Fóra › Ostatní › Recepty – buchétky a dezertíky › Odpověď na: Recepty – buchétky a dezertíky
Vláčná ovocná buchta z tvarohového těsta
4 vejce
5 lžic mléka
5 lžic hrubé mouky
12,5 dkg másla
12 dkg moučkového cukru
1 vrchovatá kávová lžička prášku do pečiva
l vanilkový cukr
25 dkg tvarohu ve vaničce
4 velká jablka (nebo jakékoli jiné ovoce)
Toto množství dávám do koláčové formy o průměru cca 26-28 cm.
Žloutky utřít s máslem a cukrem do pěny, přidat tvaroh, mléko, mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva (zkrátka všechny uvedené ingredience kromě jablek). Z bílků ušlehat sníh a lehce vmíchat do těsta.
Na těsto používám ruční šlehač.
Koláčovou formu vymazat máslem a vysypat hrubou moukou.
1/2 těsta vylít do formy
Na to poklást jablka nakrájená na tenké plátky, ochutit skořicí.
Případně dát jiné ovoce (zkoušela jsem rybíz, švestky, taky kombinaci jablek a mražených ostružin, určitě by byla dobrá rebarbora)
Na to vylít druhou půlku těsta a posypat žmolenkou (rozmíchaná lžíce změklého másla, lžíce cukru a lžíce hrubé nebo polohrubé mouky)
Pekla jsem skoro 50 min na 170°C, ale každému peče trouba jinak tak spíš se řídit vzhledem a špejlí. Ve výsledku je povrch nazlátlý.