Fóra › Ostatní › Dvě pudle II › Odpověď na: Dvě pudle II
Ahoj holky,
Cheval je skvělý pes. Už na začátku jsem psala, jak je vnímavá. Na vycházkách si mě hlídá, vrací se pěkně sama, na cvičné přivolávání se taky vrací, ve městě se krásně naučila naší lokalitu – tady se může lítat, tady se musím zastavit, tady přecházíme společně až na povel. Ke psům je zdrženlivá, k nikomu se neřítí, obě s černou vždy přibrzdí, když se cizí pes blíží a ony jdou přede mnou, nechají mě dojít k nim a čekají až vyřknu povel „uhni se a pokračuj“ – to pak udělají pěkně oblouček a cupitají dál. Nebo když vidím přátelství, nechám je se se psem seznámit.
Má jedinou věc, na které musíme pracovat, a to je její lovecký pud. (Ale i ten má kontrolovaný – když v lese zmizela, netrvalo ani dvě minuty a přiběhla zpět.) Ona se vrací sama a rychle. Nicméně to pro mě není argument, ona se mi nesmí ztratit z dohledu, takže tohle řešit musíme a taky to řešíme.
Jo, PetroK, máš to jinak ?, mnohem víc si psy držíš na cestě. Mně se Eliette drží na cestě sama a paní hnědáčková celých osm let běhávala terénem vedle nás. Nikdy po cestě nechodila, taky vlála kolem, ale držela se na dohled do 50 metrů, já jí neustále kontrolovala a když se odchýlila, trochu jsem se jí připomněla a ona se zase vrátila do směru. Fungovalo to. V přírodě byla úplně na pohodu.
Ráda bych se se Cheval dostala do stejného módu. Nechci jí ten pohyb brát, ona ho má jako dýchání, neustále pobíhá všemi směry… Musím jí jen naučit dvě věci. Nevystřelit za živým objektem a dostat se do toho prostoru permanentně „na dohled“. A pak ať si šťastně vlaje ?