Fóra › Ostatní › Kecací VÁNOCE 2025 a pak i zima 2026 :-) › Odpověď na: Kecací VÁNOCE 2025 a pak i zima 2026 :-)
černej čaj
já jsem asi prostě natvrdlá, páč tomu nerozumím. Hele dneska – od dvou hodin to vyráběla, nabilo to z velký části i baterky, takže jsme od dvou hodin do sedmi hodin večer jeli úplně zadarmo. Tedy mám-li nějakou spotřebu 100%, tak segment od dvou hodin do sedmi hodin mám prostě zadarmo a platím jen 0:00-13:00 a pak 19:00-24:00. Utáhne to i TČ, který má velkou spotřebu. V jeden moment, kdy by byl odběr 4000kw jsme ze sítě odebírali 0. Tak prostě úspora tam je a s prodlužujícím se dnem a větším počtem slunečních hodin to bude narůstat. V létě hodláme vyzkoušet ostrovní systém, tedy se odpojíme úplně. Když jsou baterky nabité na 100% vydrží v zimním režimu až do osmi do večera, tím jak bude klesat potřeba topit pak vydrží dýl a dýl. Věci jako pračka, myčka běží v době, kdy je sluneční prda, takže to pak odpoledne už nebude z baterií nic velkýho člověk brát.
U tohodle systému nemůže člověk koukat na návratnost, ale na investici. Teď na to mám, pořídím to a v důchodu budu ráda, že nemám tak velký účty za elektřinu. TAkhle to vnímám já a hlavně mi to dá v případě nouze v létě šanci, jak pořešit výpadky proudu. V zimě je to fučik, kdyby byl dlouhodobej blackout, tak to ty potraviny vydrží, ale v létě nic. Plus se díky tomu dostanu k vodě.
No nicméně, já v zimě každý den, kdy to něco udělá, beru jako nadstavbu – protože se zimou moc nepočítám, že to něco dá, to až s jarem. A je letošní zimu dobrý to, že jak je ten sníh, tak to má efekt ten, že se od toho paprsky odrazí a k velkýmu překvapení to fachalo celkem dobře i v momentě, kdy slunce nebylo nějak výrazný, bylo docela pod mrakem.
Petrs
no já nemyslím, že by to ekonomicky a ekologicky bylo úplně celý špatně.
Fifi
ty jo chudáky jozefpčice – 🙁 taková nítěnka by to měla být…. chjo. Já jsem úspěšně zhubla na ohařích to, co na ně Brtnik naplácal, ale dneska jsem koukala na Rumíčka – a von podle mě zas něco přibral 🙁
edit
Maya
na elektroautem přemýšlíme – potíž jsou finance. Ale pak na důchod? Na to popojíždění pro nákup, nebo nějaký výlet? I na dovču, však člověk nebude nikam spěcht, tak si dá cestou kávičku, nabije to někde. No a z domova si bude jezdit nabitej v létě zadáčo.
- Odpověď byla upravena před 2 měsíci a 1 týdnem uživatelem PetraK.
- Odpověď byla upravena před 2 měsíci a 1 týdnem uživatelem PetraK.