Fóra › Ostatní › Kecací léto 2025 › Odpověď na: Kecací léto 2025
Petrs01
Jo a pozor, většina lidí, co je pes neposlouchá sám, si právě myslí, že je chyba v tom psovi, no jasně, von je určitě taky tak divnej jak Pepin, to je určitě vono, s tím nic neuděláme.
ano přesně tak. A přitom………. v normálních případech stačí opravdu v podstatě málo:
na to nemusíš být virtuos, stanovíš pravidla, vysvětlíš je a dodržuješ je. Na vodítku se netahá, před silnicí se čeká, tohle ano, tohle ne,… Jasně, srozumitelně, bez výjimek.
Pes štěká v předzahrádce? Proč tam nechodí se stopovačkou, kterou zkoriguješ už to samotné vylítnutí? Proč tam nechodíte spolu a neučíš psa jak se chovat MÁ? Jak má ten pes sakra vědět, že tohle je špatně? Není blbej, neovladatelnej, nezvladatelnej,… je prostě nepoučenej, nebo ne srozumitelně.
bingo. paní se ptala, ale, co jako, když tam ti psi budou sami, že to na ně nemá páku, jednoduchou odpověí, že dokud se to psi nenaučí, nemají tam sami co dělat, jsem ji dost vykolejila. Tali přesunem na vesnici získala pocity vesnického psa a hodlala hodně hlídat, prvotně jsem musela trošku pohovořit i s jejím páníkem 😀 a pak jsem si s tím pohrála, dneska jsme někde jinde, buď stačí říct „Stačí, děkuju, víme vo tom!“ „Hodná si byla“, nebo třeba na sousedy, děti, koně se neštěká a je to. Leckdy se příde i pochlubit sama, že jako „Já sem zahlásila a už mlčim, udělalal sem to dobře?“
Tyhle jednoduchosti nejsou žádný čáry, jen se tomu věnovat, soustředit se na to a být důsledný a čitelný. hotovo. Něco jinýho je, složitosti povahy a ne základní poslušnost.