Odpověď na: Recepty – buchétky a dezertíky

Fóra Ostatní Recepty – buchétky a dezertíky Odpověď na: Recepty – buchétky a dezertíky

#77738
PetraK

STROUHANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ

Tak – jeden výbornej, lehkej (asi hodně známej) , velmi mňamózní /ověřeno i na kolezích 😀 / a jednodudech a rychlej moučníček. Je to takovej ten dortík, co se točívaj v těch drahejch kavárničkách v tý skleněný vitrínce 😀 . Ofšem stojí zlomek tý ceny a chutná stejně, tak jdem na to, dám se i tu origoš formu předpisu a moje úpravy-myslím, že k lepšímu, bez nějaký pýchy – v ní jsou zvýrazněný velkmýma písmenama:

Strouhaný tvarohový koláč
Ingredience pro:
dortovou formu
Náplň
 2 ks vejce
 100 g cukru krupice – DALA JSEM MÉNĚ
 1 sáček vanilkového cukru
 500 g měkkého tvarohu – MĚLA JSEM VANIČKOVÝ TVAROH-JEDNU VANIČKU, DOPLNILA JSEM KYSANOU SMETANOU, ZAHUSTILA VANILKOVÝM PUDINKEM – přijde mi to mnohem lepší , vláčnější

Těsto
 3 lžíce mléka
 125 g hery
 200 g polohrubé mouky
 100 g cukru krupice – dala jsem méně
 3 lžíce kakaa
 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
 1 sáček vanilkového cukru
 PŘIDALA JSEM PERNÍKOVÝ KOŘENÍ , který to celý výrazně pošle ešče vejš.

Postup-nic složitýho

Krok 1: Začněte těstem. Do mísy nasypte mouku, přidejte kypřicí prášek, cukr, kakao i vanilkový cukr, perníkový koření a sypké suroviny promíchejte. Pak doplňte mléko a změklou heru a rukama vypracujte tužší těsto podobné tomu na cukroví. To zabalte do igelitového sáčku a vložte na 15 minut do mrazáku.
Krok 2: Mezitím nachystejte náplň. Oddělte žloutky od bílků, z bílků vyšlehejte sníh a žloutky utřete s cukrem, vanilkovým cukrem a nakonec i tvarohem, kysanou smetanou a pudingem. Sníh pak už jen vařečkou do náplně zlehka vmíchejte. A můžete kompletovat!
Krok 3: Ztuhlé těsto rozdělte na poloviny a nastrouhejte je nahrubo nejdřív jednu půlku do vymazané dortové formy, zalijte náplní, nahoru nastrouhejte zbytek těsta a vložte do trouby – při 180 stupních Celsia pečte 35 minut. Já musela dopékat ještě cca 10 min na 150.

P.S. myslím, že tohle by se dalo upéct bezproblémově i v bezlepkový formě, třeba z pohankový hladký mouky.

a výsledek

  • Odpověď byla upravena před 10 měsíci a 1 týdnem uživatelem PetraK.