři
a co si budem povídat-je jednodušší-podle mě-holky mě kdyžtak opraví:-)
ale když budu mít 2 psy na cvičení-zkoušky/závody-tak ten míčkař/aportér mě bude cvičit kdekoliv kdykoliv-vlastní zkušenost…+teda aportéři jsou většinou temperamentní….
takže Dux/Killy+Žeryk cvičily kdekoliv kdykoliv
kdežto u Gera/Dfi-stejný plemeno+vzdáleně příbuzní-tak temperament nic moc…..-a když ví,že pamlsky u sebe nemáš,že je dostanou až pak,za rohem,tak ta motivace je taky nic moc…..,kdežto ten apotér-má tu odmněnu vlastně ve cvičení!-ehm píšu to trochu zjednodušeně….-a za sebe!
a cvičí hlavně na jídlo-jsou žraví,žraly by furt….jenže zase-musíš si u pamlskovýho psa hlídat i tloustnutí,když cvičíš za míček/hračku tak ne…
při speciálních cviích malých plemen,kde je hodně aportovacích cviků,nebo před letama aspon bylo-revírky aport-3krát přinést obdélníček z filcu,koberce 10/5cm,hledání předmětu-jednou hlej-ztrtil-pozdj na zkouškách hledá klíče/peněženku,a rozlišování předmětů-2krát něco přináší-tak mít u tohoto neapoirtéra je horor,mít psa u kterýho seš ráda,že ti donese aport jednou na poslušnosti a dost,kdežto,mít aportéra-tak pro něho je to vlastně i odmněna to cvičení-prtože zase může něco nosit….9.5.2022 v 16:46 #139072cernej caj
MirkaD
tak je fakt ze ja mu hodim 2x a dost 😀jinak sem dneska muze vyhnala za 5min 12 na veterinu na vzteklinu charliemu a normalne!! on dostal 3letku 🙂 kdyz sme chteli pro feri 2roky zpet, tak ji jeste nedaval a museli sme do hustopec na ni, tak je to super
9.5.2022 v 16:52 #1390739.5.2022 v 17:25 #139077Odetta
Spoustu psů žvýkání uklidňuje, asi by se to dalo označit za enrichment? Jinak Kong dělá v černé (extra odolné) variantě i třeba kost, pneumatiku… Nejen ten plnicí granát. 🙂
U házení je problém ten adrenalin a stres, co se s tím pojí…A Aida je krásná! 🐰
9.5.2022 v 18:07 #139078cernej caj
Odetta
ten kong chci zkusit koupit, blby je ze charlie chce presne jeden konkretni balonek a ty ostatni jen chce nosit, ale ne zvejkat… neco jim chybidenny
krasne roste:)9.5.2022 v 18:07 #139079MirkaD
Odetta-jsi to napsala jednou větou!:-)
to co já 50větama,tuhle schopnost mít!!!
co je to enrichment?9.5.2022 v 18:47 #139080Odetta
Čajdo, co to je za balonek? To mě teda zajímá. 😂
Mirko, je to de facto “obohacení života” skrze naplňování potřeb. To zní neuchopitelně, že? V praxi to může být třeba navození příjemného stavu díky lízací podložce, čmuchacímu koberečku, hlavolamu, procházce, kdy se necháš vést psem… Prostě aktivita (nebo pomůcka), u které je pes uvolněný a zrelaxovaný díky nějakému podnětu, který mu poskytuješ. V ČR se tomu u psů hodně věnuje Eliška Šuhaj. A nedávno na to téma vyšla prima knížka “Ten nej život pro vašeho psa” – snad ten název moc nekomolím.
9.5.2022 v 18:55 #139081MirkaD
Odetta-ahááá-já se z těch anglickejch výrazů jednou zjevím….:-(
t-tu knížku mám doma-ještě jsem nečetla-mimochodem přijde mi dost složitá….
což jak jsem již několikrát psala mi přijdou i knížky od Františka Šusty-on tam hodně pužívá ty anglický výrazy-nebo hodně-pužívá no….
no,můžeš to trochu pro mě převézt do praxe???
jako- napsat mi to víc polopatě?
jako to je něco jako víc -než když se o psa normálně staráš?
asi jo,že….
jako-kruci ty moje vyjadřovací schopnosti….
no nic-prostě můžeš to napsat s příkladama?
