Fóra › Ostatní › Kecací jaro 2024 › Odpověď na: Kecací jaro 2024
My u nás máme fajn systém na třídění odpadu. Já mám ve sklípku stojan s barevnými víky na tři velké pytle – plast, kovové obaly, tetrapaky, od města jsme dostali tašku na sklo, na papír sháním krabice. Funguje pravidelný svoz tříděného odpadu. Každá domácnost dostala nálepky s popisem odpadu a individuálním QR kódem. Pytel musí mít stanovenou minimální váhu. Před termínem svozu večer dám pytel nebo krabici ke kontejnerům, které máme před domem na směsný domovní odpad a speciální firma odveze, QR kód zaregistruje a já z toho mám slevu na poplatku za odpady. Na portálu občana si to pak můžu ověřit. Tak jsem zjistila za loňský rok, že někdo dvakrát sundal z krabice s papírem moji nálepku a zřejmě ji nahradil svou. Když jsem to byla řešit na úřadě, poradili mi, ať si vždycky ten kód vyfotím. Takže do kontejneru nosím jen to sklo. Ve vedlejší vesnici mají dokonce na jednotlivé druhy speciální barevné již označené pytle. Od příštího roku se mají kontejnery na směsný vážit a budeme poplatky platit za váhu. Navrhla jsem výboru SVJ, aby pořídili na kontejnery gravitační zámky, protože do našich kontejnerů házejí netříděný odpad i obyvatelé z domu přes ulici, kteří to mají k našim kontejnerům blíž, než ke svým. Máme po městě mnoho stanovišť barevných kontejnerů a dokonce na mnoha místech jsou odpadkové koše po čtyřech na stojanu, barevně označené na tříděný. Smůla je, že někteří lidé to neakceptují, odhazují odpadky, jak jim z ruky vypadnou, ani ne do koše.