Odpověď na: Recepty – zeleninová, bezmasá a jiná jídla :-)

Fóra Ostatní Recepty – zeleninová, bezmasá a jiná jídla :-) Odpověď na: Recepty – zeleninová, bezmasá a jiná jídla :-)

#21543
grimmh

    Bramborová buchta – neboli HLUCHEC (na našem 🙂 )
    Výborný oběd, večeře nebo pohoštění pro přátele

    6 středně velkých brambor
    4 dcl mléka
    400 g hrubé mouky
    100 g polohrubé mouky
    kostka droždí
    1 lžička cukru na kvásek
    2 lžíce oleje
    2 vejce
    celá palice česneku
    hrst soli
    250 g uzeniny (špekáčky nám voní nejlíp, jinak anglická slanina, škvarky,..)
    majoránka hrst
    pepř dle chuti
    trochu kmínu (nemusí být)

    Oškrábané brambory nastrouhat na jemném struhadle do mísy, vymačkat vodu tak napůl a vylít
    Odlít cca deci mléka na kvásek – mléko malinko ohřát, rozdrobit droždí, přidat lžičku cukru, rozmíchat a zakrýt, nechat vzejít kvásek (cca 1o min.)
    K nastrouhaným bramborám přidat mouku, nakrájenou uzeninu, 2 vejce, olej, zbytek mléka, promačkaný česnek, majoránku, sůl, pepř, a přilít vzešlý kvásek, vše promíchat, mísu přikrýt a nechat kynout cca hodinu na teplém místě.
    Po vykynutí nalít těsto na vymazaný a strouhankou nebo moukou vysypaný hlubší plech. Pečeme v rozehřáté troubě na 180-190°C.
    Cca po 25 minutách pečení (kdy už povrch buchty je „zatažený-nemazlavý“) potřeme buchtu pomocí mašlovačky buď olejem nebo rozpuštěným sádlem)
    Buchta je hotová, když povrch pěkně zezlátne. Cca po 50 minutách pečení.
    Výsledná výška po upečení by měla být cca 2 cm – takhle je buchta nejlepší. Záleží na velikosti plechu. Tenhle recept je na standardní velikost.
    S buchtou jde pěkně dohromady bramborová polévka nebo kysané zelí.
    Na oslavách je hluchec ze všech pochoutek první snězený.