ždibec podrobněj?
jako chápu dobře,že je to víc,než-vyvenčím,nakrmím,pohraju,učešu…..?????9.5.2022 v 19:12 #139082Odetta
Mirko, třeba víš, že u lízání se psům uvolňují endorfiny, hormony štěstí, tak toho využiješ, abys psa obohatila – koupíš třeba lízací podložku (vygoogli si např. LickiMat, jestli neznáš), nebo pro tyto účely využiješ něco, co máš doma, napatláš do ní nějaké jídlo (např. jogurt s medem, mleté maso – něco, co psovi chutná), a pak ho to necháš z té podložky vylízat. Aby to ale byl enrichment, musí u toho být uvolněný a užívat si to, takže obtížnost podložky by měla být přiměřená jeho naturelu (aby se např. u příliš obtížného povrchu nevyfrustroval, nepřetočil), měla by být na neklouzavém povrchu atd.
9.5.2022 v 19:53 #139083MirkaD
Odetta-no,jako,jo,ale….
za á-Dfina jak vidí žrádlo,tak se chová jak kdyby jedla jen jednou za rok a to ještě přestupnej:-()
takže si myslím,že lízací podložku by se snažila rychle vylízat/vyžrat,
to mi jako u ní nepřijde jako ono
za b-její fousy a lízací podložka….
třeba jogurty jí dávám ze lžičky….umýt tu její držku je totiž fakt zážitek
za c-jo chápu,že to byl příklad….
-takhle-je to něco jako,když Martin řekne-vyjedem ze psama do Ždánskýho lesa,na okruh,kde je hodně pařezů+stromů-Dafi bude mít radost,bude hopat z pařezu na pařez,na stromy ležící…s tím,že občas dostane ždibec piškota,za to jak balancuje na strouhnivělým pařezu pomalu na jedné noze?
nebo něco podobnýho,když jsme dřív jely taky do Ždánskýho lesa,ale šli po asfaltce-protže všude bláto,tak at se mu vyhnem,ale poté co Žeryk šel skoro celou vycházku bez povelu u nohy,prostože asfaltka,kde občas jelo auto,
tak jsme řekli-tvl,ten pes-Žeryk -z toho nic nemá,a šli jsme do toho bláta udělat nějakej okruh,aby se Žeryk proběhl mezi stromama,potahal si nějakou větev,vyváůel se v listí,v trávě,a Dafi si vylezla pár pařezů…,pak jsme vyšly s urousanejma zaprasenejma psama na cestu a já to většinou komentovala slovy-tak to jsme mohly jít za barák…a ne jet kus autem,at se vyhnem blátu,a pak jít stejně do bláta:D9.5.2022 v 20:29 #139084Fifi
Pekny vecir,
denni davka roztomilosti dodrzena. 🙂 Diky, Dennyky, mututu.Mirko,
bez k doktorce a koukej se vylezet. Prd na kolegy, at si to sef nejak zaridi, kazdej je nahraditelnej. A ty porad neco prechazis, vsechno te boli, nesimulujes, mas neco mezi krkem a nosem – klidne to muze bejt (nepreju, ale je to mozny) srac kovidak – test si nech udelat? I kdyby nebyl, neni dobry s virozou bejt mezi lidma, kolik jich treba muzes naprskat?
Enrichment ti pekne popsala Odetta, ja to vezmu z hlediska treba ZOO. Nenakydas tam zradlo zviratum do koryta jak kravam ci prasatum na vykrm. Naopak, zasudlis jim ho do prirozenych i novych hadanek, aby si musely treba gorily stourat mnamky z kokosovych orechu, vydolovat neco odnekud, premyslet u toho, zabavi je to, neni to stereotyp. Obohatis jim prostredi o novy prolejzacky, hracky, vetve a tak.
takže si myslím,že lízací podložku by se snažila rychle vylízat/vyžrat,
to mi jako u ní nepřijde jako ono
A uz zere neco normalniho nebo prasky na jatra? Pri ty jeji strave, co mela, bych mela asi taky hlad porad. Lizaci nebo cucho hratky se nedelaji s hladovym psem. Ruzice je hrozna hltna a pritom se je schopna vic jak ctvrt hodiny zabavit treba hledanim pidipamlsku v trave. Systematicky a pomalu jede, to samy cmuchaci koberecek. Dafce muzes na leto zakratit jeji velechlupatej sosak a bude se to cuchat a lizat podlozky jedna radost. 🙂Cajdo
Naprd takhle s vic lidma, kompromisy, ustupovani… Ale urcite sis to i tak uzila a tesim se na fotos. 🙂10.5.2022 v 5:08 #139085Denny
Dobré ranko,
to jsou krásné sluníčkové dny, že?
