Fóra › Ostatní › Kecací zima 2024 › Odpověď na: Kecací zima 2024
S jedinou výjimkou a tou je agrese
Petrs01
no jasně, to už jsem pochytila 😊
Ale jak bys řešila to „zaštěknutí“? Pokud bys řešila vůbec?
Eliette pri těsném kontaktu s jinými-neznámými psy volí útěk. Sama si drží odstup. Pokud se přesto dostane do situace, že nějaký dotěra k ní doběhne a nerespektuje, že ona před ním mizí, pokud to nepomůže, pak na něj jednou důrazně štěkne. Nerozštěká se tím klasickým způsobem, nepouští hrůzu, jako to dělala Thierry – prostě štěkne ve smyslu „zmizni!“ Není tam ani předchozí zavrčení. Valná část psů to pak pochopí, řekne si – „tak si trhni káčo namyšlená“ a odběhne. Zoufalí loudilové zůstanou a to pak jdeme do boje spolu. Černá se mi schová za nohy, opakuje štěknutí a zároveň já cizího psa manévruju do pihele od ní.
A pak situace druhá, domácí, která probíhala POUZE mezi černou a hnědou.
Za sedm let spolu se dotýkaly vždy jen při hře nebo při hárání. Ale neexistovalo, aby se dotýkaly na gauči, opíraly se o sebe, ležely na sobě… černá to nesnese. To pak probíhalo s vrčením. Hnědá třeba chtěla projít na lodžii hodně blízko kolem ležící černé, ta zlehka zavrčela a hnědá zůstala stát a nešla tam. Pokud jsem byla svědkem, černou jsem odvelela z cesty, aby hnědá mohla projít, pokud nebyl nikdo doma, pak měla hnědá smůlu a musela jít jinam, dokud blokáda nepomine.
Situaci druhou nevím, jak změnit, a hlavně – protože to vnímám jako vnitřní nastavení psa, jako jeho potřebu nikoli zlozvyk, tak asi ani měnit tlakem nechci. Takže doufám, že tuhle svou potřebu přišlíkovi sama černá vysvětlí a přišlík jí bude respektovat… nebo jsem zase úplně mimo?