Mně by tyhle teploty vyhovovaly i v létě, ale to asik nevyjde, že?
Včera jsem si po delší době musela dát prášek na alergii, kejcháníčko super
a taky očička dostala záhul.
Taky máte pyl až na fuskách? Nemám to ráda, jak to vrže mezi prstíkama.
PetraK už si se ptala dvakrát, ano injekce bohužel píchat budeme 🙁
V neděli pojedeme s Connie na vet zkontrolovat nožičku, tak vemu i prdku malou ať se jí na tu nožku podívá.No a v pondělí jedeme do Drážďan nainstalovat obrazy a fotky na vernisáž
tak si trochu oddáchnu od těch starostí doma.10.5.2022 v 5:29 #139086Denny
Fifi
Koněf nožka už vypadá gut, to víš, ona chodila po 4 už 4 dny po úraze.
Ale on to vet říkal, že to tak bude.
Nejvíc trpí Francezko, který jí pořád říká, požoooor, pacičkáááá a
ona už o ní ani neví, teda tak 1x za dva dny asi kdy špatně šlápne tak
si jí zvedne nahoru a koukéj, foukéééj bolíí10.5.2022 v 5:35 #139087cernej caj
Odetta
https://hracky-pro-psy.heureka.cz/gimborn-sensory-micek-stredni-8_5-cm/Koupila jsem proste “neco vetsiho nez tenisak” protoze ten je na tu jeho tlamu na hrane ho nechat to zvykat a on si ho totalne zamiloval. Jinej balonek dvakrat zvykne, jeden po vokounovi takovej lehkej do vody z nej ukosl kus asi po 3kousnutich tak sem vzala prvni co vypadal vetsi a odolnejsi a mam asi pech ze to byl nejakej posledni kus v cely cr nebo co 😀
Tak sem na eshopu sehnala presne 3 dalsi kusy a tim balonky na eschopech i kamenne prodejne definitivne dosly…
Jeho by cmuchaci koberecek bavit mohl ale nechci feri zavirat do kuchyne aby si mohl cmuchat a kdyby tam byl piskotek tak by to zas neslo kdyby melo dojit ke stretu, obcas mu dam balonek jako pod kraj deky
Fifi
Jj bylo to fajn to nerikam ze ne a nutne potrebuju dalwkohled kluci meli a je ti docela fajn. Treba sme videli datlikaa triprsteho sumavskeho ale to dalejo na strome mevyfotis10.5.2022 v 6:43 #13908810.5.2022 v 7:01 #139090Odetta
Čajdo, a tenhle jsi zkoušela? https://www.becydog.cz/16449-5703188301185-sensory-ball-6-5-cm-s?gclid=EAIaIQobChMIhuexsJ7U9wIVTvlRCh2hKQOHEAQYAyABEgKktPD_BwE Vypadá hodně podobně, jak kdyby jim jenom vyšisoval. 😀 Kvůli Ferince nic s jídlem ani nenavrhuju, to je jasný.
Mirko, jasně, i procházka může být enrichment. Většinou se jako typický příklad uvádí taková ta procházka, kdy psa necháš čuchat a jdeš tam, kam tě sám vede. Jinak lízací podložka určitě není jediná možnost, dají se použít i ty koberečky, pamlsky zabalené v ručníku – prostě různé hlavolamy a plnicí hračky. Fifi pěkně shrnula zoo pohled, tím se taky dá inspirovat.
Dennyky, víkendovka je parádní! Držím palce, ať jsou holky nožičkový brzo v cajku. ❤️
10.5.2022 v 7:40 #139091PetraK
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁRRRÁÁÁRRRÁÁÁ
RRRÁÁÁRRRÁÁÁRRRÁÁÁ
RRRÁÁÁRRRÁÁÁRRRÁÁÁ
RRRÁÁÁRRRÁÁÁRRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
RRRÁÁÁ
MMŠTÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁJN !!!Gůtn tág majne líbe Kindr.
Chci vám jen říct, že jsem asi první člověk na světě, kterej si při sekání trávy málem oběsil. To nevymyslíš tohleto. Prostě jedu, jedu , hodně rychle jedu a najednou visim. Projížděla jsem pod vrbou kroucenou a tam se občas stane, že se ty větve větrem zamotají asi no a udělalo to pěknou oprátku 😀 . Takže vlastně tohle je něco jako Reportáž psaná na voprátce 😀 😀 Nebylo to příjemný ani trochek teda.
A taky nejni příjemný, že topenář tetkon přijít nemůže 🙁 prej až koncem týdne 🙁 🙁 takže se to celý zastaví. Tak se dneska zboří starej záchod a pak se bude dělat strop. Otázka je, ešivá to stihneme do instalace oken, že jo. Ty mají přijet huž za měsíc a deset dní.černej čaj
ale nechci feri zavirat do kuchyne
však toho se bát nemusíš, že by jí to vadilo, to je jako cvičit nejdřív s jedním a pak s druhým. Tak by si šla čuchat nejdřív Ferrata – však by jí to taky bavilo, pak bys jí odvedla vedle do kůchně, tam jí dala nějakou drobnost do kongu a čmuchat by šel Karlos. Ono to je i lepší, že ten pes je v místnosti vždy sám, má na to klid, soustředí se na to a nejede v módu honem, honem, aby mi to ten druhej nesnědl. Já třeba teda dávám hlavolamy pospolu, ale každej má svůj a nastavenej tak, aby skončili stejně, pokud by byl jeden rychlejší, dohodím mu tam nějakou drobnost.Odetta
heh, ani jsem nevěděla, že provozuju enríčment 😀 Procházky, kdy to vede pes už dělám roky – v momentě, kdy je pes vychovanej tak, že je normální. I když už i Tali si to střihla. A vždycky je na psech vidět, jak moc je to baví, jak si to užívají, že jsou to oni, kdo rozhodují, kdo to má pod palcem. Řekla jsem si před lety to, že i když je pes vychovanej a pohybuje se na volno, tak pořád je to o tom, že my mu určujeme kam se půjde a on by třeba rád jinam, zkoumat něco jinčího, tak jsem to zavedla a je to moc fajn.Dennyky
nádherná víkendovkaDennyky hele já na tý první fotce Xeničky – prostě vidím Tvůj výraz, teď si nedělám legraci, ale je to tak, vona kouká jako Ty !!
Taky máte pyl až na fuskách? Nemám to ráda, jak to vrže mezi prstíkama.
Ne, já ho mám na hlavě, místo másla 😀 včera Brtnik hlavou drcnul do větve starýho smrku a na mě se vysypala tuna pylu 😀PetraK už si se ptala dvakrát, ano injekce bohužel píchat budeme
ach jo čudinka malinkatá. Tak doufám, že je obě dochtor pořádně prohlídne a aspoň Koněva propustí do normoš režimu.10.5.2022 v 7:54 #139092Maya
cernejcaj
pod stejnym nazvem prodavaji tohle, tak treba by to taky prijal, asi se mu libej ty boulicky na micku
https://www.mall.cz/hracky-psy/gimborn-hracka-micek-sensory-88-cm
PetraK
bud rada, ze sekas, i kdyz s vobesenim, me se rozbil pojezd sekacky, vcera jsem ji vezla do servisu, bude mozna za 3 tejdny, prej vsichni se ted probrali i s beznejma udrzbovejma servisama, delat to v zime, na to jsou lidi moc cool
a to jeste netusim, jestli nebudu muset nakonec koupit novou bo prej jestli to bude prevodovka, tak oprava stoji skoro tolik co nova
pan na kotel co ho ma pripravit na cerpadlo, ktery by melo bejt v kvetnu, mel prijit tenhle tejden, tak prej pristi, tak doufam, no snad budem mit cerpadlo alespon do zimy 😀
Denny
u nas tak pyly z repky
tak snad nozku srovnate alespon tema injekcema -
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.